Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Festung Antwerpen -- Stellung I (Nord)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het front Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Bunkerfreak Tom
Gast

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 10:30    Onderwerp: Festung Antwerpen -- Stellung I (Nord) Reageer met quote

Ook geplaatst op het: Fortificatieforum.nl

Hoi allemaal, ben mezelf de laatste tijd wat aan het verdiepen in deze oude Duitse stelling waarin de oer-versies van onzer welgekende regelbauten gebouwd werden. In en rond het Antwerpse werden er een 20- tal types gebouwd, maar slechts een 10-tal kunnen regelbau genoemd worden. Aangezien ik tewerkgesteld ben als bosarbeider in de bossen: Elsenbos, Kroonakker en Mastenbos, én tegelijk met 11 jaar ervaring in de Atlantikwall, is het een nog steeds geen makkie om deze stelling op te sporen, te inventariseren en op te meten. (tijdens men werk-pauze's aldaar)

Allereerst een theoretische vraag alvorens we met het praktische veldwerk verdergaan. Ik heb min of meer de duitse opbouw kunnen achterhalen van deze hollandstellung, waarin ik men bunkers sorteer, maar ik vraag me af of deze wel correct is?

Holland-stellung: Armee Gruppe Antwerpen:
+ Festung Antwerpen:
-------- Stellung I (Nord) -- Berendrecht, Kapellen, Brasschaat, Schoten
-------- Stellung IV (Süd) -- Bornem, Liezele, Breendonk, Willebroek
-------- Stellung V (West) -- Steendorp, Haasdonk, Beveren, Zillebeek
+ Stellung: Antwerpen - Turnhout
+ Stellung: Antwerpen - Maas

Holland-stellung: Armee Gruppe Gent: (nog niet in verdiept)

met vriendelijke groet,
Tom Oliviers, Bunkerfreaks Antwerpen
Naar boven
Bunkerfreak Tom
Gast

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 10:33    Onderwerp: Reageer met quote

Een tweede vraag, de kanonnen die door de duitsers uit de forten van de pantseromwalling werden gerecupereerd waren volgens sommige bronnen (alle bronnen verwijzen naar dezelfde standaard tekst) de 7.5cm kanonnen op raamaffuit. Waren dit weldegelijk deze 7.5cm kanonnen die een reikwijdte van 6000 meter hadden, of waren het de 5.7cm kanonnen op raamaffuit die gebruikt werden en een reikwijdte hadden van 2500 meter?

Van deze 7.5cm kanonnen op raamaffuit was een fort zoals Ertbrand maar uitgerust met vier stuks, die dienden om de intervals tussen de forten te flankeren.
Van de 5.7cm kanonnen waren er 14 stuks in een fort zoals Ertbrand en deze dienden om slechts de grachten te beschieten (terwijl deze een reikwijdte van 2500m hadden en ook schrapnel-granaten konden afvuren over een afstand van 300m.)

Persoonlijk lijkt het mij veel logischer dat ze de 5.7cm kanonnen op raamaffuit wegnamen en opstelden in de duitse bunkers van de festung antwerpen. Hier hadden ze meer stuks van, en zo moesten ze niet aan de hoofdbewapening van de forten zitten te prutsen. (die de intervals tussen de forten extra konden beschieten) Ook op foto's van de nog aanwezige raamaffuiten te zien en deze te vergelijken met foto's van zo'n raamaffuit in het boekje: VESTING ANTWERPEN - Deel 2 - De Pantservesting, lijken deze raamaffuiten meer op de 5.7cm versies...

iemand zijn mening hierover?

Groet,
Tom Oliviers, BFA
Naar boven
Bunkerfreak Tom
Gast

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 10:41    Onderwerp: Reageer met quote

Hieronder een voorbeeld van de dingen waarmee ik bezig ben: een schootsvelden-kaart van Stellung I (Nord). -- nog verre van compleet, ik ben nog maar één week met deze stelling bezig !!

Vandaar mijn voorgaande vraag over de gebruikte kanonnen op raamaffuit. op deze tekening ben ik uitgegaan van de 5.7cm met een reikwijdte van 2500m (rode schootsvelden), maar moest dit veranderd worden is dit maar een kleine ingreep hoor)

Voor de MG-bunkers (gele schootsvelden) ben ik uitgegaan dat er hier een Maschinengewehr 08 opgesteld stond:

Effective range: 2.000 metres
Maximum range: 3.500 metres

rate of fire: 450/ 500 rpm.

Naar boven
Bunkerfreak Tom
Gast

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 10:55    Onderwerp: Reageer met quote

En als we dieper inzoomen op dit Google Earth project zie je hetvolgende (dit is een afgewerkt deel van enkele bunkers op Kroonakker om te laten zien wat mijn bedoeling is van m'n studie)

De layers die ik voor dit voorbeeld gebruikt heb komen uit een vesting-boekje van het jaar 2001 van de simonstevin-stichting, maar dit is enkel als voorbeeld. Uit ondervinding heb ik al gemerkt dat er altijd wel verschil zit in een bunkertje, en ik meet en teken elke bunker afzonderlijk op (vanmiddag ben ik weer op excursie in kroonakker voor de afwerking van dit deel) nadien gebruik ik m'n eigen zelfgetekende layers vooralleer ik dit project online gooi op een nieuwe blogspot (dit is nog een 2-jaren plan hoor ;-) )

De bunkernummers zijn fictief, ik orden ze per regio, in dit geval Kroonakker, het bos waarin ze staan: KRA 001 is bunker nummer 001 te Kroonakker. Dit om de foto's in mijn archief en het bunkerplan makkelijk terug te vinden.

Nog een vraagje, die bunkertype's in romeinse cijfers geschreven in die boekjes van de simonstevin-stichting, zijn dit de authentieke duitse regelbau nummers voor deze bunkers? heeft er iemand eventueel info over wat de échte bunker-types kunnen zijn?

En Nog een vraagje bestaan er Duitse stellingskaarten van deze stelling?
Naar boven
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3970
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 11:30    Onderwerp: Reageer met quote

Schitterend begin op dit forum.
Ik zou zeggen ; volhouden zo.
De betonspecialisten gaan zich te goed kunnen doen aan je topic. Laughing
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Bunkerfreak Tom
Gast

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 17:17    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt Binkske007

Ik ben vanmiddag nog even gaan kijken op dat stuk van "Kroonakker", in totaal 16 bunkers gevonden, gefotografeerd, opgemeten en de nog aanwezige loopgraven opgetekend. KNAP, een aanrader daar in dat bos!

1x Type 4, bunker voor een machinegeweer, flankerend op de tweede lijn (verdediging van de kapelsesteenweg - blokskesweg)

2x Type 9 variant (de koepel heeft hier plaatsgemaakt voor een schietgat voor een machinegeweer)

1x Type 14, artillerie-observatiebunker (compleet opgemeten,hier ben ik binnengeraakt)

7x Type 6, Gruppen-unterstand, in drie ben ik binnengeraakt en zijn opgemeten, één heeft een grote bouwfout, de hoogte van zo'n kamer is maar 1.60m !! (van de betonnen vloer tot het stalen dak) -- een dwergenbunker dus. tot nu toe heb ik twee verschillende Type 6 bunkers gevonden: Eén variant met kabelingang in de achterwand, en één variant zonder kabelingang.

1x Type 10 op de vierde bunkerlijn, kommandopost (opgemeten)

1x Type 17 "zentrale fernsprecher", telefoniebunkertje (opgemeten)

1x Type 7 "Doppelgruppen unterstand", of een kleine kommandobunker (??), (opgemeten)

2x Type 8: Bunker voor flankeringsgeschut (5.7cm of 7.5cm op raamaffuit), één van de twee is opgemeten, de andere was nog dicht-gemetseld.
Naar boven
Bunkerfreak Tom
Gast

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 19:26    Onderwerp: Reageer met quote

Ow, een kleine wijziging in voorgaande post, van de 7x type 6 blijkt het om 6x type 6 te gaan (de voorgaande zevende type 6 blijkt een type 7 (grote manschappenbunker) te zijn. Dit ontdekte ik net aan de hand van "blinde foto's" (dwz foto's genomen doorheen een kleine opening).

Dus de bunkers in het gedeelte van Kroonakker (rechts van de blokskesweg richting kalmthout) bevatten 6x type 6 en 2x type 7

als men kaart klaar is word dit wel duidelijker Wink

groet, Tom
Naar boven
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2011 20:18    Onderwerp: Reageer met quote

Damm,

Prachtig werk doe je daar!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Bunkerfreak Tom
Gast

BerichtGeplaatst: 03 Nov 2011 13:20    Onderwerp: Doppelgruppen-unterstand Type 7 -- KRA 002 Reageer met quote

Hoi allemaal, hier al een update van bunker KRA 002 (eigen indexering), betreft een Unterstand Truppen of een Doppelgruppen-unterstand van het type 7.

Persoonlijk denk ik dat dit type bunker ook als gruppen-kommandopost kon gebruikt worden, dat een type 10 de hoofdkommandopost van een gebied is, en een type 7 een tussenkommandopost is per "steunpunt".


Locatie van deze bunker. De layers die ik nu gebruik zijn niet meer van die plannen van het boekje van de simon stevinstichting, maar van mezelf. (gisteren elk type dat voorkomt in en rond kroonakker gaan opmeten)


Gisteren deze bunker even gaan opmeten, ziehier het plan van deze type 7. Let op de rechter binnenmuur die door een bouwfout schuin is komen te staan. Ook de linker kamer is 30 centimeter langer dan de rechter kamer !! Dit zijn zo van die zaken die niet opvallen bij het zicht, maar wel bovenwater komen bij het opmeten ;-) Het rondje met een plus-teken erin, is het symbool dat ik gebruik voor de plaats waar de bunkerperiscoop door het dak kon geschoven worden.
Vooraanzicht op deze troepenbunker dewelke midden in het bos van Kroonakker gelegen is. Dit bos is recent door het agentschap voor natuur en bos aangekocht en dus niet meer in privaat-bezit.


Zicht doorheen één van de ingangen. Let op de bevestigingshaken voor een dubbele deur.


Detail van originele verf in één van de ingangen! Ik herken dit soort verf-techniek vanuit de Atlantikwall (wereldoorlog 2) en ben daarom zeer verrast om te zien dat deze techniek ook al in 1917 werd toegepast. Men gaf ingangen op deze manier een gecamoufleerde kleur om het buitenlicht te breken dat anders op de witte binnenmuren zou vallen wat anders de binnenmuren doet reflecteren als een spiegel en zo eventueel de ingang voor de vijand zou kunnen verraden.
Zicht in de grote troepenkamer waarin twee uitsparingen voor een bunkerkachel zijn voorzien, alsook twee uitsparingen in de achtermuur waarin een petroleum-lamp gezet kon worden.


De tegenwoordige bewaker van deze bunker! Een fladdermuisje ;-)

Met vriendelijke groet,
Tom Oliviers, BFA[/img]
Naar boven
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het front Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group