Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De ontwikkeling van het vuurwapen. 1.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2005 19:11    Onderwerp: De ontwikkeling van het vuurwapen. 1. Reageer met quote

ONTWIKKELING VUURWAPENS.

Wanneer en hoe dat het vuurwapen is uitgevonden, en de eigenlijke ontwikkeling, is niet bekend. Wel is bekend dat de Chinezen al in de elfde eeuw de samenstelling van buskruit of zwartkruit kenden.
Hoe men de kennis van de samenstelling in Europa heeft gekregen, is ook nog steeds de vraag. De een vermoed via de handelswegen van de Arabische landen, en de ander denkt dat Marco Polo, een ontdekkingsreiziger, de kennis heeft meegenomen.
Wel wordt er rond 1260 in de geschiedschrijving, gewag gemaakt,
dat ene Roger Bacon in zijn boeken over de natuur schreef over een samenstelling van explosief kruit. Meer zekerheid is dat in 1301 een Duitse monnik en alchemist, Berthold Schwarz uit Freiburg, proeven
nam en daarbij bijna verongelukte. Hij heeft de meeste bekendheid gekregen, en daarom wordt het ook schwarzpulver (zwartkruit) genoemd.
De samenstelling zwartkruit is: Salpeter 75%, Zwavel 10%, Houtskool 15%
Hoe en wanneer de bovengenoemde samenstelling is uitgevonden, zal wel altijd een raadsel blijven. Ook het moment dat iemand op het idee kwam om met dit kruit een projectiel uit een aan een kant dichtgemaakte buis kon wegschieten, zal wel een groot vraagteken blijven.
Toch was er wel de kiem gelegd voor het vuurwapen.
Het grondprincipe is nog steeds hetzelfde.
Het eerste geschut was een primitief kanon. Men maakte aan een kant een buis dicht, aan de gesloten kant boorde men een gaatje, waardoor men de kruitlading kon aansteken. Dat werd het zundgat genoemd. Het buskruit werd aan de voorkant in de buis gedaan, dan het projectiel, eerst een steen, later van ijzer en toen van lood, werd in het kruit gedrukt, en dan was het wapen schietklaar. Men moest om het af te schieten, wel een vuurbron hebben, om via het zundgat het kruit aan te steken. Eerst werden er gloeiende sintels en houtspaanders gebruikt, welke later werden vervangen door lang gloeiende lonten van katoen
die in Kaliumnitraat waren gedrenkt. Het zundgat was meestal met een zeer fijn gemalen gevuld. Na de ontbranding vloog het projectiel uit de
buis (loop) naar het doel, in de hoop dat het geraakt werd.
De ontwikkeling ging steeds verder, en in 1530 werd het radslot uitgevonden. Dit is een combinatie van een metalen schijf met een spiraalveer, welke met een sleutel opgewonden kan worden, en daarna wordt vastgezet. Door middel van een trekker wordt de blokkering opgeheven en met grote snelheid draait de schijf terug over een stuk Pyriet, welke vuurgensters (vonken) afgaf, en zo het buskruit ontstak.
Er waren nogal wat nadelen, zoals het breken van de veer, en het verliezen van de sleutel.
Daarom kwam er eind 1500 het vuurslot, welke werd verbeterd en vereenvoudigd tot een betrouwbaar Silex vuursteenslot. De vuursteen werd hierbij in een bek van een soort hamer geklemd, welke aan de zijkant van het wapen was aangebracht. De hamer werd tegen veerdruk in naar achteren gehaald (gespannen), en dan vastgezet.
Deze hamer werd haan genoemd. Bij het overhalen van de haan schoot deze naar voren, en de vuursteen sloeg tegen een ijzeren plaatje wat zich vlak bij het zundgat bevond. De vonken deden het kruit via het zundgat ontbranden. Met een goede Silexsteen kon men 40 a 50 goede
vonken produceren. Het vuursteenslot heeft het enige honderden jaren, met enige variaties stand gehouden, tot er een ware revolutie op gang kwam, toen de Schotse Alexander Forsyth de grondslag van het percussie-slaghoed uitvond. Tussen 1800 en 1815 experimenteerde hij, en in 1820 kon men in een klein kapseltje een hoog explosieve samenstelling onderbrengen. Door een klap op het kapseltje te geven kwam dit tot ontploffing. Het wapen moest nog steeds van voren geladen worden, maar men kon nu naast of achterop het wapen een hamertje (haan) met een opzetstukje op het zundgat plaatsen. Dit noemde men
Piston of Schoorsteentje. De haan werd naar achteren getrokken, en geblokkeerd. Na het overhalen van de trekker sloeg met flinke kracht de hamer (haan) op het slaghoedje, welke een vlam produceerde welke het kruit ontstak.
Dit systeem heeft op geweren en revolvers goed voldaan.
De volgende stap van de ontwikkeling was het uitvinden van de patroon.
Eerst was die van papier en later van karton. Midden 1800 werd de patroon gemaakt van messing met alle componenten: projectiel, kruit, slaghoedje en huls. De ontwikkeling ging nu snel. Men moest nu de patroon aan de achterkant van de buis (loop) aanvoeren. Dit moest gebeuren zonder verlies van de gassen die de kogel gebruikt om zijn snelheid te krijgen.
In 1855 wist de Franse uitvinder Clement Pottet zijn eerste geweer met de
mogelijkheid om de patroon van achteren erin te brengen aan de mensen te tonen. Het systeem werkte nog niet helemaal perfect, tot dat in 1866 Kolonel Edward Boxer een patroon uitvond, die als hij in de kamer van het geweer zat, bijna geen gasontsnapping mogelijk maakte. In het zelfde jaar vond Alfred Nobel het dynamiet uit, en, in 1875 de springgalantine.
Een van de belangrijkste ontdekkingen was het chemisch samengestelde
Nitro-kruit. In 1866 werd het ""Enkel-Basis Nitro-Cellulose kruit geprodu-
ceerd, en drie jaar later in 1889, ontdekte men het " Dubbel- Basis-Nitro-
Glycerine(Cordiet). Het waren belangrijke ontdekkingen, omdat het Nitro-
kruit een veel hogere gasproductie gaf dan het ouderwetse zwartkruit.
Het gevolg was dat die gasdruk kon worden gebruikt om de grendel (afsluiter), te laten openen, zodat de gebruiker van het wapen die niet meer hoefde te gebruiken. De ontdekking van het Nitro-kruit was de eigenlijke oorzaak van de enorme ontwikkeling van het schietwapen en de wapenindustrie.
De gekste systemen werden ontwikkeld om een automatisch wapen te maken. De ene na de andere uitvinding volgde. Het basisprincipe was gebleven:
kamer, kruit, huls, kogel, ontsteking, en de loop.

De ontwikkelingen gaan nog steeds door, vooral op het gebied van de munitie. B.v. hulsloze patronen en elektronische ontstekingen.
Vroeger had men veel tijd nodig om een vuurwapen schietklaar te maken, en nu is men zover dat een wapen 600 schoten per minuut onder alle omstandigheden trefzeker en betrouwbaar afvuurt.

Het vuurwapen algemeen.
Bij het begin van de WW 1, hadden de meeste legers bepaalde doctrines.
In alle legers die aan de oorlog begonnen, waren de officieren altijd uit-
gerust met een pistool of revolver. Ook bepaalde rangen b.v. mitrailleur-
schutters, bedieningen van mortieren, artillerie, motorordonnansen enz.
waren ermee uitgerust omdat hun functie niet toeliet met een lang geweer te werken. Het wapen was voor hun persoonlijke verdediging. Alle andere soldaten waren uitgerust met een geweer, en meestal een bajonet.
Dat was de regel bij alle legers in 1914. Bij het begin van de WW 1 waren er alleen maar zware mitrailleurs, en in 1916 werden er pas op grotere schaal de lichte en de middelzware mitrailleurs in gebruik genomen. De lichte mitrailleurs waren pelotonwapens, terwijl de zwaardere op bataljonsniveau werden ingedeeld, als mitrailleurpeloton. De meeste infanteristen hadden als men ten strijde trok, enige granaten bij zich. Ook waren er die waren opgeleid als "'Bomber"". Dat waren specialisten die bekwaamd hadden in het goed gooien van handgranaten. Er was bij een bataljon een officier die een "Bombingpeloton" onder zich had. Vroeger werden dat grenadiers genoemd.
Alleen in het begin van de oorlog droegen er nog vele officieren een zwaard, maar al gauw werden die na enige maanden afgeschaft, omdat het lastig was in de loopgraven. Hij werd vaak vervangen door een bajonet.
Wordt vervolgd.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45662

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 13:16    Onderwerp: Reageer met quote

Paul!!
Leerzaam stukje voor mij!
Ik leer echt van je stukjes, helder en duidelijk geschreven!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 13:29    Onderwerp: Ontwikkeling van het vuurwapen 2. Reageer met quote

Deel 2.

Bij de geweren gold tijdens de WW 1 dat er altijd een grendel met knop voor het inbrengen van de patronen aanwezig was. Alle geweren konden 3, 5, 8, of 10 patronen in het magazijn bergen.
De meeste geweren hadden clips, en alleen de Lee Enfield had een magazijn. De meeste patronen konden +- 2500 meter dracht halen, en er waren schutters die op 1500 meter een doel konden raken. Maar dat waren uitzonderingen. De meeste soldaten schoten op doelen die op +- 600 meter ver lagen. Het was belangrijk hoe snel er gevuurd werd als men in de verdediging lag, en er werd een aanval uitgevoerd. Het laden met de grendel en een clip of magazijn verwisselen moest snel gebeuren, om een hoge vuursnelheid te krijgen. Het was mogelijk om bij een Lee Enfield 20 patronen per minuut af te vuren, maar dan was goed richten niet mogelijk.
Tijdens de trainingen bij de opleiding, werd er op commando: "Rapid Fire !", geleerd dat er 8 tot 12 patronen gericht moest worden afgevuurd.
Dat werd ook in de praktijk uitgevoerd tijdens de aanvallen.

De Duitsers hadden voor hun Mausers een patroon ontwikkeld: Spitz-
geschoss, (Point Bullet). De "S'' patroon was meer gestroomlijnd dan de
.303 inch van de Engelsen. Als er op 700 meter op een doel geschoten werd, dan steeg de kogel 1.80 mtr. voor dat het doel geraakt werd.
Bij de .303 was dat 3 mtr. De kogelbaan was dus vlakker van de "S" patroon.

Een zeer goed boek met veel info over de wapens die in de WW 1 zijn
gebruikt: 71--109--134.

De meest gebruikte geweren in de WW 1 zijn geweest:

Lee Enfield. Engeland. Uitstekend geweer. Was de beste van de WW 1.
Mauser. Duitsland. Prima geweer. Bijna net zo goed als de Lee Enfield.
Lebel. Frankrijk. Goed geweer, maar kwam tekort bij de anderen.
Berthier. Frankrijk. Verbeterd in 1915, kwam toch ook tekort.
Springfield. Amerika. Prima geweer. Voldeed uitstekend.
Ross. Canada. Goed geweer. Kwam tekort in de loopgraven.
Mannlicher.Oostenrijk. Goed geweer. Kwam ook tekort bij anderen.
Moisin-Nagant. Russich geweer. Een goed geweer , maar iets te lang voor de loopgraaf.

Machinepistool.
In 1918 hadden de Duitsers een machinepistool ontwikkeld van de Luger
pistool als basis. Hij voldeed goed in de loopgraven. Was de MP18. welke
was ontwikkeld door Firma Bergmann en de ontwerper was Schmeisser.
Het had een rond magazijn met 32 patronen aan de zijkant. Later ook
een staafmagazijn met 32 patronen.

Pistolen en Revolvers.
Luger P08. Duitsland. Goed pistool, maar voor frontdienst niet voldoende.
Mauser C96-C10. Duitsland. Was beter dan Luger. C10 was de beste.
Webley. Engeland. De beste revolver voor frontdiensten. Weigerde nooit.
Modele 1892. Frankrijk. Was een redelijk goede revolver.
Colt M1912. Amerika. Prima pistool, met veel "Manstopping".
Colt New Service. Amerika. Prima revolver met "Half Moon Clips".
S&W. New Century. Amerika. Voldeed ook prima met de Half Moon Clip.

Handgranaten.
Bij het begin van de WW 1 hadden de meeste landen wel handgranaten,
maar men had algauw zeer grote hoeveelheden nodig toen de loopgraven
oorlog begon. Vele soorten en modellen zijn er gemaakt.
De bekendste zijn :
Mills HE No 6. Engeland. De beste handgranaat van de WW 1 + 2.
Stielhandgranate M16. Duitsland. Goede granaat "Aardappelstamper".
Oyster. Duitsland. Discusmodel met 6 ontstekers. Redelijk goed.
Bracelet. Frankrijk. Kon met een slinger worden weggegooid. Goed.

Mitrailleurs. Zwaar.
Deze waren meestal statisch opgesteld voor verdediging in bunkers en
mitrailleursnesten. Gaven verdekt opgesteld dekking, en ondersteunings-
vuur bij aan vallen van de vijand. Bijna allemaal hadden zij patroonbanden en waterkoeling. Banden meestal 250 patronen.

Meest gebruikte zware mitrailleurs tijden de WW 1.

Maxim 08. Duitsland. Een van de beste mitrailleurs van de WW 1.
Maxim 08/15. Lichter model voor aanvallen. Prima frontdienst.
Vickers M1912. Engeland. De beste mitrailleur. Weigerde zelden.
St.Etienne.Frankrijk. Zeer slechte mitrailleur.
Hotchkiss. Frankrijk. Was veel beter dan St.Etienne die werd vervangen.
Schwarzlose. Oostenrijk. Prima mitrailleur voldeed uitstekend.
Browning M1918. Amerika. Degelijke en prima mitrailleur.

Mitrailleurs. Licht.
Waren licht en goed te hanteren, gemakkelijk te onderhouden, en konden
korte tijd veel vuur afgeven. Voor het snel verplaatsen, en dan veel vuur
afgeven waren zij ideaal. Zeer geschikt voor bij aanvallen.
Hun magazijnen konden zijn : doosmagazijn, ronde trommels, strip met
patronen, kromme magazijnen bovenop het wapen.
Meest gebruikte lichte mitrailleurs:

Lewis. Engeland. De beste en de gemakkelijkste lichte mitrailleur.
Chauchat. Frankrijk. De slechtste mitrailleur ooit gemaakt.
B.A.R. (Browning). Amerika. Zeer handzame lichte mitrailleur.
Maxim 08/15. Duitsland. Wat gemakkelijker dan de zware broer.
Madsen. Denemarken. Door de Duitsers gebruikt en voldeed prima.
Villar-Perosa. Italie. Was ongeschikt voor de loopgravenoorlog.
------------------------------------------


Vele soorten wapens waren er op een slagveld aanwezig.
Bij de infanteriewapens werden er ook de veldgeschut, houwitsers, mortieren gebruikt. Al deze ondersteunende wapens waren ingedeeld
in soorten:

Mortieren: lichte, welke in de loopgraaf werden gebruikt.
Zware, die op enige afstand , achter de linies waren opgesteld.

Veldgeschut: in alle kalibers. Meestal naar draagwijdte dichtbij of veraf.
Houwitsers: lichte en zware ook opgesteld naar draagwijdte.
Houwitsers en mortieren zijn krombaanwapens die met een boog naar de
Vijand hun granaten kunnen afvuren. Verdekt opgestelde doelen
kunnen zo toch onder vuur worden genomen.
Veldgeschut is meestal verder weg achter de linies en vuren hun
granaten bijna vlak naar het doel.

Apart was het spoorweggeschut wat meestal enorme kanonnen waren
met een zeer groot kaliber. Men kon deze via het spoorwegnet verplaatsen. Zij stonden altijd zeer ver van de frontlinie, wat geen bezwaar was omdat de draagwijdte zeer ver was. De kalibers welke de landen gebruikten waren tussen de 225 m/m en 420 m/m.
In de WW 1 is de ontwikkeling van de artillerie enorm toegenomen
en vele uitvindingen en technologie is hedentendage nog in gebruik.


Chronologisch overzicht van enkele technische ontwikkelingen op gebied van vuurwapens tot eind vorige eeuw. (1899)

1305. Waarschijnlijk ontdekking van het vuurwapen.
1343. Eerste stalen kanon wordt vervaardigd.
1350. Eerste min of meer verplaatsbaar ”hand-kanon-geweer’’.
1410. Lontslot wordt toegepast in plaats van losse sintels.
1530. Uitvinding van het radslot.
1550. Dubbelloops en meerloops-pistolen worden ontwikkeld.
1580. Schnaphan en vuursteenslot-pistolen.
1600. Papier-patronen worden ontwikkeld.
1600. Luchtdrukwapens worden uitgevonden.
1627. Uitvinding van de flintlock.
1640. Opvouwbare bajonet op musketwapens.
1660. Flintlock revolver met 4 lopen.
1720. Brown Bess infanterie musket in Engeland ontworpen.
1750. Kentucky rifle in Amerika ontworpen.
1799. Ontdekking van het kwikslaghoedje.
1827. Uitvinding van de naaldontsteking door Nicolaus Dreyse.
1829. Clement Pottet ontdekt percussion-cap.
1832. Lefaucheux vindt de pinvuuronsteker uit.
1835. Lefaucheux neemt patent op zijn uitvinding.
1835. Frans Engels patent op de Colt revolver.
1836. USA patent voor Colt revolvers.
1837. Eerste “Mariette’’ meervoudige loop revolver.
1841. Introductie van de naaldontsteking.
1845. Wapenmaker Flobert ontwikkelt de randvuurpatroon.
1848. USA patent op de Sharps.
1849. Productie van flobert randvuurpatronen.
1853. Eerste Lefaucheux revolver voor metalen patronen.
1854. Smith&Wesson semi automatisch pistool.
1855. M.Pottet ontwikkeld de eerste patroon met centraalvuur.
1866. USA patent voor de centraalvuur boxer.
1866. USA patent voor Hiram Berdan.
1866. Frans naaldgeweer van Antoine Chassepot.
1867. Introductie van naaldgeweer van M. Carcano.
1869. Martini-Henry geweer.
1871. Duitse Mauser geweer.
1873. Chassepot geweer voor metalen patronen.
1873. Springfield geweer voor centraalvuur patronen in de USA.
1875. Afneembare losse magazijnen. (quick loader)
1886. Enkel-basis nitro kruit.
1888. Duits gewehr 88.
1889. Dubbel-basis nitro kruit.
1891. Russisch Moisin geweer.
1898. Gewehr K98. (Duitsland)

Gegevens: Buskruit, Roermakers, Schutter. J.R.v/d Neut.
Encyclopedie van vuurwapens. D.Harding.
Vuurwapens van 1840 tot heden. J.Lenselink.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 13:30    Onderwerp: ontwikkeling. Reageer met quote

Yvonne schreef:
Paul!!
Leerzaam stukje voor mij!
Ik leer echt van je stukjes, helder en duidelijk geschreven!


*)
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
1stLF/SRD
Rumkruik


Geregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 3010

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 14:54    Onderwerp: Reageer met quote

ik mis het toch wel belangrijke Belgische aandeel in de lijst... Crying or Very sad
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 15:20    Onderwerp: Reageer met quote

Onverbetelijke chauvinist! Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
1stLF/SRD
Rumkruik


Geregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 3010

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 17:18    Onderwerp: Reageer met quote

Richard schreef:
Onverbetelijke chauvinist! Smile


Neen ,hoor. Maar ik vind het erg dat ze altijd zomaar vergeten worden in WO1. Daar is mijn overgrootoom niet voor gestorven.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 17:51    Onderwerp: Reageer met quote

Sorry 1st, aan die beweegreden dacht ik even niet. Sorry.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 14 Apr 2005 18:05    Onderwerp: Aandeel Reageer met quote

1stLF/SRD schreef:
ik mis het toch wel belangrijke Belgische aandeel in de l
ijst... :cry:


Beste 1stlf/srd.

Bedoel het aandeel van de FN fabrieken? Zowel Duitse Mausers
als Britse Lewis maken? Waarom de fabrieken niet opgeblazen toen de
Duitsers de Belgische neutraliteit schonden, en als dank ervoor
Leuven zijn bibliotheek in de brand staken? En als toetje de Belgische
burgers doodschoten als reprasaile omdat er een het durfde
om te schieten op de duitsers?
Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
mathieuGeregistreerd op: 22-2-2005
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: 03 Jul 2005 18:56    Onderwerp: machinepistool Reageer met quote

Geachte forumgebruikers, gaarne zou ik jullie erop willen wijzen dat de term "machinepistool" een germanisme is. Beter is het om te spreken van een pistoolmitrailleur. Een machinepistool is eigenlijk een volautomatisch pistool. Deze bestonden nog niet tijdens de eerste wereldoorlog. De Duitse MP 18/1 is nauwelijks in de loopgraven gebruikt, daarvoor was hij te laat ontwikkeld. De eerste pistoolmitrailleur ter wereld was de Italiaanse Villar Perosa uit 1915, gebouwd door de Fiatfabrieken. Een dubbelloops wapen in het kaliber 9 mm Glisenti (het Italiaanse pistoolkaliber, iets zwakker dan de 9 mm Parabellum)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 05 Jul 2005 19:10    Onderwerp: Reageer met quote

-Dubbel gepost-

Laatst aangepast door vlim op 05 Jul 2005 19:15, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 05 Jul 2005 19:14    Onderwerp: Reageer met quote

Wat nogal eens vergeten wordt is dat Fabrique Nationale in Luik voor een groot deel (ongeveer de helft) eigendom was van Deutsche Waffen- und Muntionsfabriken A.G., een van de grootste Duitse wapen- en munitiefabrikanten.

De Belgen weigerden trouwens, ondanks het gedeeltelijke Duitse eigendom, te produceren nadat de faciliteiten in augustus 1914 in Duitse handen vielen. Hierop is in opdracht van het Duitse leger een deel van de productiefaciliteiten voor de wapens en munitie uit de FN-fabrieken verwijderd en elders in Duitsland in 1914 bij de firma Kornbusch & Co. te berlijn opgesteld. De FN-fabriek was tijdens WO1 in gebruik als veredelde werkplaats.

DWM kocht in 1916 de fabriek Kornbusch & Co over. Op zich een vreemde situatie: DWM kocht via een omweg haar eigendom weer terug. Niet in de minste plaats omdat Kornbusch een contract voor de levering van 200.000 Gewehren 98 had binnengehaald en in 1916 zo'n 200 geweren per dag produceerde. Vanaf 1917 werden bij Kornbusch ook machinegeweren geproduceerd.

Na WO1 verloor DWM haar eigendom in FN en werden de machines weer teruggegeven als herstelbetaling. Natuurlijk weer ietwat vreemd, aangezien DWM de helft ervan inmiddels al 2 keer had betaald....

Verder wil ik, als Parabellum / P08 / Luger specialist, de opmerkingen met betrekking tot de P08 nog wat nuanceren.

Het feit dat de Parabellum tot in de jaren 80 van de vorige eeuw als militair en politiewapen in gebruik is geweest en in 2 wereldoorlogen dienst heeft gedaan zegt ook wel wat.

Het zwaktepunt van de Parabellum was vooral de prijs. Productie was gemiddeld een factor 1.5 a 2 duurder dan productie van een vergelijkbaar pistool. Met de prestaties, de bruikbaarheid en de betrouwbaarheid was, zeker in vergelijking met andere handvuurwapens uit dezelfde periode, weinig mis.

DWM heeft tijdens de eerste wereldoorlog zo'n 680.000 pistolen, voor het merendeel het Duitse legerpistool met korte loop, de P08, de marineversie Model 1904 met 15cm loop en verstelbaar vizier en de artillerieversie ofwel LP08 (Lange Pistole 08) geleverd. Daarnaast is een grote hoeveelheid door de staatsfabrieken in Erfurt geproduceerd. Een veelvoud van wat er aan C96's is uitgereikt en gebruikt.

Een overzichtje van DWM's wapenproductie tijdens 1914 - 1918:
930.000 geweren.
680.000 pistolen.
58.000 machinegeweren.
4 miljard infanteriepatronen.
22 miljoen geschutshulzen.
580 miljoen slaghoedjes.

Bron: 50 Jahre Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken A.G. Berlijn, 1939.

Al tijdens WO1 waren er zgn. Reihenfeuer-versies van de LP08 ontwikkeld alhoewel deze in een experimenteel stadium zijn blijven steken. De combinatie van een trommelmagazijn met 32 patronen (later ook in de MP18 toegepast) en een volautomatische optie maakte het tot een wapen was op zijn minst interessant was. Maar niet effectief.

Dus: waren er machinepistolen tijdens WO1: Zeker.
Zijn ze gebruikt? Zeer weinig.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RomaGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 5083

BerichtGeplaatst: 05 Jul 2005 19:16    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor dit zeer interessant bericht Vlim.
Welkom trouwens op het forum.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 05 Jul 2005 19:30    Onderwerp: Reageer met quote

Roma,

Dank je. Ik verdiep me sinds enkele jaren in de wapenproductie en handel gedurende de periode voor 1945 en heb me vooral geinteresseerd in de handel en wandel van DWM en de gangen van de Maxim-familie.
(Hiram Maxim als uitvinder van het machinegeweer en zijn broer Hudson Maxim als uitvinder / ontwikkelaar van het rookloze kruit).

Als je de complexe onderlinge verhoudingen tussen wapenleveranciers bekijkt vallen een hoop vreemde gebeurtenissen op hun plaats en ga je met een wat andere blik naar de wereldpolitiek in die dagen kijken.

Tijdens WO1 waren er Duitse bedrijven die voor Rusland produceerden, Engelse bedrijven die voor Duitsland produceerden, Amerikaanse bedrijven die voor Duitsland produceerden, gentleman's agreements tussen Duitsland en Frankrijk om elkaars kolenvoorraden en -mijnen met rust te laten, zodat de oorlogsindustrie kon doordraaien en meer van dat soort fraais.

Ook de rol van Nederland tijdens WO1 en in de Versaillesperiode erna is niet altijd even netjes geweest, trouwens Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 05 Jul 2005 19:36    Onderwerp: Reageer met quote

Dit is voor mij vrijwel onbekende materie en ik kijk er naar uit er meer van te horen. Welkom hier!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DominiqueGeregistreerd op: 28-9-2005
Berichten: 15
Woonplaats: Val d'Oise (France)

BerichtGeplaatst: 02 Dec 2005 22:25    Onderwerp: Re: Ontwikkeling van het vuurwapen 2. Reageer met quote

Paul schreef:
Deel 2.
Machinepistool.
In 1918 hadden de Duitsers een machinepistool ontwikkeld van de Luger
pistool als basis. Hij voldeed goed in de loopgraven. Was de MP18. welke
was ontwikkeld door Firma Bergmann en de ontwerper was Schmeisser.
Het had een rond magazijn met 32 patronen aan de zijkant. Later ook
een staafmagazijn met 32 patronen.


Hello Paul
Don't forget the Pedersen device  : a .30 short conversion (reversible) for the US Sprinfield 1903 becoming a machine pistol 
This device appeared in 1918 as an answer for the lack of rapid fire rifle (or assaut rifle)
The cartridge was latter used in the real first french military pistol the PA 1935 but called 7,65 Long, and then used in the machine pistol Mas 38. Under German occupation( WW II) the pistol, MP and cartridge (with German steel case production process) were used as individual weapon (pistol)  by utility and military administration German forces and the MP by the milice (French gestatpo).
After the war, the Mas MP38 was used by police (army beging the use of  the new Mat 49 in 9mm parabelum)
I have read somewhere the last French production of the cartrige was in 1980 for an export contract.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 03 Dec 2005 13:20    Onderwerp: Reageer met quote

vlim schreef:
Roma,

Dank je. Ik verdiep me sinds enkele jaren in de wapenproductie en handel gedurende de periode voor 1945 en heb me vooral geinteresseerd in de handel en wandel van DWM en de gangen van de Maxim-familie.
(Hiram Maxim als uitvinder van het machinegeweer en zijn broer Hudson Maxim als uitvinder / ontwikkelaar van het rookloze kruit).

Als je de complexe onderlinge verhoudingen tussen wapenleveranciers bekijkt vallen een hoop vreemde gebeurtenissen op hun plaats en ga je met een wat andere blik naar de wereldpolitiek in die dagen kijken.

Tijdens WO1 waren er Duitse bedrijven die voor Rusland produceerden, Engelse bedrijven die voor Duitsland produceerden, Amerikaanse bedrijven die voor Duitsland produceerden, gentleman's agreements tussen Duitsland en Frankrijk om elkaars kolenvoorraden en -mijnen met rust te laten, zodat de oorlogsindustrie kon doordraaien en meer van dat soort fraais.

Ook de rol van Nederland tijdens WO1 en in de Versaillesperiode erna is niet altijd even netjes geweest, trouwens :)


Wat dacht je van de Rolls-Roye fabrieken die voor de MIG (Rusland)
in de koude oorlog motoren leverde?
Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 04 Dec 2005 16:50    Onderwerp: Reageer met quote

Paul,

Wat ik begreep was dat een beperkte serie Rolls-Royce motoren werd geexporteerd naar Rusland, waarna de Russen (illegaal) de motoren kopieerden en in hun MiG-15 gebruikten. Op zichzelf waren de MiG en haar Amerikaanse tegenhanger gebaseerd op Duitse ontwerpen (oorlogsbuit, zullen we maar zeggen).

Inmiddels begint me het Vickers / Maxim / DWM / FN / Mauser verhaal ook wat duidelijker te worden. Verbindende kracht tussen deze bedrijven was de Loewe-familie. Ludwig Loewe & Cie was de eigenaar van de fabrieken die in 1896 DWM zouden vormen, daarnaast eigenaar van Mauser en 50% eigenaar van FN. Een broer van Ludwig Loewe, Isidor Loewe was de belangrijkste man achter het Loewe concern. Een andere broer, Sigmund Loewe kwam via een fusie tussen Nordenfeld en Maxim en later Vickers, aan het hoofd te staan van dat bedrijf.

Een tijd lang was de Europese wapenindustrie dus een gebroederlijk onderonsje. De banden tussen de bedrijven zijn lang blijven bestaan, ook nadat de Loewe broers langzamerhand uit beeld verdwenen. Het Loewe imperium werd na WO1 geabsorbeerd door de Quandt-groep.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 05 Dec 2005 13:14    Onderwerp: Reageer met quote

vlim schreef:
Paul,

Wat ik begreep was dat een beperkte serie Rolls-Royce motoren werd geexporteerd naar Rusland, waarna de Russen (illegaal) de motoren kopieerden en in hun MiG-15 gebruikten. Op zichzelf waren de MiG en haar Amerikaanse tegenhanger gebaseerd op Duitse ontwerpen (oorlogsbuit, zullen we maar zeggen).

Inmiddels begint me het Vickers / Maxim / DWM / FN / Mauser verhaal ook wat duidelijker te worden. Verbindende kracht tussen deze bedrijven was de Loewe-familie. Ludwig Loewe & Cie was de eigenaar van de fabrieken die in 1896 DWM zouden vormen, daarnaast eigenaar van Mauser en 50% eigenaar van FN. Een broer van Ludwig Loewe, Isidor Loewe was de belangrijkste man achter het Loewe concern. Een andere broer, Sigmund Loewe kwam via een fusie tussen Nordenfeld en Maxim en later Vickers, aan het hoofd te staan van dat bedrijf.

Een tijd lang was de Europese wapenindustrie dus een gebroederlijk onderonsje. De banden tussen de bedrijven zijn lang blijven bestaan, ook nadat de Loewe broers langzamerhand uit beeld verdwenen. Het Loewe imperium werd na WO1 geabsorbeerd door de Quandt-groep.


Hartelijk dank voor de uitleg.
Mijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar wapens,
en dan lees je wel is wat er zich omheen afspeelt.
Ik heb mij nooit verdiept in de financiele of politieke
achtergronden welke zich vaak zullen hebben voorgedaan.
Soms blijft er wel iets hangennatuurlijk en dat was in het
geval met die motoren van RR. Je ziet maar, een mens is
nooit te oud om te leren.
Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 06 Dec 2005 21:11    Onderwerp: Reageer met quote

Paul,

Ik ben ook door de interesse in handvuurwapens (meer specifiek de parabellum) eigenlijk een beetje in het verhaal gerold. Hoe dieper je in de achtergronden van de toenmalige wapenhandel duikt, hoe duidelijker betaalde zaken worden.

De wapenhandel moest het vooral hebben van de instandhouding van een wankele balans, die tussen vrede en oorlogsdreiging. De kunst was om een oorlogsdreiging in stand te houden, terwijl de vrede werd bewaard. Af en toe moest er eens een oorlogje worden ontketend om het grote geheel in stand te houden. In dat licht bezien was de eerste Wereldoorlog een planningsfoutje. Een oorlog moet namelijk, om winstgevend te blijven, snel weer afgelopen zijn. 2 a 3 jaar was het maximum, daarna ging het iedereen geld kosten. Een economisch aantrekkelijke oorlog is binnen een jaar afgerond.

Interessant is dat vanuit de wapenindustrie ook soms is geprobeerd om de politiek tot rust te brengen als het een en ander escaleerde. Zo heeft de directie van Vickers nog geprobeerd de Britse regering af te remmen voor WO1 en heeft Maxim nog bemiddeld in de Boerenoorlog.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 07 Dec 2005 9:50    Onderwerp: Reageer met quote

vlim schreef:
Paul,

Ik ben ook door de interesse in handvuurwapens (meer specifiek de parabellum) eigenlijk een beetje in het verhaal gerold. Hoe dieper je in de achtergronden van de toenmalige wapenhandel duikt, hoe duidelijker betaalde zaken worden.

De wapenhandel moest het vooral hebben van de instandhouding van een wankele balans, die tussen vrede en oorlogsdreiging. De kunst was om een oorlogsdreiging in stand te houden, terwijl de vrede werd bewaard. Af en toe moest er eens een oorlogje worden ontketend om het grote geheel in stand te houden. In dat licht bezien was de eerste Wereldoorlog een planningsfoutje. Een oorlog moet namelijk, om winstgevend te blijven, snel weer afgelopen zijn. 2 a 3 jaar was het maximum, daarna ging het iedereen geld kosten. Een economisch aantrekkelijke oorlog is binnen een jaar afgerond.

Interessant is dat vanuit de wapenindustrie ook soms is geprobeerd om de politiek tot rust te brengen als het een en ander escaleerde. Zo heeft de directie van Vickers nog geprobeerd de Britse regering af te remmen voor WO1 en heeft Maxim nog bemiddeld in de Boerenoorlog.


Waneer komt je boek uit? (Grap)
Zoals gezegd, ik lees er wel is over, maar ben gewoon
iets te oud om me er nog in te gaan verdiepen.
Weet wel dat er tegenwoordig (Irak--Afghanistan) er wel
een land (en de wapenfabrieken) er wel bij varen.
Ik lees dat de Amerikaaanse economie bijna voor
40 % bestaat uit wapenproduktie. Waar of niet waar.
We kunnen er uren over discusieren, maar we zijn te
klein om dat te kunnen beinvloeden.
Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Der_FeldgraueGeregistreerd op: 14-11-2005
Berichten: 146
Woonplaats: Deutschland

BerichtGeplaatst: 08 Dec 2005 12:06    Onderwerp: Reageer met quote

After shooting all of these rifled except the Lebel/Berthier and owning some of them as life- or deko-weapons I would sort the rifles like this (best first):

-Gewehr 98
-Springfield 1903
-Lee-Enfield
-Mosin-Nagant
-Berthier
-Lebel

The Lebel was a bad rifle. Obsolete magazine construction with 8 rounds in a tube magazine under the barrell (like an old Winchester). After firing 8 rounds it was nearly impossible to reload the magazine during combat, so you had a single-loading rifle.
Some rifles exploded because the cartridges in the magazine were stored with their perky bullets to the primer to the next cartridge. A hard beat or hit to the bottom of the rifle caused an explosion of the entire magazine in some cases. The bolt was a bad construction and nearly impossible to remove for maintenance; you need a screwdriver!

The Gewehr 98 was the best construction of all and the System 98 is still in use today in about 90% of all repeating rifles worldwide. The only problem for the trench war was the sight of the G98. The sight began at 400 m. With a 20 round trench magazine it had a great firepower and due its genius construction it is impossible to fail. The bolt can be removed and disassembled fast, very easily and without tools.

The Springfield 1903 was partially a copy of the Mauser system. The bolt is based on the System 98 and the cartridge, .30-06 Springfield, is a copy of the german 8x57 IS. Just a longer case and caliber 7,62.
The Springfield "Oh-Three" was a great and very accurate rifle and, together with the Mauser, the only rifle which used a modern rimless cartridge.

The Lee Enfield SMLE "Smelly" was a good rifle. Very short compared to the others and with better sights beginning at 100 yards (90 m). Its biggest problem was the rimmed cartridge whose bottom had the tendency to crack. The magazine was a good idea, but, I don't know why, its huge advantage was given away by the Tommies because everyone only got ONE magazin, the one which was in his rifle. A soldier equipped with 4 or 6 releaseable ten-round magazines would have had a huge firepower, but with only one magazin, fed by two 5-round clips...

The Mosin-Nagant was a little bit obsolete but still a good rifle. It is very easy to remove and disassemble the bolt without any tools. It was reliable and precise and usually never failed. Biggest problem was also the rimmed cartridge but the russians were better to "make weapons work with rimmed cartridges" than any other nation. Rifles and cartridges like this are still in use today!

The Berthier was the best rifle the french had. Better and more reliable than the Lebel. Its only problems are also the rimmed cartridges, the same bolt like the Lebel and the magazine capacity of the earlier model 07-15. It uses loading clips based on the Mannlicher construction with three rounds (Berthier 07-15) or five rounds (Berthier 07-16).
Another problem of both, the Lebel and the Berthier, are their size of over 130 cm and with bajonet over 180 cm!

>Lee Enfield. Engeland. Uitstekend geweer. Was de beste van de WW 1.
Mauser. Duitsland. Prima geweer. Bijna net zo goed als de Lee Enfield.
Lebel. Frankrijk. Goed geweer, maar kwam tekort bij de anderen.
Berthier. Frankrijk. Verbeterd in 1915, kwam toch ook tekort.
Springfield. Amerika. Prima geweer. Voldeed uitstekend.
Ross. Canada. Goed geweer. Kwam tekort in de loopgraven.
Mannlicher.Oostenrijk. Goed geweer. Kwam ook tekort bij anderen.
Moisin-Nagant. Russich geweer. Een goed geweer , maar iets te lang voor de loopgraaf.
_________________
Besuchen Sie unsere Seiten über Verdun unter http://www.rkwetterau.de (Link in der Mitte der Startseite unter "Militärgeschichte...").
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group