Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Oorlogshandelingen te Melle en Wetteren.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7069

BerichtGeplaatst: 09 Nov 2008 21:59    Onderwerp: Oorlogshandelingen te Melle en Wetteren. Reageer met quote

Gebeurtenissen in het begin van de Eerste Wereldoorlog

Op 4 augustus 1914 deed het ontstellende nieuws de ronde dat het Duitse leger,onder de leiding van generaal von Emmich,onze grenzen had overschreden,langs de bres van Lixhe,ten noorden van Luik.
In 1887 had de Kamer aldaar het bouwen van een vesting geweigerd.
Vanaf 3 augustus had Baron van Pottelsberghe,burgemeester te Melle,alle samenscholingen verboden,terwijl de gemeenteraad van Wetteren op 13 augustus 1914 besliste,uitgezonderd de jaarmarkt,de kermis af te schaffen.
De derde Belgische leger divisie onder het commando van luitenant-generaal Bertrand en luitenant-generaal Graaf Leman(verdediger van Luik) bleef heldhaftig weerstand bieden.
Aan deze verdediging hadden ook twee Wetteraars deelgenomen : Maes Meurisse en Tondeleer Jozef,beiden waren ingelijfd bij het eerste regiment jagers te voet,die in de omgeving van Sart Tilman,de Duitse 43ste brigade tot terugtrekken dwong.
In de nacht van 5 op 6 augustus was de vijand doorgedrongen tot Chat-Que en Qugrée,maar het vierde jagers te voet,waarbij De Clercq Georges van Kwatrecht en Bogaert Frans van Wetteren deel uitmaakten,dreef hem terug en nam 150 Duitsers gevangen.Doch de onophoudende stormlopen van de vijand en de aankomst van nieuwe Duitse troepen,hadden tot gevolg dat de forten één na één bezweken en op 16 augustus 1914 begaf het laatste.
Luitenant-generaal Leman werd samen met talrijke overlevenden gevangen genomen.
De cavaleriedivisie onder bevel van luitenant-generaal De Witte,bestaande uit het 1ste en 2de regiment gidsen,het 4de en 5de regiment lanciers,waartoe De Mey Kamiel en Verspurten Cyriel uit Wetteren behoorden,het bataljon karabiniers-wielrijders,de compagnie pioniers-pontonniers-wielrijders en de groep rijdende artillerie,was al die tijd geconcentreerd op de Gete.
Op 8 augustus hadden de Duitsers een pontonbrug over de Maas gelegd te Lixhe,waar de 2de en 4de cavaleriedivisie met het 7de en 9de bataljon jagers de stroom overstaken.
Op 12 augustus waren de Belgen te Loxbergen en Halen in hevige gevechten gewikkeld met de vijand.
De 4de gemengde brigade,bestaande uit de 4de linie,waartoe Van Gysegem Jules uit Melle behoorde en 24 ste linie werd ter hulp geroepen.
Op 18 augustus in de namiddag had Koning Albert bevel gegeven tot de terugtocht naar de Dijle.Dezelfde dag was het 3de linie,bestaande uit 5 compagnies in gevechten gewikkeld te Grimde bij Tienen.
Van de compagnies maakten onder meer 6 Wetteraars deel uit,namelijk: Bonny André,De Winter Cyriel,Claus Georges,de Langhe Emiel,Ponnet Michel en Van Bever August.Toen zij zich uit de klem hadden losgewerkt,trokken zij in kleine colonnes door de stellingen van het 2de linie uit Tienen terug,op weg naar Antwerpen.
De verliezen waren echter zeer groot.
3 officieren en 45% der manschappen waren bij de slag van Grimde verloren gegaan.
Op 20 augustus hield de Duitse infanterie haar intrede te Brussel onder voorwendsel van represaillemaatregelen tegen optreden van sluipschutters,maakten deze zich op tal van plaatsen,zoals Leuven,Aarschot,Dendermonde en Dinant,schuldig aan misdaden en gruwelen.Zij pleegden moorden op onschuldige burgers en schoten huizen in brand.Brusselse wacht verlaat Wetteren.

Op 21 augustus kort na de middag verschenen te Wetteren 15 kurassiers te paard,kort gevolgd door wielrijders en nog 150 uhlanen.
De Duitse bevelhebber stapte naar het stadhuis en onderhandelde met de burgemeester en schepenen,waarna deze bevel gaf,rond 18u Wetteren te verlaten richting Laarne om aldaar te overnachten.Enkele van deze kurassiers waren vanuit Laarne over Wetteren-ten-Ede tot over Melle brug in de Pontstraat op verkenning geweest,om daarna terug te keren naar hun eenheid in Laarne.De manschappen waren ingekwartierd in de Parochiale Meisjesschool,de officieren verbleven op het kasteel van Laarne.
Op 23 augustus was generaal Clooten militair gouverneur benoemd van het gebied,niet door vijandelijke legers bezet.Dit gebied omvatte nagenoeg de gehele linker Scheldeoever.Hij kreeg het bevel over een compagnie Ciclysten,het eskadron Maria-Hendrika en de artilleriedivisie van de Brusselse burgerwacht.
De maandag daarop volgend 24 augustus zou later bekend blijven als "Loperkes-maandag".
omstreeks het middaguur kwamen honderden vluchtelingen aan te Wetteren,welke na een korte pauze,hun weg verder zetten over Melle in westelijke richting.Gewaarschuwd door deze eindeloze stoet van haveloze vluchtelingen door de dorpen,zag onze bevolking met angst de toekomst tegemoet.
Van 27 augustus af bezetten de burgerwachten van Brussel vanaf Schoonaarde tot Gent alle bruggen over de Schelde.Te Wetteren kwam een afdeling van de burgerwacht aan,bestaande uit 2500 leden,het was toen zaterdag 29 augustus.In het college der Eerwaarde paters Jozefieten te Melle werd een geïmproviseerd veldhospitaal door het Rode Kruis in gereedheid gebracht,bestaande uit 100 bedden.
Naarmate de Duitse troepen dichter kwamenkon men het kanonnengebulder duidelijker horen en werden de eerste gekwesten het college binnen gebracht.Gezien de benauwende toestand werden de gekwetsten uit het college geëacueerd.
Op 31 augustus kwam aldaar een detachement bereden rijkswachters aan.Begin september waren de troepen van het IXde leger onder leiding van generaal von Böhn tot Aalst en Dendermonde genaderd.
Op 4 september was Dendermonde bezet,de verdedigers trokken zich noordwaarts over de Schelde terug teneinde de verdediging van Antwerpen te verzekeren,ook de Burgerwacht welke 7 dagen te Wetteren had verbleven,verliet de gemeente over de Scheldebrug,om deze daarna te vernietigen.De Duitse strijdkrachten marcheerden verder in de richting van Gent.
De opperbevelhebber van het Belgisch leger had het gros van zijn troepen samengetrokken binnen Gent.Zijn voorposten zouden opgesteld worden 15 km rond de stad.
Er was een marskorps van vrijwilligers,bestaande uit duizend man samengesteld,onder het bevel van majoor Dulier.De vrijwilligers kwamen op zondag 6 september te Melle in het dorp aan.Zij zouden de gevaarlijke taak op zich nemen,de naderende vijand voor Melle tot staan te brengen.Luitenant Libois met 250 carabiniers zou de eerste sector tussen de Schelde en de spoorweg verdedigen.Kapitein Janssens bevelhebber van de 2de compagnie grenadiers zou de sector tussen de spoorbaan tot aan de heuvel n° 25 te Gontrode met zijn soldaten bezetten.De Wetteraars Verniers Armand maakte deel uit van deze compagnie,terwijl de 3de en 4de compagnies linie-troepen gestationeerd werden ten zuiden op de grens van Merelbeke.Het hoofdkwartier van generaal Deschamps,werd ondergebracht in het dorp te Melle.
Nog dezelfde zondag kwam de opperbevelhebber generaal Clooten persoonlijk de verdedigingslinie inspecteren.De toestand was volgens de generaal bedenkelijk,de bewapening was ver beneden peil,de vrijwilligers beschikten alleen over Mauser geweren met elk 150 patronen,hadden geen mitrailleurs en als artillerie uitrusting beschikten zij alleen over vier stukken van de Brusselse burgerwacht.

Voor patrouille opdrachten was een escadron bereden rijkswachters toegevoegd,bovendien waren de vrijwilligers niet getraind.Onmiddellijk werden patrouille opdrachten uitgevoerd.Een compagnie cyclisten van de Brusselse burgerwacht uitgezonden,kwam nog dezelfde dag,6 september te Oordegem aan de molen in een hinderlaag terecht,met een voorpost van een machtige Duitse divisie,bestaande uit 42.000 man.Bij dit treffen sneuvelde de 32-jarige commandant L. L. E. Koning,afkomstig van St.-Lambrechts-Woluwe,samen met één van zijn wachten.De daarop volgende dag werd Oordegem overrompeld door de ganse Duitse divisie.
De burgemeester van Gent,de heer Braun,had op eigen initiatief met de generaal von Böhn,in het huis van notaris Schelfhout,op de grote steenweg te Oordegem,waar de generaal zijn intrek had genomen,besprekingen gevoerd.De burgervader had bekomen dat zijn stad niet zou beschoten worden,maar tot open stad verklaard werd.De andere leden van de generale staf,waaronder kolonel Staubenroch,majoors Schumann en Kelbing alsook de militaire geneesheren verbleven in de pastorie.
Twee kurassiers te paard werden op verkenning uitgezonden,aan de grensscheiding van Wetteren en Melle werden zij opgemerkt door luitenant Lebrun die met een escadron ten zuiden voor de frontlijn patrouilleerde.
Onmiddellijk werd het vuur geopend door de Belgen,waarbij één kurassiers gedood werd.
Terwijl de Duitse strijdkrachten op 7 september uit de richting Oordegem hun opmars verder zetten naar Gent toe,naderden de Duitse regimenten 162 en 163 voetvolk en 200 ruiters,uitgerust met 15 mitrailleurs uit de richting Dendermonde,over Wetteren naar Melle.Dit was de voorpost van een sterke legerafdeling uitgerust met kanonnen,mitrailleurs,veldkeukens,voorraad en ambulantiewagens.
Van deze komst werden de Belgische troepen verwittigd,door de stationchef van Kwatrecht,welk telefonisch bericht had ontvangen.De vrijwilligers betrokken onmiddellijk hun stellingen onder leiding van slechts één enkele officier per compagnie.
Twee kanonnen werden opgesteld te Kwatrecht en bestreken de steenweg naar Aalst,doch daar de vijand reeds te dicht genaderd was,bleken deze van weinig nut gedurende de daarop volgende actie.
Omstreeks 8 uur in de morgen raakten Duitse troepen slaags met Belgische eenheden.Bij dit treffen gaven de Duitsers blijk van een niets ontziende wraaklust,daar zij beweerden dat burgers én van hun verkenners hadden gedood.Zij dwongen de inwoners voor hen uit te marcheren en schoten verscheidene huizen te Kwatrecht in brand.Eerst weerklonken enkele schoten die weldra over gans de lijn tot aan Gontrode aanzwollen tot een ratelend geweer- en mitrailleursvuur.
Rond 10 uur was het Duitse artillerievuur zeer hevig geworden,schrapnels kwamen onophoudelijk neer op de Belgische stellingen,doch de moedige vrijwilligers die zich goed haaden ingegraven bleven dapper voortschieten.Vijandelijke infanteristen waren langs de Scheldeberm tot aan de blauwfabriek doorgedrongen en bedreigden gevaarlijk de Belgische linkerflank.Een tegenactie volgde,waarbij adjudant Libens gedood werd,onmiddellijk werd het bevel door sergeant Van Aerschoot overgenomen die met enkele grenadiers,over ongedekt terrein naar de fabriek stormden.De sergeant werd op zijn beurt zwaar gekwetst,doch zijn grenadiers konden de vijand terug drijven.De blauwfabriek.

Daar er meer en meer Duitse versterking opdaagde en de kanonnen opgesteld op de baan onder vijandelijk vuur kwamen te staan,werden de stukken door de grenadiers zelf onder zware verliezen achteruit gebracht.Het hoofdkwartier van generaal Deschamps,was nog steeds in het dorp te Melle.Daar de munitie bijna uitgeput was en van ravitaillering geen sprake was,verwittigde de generaal zijn opperbevelhebber die orders gaf,om achteruit te trekken.
Omstreeks 1 uur na de middag,onder dekking door de karabiniers van adjudant Staelens en een peloton van de 2de Cie die ook achteruit trok,kon de 1ste compagnie van Dubois zich losmaken van de spoorbaan om zich op te stellen op hun tweede stelling,even voor het college.
Later op de middag bestreken de Duitse mitrailleurs,ondersteund door de artillerie,over gans hun breedte de Belgische stellingen.
Adjudant Staelens was rond 3 uur nog steeds in hevig gevecht gewikkeld,zijn vrijwilligers kenden geen paniek en bleven voortvuren,stelselmatig zich los makend en in goede orde aftrekkend.
Wanneer majoor Dulier met zijn soldaten te Gent aankwam hoorden zij nog duidelijk hoe hun ontruimde stellingen ononderbroken werden beschoten.Inmiddels hadden de Duitsers in de gebouwen der Zusters van Liefde te Kwatrecht,ziekenzalen ingericht.29 Duitsers werden aldaar gekwetst opgenomen,4 van hen overleden.
Aan Belgische zijde waren twee doden,adjudant Libens en een Brusselse burgerwachter van de artillerie divisie,daarbij waren nog talrijke gewonden.
Na dit treffen tussen Belgen en Duitsers waren een 30-tal huizen te Kwatrecht door brand vernield.
Vanuit Wetteren ten Eede waren nieuwsgierige burgers,die de gevechten van dichtbij wilden meemaken tot aan de Scheldeoever gekomen.Drie van deze inwoners zouden niet meer naar huis terug keren.Eén van hen was de 19-jarige Leo De Bruycker,die ter plaatse overleed.De twee andere zijn niet bij naam bekend.Ook te Kwatrecht was een burger gedood,namelijk Henri Monsecour.
In Melle vonden 8 mensen de dood namelijk : Mevrouw Tondelier,Mevrouw De Boever,Geo en Michel De Visscher,Theo Smesman,C.H.L. Standaert,Augustijn Uyttendaele en Augustijn Vermeeren.Eens de strijdgeluwd sloegen de Duitsers hun tenten op te Kwatrecht op de weiden gelegen achter de aangenomen jongensschool.
De staf nam zijn intrek op het Kasteel Behaegel de Bueren.Tweehonderd ruiters reden op verkenning tot aan de Zwaanhoek,enkelen van hen reden verder tot Gent,waar zij opgevangen werden door de Amerikaanse consul,die zag dat een woedende menigte hen omringde.De consul vreesde gewelddaden,wat onvermijdelijk wraakmaatregelen tot gevolg zou gehad hebben.Zij keerden zonder ingrijpen bij de infanterie terug naar Kwatrecht.Rond die tijd waren Duitse eenheden,in volle opmars door Frankrijk,in zware gevechten gewikkeld aan de Marne.Zij leden zware verliezen en vroegen om versterking uit het Noorden.
Nadat een Duits vliegtuig over Kwatrecht kwam gevlogen,sloten het 162ste en 163ste regiment aan bij het IX leger dat reeds op weg was naar Frankrijk.De volgende dagen bleef het rustig.Alle soldaten waren uit de dorpen weg,voorzichtig kwamen de mensen terug op straat om het slagveld te bekijken.Huizen lagen in puin en lieten een verderfelijke brandgeur na,op de akkers en weiden lagen gedode koeien en paarden.Er werd nagepraat over de burgers die gedood waren door de woeste troepen.
De rust zou ongeveer een maand duren.
De Forten van Antwerpen hadden tot dan stand gehouden,maar bleken ook niet bestand tegen de zware Duitse artillerie.
Koning Albert zag dat de toestand ernstig werd,ten einde zijn leger te redden werd tijdens de nacht van 6 op 7 oktober bevel gegeven de stroom over te steken en terug te trekken achter de IJzer.
De Koning zelf verliet Antwerpen de 7de om 15 uur,en vergezelde zijn leger in alle bewegingen,hij overnachtte te Sint-Niklaas,Zelzate en Eeklo.Het garnizoen van fort 4 verliet als laatste zijn stelling,stak de Schelde over en deed de bruggen springen.
Generaal Pau,een verbindingsofficier,stond in het station te Gent een trein op te wachten,die vanuit Duinkerke onderweg was met Franse vloot fuseliers van Admiraal Ronarc'h,die als opdracht had,de verdediging van Antwerpen te steunen.Helaas bij zijn aankomst vernam de Admiraal dat de vesting ontruimd was.Er werd beslist dat de vloot fuseliers samen met de Engelsen en de Belgen een verdediging zouden opwerpen tussen Schelde en Leie,ten einde de stormloop van de Duitsers tegen te houden,die inmiddels vernomen hadden dat de Belgen zouden ontsnappen.Generaal Clooten met zijn troepen,admiraal Ronarc'h met 6000 fuseliers en de 7de Engelse divisie zouden samen in verdediging gaan.
Te Melle werden 1200 vinnige mariniers gestationeerd in het college.De Belgen hadden verschansingen klaar gemaakt die door het 1ste deel der vloot fuseliers werden ingenomen.Een 2de deel stelde zich op tussen Kwatrecht en Gontrode.Een bataljon werd in reserve gehouden ten noorden van de Schelde.De Belgen vormden een lijn van Lemberge tot Schelderode.De kanonnen van een gemengde brigade,met ondermeer de soldaten : Cotman Karel,De Dycker Leon en Raymond Smekens van Wetteren,stonden opgesteld in de Lindenhoek te Melle,vanwaar zij de wegen zouden bestoken bij het naderen van de vijand.
De Duitse 4de Ersatzbrigade die te Schoonaarde de Schelde was overgestoken,de 1ste reserve-Ersatz divisie en een Beierse divisie landweer rukten naar Gent op.De Duitsers kwamen rond de middag te Kwatrecht aan,het was nu vrijdag 9 oktober 1914.
De mitrailleurs van het 2de regiment mariniers waren opgesteld voor de spoorovergang te Kwatrecht,een geweldig salvo brak los en maaiden de eerste rangen neer. "Zij vielen als kegels",schreef later een Frans fuselier.De Duitsers door dt gebeuren geschrokken,zochten vlug dekking en wachten op versterking.
Weldra traden de Duitse artillerie in werking.De Belgen beantwoordden het vuur,doch hun kanonnen waren te hoog gericht en brachten weinig schade aan de Duitsers.Franse vlootfuseliers bij hun aankomst te Melle.

Het Franse musketvuur was echter goed gericht.De tegenstrever stelde op 800 meter van hun loopgraven een kanon op,waarvan,reeds na het vierde schot,al de bedieningsmanschappen alsmede de paarden werden gedood.De aanval duurde tot zes uur 's avonds.Blijkbaar aarzelden de Duitsers,niet wetend welk een macht ze tegenover zich hadden.De vijand versterkte zich op zijn terrein,groef zich in,nestelde op de hoeven en achter hagen en rekende op hulp.Kommandant Varney was echter op zijn hoede.Zijn mannen mochten hun post niet verlaten.Eten zou men wel,wanneer men kon.Het was kou en vochtig weer en daarbij de nacht zeer donker.Alleen over Kwartrecht hing een gloed.De Duitsers hadden er twee hoeven in brand gestoken.Kommandant Varney had wijs gehandeld op zijn hoede te zijn.Om 21 uur,die avond,barstten lichtgranaten bij zijn loopgraven uiteen.De vijand had versterking gekregen.Franse mariniers vertelden dat ze de Duitsers als ratten langs hagen en huizen zagen lopen.Men vuurde in hun richting en zag er velen vallen maar anderen namen hun plaats in.De tegenstander was immers roekeloos met zijn mensenmateriaal en hij naderde meer en meer.Kommandant Varney wilde zijn kleine schare niet nutteloos aan de aanval van een overmacht blootstellen en hij beval tot achter de spoorwegberm terug te trekken.Bij deze beweging verloor hij enige mannen.De spoorwegovergang te Kwatrecht.

De nieuwe positie was uitmuntend.De vijand naderde nog,maar eensklaps openden de Fransen een hevig vuur.Daarna voerden zij een charge uit en sloegen de Duitsers een heel eind achteruit.Zo werd het vier uur in de morgen.Een patrouille stelde vast dat Kwatrecht en Gontrode volledig werden ontruimd.Zo verschrikt was de vijand dat hij de gewonden had achtergelaten.Een honderdtal lijken lagen voor de linie.Te Gent had men die nacht liggen beven van schrik.Maar nieuw vertrouwen kwam door de komst der 7de Britse divisie,die zopas te Zeebrugge was geland en te Gent geestdriftig werd toegejuicht en door de bevolking en door de Fransen.De afdeling van Kommandant Varney werd versterkt door twee Engelse bataljons en door Belgische troepen.Generaal Cappers van de 7de Engelse divisie nam het bevel,der Schelde-Leie lijn over.Zij kregen bevel hun stellingen te behouden.
Tegen de middag,op 10 oktober,deed de vijand zulk een hardnekkige aanval,dat men weer tot achter de spoorwegberm moest wijken.En opnieuw had een tegenaanval van de Fransen plaats ; een geweldige beschieting met machinegeweren gevolgd door een charge deed de vijand nogmaals het onderspit delven.
De nacht bleef verder rustig.Het was zondag en stil heel de dag.'s Avonds echter,toen de soldaten pas in het stro lagen,klonk het "iedereen overeind".Het bevel tot de aftocht was gegeven.De vijand had zulke versterkingen ontvangen,dat men met 6000 verbondenen tegenover 45.000 Duitsers stond.Zulk een strijd kon men niet aanbinden.Bovendien was langer verzet nutteloos.De aftocht van ons leger,na de val van Antwerpen was verzekerd.De troepen hadden bevel gekregen te Melle twee dagen stand te houden.Ze bleven 62 uur.
De Fransen verloren 9 doden,hadden 39 gewonden en één vermiste.Men schat het aantal doden aan de zijde der Duitsers op minstens 2000.Vele lijken werden dan met wagens weggevoerd en elders begraven.Het stoffelijk overschot van 140 soldaten die achteraf werden gevonden,werden op het Duitse kerkhof,N° 233 aan de Brusselsesteenweg km-paal 44 te Melle begraven.De Fransen namen daarenboven nog een vijftigtal Duitsers gevangen.Duits kerkhof te Kwatrecht.

Op 1 november 1914 was de IJzervlakte onder water gelopen en begon de verdediging aan de IJzer.De Duitse troepen trachtten voortdurend deze verdediging te breken.
Zo gebruikten zij op 22 april 1915,voor het eerst stikgassen,niet tegenstaande dit volgens de conventie van Den Haag op 29 juli 1899 verboden was.Tegen het einde van 1916 was het Belgisch leger geslonken tot 68.000 man.Dankzij het onder de wapens roepen van talrijke Belgen die in het buitenland verbleven,en de vrijwilligers die zich aanmeldden,was het mogelijk het veldleger te reorganiseren en de verdediging in stand te houden.
Op 6 maart 1918 lanceerden de Duitsers een aanval op Reigersvliet gevolgd door een tweede aanval op 9 april bij Merksem.De vijand voerde gedurig nieuwe krachten aan,maar de verbonden legers weerden zich dapper,zodat de aanval van de vijand op 17 april 1918 eindigde met een volledige nederlaag.De bezetting aan de IJzer zou nog duren tot 28 september 1918.Terwijl onze soldaten dapper standhielden voor het behoud van een klein stukje vaderland achter de IJzer,waren onze gewesten vanaf 12 oktober 1914 bezet door de vijand.

Ook de inwoners van Melle en Wetteren voelden aan de lijve wat al onrust en ellende zo'n vijandelijke bezetting met zich meebrengt.Er was weldra een nijpend gebrek aan voedsel,daar de Duitsers het grootste deel van de oogst,de paarden en het vee opeisten voor zichzelf.Verscheidene dorpsgenoten werden naar Duitsland weggevoerd om er te arbeiden op hoeven,in de fabrieken en mijnen.Velen keerden nooit terug.
De stad Gent en omliggende gemeenten kwamen in het "Etappengebied" na het front te liggen.Te Melle werd in het college het Ortskommandatur der Duitse troepen ondergebracht en op de Brusselsesteenweg waar nu Georges Van De Weghe woont werd de Polizei ingekwartierd.Te Wetteren op de wijk Beerstoppel werd in het Sint Barbara instituut(nu Scheppers),een Duitse compagnie pontonniers ingekwartierd.Verder werden praktisch alle kastelen en villa's ingenomen,terwijl bijna alle burgers Duitse soldaten moesten herbergen.De Duitsers traden zeer streng op tegen burgers.Fietsen werden opgeëist,alles wat als gevaarlijk oorlogstuig werd aanzien diende ingeleverd te worden.Zelfs handbogen en pijlen moesten ingeleverd worden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7069

BerichtGeplaatst: 09 Nov 2008 22:11    Onderwerp: Reageer met quoteRantsoenbedeling te Melle.Het Duitse hoofdkwartier in het college te Melle.Duitse politiekwartier aan de Brusselsesteenweg(Appelhoek).

Sabotagedaden bleven niet uit,zo gebeurde het in de maand juni 1915,dat onbekenden te Melle de telefoondraden van de Duitsers doorknipten.Het gevolg was dat de gemeente Melle een boete kreeg van 20.000 Mark.De burgemeester Baron Van Pottelberge vloog voor enkele dagen in de gevangenis.Politie commissaris Gentil de Meyer werd weggevoerd naar Duitsland en zou daar gans de oorlog in gevangenschap verblijven.
Op 1 mei 1915 was te Middelkerke,aan de kust,een reisduif vliegende van Oostende naar Nieuwpoort,neergeschoten.De Duitsers controleerden de duif en stelden vast dat deze duif draagster was van belangrijke militaire geheimen betreffende de toestand van het Duitse leger.Het gevolg daarvan was dat tegen 6 mei te 20 uur alle duiven van welke soort dan ook,in het hele bezette front en Etappegebied gedood moesten worden.Het vervoer of behouden van levende duiven zou meedogenloos zwaar bestraft worden.De gemeente overheden waren persoonlijk verantwoordelijk voor de allerstrengste naleving van dit bevel.Niettegenstaande de strengheid van deze maatregel konden de beste duivenmelkers het niet over hun hart krijgen om hun beestjes de kop af te wringen.Het beste ras werd dan ook in het geheim verder gekweekt.Zo gebeurde het ook te Wetteren,Pieter Geysens,koetsier van het St. Barbara instituut had in de gebouwen van de brouwerij drie duiven verstopt.De gemeente Wetteren had verzuimd van in het instituut,controle te doen naar postduiven.In de maand oktober 1915 werden de duiven echter ontdekt door de aldaar verblijvende Duitse soldaten.Deze overtreding werd aan het opperkommando meegedeeld die volgende straffen uitsprak : een boete van 2000 Mark te betalen door de gemeente Wetteren,Broeder Simon,bij wereldse naam Joannes Franciscus de Roy,algemeen directeur van het instituut,werd veroordeeld tot 2 jaar en 4 maanden gevangenis.Broeder Rudolf Embrecht,toezichter op de hoeve,kreeg een straf van 2 jaar en 6 maand.Voor de hoeveknecht en tevens koetsier,Pieter Geysens luidde de straf 2 jaar gevangenis.De drie mannen werden weggevoerd naar een strafkamp in Düsseldorf.Broeder Rudolf en Pieter Geysens overleefden hun gevangenschap.Voor directeur Broeder Simon zou de gevangenschap noodlottig worden.Hij was door de harde werkvoorwaarden en ondervoeding totaal uitgeput en werd zwaar zienk overgebracht naar een lazaret in Lüttringshausen,waar hij op 5 juli 1917 overleed.Op 16 januari 1927 werd het stoffelijk overschot van Broeder Simon,stichter van het Sint Barbara instituut overgebracht naar Wetteren en aldaar begraven

De bezetter op speurtocht.

Zoals de Duitsers reeds vlug het plein van St. Denijs,als vliegveld hadden ontdekt waar zij het Etappen Flugzeug-Park N° 4 oprichtten,uitgerust met verkenningsvliegtuigen,hadden zij ook oog voor het uitgestrekt terrein te Gontrode en Lemberge (nu nog Lemberge Kouter genoemd).Reeds op 9 november 1914 kwamen te Lemberge een Cie aan van het IIde regiment Eisen Bahn.Deze Duitse manschappen werden belast met het bouwen van een hal geschikt voor het stationeren van Zeppelins.Zeppelinhal te Gontrode.

Op het grondgebied van Melle werd door de Duitsers,op de weide,palende ten westen aan het kasteelpark van de Heer de Potter d'Indoye,een kamp ingericht met hoge afsluiting in prikkeldraad.Daar verbleven Russische soldaten,op het oostelijk front krijgsgevangen genomen.Ook burgers werden opgeëist om in het kamp te werken.Deze mannen kregen als opdracht onder toezicht van Duitse bewakers,het vervaardigen van rieten matten,bestemd voor het versterken van loopgraven aan het IJzerfront.Het maken van rieten matten te Melle.

Eén van de opgeëiste burgers was Georges Limpens,toen een knaap van 16 jaar werkte een korte periode in het kamp te Melle en werd dan verplicht tewerkgesteld te Diksmuide,vlak achter het front,voor de duur van 6 maanden.Na 6 maanden vol angst,mocht hij terugkeren naar het kamp te Melle,aar hij werkte tot het einde van de bezetting.
Begin 1915 werd te Kwatrecht een enorm munitiedepot aangelegd,die en oppervlakte a meer dan 100 hetaren bestreekHet reikte zelfs tot aan het Geuzensteen te Massemen.Het munitiedepot te Kwatrecht.

De verbonden legers wisten vanzelfsprekend van het bestaan van die pleinen n vliegvelden,aangelegd door de Duitsers.Zo gebeurde het op vrijdag 22 januari 1915 rond 8 à 9 uur 's morgens ; het plein van Gontrode-Lemberge werd overvlogen door een vliegtuig dat 5 bommen dropte in de nabijheid van de Zeppelinhal.Daar de eerste aanval geen noemenswaardige schade had aangericht werd door één enkel vliegtuig op 11 april 1915 rond 17 uur een tweede aanval uitgevoerd.Het vliegtuig naderde het plein,daalde zeer laag en loste de bommen.Deze keer met meer succes.Eén der bommen doorboorde het gewelf.Van dan af werden door de verbonden legers bijna wekelijks aanvallen op Duitse vliegvelden uitgevoerd.

28 september 1918 was voor de bevolking der bezette gebieden een grote dag.Onder leiding van Maarschalk Foch,gingen alle verbonden legers over de totale breedte van het front tot de bevrijdingsstormloop over.Op 14 oktober 1918 werd het vliegveld te Gontrode ng maa eens door 14 vliegtuigen met bommen bestookt.Hauptmann Brandenburg,welke de toestand niet rooskleurig inzag,verplaatste zijn basis van Gontrode naar Evere nabij Brussel.Tegen het einde van oktober waren de verbonden legers tot aan de Leie en het kanaal van Deinze genaderd.De Duitsers namen stelling in de gemeenten ten zuiden van Gent,doch konden niet beletten dat Belgische troepen op 10 november voor Gent stonden.Gedurende de nacht van zaterdag 9 november op zondag 10 november 1918 tot 11 uur in de voormiddag,lagen de Duitse stellingen voortdurend onder granaatvuur.
Het werd onhoudbaar en de Duitsers moesten hun stellingen ontruimen.Voor dat zij naar hun land van herkomst terugkeerden ontmantelden zij zowe het vliegveld van St. Denijs Westrem alsook dit te Gontrode waar de grote hal in brand werd gestoken.De spoorlijn van Zottegem naar Gent,welke in die tijd aangelegd was langs Gontrode over de wijk Kalverhage,langs de Kouterslag tussen de zandbergen en visvijvers,werd bij het achteruit trekken der Duitse troepen opgeblazen.Zo werden verscheidene bruggen de lucht ingejaagd.Een brug waar de spoorweg over de Molenbeek liep,teGontrode,een tweede brug aan de visvijvers in de Kalverhage te Melle,de bruggen aan de Kouterslag rechttegenover het college te Melle,de brug aan de dreef van het kasteel van Pottelberghe en de installatie aan Melle sation werden vernield.Vernielde brug aan de Kouterslag te Melle.Spoorwegvernieling in het station van Melle.

De volgende dag,maandag 11november,werd door de opperbevelhebber het bevel overgemaakt aan al de verbonden legers,dat luidde :

"Vanaf 11 uur zullen de gealliëerde troepen de linie welke zij op die datum en op dit uur bereikt hebben,niet overschrijden,dit tot nader bevel".
Het was wapenstilstand.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5814
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 10 Nov 2008 9:54    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi werk Tandorini
Leunt aan en vervolledigd volgende topics

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=123313#123313
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=119144#119144@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7069

BerichtGeplaatst: 10 Nov 2008 13:10    Onderwerp: Reageer met quote

De plaats waar het Duitse Kerkhof gelegen was:

Het kerkhof lag op de linker kant van de Brusselsesteenweg, komende uit de richting van Aalst. Het ligt enkele honderden meters voorbij het viaduct van Kwatrecht, op de voorkant van het weiland juist achter het tweede onverharde veldwegeltje. Op ditzelfde veldwegeltje ligt ook het bunkertje B44(WO2), juist achter het spoorwegbrugje over ditzelfde wegeltje.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 22 Dec 2008 20:06    Onderwerp: Reageer met quote

Een mooi relaas over het ontstaan van het Duitse soldatenkerkhof te Melle:

http://www.bunkergordel.be/14.006%20Kerkhof%20Kwatrecht%201914.htm
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group