Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Australie en de Grote Oorlog

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Arjen LabeeGeregistreerd op: 1-9-2006
Berichten: 195
Woonplaats: IJsselstein

BerichtGeplaatst: 08 Jul 2010 19:00    Onderwerp: Australie en de Grote Oorlog Reageer met quote

(Tussen haakjes staan verwijzingen naar links die het onderwerp nader toelichten)

Australië en de Grote Oorlog (1)

In 2005, 2008 en 2010 bezocht ik met mijn vrouw verschillende delen van Australië. Vanzelfsprekend was vakantieplezier de belangrijkste drijfveer. Na de eerste reis echter besloot ik me, naast mijn website www.dengrootenoorlog.nl , vooral te specialiseren in de geschiedenis van deze natie tijdens de 1e Wereldoorlog.


Hier zijn veel redenen voor. Allereerst was Australië in verhouding tot andere landen de meest enthousiaste leverancier van vrijwilligers. Hoewel het slechts 5 miljoen inwoners telde in 1914 vertrokken maar liefst 417.000 mannen naar onbekende bestemmingen. De helft (!) hiervan zou gewond raken, krijgsgevangen worden of sneuvelen.

Deze jonge natie (ontstaan in 1901) bleek dus bijzonder gedreven in het ondersteunen van het moederland, Engeland. Maar de reputatie en de daden van de Australiërs op de slagvelden van het Midden-Oosten en Frankrijk zijn op zijn zachtst gezegd imposant. De Australische Diggers behoorden in 1918 met de Canadezen tot de beste troepen aan weerskanten.

64 Victoria Crosses gingen naar Australiërs; 10 % van het totale aantal; maar meer dan twee keer zoveel dan het gemiddelde binnen de 9.5 miljoen soldaten die door het Britse Rijk werden ingezet! Wanneer men ook nog in ogenschouw neemt dat de Britten de Australiërs meestal als tweederangs, ongedisciplineerd en onbehouwen beschouwden (koloniale troepen!) dan krijgen de cijfers nog meer glans. De anekdotes over deze gapende kloof tussen de stiff upper lips en de Ozzies zijn overigens smakelijk en talrijk.


Australië leverde bovendien een officier die als de opvolger van de even geroemde als bekritiseerde Haig werd genoemd; John Monash, nota bene een Jood van Duitse herkomst. Deze geniale strateeg wordt inmiddels zelfs door de gereserveerde Britten terecht op een voetstuk geplaatst, nadat de Duitsers dat al hadden gedaan in 1918.(1)

De reputatie van het Australisch officierenkorps was sowieso prima; roemruchte officieren als Pompey Elliott, Brudenell White, Bridges en Hobbs behoorden tot de beste bevelhebbers aan het Westelijk front.
Maar wat me het meest bewoog om dieper te graven in de historie van de Australiërs is de intense en voortdurende beleving van deze oorlog in Australië zelf. Er is geen gehucht te vinden, zelfs niet in de uitgestrekte Outback, waar geen monument te vinden is; keurig onderhouden en vrijwel altijd prominent in het centrum of op een heuvel in het zicht van iedereen.

In elke boekwinkel bovendien is wel een afdeling te vinden over the Great War. Het lijkt alsof de winkels zonder niet voor vol worden aangezien.

De dag dat de Australiërs met de Nieuw-Zeelanders landden op het schiereiland Gallipoli, 25 april 1915, wordt ieder jaar op indrukwekkende wijze herdacht. De hele dag (!) besteden radio en TV coast to coast aandacht aan wat uiteindelijk een nederlaag zou zijn. Dat begint al met de dawn service. (2a)Deze herdenkingsdiensten op het tijdstip van de landing worden, bijna 100 jaar later, massaal bezocht. Toeristen en Ozzies worden zelfs vanuit Nationale Parken en vakantieadressen opgehaald en teruggebracht.

25 april is gegrift in het collectief geheugen en wordt door velen beschouwd als de dageraad van het nationale bewustzijn, de eerste keer dat Australië zich liet zien op het wereldtoneel. (2b)

Hoe manifesteert zich de Grote Oorlog zoal op dit continent?
Belangrijk om te weten is, dat de staten Victoria en New South Wales (met de hoofdsteden Melbourne en Sydney) hofleveranciers waren. In deze twee steden zijn indrukwekkende tempels (shrines) verrezen die klassieke eerbetonen aan de Diggers zijn.

Maar vooreerst staat in de hoofdstad Canberra, prominent in 1 lijn met het parlementsgebouw, het nationale monument, the Australian War memorial. Toen het in 1941 werd geopend (Canberra werd als compromis tussen de rivalen Sydney en Melbourne pas gebouwd vanaf 1913) was het meteen een van de meest prominente gedenkplaatsen ter wereld. En dat niet alleen: het museum eromheen is wat mij betreft onovertroffen. (3)


De kunst (waaronder Wil Longstaff’s Menin Gate at Midnight), de originele voorwerpen (zelfs een van de boten waarmee op Gallipoli werd geland is te bewonderen), de diorama’s van alle belangrijke slagen en de verbluffende vliegtuighal (met een doorlopende voorstelling, originele vliegtuigen en puike replica’s) zijn voor iedereen een must, niet in de laatste plaats alle schoolklassen van Australië zelf.Elke dag weer vertellen leraren de verhalen, midden tussen de echte geschiedenis. De grootste publieke collectie (hoe kan het ook anders) Victoria Crosses in de wereld is hier ook te vinden.

Het memorial is ontroerend. Een hall of Memory huist het graf van de onbekende soldaat. De ruimte is adembenemend.


The Memorial courtyard is gebouwd om een vijver waarin een eeuwige vlam brandt. Aan weerszijden in lange corridors zijn de namen van gevallen Australiërs te vinden, en ook hier heeft McCrae’s poppy een hoofdrol tussen de naden van de panelen.

Bij het verlaten van het memorial vindt men een paradijs voor de liefhebber in de keurige en goed voorziene winkel. Van het beste naslagwerk tot thematische kleurboekjes voor de kinderen, het is er verkrijgbaar.
Vanaf de trappen van de hall of Memory heb je een prachtig uitzicht over ANZAC Parade, een prachtige brede boulevard met aan weerszijden gedenktekens, monumenten en standbeelden voor verschillende wapenfeiten en doelgroepen.
Aan de overkant van Lake Burley Griffin, genoemd naar de man die Canberra ontwierp, ligt het Parliament House; toekomst en verleden perfect in balans.

We reizen door het bergachtige, lege binnenland (60% van de 22 miljoen inwoners leeft in de hoofdsteden Adelaide, Hobart, Melbourne, Sydney, Brisbane, Perth en Darwin) naar Melbourne, in 1914 de grootste en meest toonaangevende stad down under. Vooral John Monash en Pompey Elliott, de twee populairste bevelhebbers, ijverden na de Grote Oorlog voor een blijvend gedenkteken in Melbourne dat de Diggers eer aan zou doen. Beiden stierven voordat de Shrine of Remembrance in 1934 werd geopend. (4)

De Shrine ligt een korte wandeling ten zuiden van Melbourne CBD in de fraaie Royal Botanic Gardens. Het ontwerp lijkt op een klassieke Griekse tempel, en heeft een somberder en grijzer atmosfeer dan het Australian War Memorial.

Onder de Shrine is een prachtig bezoekerscentrum gevestigd. Veel displays en circulerende tentoonstellingen zijn een lust voor het oog.
Aan het begin van de weg naar de Shrine, die toepasselijk is genoemd naar de Britse generaal die het Australische korps onder zijn hoede had, Birdwood, vinden we het standbeeld voor John Monash, te paard, in uniform. Zo herinnert Melbourne zich haar beroemde zoon; als de man die ANZAC-day maakte tot wat het is, het defilé afnemend van duizenden Diggers die daarvoor van heinde en verre toestroomden om hun geliefde commandant eer te bewijzen.

Even verderop staat, weinig opvallend, een buste van de Britse Edith Clavell, de directrice van een verpleeghuis in Brussel die landgenoten en andere geallieerden na hun ziekbed naar niet bezet gebied smokkelde. Haar dood voor het vuurpeloton wakkerde de gevoelens over Duitse wreedheden en gebrek aan moraal aan tot ongekende hoogte. Ze kijkt nu, 24.000 km van de plek waar de het leven liet, uit over de jonge natie.

Andere monumenten die bijzondere aandacht trekken vinden we ten oosten van de shrine. Naast enkele soldatenmonumenten is hier het buitengewoon tedere monument "Widow and children" van Louis Laumen te vinden, wat gestalte geeft aan de zeer velen die achter bleven. Moeder en kinderen, de emotie op het gezicht, op weg naar de shrine. De zoon in een mengeling van ontzag en norsheid, de moeder geëmotioneerd maar sterk en waardig, de kleine meid vooral nieuwsgierig. Laumen is overigens geboren in Nederland.

Ten zuiden van de shrine staat een voor veel forumleden bekend monument. Het is een kopie van het Cobbers memorial uit 1998 van Peter Corlett, waarvan het origineel terug te vinden is in de velden ten westen van Fromelles. Het gedenkt het nodeloze bloedbad onder de Australiërs op bevel van incompetente Engelse generaals die een afleidingsmanoeuvre voor de slag aan de Somme beoogden. De halfslachtige, slecht voorbereide aanval kostte meer dan 5000 Australische slachtoffers en wordt beschouwd als het meest stompzinnige voorbeeld van nodeloze verliezen. Het beeld zelf zegt alles over dit drama.

In Melbourne zijn meer herinneringen te vinden aan de Grote oorlog, in totaal meer dan 30. Hier scheepten de troepen zich in om zich te vervoegen bij het konvooi dat uit Albany zou vertrekken. Een eenvoudig monument, het Melbourne Port memorial, aan de haven staat hier bij stil. Door de stad heen en in dorpen om Melbourne worden zelfs de trainingsfaciliteiten van destijds soms nog herdacht.
Op de begraafplaatsen vinden we soms ook beroemde namen terug. Op de Brighton Cemetery ligt John Monash samen met zijn vrouw Hannah “vic” Moss; een eenzame Nederlander in maart 2010 was waarschijnlijk de laatste die hij er verwacht zou hebben.

Verder gaat onze tocht, naar het westen. Tussen Melbourne en Adelaide ligt een van de mooiste wegen ter wereld, de Great Ocean Road. Velen kennen de 12 Apostles, een sterk eroderende rotsformatie en een van de toeristische musts als je down under reist. Voor ons is vele malen interessanter dat de Great Ocean Road het werk is van Diggers. De route langs de oceaan werd in de crisisjaren aangelegd als werklozenproject. Een bijzonder aandenken waar tienduizenden toeristen per jaar onwetend van genieten.


Via Adelaide, waar uiteraard de verplichte monumenten te vinden zijn, reizen we langs de uitgestrekte zuidkust (een kleine 2600 km) naar de prachtige baaien rond de stad Albany.
Wie arriveert in deze relaxte, betoverend mooi gelegen stad waant zich niet direct in een plaats die in het onderbewustzijn van de Australiërs zo'n aparte plek in neemt. Het was namelijk vanuit Albany dat op zondag 1 november 1914 de vloot met Australische jongens en mannen vertrok. Voor velen was het de laatste blik op het vaderland- het definitieve afscheid.

Hoog boven Albany op haar groene heuvels staat aan het einde van Apex Drive een bijzonder mooi monument, het Desert Mounted Corps Memorial. Het origineel bevond zich vanaf 1932 in Port Said, Egypte, waar de Australian Light Horse Brigade haar sporen in de woestijn verdiende. Het origineel overleefde de Suez-crisis in 1956 niet; boze Egyptenaren sloegen het beeld aan stukken om hun woede te koelen op de Engelsen en alles wat Engels leek. De beeldhouwer Raymond Ewers zorgde voor de betrouwbare replica.


In de avond verlichten kleurenspots het monument als een baken voor de omgeving. Om het beeld heen zijn vele kleine monumentjes te vinden in bankjes, gedenkstenen en opschriften. (5)

Een wandeling langs de toegangsweg is zelfs voor de toevallige passant een bijzondere ervaring. Onder de bomen vindt men eenvoudige metalen bordjes in de grond met daarop de gesneuvelden uit de streek; een boom voor elke dode zoon. Soms is de eenvoud de kracht, en zo ook hier. De opschriften doen denken aan de Britse grafstenen en hun soms zo indringende persoonlijke boodschappen.

Op een prominente plek aan de havenmond van Albany vinden we het ultieme eerbetoon aan de Turkse tegenstanders op Gallipoli. Kemal Attatürk kijkt daar vanaf 2001 uit over het water.

Aan de rand van het water enkele kilometers naar het westen, in een parkje net buiten de stad, staat een monument voor hen die hier vertrokken. De eenvoud is weldadig.

Gezien Albany's strategische ligging en mooie natuurlijke haven liggen op de heuvels ook versterkingen en zelfs een heus fort met sterke wortels in de periode 1914-1918. Princess Royal Fortress is onlangs opgeknapt en toont onder andere gebouwen uit die tijd. Enkele kamers zijn ingericht als museum en bieden aardige voorwerpen.


_________________
-Why speak not of comrades that went under..?-

http://www.dengrootenoorlog.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Arjen LabeeGeregistreerd op: 1-9-2006
Berichten: 195
Woonplaats: IJsselstein

BerichtGeplaatst: 08 Jul 2010 19:02    Onderwerp: Reageer met quote

Australie en de Grote Oorlog (2)

Albany is historie. We rijden de groene kust af en via Cape Leeuwin, waar we genieten van prima wijnen en dito natuur komen we uiteindelijk in Perth, hoofdstad van Western Australia, kortweg WA. Onderweg vinden we natuurlijk de zo kenmerkende monumenten, zoals deze in Bunburry.

Perth, de meest geďsoleerde hoofdstad van het zuidelijk halfrond, ligt aan de Swan river, een stukje het binnenland in. Haar connectie met de zee is het dorp Fremantle, dat met haar unieke karakter van oude steil en jeugdig elan een bestemming is voor iedere toerist.

Perth heeft een van de mooiere stadsparken ter wereld, Kings park, dat uitkijkt over zowel het stadscentrum als de Swan River. Een wandeling is een belevenis. Soms denk je midden in de wildernis te zijn (en WA heeft daar veel van, het is ongeveer zo groot als heel West-Europa maar huist slechts 1,3 Ozzie per vierkante kilometer; wij hebben 385 Nederlanders per vierkante kilometer!) en toch bruist de snel groeiende stad niet ver weg.
Op het mooiste punt van het park domineert het WA War memorial. In een vijver voor het monument brandt de eeuwige vlam. Beroemde namen als Flanders, Fromelles en Gallipoli zijn in steen gegraveerd.

Onder het monument is een galerij ingericht waar duizenden namen van soldaten uit WA in kolommen terug te vinden zijn.

Het monument werkt als een magneet; s' morgens, s'middags en s'avonds trekt het aan je en vanaf het terras onder het monument beleef je de omgeving intens en is het uitzicht altijd nieuw.
In die omgeving staan verschillende monumenten voor gebeurtenissen en eenheden, zoals een monument voor de 10th Light Horse. Perth en omgeving tellen meer dan 40 grote en kleine monumentjes.


Aan de oostkant van Perth, in de deelgemeente Greenmount, vinden we na enig zoeken het voormalig trainingsterrein Blackboy Hill, waar 32.000 Diggers werden klaargestoomd voor de oorlog. Alweer een teken dat 14-18 hier diepe groeven heeft getrokken. Monumenten, gedenkstenen voor Victoria Crosswinnaars en veel informatie maken zelfs dit soort plaatsen bijzonder.

Wij fietsten de afstand naar het fantastische Fremantle langs de Swan River. Een mooie tocht, hoewel fietspaden soms wel erg plotseling in niets verdwijnen.
Ook uit deze haven vertrokken troepenschepen om aan te sluiten bij het konvooi naar Egypte. Het maritiem museum toont op de historische werf een plaquette met het verhaal van onderzeeër AE2 die tijdens de landingen op Gallipoli een heldhaftige rol speelde.

Voor de kust van Fremantle ligt het eiland Rottnest, nu een vakantieparadijs waar boten vol toeristen en dagjesmensen landen; destijds een interneringskamp waar vooral Slaven in 1914 werden ondergebracht.
En uiteraard heeft ook Fremantle een (wel erg imposant) monument, prominent op Monument Hill, een heuvel boven de stad. In de schitterende rozentuin om het monument is het goed toeven. Zomaar een voorbeeld van het enorme belang van de Grote Oorlog in Australië.

Australië heeft veel recente geschiedenis liggen in de binnenlanden, de Outback. Goudvondsten maakten van gehuchten als Coolgardie en Kalgoorlie ware wereldsteden. Die geschiedenis is nog zichtbaar in de architectuur en de cultuur van de streek, honderden kilometers van de verdere bewoonde wereld. Daarom ook heeft de Grote Oorlog hier een plek. Niet alleen in monumenten, maar ook in een waar museum in Kalgoorlie. De Grote Oorlog, hoewel wat rommelig en Frans aan doend, wordt hier uitgebreid aandacht gegeven. Veel vitrines en bijzondere voorwerpen bieden voor uren studiemateriaal.

De afstand per auto tussen Kalgoorlie en Darwin is zo’n 3300 km en vrijwel verlaten. De uitgestrektheid is bijna beangstigend, als Europeanen kunnen we zoveel leegte maar moeilijk aan. Volgend tankstation: 400 km!

Langs de westkust zijn, naast Memorial Gardens en monumenten, weinig bijzonderheden te vinden. Er zijn veel voorbeelden van gedenken, zoals dit glas in lood venster in de Kathedraal van Geraldton.

De noordkant van Australië is bekender om haar rol in de Tweede Wereldoorlog, waarvan de film “Australia” in 2008 nog gewag maakte. Tja, weinigen weten dat op Darwin meer bommen vielen dan op Pearl Harbour. We weten zo weinig van dit fascinerende land!

Globaal gesproken loopt deze 2e Wereldoorloggrens van Broome in het westen (in de haven liggen de wrakstukken van Nederlandse vliegboten die door de Japanners tot zinken werden gebracht) tot Cairns in het oosten. Maar ook in zuidelijker steden als Sydney (Japanse miniduikboten) lopen beide Wereldoorlogen door elkaar.

In Darwin is overigens wel degelijk ook aandacht voor de Grote Oorlog. Aan de boulevard langs de kust vinden we het NT War Memorial bijvoorbeeld, en zien we de beruchte veldslagen terug in keurig verzorgd marmer. Maar de stad is omgeven door voormalige vliegvelden waar B24's en B17's dag na dag vertrokken.

We reizen van het tropische Darwin de binnenlanden in richting Cape York en vakantieparadijs Queensland. Hoewel we hier veel fraaie monumenten vinden wordt het pas in het historische Maryborough weer echt interessant. Hier bevindt zich het Maryborough Military and Colonial Museum van de bekende en rijke verzamelaar John Meyers. In de historische wijk is een vrij onopvallende woning omgetoverd tot een paradijs voor de liefhebber.


Hoewel in de collectie de samenhang ver te zoeken is en je van de Boerenoorlog naar Afghanistan wordt geslingerd en weer terug, is hier onmiskenbaar een liefhebber actief. Veel origineel materiaal, bezittingen, wapens en must haves wisselen elkaar af.

Er is veel geld besteed aan originele VC's en medaillereeksen. De vrijwilligers leven zich helemaal uit op enthousiaste bezoekers, dus de uren gaan hier voorbij. (6)

Maryborough heeft ook een erg mooi monument, wat en passent natuurlijk digitaal wordt vastgelegd.

Iets zuidelijker doemt Brisbane op, de snel groeiende hoofdstad van Queensland. Even ten noorden van Brisbane, op het vliegveld van Caboolture, is een verzameling nog vliegwaardige machines ondergebracht. In de wat rommelige hangar annex museum is een Franse Nieuport 17-jager te vinden die nog regelmatig de shows steelt. (7)

Trots van de vrijwilligers hier is overigens de puntgave P51 Mustang, een vliegende bekende van heel veel Ozzies. En wie echt iets moois wil zien; in een kleine hangar even verderop is een koppige en eigenwijze Queenslander nog maar maanden verwijderd van een maiden flight: hij heeft jaren besteed aan het bouwen (nee, niet opknappen!) van een Britse Beaufort bommenwerper. Dit zal de eerste vliegende Beaufort zijn in meer dan 35 jaar. Waar zouden we zijn zonder dit soort ongevaarlijke en aanstekelijke idioten?

500 km zuidelijker vinden we South West Rocks, een dorp niet ver van Port Macquarie.
Op deze mooie landtong, die niet misstaat in vakantiefolders, staat de ruďne van Trial Bay Gaol.

(8)Deze gevangenis werd gebouwd in 1886 en vanaf 1914 gebruikt om Duitsers te interneren. Deze staatsburgers werden op slag staatsvijanden. Over de hele wereld leidde de woede en verontwaardiging over Duitsland's oorlogsdaden in met name België tot vernederingen, vernielingen en soms zelfs erger.
Trial Bay Gaol werd een van de verzamelplaatsen die vooral in Victoria, WA en New South Wales werden ingericht.(9) Hele families werden in de celgangen ondergebracht en geďsoleerd van vrienden en familie met als enige misdaad hun afkomst.
Bij de entree zijn diverse boekjes over deze zwarte bladzijde te vinden. De ruďne zelf geeft een aardig, maar te zonnig beeld van de omstandigheden. De wachttorens zijn leeg, de hekken staan open. Enkele cellen zijn voor de beeldvorming teruggebracht in oorspronkelijke staat.

Op de heuvels rond de ruďne is een wandeling uitgezet die de bezoekers brengt bij het Duits monument, een eenvoudige obelisk met fantastisch uitzicht op de ruďne en de oceaan. Het monument is vlak na de onthulling vernield door woedende Australiërs, maar daarna toch weer opgebouwd.

Niet ver van het monument liggen de graven van 2 Duitse kinderen die Trial Bay Gaol niet overleefden. Het zijn stille getuigen van een zwaar bestaan aan de schitterende kust van New South Wales...

We zakken de kust af richting New South Wales en een van de heerlijkste steden op de aardbol; Sydney. Wie, net als wij, de wereld rond geweest is komt toch weer uit in deze wereldstad. Wat wil je, gezien de unieke natuurlijke ligging en de even unieke Sydney Harbour Bridge, het heerlijke klimaat en de nauwelijks gestreste cultuur, het Opera House en Darling Harbour?
_________________
-Why speak not of comrades that went under..?-

http://www.dengrootenoorlog.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Arjen LabeeGeregistreerd op: 1-9-2006
Berichten: 195
Woonplaats: IJsselstein

BerichtGeplaatst: 08 Jul 2010 19:04    Onderwerp: Reageer met quote

Australie en de Grote Oorlog (3)

Zoekend naar de Grote Oorlog-geschiedenis heeft ook Sydney een aantrekkelijk aanbod. Net als in Melbourne vinden we een grootse shrine in het stadshart, ANZAC War Memorial. Tegen de backdrop van Sydney CBD ligt deze moderne tempel keurig verzorgd aan een fraaie promenade. De verplichte vijver ontbreekt niet; vlaggen flankeren het bouwwerk.

Tegen de hoge wanden bevinden zich art-deco beelden. Wie dichterbij komt herkent in 10 meter lange panelen beelden van het front; Sjouwende, gravende, schietende en kou lijdende Diggers.


Grote trappen aan alle kanten leiden de bezoeker naar de gedenkgalerij. Binnen is de sfeer kerkelijk. Statig hoog zijn de erebogen met de belangrijkste slagvelden in marmer. Vanaf de galerij kijkt men in het midden op een klassiek beeld van een gekruisigde mannenfiguur, gesteund door drie vrouwen: moeder, zuster, echtgenote.

De lichtval is bijzonder, de architectuur dwingt tot bezinning; je waant je in een kathedraal. Aan het plafond 120.000 sterren, een ster voor elke vrijwilliger uit New South Wales.
Dan pas besef je dat de benedenverdieping ook een klein museum huist. De wat sombere sfeer hoort bij deze indrukwekkende omgeving. Met enkele stappen ben je weer buiten in een zonnige en prettige stad.

In het hartje van de stad kijkt de knorrige Queen Victoria uit over Martin Place. Midden op die square bevindt zich de Sydney Cenotaph waar de jaarlijkse herdenkingen, zoals ANZAC-Day en Armistice Day plaats vinden. De stoere militairen aan weerszijden van de marmeren gedenksteen worden door alle winkelende en haastige voorbijgangers genegeerd. Het doet denken aan het mobilisatiebeeld in Scheveningen; een monument in een eigenaardige context.

Enkele kilometers verder kan men zelfs over een monument rijden. In december 1995 werd de ANZAC-bridge geopend, een modern bouwsel dat CBD en het westen met elkaar verbindt en de langste kabelbrug is van Australië. Aan de westkant van de brug bevinden zich twee monumenten: Een Digger en een Kiwi aan de overkant van de weg.

De Digger, voorzien van de traditionele slouch hat, houdt de wacht rustend op het geweer, de blik naar beneden; de zogenaamde "rest on arms reverse". Dit is ook de klassieke houding van de soldaten van de erewacht die ieder jaar op Gallipoli wordt opgesteld.
De Kiwi heeft grote symbolische waarde; Australiërs vergeten nog wel eens dat ANZAC staat voor het gecombineerde korps met de Nieuw-Zeelanders. Plaquettes memoreren ANZAC. Het verkeer raast voorbij.

De reis zit er bijna op. Over de Blue Mountains naar het westen ligt weer Canberra; de cirkel is rond.

Maar ook op het eiland Tasmanie, of Tazzie in de volksmond, staat in elk dorpje een keurig monument met de namen van de zonen (vaak met Nederlandse wortels) die de reis maakten naar het onbekende. En in Hobart, de hoofdstad, staat een saaie Cenotaph, een grijze obelisk.

Bijna 9 maanden heb ik bij elkaar rondgereisd in Australië. Wie het land kent weet dat de bevolking nieuwsgierig en optimistisch is. Het gaat het land goed, van crisis is geen sprake. Het oog is nadrukkelijk op de toekomst en steeds vaker (en zeker ook op sportief gebied) doet de jonge natie van zich spreken. Maar tegelijk is men zich zeer bewust van het verleden, de rol van het jonge Australië in de woestijnen van het midden oosten en de loopgraven van België en Frankrijk.


Verleden is hier overal; ik hoop dat deze tip van de sluier lezers nieuwsgierig maakt naar een volstrekt uniek land met geweldige mensen met bijzonder veel respect voor haar geschiedenis.

(1)Monash, the outsider who won a war/Roland Perry
(2a) http://en.wikipedia.org/wiki/Anzac_Day
(2b) http://www.youtube.com/watch?v=s4BgP24RFxc
(3) http://www.awm.gov.au/
(4) http://www.shrine.org.au/content.asp?Document_ID=1
(5) http://www.skp.com.au/memorials2/default.htm of http://www.tributesofhonour.info/php/wm_list.php
(6) http://www.maryboroughmuseum.org/
(7) http://www.caboolturewarplanemuseum.com/visit.htm
(8) http://www.trialbaygaol.com/
(9) http://www.naa.gov.au/whats-on/online/feature-exhibits/internment-camps/WWI/index.aspx
Wie meer informatie zoekt of interesse heeft in meer foto's: ajlabee@tiscali.nl
Ozzie filmtips:
-Gallipoli
-Beneath Hill 60
-Winning World War 1
-Forty Thousand Horsemen
-The Lighthorsemen
ANZAC's (5 delige serie)

Ozzie zeer lezenswaardig:
Monash, the outsider who won a War (Roland Perry)
Backs to the Wall (G.D.Mitchell)
Pompey Elliott (Ross McMullin)
Gallipoli (Les Carlyon)
The Great War (Les Carlyon)
_________________
-Why speak not of comrades that went under..?-

http://www.dengrootenoorlog.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3102
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 08 Jul 2010 19:21    Onderwerp: Reageer met quote

Arjen mijn complimenten, wat een interessant verslag!!

Wat een prachtige monumenten daar. Je kunt goed zien hoe begaan ze nog steeds zijn met hun jongens die daar gevochten hebben en gesneuveld zijn.

Bedankt dat je dit hebt gedeelt, we zien veel van Frankrijk en België (ook prachtig en interessant !) en daarom is het leuk om nu eens een heel ander reisverslag te zien.

Overigens ben ik nu Somme Mud aan het lezen van Private Lynch. Een Australische soldaat die in de herfst van 1916 naar het front ging en in de Somme en in België heeft gevochten.
Dat boek kan ik je zeer aanraden!

gr.
Annelies
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16288
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 08 Jul 2010 19:26    Onderwerp: Reageer met quote

Schit-te-rend, Arjen! Mijn dank is groot.
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nappieGeregistreerd op: 8-7-2009
Berichten: 41
Woonplaats: gouda

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 7:13    Onderwerp: Reageer met quote

Arjen,

Hier rest slechts een emoticon speechless

Schitterende foto's en idem verslag. Mooi om te zien en te lezen dat Down Under zijn geschiedenis serieus neemt.

Mark
_________________
"Le temps est l'architecte, le peuple est le maçon. " (Victor Hugo)

"Some men see the things as they are and say why? I dream things that never were and say why not! " (Bobby Kennedy)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
SjoerdGeregistreerd op: 27-5-2005
Berichten: 963
Woonplaats: Bijna in Fort Vechten (Nieuwe Hollandse Waterlinie)

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 7:42    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi Arjen,
Mooie pics inderdaad. Ben in 2003 en in 2006 in Australie geweest. Heeft veel indruk gemaakt dat land. Zowel de natuur als de sfeer die daar hangt. Zoals eerder gemeld:
Quote:
Mooi om te zien en te lezen dat Down Under zijn geschiedenis serieus neemt.

_________________
"if nothing else works, a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through"- General Sir Anthony Hogmanay Melchett
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 8:05    Onderwerp: Reageer met quote

Topic van het jaar alvast!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
HarmsieGeregistreerd op: 8-8-2008
Berichten: 81
Woonplaats: Het Westen van Oost-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 8:10    Onderwerp: Reageer met quote

Finnbar @ 09 Jul 2010 9:05 schreef:
Topic van het jaar alvast!


Volledig mee eens. Gewoon schitterend!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
KarijnGeregistreerd op: 30-10-2009
Berichten: 889

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 8:57    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi Arjen,

Wat een prachtige site heb je gemaakt!
Je legt het allemaal heel goed uit en het is echt ontroerend hoe men daar nog steeds bezig is met WOI.

Wat fantastisch dat jij en vrouw 9 maanden rond hebben kunnen reizen!

Mijn wens om naar Australie te gaan is nu alleen nog maar groter geworden.

Heel erg bedankt voor alle informatie.

groetjes Karijn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7633
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 9:19    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een onwaarschijnlijk mooi en uitgebreid verslag, Arjen! 't Is bijna een reisgids op zich. Mijn complimenten, schitterend om te zien en te lezen en bepaald een onderbelicht onderwerp!

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 10:15    Onderwerp: Reageer met quote

Ontzettend mooi verslag Arjen! Complimenten!!!

Greetz, Margreet Cool
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
hsmeetsGeregistreerd op: 18-5-2010
Berichten: 559

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 10:56    Onderwerp: Reageer met quote

zeer mooi verslag! Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
IeperietGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 471
Woonplaats: Westerlo be.

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 13:05    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer mooi verslag, en een droomreis yummie
_________________
_________________

Per ignem vincimus.
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MatthijsGeregistreerd op: 10-4-2008
Berichten: 1277
Woonplaats: Sommelsdijk

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 13:11    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een prachtig verslag! Arjen, ik ben fan! Cool En om aan te haken bij wat eerdere posters schreven: Goed om te zien dat men in Australië serieus met haar geschiedenis omgaat.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
telewizaGeregistreerd op: 13-4-2009
Berichten: 31
Woonplaats: Lapinlahti Finland

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 16:17    Onderwerp: Reageer met quote

Een schitterend verhaal, met prachtige foto's.
Ikzelf ben ook in Australië geweest en het viel me op dat de historie die ze hebben, en dat is niet zo heel veel, erg koesteren.
Dat WO1 een belangrijke rol speelt is wel logisch omdat feitelijk met de inzet van ANZAC Australië zich er bewust van werd dat het een eigen staat was met eigen verantwoordelijkheden. In die zin was WO1 een beetje hun onafhankelijkheidsoorlog denk ik.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Arjen LabeeGeregistreerd op: 1-9-2006
Berichten: 195
Woonplaats: IJsselstein

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 19:10    Onderwerp: australie Reageer met quote

Klopt telewiza, ze zien het letterlijk als de dageraad van het nationale bewustzijn. En dat is opvallend voor wat toch een nederlaag werd..

Dank allemaal voor de reacties!

Arjen
_________________
-Why speak not of comrades that went under..?-

http://www.dengrootenoorlog.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
rikkepieGeregistreerd op: 6-1-2007
Berichten: 190
Woonplaats: zonnebeke

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 20:13    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtige foto reportage en dito uitleg
dit verdiend alvast een pluim Smile Smile
groet Rik.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Arcen

BerichtGeplaatst: 09 Jul 2010 20:28    Onderwerp: Reageer met quote

Pegoud @ 09 Jul 2010 10:19 schreef:
Wat een onwaarschijnlijk mooi en uitgebreid verslag, Arjen! 't Is bijna een reisgids op zich. Mijn complimenten, schitterend om te zien en te lezen en bepaald een onderbelicht onderwerp!

Gr P


Hier sluit ik mij van harte bij aan! Fantastisch verslag met mooie uitleg erbij! Cool
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5786
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 10 Jul 2010 1:09    Onderwerp: Reageer met quote

Knap topic Arjen bravo en bedankt om het met ons te delen
dit is genieten , toen ik eind jaren 80 in Australie rondreisde was
ik nog niet zo bezig met de grote oorlog ,
en deze monumenten zijn dus aan me voorbijgegaan .
goed dat jij ze me nu laat ontdekken.

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2010 16:11    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtig topic.
Enorm bedankt dat je dit met Forum Eerste Wereldoorlog wilt delen.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2010 19:38    Onderwerp: Reageer met quote

Tjonge jonge wat een prachtige reis heb je gemaakt Arjan !
Ik heb nooit geweten dat de eerste wereldoorlog zo belangrijk voor de Australiers is.
En natuurlijk niet te vergeten al die fantastisch mooie foto's die je daar geschoten hebt.
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
schiptjeGeregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 1745
Woonplaats: westouter

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2010 21:49    Onderwerp: Reageer met quote

Thanks, Chap!
Om dit met ons te delen!
_________________
Mijn grootvader Sergeant-Majoor Ryckeboer Richard (1895-1981).
3de Linie, 2de Linie en het 22ste Linie Regiment (27 mei 1913 - 11 november 1919)
http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Schoeters DirckGeregistreerd op: 10-3-2008
Berichten: 273
Woonplaats: Sterrebeek

BerichtGeplaatst: 19 Jul 2010 19:51    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk,heel leuk topic.

En niet alleen de officieel kant maar ook de onbekent seide van die geschidenis. Iets geleerd.
_________________
Sturmgrenadier
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
humourGeregistreerd op: 2-8-2009
Berichten: 113
Woonplaats: Deurne, België

BerichtGeplaatst: 14 Aug 2010 8:27    Onderwerp: Reageer met quote

fantastisch reisverslag!!! wordt direct op mijn to-do lijst gezet Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3970
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 14 Aug 2010 9:26    Onderwerp: Reageer met quote

Ik wil daar ook naar toeeeee Sad Sad Sad Sad

Maar den schitterende reportage. Laughing
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RJGeregistreerd op: 13-4-2006
Berichten: 881
Woonplaats: Goes

BerichtGeplaatst: 27 Aug 2010 12:32    Onderwerp: Reageer met quote

Nu pas tijd gehad om je verslag door te lezen. In één woord: indrukwekkend. Zeer waardevol topic in dit forum. Thanks for sharing!
_________________
“Pack up your troubles in your old kit bag,
And smile, smile, smile,
While you’ve a Lucifer to light your fag,
Smile, boys, that’s the style.”
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group