Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ in provincie Antwerpen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 02 Jan 2011 21:32    Onderwerp: Herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ in provincie Antwerpen Reageer met quote

Herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ ook in de provincie Antwerpen topevenement

1,5 miljoen euro subsidies voor 6 projecten rond toeristisch-recreatieve ontsluiting van Eerste Wereldoorlog-erfgoed

Een grootschalige herdenking van de Eerste Wereldoorlog alleen iets voor de Westhoek? Helemaal niet. ‘2014-2018’ weekt ook in de provincie Antwerpen veel emoties los. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois maakt 1,5 miljoen euro vrij uit het Impulsfonds ‘100 jaar Grote Oorlog’ voor 6 projecten op Antwerps grondgebied. Dat moet binnen 4 jaar zorgen voor aantrekkelijke en vernieuwende toeristische producten, zoals digitale fietsroutes en belevingsvolle stadswandelingen.

Steun voor 6 projecten
De Eerste Wereldoorlog wordt vaak gelinkt aan legendarische plekken als Ieper of Passendale. Minder bekend zijn het taaie verzet in de forten en de ellende in de belegerde steden die de tragische episode bij de IJzer voorafgaan. Ook in de provincie Antwerpen. De oproep om projecten in te dienen voor ‘2014-2018, 100 jaar Groote Oorlog’ kreeg er dan ook veel respons.

Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “Ik stel met plezier vast dat er voorstellen kwamen vanuit uiteenlopende hoeken: toeristische samenwerkingsverbanden, gemeenten en andere organisaties. Zij stoomden tijdens de voorbije zomervakantie in een recordtempo een dossier klaar. Met veel aandacht voor onthaal, recreatie en innovatie. Uiteraard gaat de Westhoek met de grootste subsidie aan de haal, maar 1,5 miljoen euro voor 6 projecten in de provincie Antwerpen is ook mooi.”

Storytelling
Topevenementen als ‘2014-2018’ geven een stevige impuls aan de productontwikkeling, een van de basisvoorwaarden voor een succesvol toerismebeleid. Storytelling speelt daarbij een cruciale rol. De talloze sterke verhalen uit de Eerste Wereldoorlog vormen het geknipte materiaal. Een mooi voorbeeld is het dossier van Toerisme Scheldeland, een vzw waarin Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Oost-Vlaanderen samenwerken met de betrokken gemeenten.

Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “Scheldeland heeft heel wat bijzonder militair erfgoed, waaronder een deel van de Antwerpse fortengordel. De verhalen liggen er voor het rapen. De uitdaging is nu om dat op een levendige manier te presenteren. Met behulp van onze fiets- en wandelinfrastructuur kunnen we aantrekkelijke routes uitstippelen. Nieuwe digitale technieken zorgen onderweg voor beeld en klank. Wat betekende het voor de Lierenaars om hun stad in puin te zien liggen? Hoe slaagde de bevolking erin om die lange periode van schaarste te overbruggen? Via kleine maar boeiende verhalen willen we de Groote Oorlog tastbaar maken. Zo wordt ‘2014-2018’ ook in de provincie Antwerpen een niet te missen evenement.”

Geselecteerde projecten in het kader van het impulsfonds ‘100 jaar Groote Oorlog’:

- De Antwerpse fortengordel in 1914

- WO I in Lier

- De Groote Oorlog in Scheldeland, wandelen en fietsen

- Aanleg en duiding van oorlogstuin in ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver

- Sporen naar 2014: van spoorweggeschut naar een recreatief belevingsproject in Kapellen en Brasschaat

- WO I-erfgoed in de kijker: het spoorwegfortje van Duffel langs het fiets- en wandelnetwerk

(c) http://www.thalsfm.be/faitsdivers/index.php?tid=53954
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
humourGeregistreerd op: 2-8-2009
Berichten: 113
Woonplaats: Deurne, België

BerichtGeplaatst: 08 Jun 2011 7:22    Onderwerp: Reageer met quote

heel blij om te horen/lezen dat er ook in mijn buurt, die toch een prominente rol heeft gespeeld in de oorlog, zaken worden georganiseerd om WO1 te herdenken!! poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 30 Jun 2012 21:36    Onderwerp: Provincie zet volop in op herdenking WOI Reageer met quote

In 2014 zal het honderd jaar geleden zijn dat de eerste Wereldoorlog uitbrak. De provincie Antwerpen heeft grote ambities om dit te herdenken. Samen met Britse, Franse en Vlaamse partners zet de provincie het project Great War between the lines op. ‘De herdenking van WOI zal vanuit verschillende invalshoeken en met verschillende activiteiten benaderd worden. Zo zal er in het MAS een tentoonstelling rond vluchtelingen georganiseerd worden en op de Schelde wordt een ponton gebouwd. We denken ook aan een pakket voor het onderwijs’, stelt Charlotte Saelemakers, die het project coördineert.
Inwoners en verenigingen die ook initiatieven willen ondernemen, worden door het provinciebestuur ondersteund. Het draaiboek voor de herdenking zal in het voorjaar van 2013 klaar zijn.

Het Nieuwsblad, 28/06/12
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 06 Jul 2012 12:52    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.zoe.fm/regionieuws.php?id=22196
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Nov 2012 14:53    Onderwerp: Reageer met quote

Great War provincie Antwerpen
Hun facebookpagina:
https://www.facebook.com/GreatWar2014
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 08 Feb 2013 12:53    Onderwerp: Reageer met quote

Rondje Provincie: Ontdek en herontdek de Grote Oorlog in de provincie Antwerpen

In 2014 start de herdenkingsperiode van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De provincie staat in startpositie om er een unieke belevenis van te maken.

"De provincie biedt een uitgebreide omkadering rond deze herdenking", vertelt Charlotte Saelemakers van het projectteam Great War. "Uniek erfgoed en pakkende verhalen vormen de basis om te herinneren, te sensibiliseren en de vredesgedachte te voeden."

De provincie bundelt alle initiatieven rond herdenkingstoerisme en WOI-erfgoed en zorgt voor een brede communicatie. "Wie organisatorisch advies, inspiratie, mogelijke partners of historische tips zoekt, kan bij ons terecht", zegt Charlotte. "Met toeristische partners ontwikkelden we ook een online leidraad. Via die weg kunnen organisatoren hun initiatieven kenbaar maken en nadenken over doelpubliek, onthaal of educatieve omkadering. Dus: heb je een idee of project? Ga naar de site en vul de leidraad in!"

lees hier het artikel verder

www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/erfgoed/great_war
www.facebook.com/GreatWar2014
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 01 Mrt 2013 23:29    Onderwerp: Antwerpen reconstrueert pontonbrug over Schelde Reageer met quote

Antwerpen reconstrueert pontonbrug over Schelde

De herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I neemt in Antwerpen stilaan concrete vormen aan. In opdracht van de stad Antwerpen heeft het Vredescentrum een uitgebreid programma uitgewerkt, bestaande uit tentoonstellingen, publieksactiviteiten en een educatief luik. Klapper op de vuurpijl wordt de tijdelijke reconstructie van een pontonbrug, waardoor het grote publiek tijdens het eerste weekend van oktober 2014 uitzonderlijk over de Antwerpse Schelde zal kunnen wandelen.
De pontonbrug komt op de oorspronkelijke locatie van een tijdelijke brug aan het Steenplein te liggen, die aan het begin van de oorlog gebruikt werd door zowel burgers als militairen om Antwerpen te ontvluchten.

Dat ze er slechts één weekend blijft, heeft onder meer te maken met het scheepvaartverkeer dat niet te veel hinder mag ondervinden van het evenement. "Bovendien is de Schelde doorheen de geschiedenis al zo lang geblokkeerd geweest, dat enkele dagen voor Antwerpen al lang genoeg zal aanvoelen", klinkt het bij het Antwerpse stadsbestuur.

Het herdenkingsproject 'Antwerpen 14-18' zal volgend jaar ook ingeluid worden door drie grote tijdelijke tentoonstellingen. Langs de wandelboulevard van het MAS komt een expo over vluchtelingen, in het Middelheimmuseum komt werk te hangen van de Duitse Käthe Kollwitz, bekend van haar sculpturen en houtsneden die de oorlogsellende uitbeelden. Het Red Star Line Museum tenslotte, dat pas in september van dit jaar de deuren opent, krijgt in 2014 een tijdelijke tentoonstelling rond de rol van de gelijknamige voormalige rederij in het vervoeren van gewonde militairen en de migratie van Belgen naar Noord-Amerika.hln.be, vandaag
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 10 Mei 2013 6:25    Onderwerp: Reageer met quote

Mirjam @ 22 Apr 2013 20:57 schreef:
Vanaf vandaag online: http://www.antwerpen1914-1918.be/ ...


En ja hoor, we staan erbij Cool

http://www.antwerpen1914-1918.be/pagina/links

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2014 13:27    Onderwerp: Reageer met quote

Fortengordel 18 mei:
FORTENGORDEL 2014
Uploaded by Provincie Antwerpen WOI
Ontdek het programma op www.fortengordel.be
http://youtu.be/MBTKbU7SPzE
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 27 Aug 2014 13:19    Onderwerp: Reageer met quote

1914-2014. Antwerpen bouwt een brug ter herdenking van de ‘Groote Oorlog’


http://www.visitantwerpen.be/docs/Stad/Bedrijven/Actieve_stad/as_tnc/Pontonboekje_NL_web.pdf
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group