Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Keizers kwestie

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 9:15    Onderwerp: De Keizers kwestie Reageer met quote

Het geallieerde verzoek om de uitlevering van de Duitse keizer
Geschreven door Philip Vos
donderdag, 15 augustus 2002
Op 16 januari 1920 ontving de Nederlandse regering een schriftelijk verzoek van Clemenceau, de voorzitter van de Vredesconferentie om de Duitse keizer Wilhelm II uit te leveren aan een internationaal tribunaal, bestaande uit rechters van elk geallieerd land. Clemenceau drong er op aan dat Nederland zich moest houden haar internationale plichten, door aan dit verzoek te voldoen.

De Duitse keizer had zich op 10 november om zes uur s ochtends gemeld aan de Nederlandse grens bij Eijsden in gezelschap van zeventig onderdanen. Generaal Van Heutsz was op 5 november reeds naar Spa - waar de Duitse keizer verbleef - vertrokken om daar op 8 november te praten. Waarover dit gesprek ging is niet bekend, Van Heutsz zei zelf dat het om militaire zaken ging, maar het is ook aannemelijk dat het vertrek van de keizer naar Nederland toen besproken is.

"Wij stonden voor een voldongen feit. Van tevoren had de regeering niet de minste kennis van plannen tot uitwijking naar Nederland" vertelde de Nederlandse premier, Ruys de Beerenbrouck, in de Tweede Kamer. De Nederlandse regering zat dus, al dan niet met voorkennis, met de Duitse keizer opgescheept. Besloten werd om de keizer in ieder geval tijdelijk asiel te geven in het kasteel van Graaf Godard Bentinck in Amerongen.

De Nederlandse regering wilde de keizer, ondanks alle druk van geallieerde zijde, niet uitleveren. Hiervoor had de regering een aantal argumenten:

1. Wilhelm moest beschouwd worden als een ambteloos privaat persoon omdat deze afstand had gedaan van zijn koning- en keizerschap voordat hij in Nederland asiel aanvroeg.
2. De verplichtingen die voortvloeiden uit het vredesverdrag van Versailles hadden alleen betrekking op de landen die het ondertekend hadden. Nederland behoorde hier niet toe.
3. Nederland was gedurende en na de oorlog neutraal gebleven en was daarom ook niet verplicht om met de geallieerden samen te werken.
4. Alleen een internationale rechtbank onder leiding van de Volkenbond zou de keizer mogen berechten

Nederland kreeg steun voor deze opstelling vanuit verschillende landen zoals Griekenland, Thailand, Roemenië, Brazilië en Egypte. Ook de paus was tegen de uitlevering van de keizer aan de geallieerden.

Op 15 februari 1920 ontving de minister van buitenlandse zaken, Van Karnebeek, het tweede uitleveringsverzoek. Deze had dezelfde inhoud en meldde verder dat de geallieerden twijfelden aan de controle op de ex-keizer, die in Nederland - vlakbij de Duitse grens - makkelijk kon werken aan het herstel van het Duitse keizerrijk. Van Karnebeek verzekerde de geallieerden dat de keizer goed bewaakt werd maar weigerde op het uitleveringsverzoek in te gaan.

De geallieerden - met name Engeland - dreigden ook met allerlei dwangmaatregelen om Nederland te dwingen de keizer uit te leveren: terugtrekking van de ambassadeurs uit Nederland, uitsluiting van Nederland uit de Volkenbond en zelfs economische strafmaatregelen. In het uiterste geval konden de geallieerden de oorlog verklaren aan Nederland.

Van Karnebeek was niet echt onder de indruk van deze dwangmaatregelen omdat hij al eerder te horen had gekregen dat Italië en Japan hier niet aan mee zouden doen. Bovendien leken deze dwangmaatregelen, die allemaal van Engelse zijde kwamen, een verkiezingsstunt van Lloyd George.

Nadat Nederland voor de tweede keer het uitleveringsverzoek van de geallieerden had geweigerd, begon er een overleg tussen beide partijen om tot een compromis te komen. De Nederlandse regering besloot de Duitse keizer van Amerongen naar Doorn te verhuizen, wat iets meer landinwaarts lag. Na een laatste waarschuwing over de verantwoordelijkheid die de Nederlandse regering droeg, gingen de geallieerden akkoord en was deze "keizers kwestie" ten einde.


_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Rifleman T. CantlonGeregistreerd op: 21-2-2005
Berichten: 3350
Woonplaats: The Land of Plenty

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 10:24    Onderwerp: Reageer met quote

in principe een wassen neus natuurlijk, niet meer dan een symbolisch gebaar, dat schuiven van Amerongen naar Doorn. Zo ver is dat niet.

Hartverwarmend ook, Nederlandse Standvastigheid. Kom daar tegenwoordig nogeens om cute
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
rolffie61Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 713

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 14:14    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Nadat Nederland voor de tweede keer het uitleveringsverzoek van de geallieerden had geweigerd, begon er een overleg tussen beide partijen om tot een compromis te komen. De Nederlandse regering besloot de Duitse keizer van Amerongen naar Doorn te verhuizen, wat iets meer landinwaarts lag. Na een laatste waarschuwing over de verantwoordelijkheid die de Nederlandse regering droeg, gingen de geallieerden akkoord en was deze "keizers kwestie" ten einde.

In 1994 droeg mijn eindscriptie de titel "Keizer-quaestie" na een verzuchting van de Nederlandse ambassadeur De Marees van Swinderen in Londen.
Dat verhaal van Doorn is dikke onzin. Wilhelm kocht het al in 1919 zonder medeweten van de regering.
De regering kon toen veel verweten worden maar het zoeken naar een compromis is absoluut niet aan de orde geweest, zeker in 1920 niet bij het in werking treden van het Verdrag van Versailles, meer een armoedig zoeken naar een tactische terugtocht door de geallieerden wat in de toon van de (uiteindelijk) drie verzoeken goed te lezen is en waarbij de laatste niet eens meer beantwoord werd door onze regering.
De spanning zat hem vooral in het eerste halfjaar van 1919 bij de opstelling van de verdragteksten en bepalingen. Toen had Van Karnebeek het wel degelijk benauwd en was hij gevoelig voor zaken als uitsluiting van de Volkenbond, etc. Mede door WII en de Nederlandse houding tijdens WOI ging de zetel van de Bond wel aan ons land voorbij en wees de Engelse koning een uitnodiging van Wilhelmina van de hand. Ook Wilson wilde in 1919 niet naar Nederland komen. De verdragtekst aangaande oa de uitlevering en berechting van Wilhelm werd opgesteld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Robert Lansing.

Rolffie
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 14:24    Onderwerp: Reageer met quote

Waar kan ik de teksten van het uitleveringsverzoek vinden Rolffie?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
rolffie61Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 713

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 15:05    Onderwerp: Reageer met quote

Nou, toch maar even citeren uit eigen werk?
Quote:
Op 24 maart 1920 kwam de derde nota van de geallieerden. De nota die veel korter was dan de vorige was ondertekend door Lloyd George. Het ontwerp was gemaakt door de Fransman Berthelot na een laatste vergadering op 23 maart in Londen. In die vergadering zei Lord Curzon: “The Dutch had taken the matter out of our hands by their Royal decree. We had every right to resist it if we felt so disposed, but the Dutch were known to be a particularly obstinate and stubborn nation. We had then examined what means of pressure or compulsion might be used in the last resort, and it had been found that such did not exist. It had therefore been decided to accept the situation with as much dignity as we could, and that a reply should be sent placing the responsibility for the future exclusively on the shoulders of the Dutch.” In het schrijven werd gememoreerd, dat de geallieerden sinds 2 maart 1920 met Nederland in contact waren over een interneringsplaats voor Wilhelm. Waarschijnlijk bedoeld Lloyd George daar de gesprekken tussen Van Karnebeek en Graham mee, want de rapporten van de Engelse gezant werden in de vergadering besproken. Deze tactische terugtocht moest waarschijnlijk maskeren voor de buitenwereld, dat Nederland absoluut geen inmenging wenste wat betreft de bewaking van Wilhelm.
“Mais il est incontestable que nulle mesure de précaution, si loyalement concue et fidèlement exécutée qu’elle soit, ne pourra éloigner le très gravedanger qui subsistera tant qu’il sera permis à l’ex-Empereur de résider à moins de 40 kilom. de la frontière allemande, et de constituer ainsi un foyer de propagande réactionnaire et une menace constante pour la paix européenne. (...) ...le Gouvernement néerlandais ne pourrait se soustraire à la responsibilité exclusive, tant l’evenement que de ses conséquences, qu’il a ainsi assumée en pleine connaissance de cause.”

Voor de Nederlandse regering deed het er allemaal niet meer toe. In de ministerraad van 31 maart 1920, ruim een week na ontvangst van de laatste nota, “wordt besloten om geen verder antwoord te geven op de laatste nota van de Entente, inzake de Keizer-kwestie.”

De bronnen:
Smit, C., Bescheiden betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1919, derde periode 1899-1919, vijfde deel, 1917-1919. Rijksgeschiedkundige Publicatiën, Grote Serie (Den Haag 1964).
Smit, C., Bescheiden betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1919, derde periode 1899-1919, achtste deel, 1917-1919, buitenlandse bronnen. Rijksgeschiedkundige Publicatiën, Grote Serie (Den Haag 1973/74).
Woltring, J., Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland van 1919-1945, periode A, 1919-1930, I, 1-7-1919 tot 1-7-1920. Rijksgeschiedkundige Publicatiën, Grote Serie (Den Haag 1976).
Woodward, E.L. en R. Butler ed., Documents on British Foreign Policy 1919-1939 First Series, I (Londen 1947).
Woodward, E.L. en R. Butler ed., Documents on British Foreign Policy 1919-1939 First Series, II (Londen 1948).
Woodward, E.L. en R. Butler ed., Documents on British Foreign Policy 1919-1939 First Series, V (Londen 1954).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 15:14    Onderwerp: Reageer met quote

Wat mij betreft kijk ik uit naar nog meer citaten uit je eigen werk. De genoemde bronnen hoop ik ooit eens op de kop te tikken. Hele interessante materie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 15:21    Onderwerp: Reageer met quote

rolffie61 @ 15 Dec 2005 15:05 schreef:
Nou, toch maar even citeren uit eigen werk?
.

Citeer zeker maar uit eigen werk, want ik heb het nu uit en het is zeer de moeite waard.
En ik weet zeker dat er meer users zijn op het forum die er erg in geinteresseerd zijn!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
rolffie61Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 713

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 15:47    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
De genoemde bronnen hoop ik ooit eens op de kop te tikken.

Richard, elke Universiteitsbibliotheek zal deze werken wel hebben, hier in het Noorden in ieder geval wel. Heel soms komt eens een RGP te koop maar dat is vrij zeldzaam.

Ja, vond je het leuk, Yvonne? You ain't seen nothing yet, ben hard bezig met verder onderzoek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 21:05    Onderwerp: de keizers quaestie Reageer met quote

Ik kan het boek "De Keiers Quaestie' warm aanbevelen. Het is uitstekend geschreven,uitermate goed gedocumenteerd en geeft veel vrij tot geheel onbekende feiten weer.
Het boek is nog te krijgen bij; Foundation Simon Vestdijk" te Doorn en het Isbn is 90-75663-04-8..
Indien "Rolfie" er voor zou voelen het te her-uitgeven dan zou ik mogelijk wel een oplossing weten=
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 15 Dec 2005 21:49    Onderwerp: Reageer met quote

rolffie61 @ 15 Dec 2005 15:47 schreef:


Ja, vond je het leuk, Yvonne? You ain't seen nothing yet, ben hard bezig met verder onderzoek.

Ja, ik heb genoten, goed geschreven en erg veel onbekende informatie.
Het boek is nog te bestellen en anders is er altijd plek op de Wiki... Smile
En je maakt me heel erg nieuwsgierig naar je verdere onderzoek.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group