Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Blauwvoet op de Heldenhuldezerken

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Monumenten en begraafplaatsen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
WalterGeregistreerd op: 19-1-2006
Berichten: 179
Woonplaats: West-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 11 Mrt 2014 15:01    Onderwerp: De Blauwvoet op de Heldenhuldezerken Reageer met quote

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd voor gesneuvelde soldaten soms op hun graf een Heldenhuldekruis geplaatst. Een dergelijk grafkruis, veelal ook Heldenhuldezerk genoemd, draagt bovenaan de leuze AVV-VVK, d.w.z. Alles voor Vlaanderen. Vlaanderen voor Kristus. Dat was in die tijd de wekroep van de katholieke, Vlaamsgezinde studentenbeweging. Onder die leuze staat dan in reliŽf de afbeelding van een vogel die een Blauwvoet voorstelt. Het ontwerp van dit Heldenhuldekruis kwam van de kunstenaar en frontsoldaat Joe English (1882-1918).

Nu was in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging de Blauwvoet al langer bekend. In Roeselare staat het in 1909 ingewijd standbeeld van Albrecht Rodenbach (1856-1880) die in de opgestoken hand een Blauwvoet vasthoudt. En na de dood van Rodenbach werden Vlaamsgezinde jongeren soms beschouwd als aanhangers van de Blauwvoeterij. Ook in hun tijdschriften werd een vogel afgebeeld die de Blauwvoet moet voorstellen. We mogen gerust zeggen dat de Blauwvoet tot ons Vlaams erfgoed behoort.

Maar welke vogelsoort is die Blauwvoet eigenlijk? Want vogelkenners gebruiken de naam Blauwvoet niet en ook in moderne vogelgidsen zal men de naam Blauwvoet voor een bepaalde vogelsoort niet aantreffen.

Rodenbach schreef in 1875 de bekende tekst van het zogenaamde Blauwvoetlied, ook genoemd ďHet Lied der Vlaamsche ZonenĒ. Dat lied bevat de bekende uitroep ďVliegt de Blauwvoet! Storm op zee!Ē. Rodenbach had die uitroep ontleend aan het boek ďDe Kerels van VlaanderenĒ van Hendrik Conscience (1812-1883) en die had de naam Blauwvoet verbonden met de vogel die we thans de Visarend, met de wetenschappelijke naam Pandion haliaetus, noemen. Dat is inderdaad een roofvogel die blauwe poten en voeten heeft en die leeft van vissen die hij met zijn klauwen uit het water van meren en rivieren vastgrijpt. In ons land is de Visarend een doortrekker en een zeldzame wintergast. Uitsluitend op grond van literair-historische gronden is de Blauwvoet dus een Visarend.

Als we echter oudere en meer recente woordenboeken en andere bronnen onderzoeken, constateren we dat de naam Blauwvoet voor niet minder dan nog twaalf andere vogelsoorten gebruikt werd of wordt: Sperwersoort, Arendsoort, Kiekendiefsoort, Steen- of Kwartelvalk, Blauwvoetvalk, soort gans, Noordse stormvogel, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Slechtvalk, Lannervalk, Jan-van-gent.

Uiteindelijk verwijst de vogel in het standbeeld van Rodenbach en de vogel die in reliŽf op een Heldenhuldekruis staat of die afgebeeld wordt in tijdschriften niet naar een gedetailleerd weergegeven bepaalde soort vogel. Men wil alleen een gestileerde vogel uitbeelden die in grote trekken het uitzicht heeft van een Visarend, een Stormmeeuw, een Noordse stormvogel of een Jan-van-gent, zonder dat daarbij gelet wordt op de precieze structuur van de kop, het lichaam of de vleugels van de vogel. Soms wordt een Blauwvoet alleen maar met enkele trekken als een silhouet van een vliegende vogel weergegeven.

Zo is de Blauwvoet sinds het eind van de negentiende eeuw het symbool geworden van de Vlaamsgezinde studenten- en jeugdbeweging, zonder dat heel uitdrukkelijk een welbepaalde soort vogel bedoeld wordt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Monumenten en begraafplaatsen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group