Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Documentatiecentrum Legermuseum

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Linkjes en feitjes Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 17 Aug 2009 6:46    Onderwerp: Documentatiecentrum Legermuseum Reageer met quote

VERSLAG STUDIEBEZOEK DOCUMENTATIECENTRUM LEGERMUSEUM

Op maandag 8 juni 2009 bezocht VVF-Brussel samen met een 35-tal leden en sympathisanten het archief en de documentatiedienst van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Bestuurslid Rik Degraef stelde een overzicht op van wat er in het documentatiecentrum van het Legermuseum te vinden is.

Lees meer: http://www.vvf-brussel.be/nieuws_2009081602.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 18 Aug 2009 21:08    Onderwerp: Reageer met quote

Uiterst interessant om eens door te nemen!


16 augustus 2009
Verslag studiebezoek documentatiecentrum Legermuseum

Op maandag 8 juni 2009 bezocht VVF-Brussel samen met een 35-tal leden en sympathisanten het archief en de documentatiedienst van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Ons bestuurslid Rik Degraef stelde een overzicht op van wat er in het documentatiecentrum van het Legermuseum te vinden is.

Te vinden in het documentatiecentrum van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis:

* alle oude institutionele archieven van Defensie tot 1 september 1939
* 18.000 dossiers, in beslag genomen door de Duitse bezetter in 1940 en teruggevonden in de Sovjet-Unie na de val van het Derde Rijk (beschikbaar in de leeszaal via gegevensbank)
* 200.000 persoonlijke dossiers van soldaten en onderofficieren
* 30.000 dossiers van officieren
* 300.000 titels (boeken e.d.) betreffende wapens, uitrustingen, uniformen, militaire architectuur (bibliotheek)
* duizenden Belgische en buitenlandse kaarten en plannen daterend van de Eerste Wereldoorlog, alsook luchtfotoís (cartotheek)
* miljoenen negatieven met betrekking tot het burgerleven en het militaire leven, zowel in vredes- als in oorlogstijd: van de 1ste Belgische expeditie in Mexico tot de kolonisatie en de twee wereldoorlogen (fototheek)
* tekeningen, affiches en stempels

Wat de consultatie van de dossiers van gewone soldaten en onderofficieren betreft: deze dossiers zijn volledig toegankelijk, maar het moet gaan over militairen die geboren zijn vůůr 1 januari 1889. Om een dossier te kunnen raadplegen dient u de naam, voornaam, geboortedatum en als het kan de geboorteplaats en graad van de gezochte soldaat of onderofficier mee te delen.

Voor soldaten en onderofficieren die na 31 december 1888 geboren zijn, moet men zich wenden tot HGR/A-n (de voormalige centrale dienst van het stamboek) gaan: Stafdepartement Inlichtingen en Veiligheid, Sectie Archieven, Kwartier Koningin Elisabeth, Eversestraat 1, 1140 Evere.

Er zijn geen dossiers van soldaten die vůůr 1875 zijn geboren.

Zelfs als men geen toelating krijgt om het militaire dossier van een officier te raadplegen, mag men toch altijd zijn stamblad inzien. Een volledig dossier van een officier kan heel veel informatie bevatten over zijn loopbaan, onderscheidingen, familietoestand, huwelijksdossier, briefwisseling, straffen... Soms bevat een militair dossier kunstwerken van een persoon of verwijst het er naar. Sommige stukken zijn tentoongesteld.

Wie dossiers van het Kwartier Koningin Elisabeth te Evere liever raadpleegt in het documentatiecentrum van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel, kan deze aanvragen en laten overbrengen naar het Legermuseum. Een week later zijn de dossiers daar dan beschikbaar.

Tijdens het studiebezoek werd informatie verstrekt over de dossiers van militairen in de kolonie van Belgisch-Congo. De documentatiedienst van het Legermuseum stelde voor de deelnemers aan het bezoek een dossiertje ter beschikking van VVF-Brussel. GeÔnteresseerden kunnen een fotokopie van dit dossier bestellen voor 5 euro (ca. 30 pagina's fotokopieŽn + verzendkosten). U kunt hiervoor rechtstreeks contact nemen met voorzitter Daniel Bex. Het bedrag van 5 euro schrijft u over op rekening KBC 734-0041286-70 t.n.v. VVF-Brussel, m.v.v. "Dossier Belgisch-Congo".
http://www.vvf-brussel.be/nieuws_2009081602.html
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Linkjes en feitjes Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group