Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Meerhout De Groote Oorlog door de ogen van Marie Van Stienus

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 31 Jul 2014 19:29    Onderwerp: Meerhout De Groote Oorlog door de ogen van Marie Van Stienus Reageer met quote

De Groote Oorlog door de ogen van Marie Van Stienus

Quote:
MEERHOUT - De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, liet diepe sporen na. De oorlog beroerde de hele wereld en ook in Meerhout was de strijd merkbaar. Marie van Stienus, geboren rond 1900, geeft via facebook haar eigenzinnige blik op dit gebeuren. Als tienermeisje neemt ze je de volgende jaren mee op sleeptocht door de woelige jaren van de Groote Oorlog. Zij vertelt het verhaal van het dagdagelijkse leven in Meerhout in deze periode en geeft haar kijk op de grote gebeurtenissen.
Gisteren ging Marie van Stienus online. Je kan haar volgen op https://www.facebook.com/pages/Marie-van-Stienus/1408287902793587?fref=ts

Tijdens de Kattenfeesten op 23 augustus van 15 tot 18 uur, in het centrum van Meerhout, kan je de facebookpagina komen bekijken. Je kan Marie komen liken en als je hulp nodig hebt bij het aanmaken van een facebookaccount, word je hierbij begeleid. Door te kiezen voor een facebookpagina wil het gemeentebestuur jongeren op een laagdrempelige manier betrekken bij de herdenking van Wereldoorlog I.

Marie van Stienus op facebook kadert in het ambitieuze project Meerhoutse Klaprozen. Dit project werd in het leven geroepen ter herdenking van honderd jaar Wereldoorlog I en zal vier jaar lopen. Naast Marie bevat Meerhoutse Klaprozen nog heel wat andere deelprojecten die in de volgende jaren worden ontwikkeld.

Meerhoutse klaprozen is een initiatief van het gemeentebestuur in samenwerking met de Heemkundige Kring Meerhouts Patrimonium, de gemeentelijke Cultuurraad, VVV-Meerhout, het Militair Team Meerhout, vaderlandslievende verenigingen en vele Meerhoutse vrijwilligers. Het project Meerhoutse Klaprozen wordt gesubsidieerd door de erfgoedcel k.ERF.http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=bllbr_01196207
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1


Laatst aangepast door Yvonne op 31 Jul 2014 19:34, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 31 Jul 2014 19:34    Onderwerp: Reageer met quote

Kempense klaprozen

Wie zijn de Kempense klaprozen?

Kempense klaprozen omvat al de militairen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) afkomstig uit zeven Kempense gemeenten en steden: Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. Vandaag vormen deze zeven gemeenten en steden samen de erfgoedcel k.ERF. Het is met de actieve steun van deze erfgoedcel dat dit onderzoeksproject mogelijk is.

Met omgekomen militairen bedoelen we zij die sneuvelden ten gevolge van militaire acties, ten gevolge van ziekte of ongevallen tijdens de oorlogsjaren (zowel aan het front, in krijgsgevangenschap als de geÔnterneerden) en ook die militairen die in de onmiddellijke naoorlogse periode alsnog stierven ten gevolge van verwondingen opgelopen tijdens de oorlogsjaren. De burgerslachtoffers vallen buiten de focus van dit project.

Het bepalen van de afkomst van de militairen is minder eenduidig af te bakenen. Voor militairen die heel hun leven wonen in hun geboorteplaats stelt zich geen probleem, maar wat te doen met zij die verhuizen? Is iemand die slechts de eerste levensjaren in Mol verblijft nog een Mollenaar? Verhuist men pas kort voor de mobilisatie naar Geel, is men dan een Gelenaar?

Wij kiezen ervoor om te vertrekken vanuit de namenlijsten op de oorlogsmonumenten die vandaag in de betreffende gemeenten staan. Deze zijn geenszins te interpreteren als de definitieve namenlijst, maar ze geven wel een beeld van wie de gemeenschap op dat moment beschouwt als Ďhun gesneuveldení. Doorgaans zijn deze mannen geboren en getogen in de gemeente of dermate sterk in de gemeente verankerd door hun beroep, langdurig verblijf of familiale wortels. Elke militair vermeld op deze monumenten krijgt een plaats op deze website.

Duiken in de loop van het onderzoek namen op van omgekomen militairen, geboren en getogen in de gemeente, maar niet vermeld op het betreffende oorlogsmonument, dan krijgen ook zij een plaats op de website. Indien hun naam niet vermeld staat op het oorlogsmonument, dan wordt dit uitdrukkelijk vermeld in hun biografische fiche.


http://www.kempenseklaprozen.be/kerf/wie-zijn-wij/kempense-klaprozen
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2014 16:56    Onderwerp: Reageer met quote

En het begin is er: https://www.facebook.com/pages/Marie-van-Stienus/1408287902793587?fref=ts
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group