Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

STRIJDGASSEN
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
HanzelGeregistreerd op: 26-10-2008
Berichten: 11

BerichtGeplaatst: 28 Okt 2008 7:42    Onderwerp: STRIJDGASSEN Reageer met quote

Hallo beste lezer,

Ik ben maar zo vrij geweest hier een topic "strijdgassen" te openen.
In de 'gauwigheid' vond ik daar namelijk niks over (...hoop dus niet dat er al wél één bestaat en dat ik er overheen heb gescrold, indien dat zo is, dan kan de moderator daar wel wat aan doen denk ik .. Laughing

Beste 'strijdgaskenners' brandt dus maar los hè ?

Bedankt !

Groeten,
Hanzel
_________________
'....et emergo !'
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 28 Okt 2008 11:50    Onderwerp: Reageer met quote

Wat ik weet.

Mosterdgas
Mosterdgas (Duits: gelbkreuz. Engels: mustard gas. Frans: gaz moutarde), ook wel yperiet (naar de Belgische stad Ieper waar het voor het eerst op grote schaal werd ingezet) en Gelbkreuz (omdat hij werd gemarkeerd met een geel kruis) genoemd, is een chemische stof die tijdens de Eerste Wereldoorlog als strijdmiddel werd gebruikt. In vloeibare vorm bevat deze stof 1,1-thiobis (2-chloorethaan). In gasvormige toestand is het een dikke, plakkerige en gele gaswolk, die in uniformen blijft plakken en brandwonden veroorzaakt. Bij mosterdgas komt ook de geur van mosterd (vandaar de naam) of knoflook vrij. Het wordt ook gebruikt als medicatie, als chemotherapeuticum, tegen kanker, met name leukemie. Het is een stof die op de huid, in de ogen, of ingeademd, een sterk prikkelende en blaartrekkende werking krijgt. Er ontstaan blaren in de longen zodat verstikking mogelijk is. De wonden worden eerst rood, na enige tijd worden de wonden blaren. Wanneer er in de ogen mosterdgas terecht komt, zal het slachtoffer blind kunnen worden. Als het via de oren binnendringt, is er kans dat het slachtoffer doof zal worden. Mosterdgas heeft geen groot effect om tegenstanders uit te schakelen. De meeste slachtoffers sterven ná de aanval. Als landschappen zijn aangetast door mosterdgas, is dit na jaren nog te zien. Na de Eerste Wereldoorlog is mosterdgas nog ingezet maar minder dan vroeger. De laatste aanvallen waren in de Golfoorlog. Amerika en nog andere landen hebben een overeenkomst getekend om mosterdgas als wapen te verbieden.

Het is onmogelijk om maatregelen te nemen tegen besmetting met blaartrekkende strijdmiddelen. Met huidontsmettingspoeder kan men de wonden behandelen voordat roodheid of blaarvorming optreedt. Wanneer dit niet gebeurt, is de ontsmetting zinloos en bovendien pijnlijk. De besmette huid mag nooit met water worden ontsmet. Gebeurt dit wel, dat zal het mosterdgas over een groter oppervlak worden verspreid door het water, waardoor de ernst van de vergiftiging zal toenemen. Het is onmogelijk om causale behandeling te geven bij dit soort vergiftigingen. Infectiepreventie vindt plaats door partiële darmdecontaminatie met daarvoor geschikte antibiotica. De grootste bedreiging voor de patiënt zijn de bacteriën en schimmels uit de eigen darm. Deze kunnen via de ontlasting terechtkomen op de huid. Via de beschadigde huid kunnen micro-organismen in de bloedsomloop terechtkomen wat kan leiden tot bacteriaemie. Het beenmerg wordt beschadigd en dit leidt tot een verminderde weerstand tegen infecties. Hierdoor kunnen de in het bloed doorgedrongen micro-organismen zich vermenigvuldigen. Dit noemt men sepsis. Een sepsis is een levensbedreigende situatie.


_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
HanzelGeregistreerd op: 26-10-2008
Berichten: 11

BerichtGeplaatst: 28 Okt 2008 12:58    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt Sniper, helder verhaal !

Wat een ongelofelijke rotzooi was dat zeg. Die foto, afschuwelijk.
Ik heb ook eens iets gelezen over 'fosgeen', ook zo'n lekker spul, nietwaar ? Dat mensen elkaar zoiets toch kunnen aandoen (en nog stééds), onbegrijpelijk hè ?

Ik moet daar toch eens naartoe, Ieper. Spreekt me steeds meer tot de verbeelding. De historie opsnuiven en je gedachten laten afdwalen.

Groet en nogmaals bedankt,
Hans
_________________
'....et emergo !'
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 22 Jan 2009 19:30    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Rotterdam, 22 jan. Niet de Duitsers bij Ieper maar de Sassaniden bij Dura in Syrië waren de eersten die gifgas gebruikten. En het was niet in 1915, maar al in het jaar 256. Simon James van de universiteit van Leicester presenteerde deze theorie de afgelopen week op een bijeenkomst van Amerikaanse archeologen.
James plaatst aanwijzingen in een logisch verband. Een stapel dode Romeinen aan de ene kant van een historische muur, een dode Pers aan de andere kant, daartussen, diep onder de muur een pot met asfalt en wat zwavelkristallen. De muur zelf die duidelijk is ingezakt. Waar wijst dit op?
Dura Europos ligt aan de Eufraat. De zwaar ommuurde stad werd door de Grieken gesticht, later door de Romeinen bezet en nog later door de Perzen veroverd en verwoest. Rond 1925 begon archeologisch onderzoek dat nog loopt.
In 256 werd de Romeinse bezetting aangevallen door de Perzen (Sassaniden). Die groeven tunnels om de muren te ondermijnen. Het is aannemelijk dat de Romeinen van hun kant tunnels groeven om de Perzen daarvan af te brengen. Misschien hoorden de Perzen de Romeinen komen.
In de reconstructie van James is in de smalle tunnel een hoeveelheid asfalt met zwavel in brand gestoken net op het moment dat de Romeinen doorbraken. Rook en gas waren, meent James, zo verstikkend dat twintig Romeinen subiet het leven lieten. En één Pers die niet uitkeek. Toen de lucht weer was geklaard hebben de Perzen de dode Romeinen aan hun kant van de tunnel op een hoop gegooid zodat zij het Romeinse tunneldeel konden vernietigen en doorgaan met de eigen ondermijning. Korte tijd later veroverden en verwoestten zij de stad. Van het opruimen van de lijken is het niet meer gekomen.
NRC vandaag
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Schoeters DirckGeregistreerd op: 10-3-2008
Berichten: 273
Woonplaats: Sterrebeek

BerichtGeplaatst: 22 Jan 2009 21:14    Onderwerp: Reageer met quote

Mostergas: Di methyl chlorure de soufre. (Cl-CH2-CH2-S-CH2-CH2-Cl)
Hydrophobische olie met een melting point rond 16°c (ongeveer). Dus, die verspreit langsaam in de lucht (twee weken ongeveer voor een obus van 150 mm).Die gas blijf actief (verbranding 3de graad)tot wanneer hij ellemaal in de lucht ziet. Die it de perfect gas middel om een vijandige aanval te stoppen. Die blijf heel lang op een plaats, waar u kunt geen soldaat laten bezeten. Daarom hebben de duitsen die gebruiken op de 12/07/1917 tegen de britse om hun voorberijdigen te storen. Ook op den 25/04/1918, hebben de duitse op den linker grens van hun aanvaal tegen het kemmelberg gebruiken (tegen de wind). Die gas heeft niet de doel om te vermoorden (zoals Phosgen) maar om mensen te woonden. Dat immobiliseert veel meer mensen. Die gas werd verbeterd tussen de twee oologen met een gas genoemt lewisite. Alle bij zijn in de classe van Visecant gas (geel spoor op het papier detectoor).
Wij kunnen tegen gaan met een zeer sterke zeep, heel veel water (om te verdunnen), en alles in een steriel omgeving (dus niet op veld).
_________________
Sturmgrenadier
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 22 Jan 2009 22:59    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb ooit eens begrepen dat er juist geen water ter desinfectie moet worden gebruikt, omdat dan de besmette plek alleen maar groter wordt en de ellende erger. Maar het technische aspect van gas is niet helemaal mijn ding.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 23 Jan 2009 12:26    Onderwerp: Reageer met quote

Het eens hier vragen. Ik ben het spuugzat dat ze zeggen dat in Ieper voor het eerst gas werd ingezet en dat Mosterdgas de benaming Yperiet kreeg omdat het ook in Ieper voor het eerst werd ingezet. Dit klopt niet want Mosterdgas werd voor het eerst ingezet in Nieuwpoort. En in Rusland hebben de Duitsers ook gas ingezet voor Ieper. In oktober 1914 vuurden Britse troepen fragmentatie granaten gevuld met een chemische irriterende gas tegen de Duitse posities aan Neuvel Chapelle. En de eerste gasaanval van de oorlog vond plaats in augustus 1914, toen de Fransen 26mm granaten (19 cc per patroon) met Ethyl bromoacetate (traangas) hebben geopend. Dus nu eventjes mijn vraag.

Kan er iemand alle gasaanvallen tot 1918 opnoemen in volgorde (tijd)? Met plaats, tijd, soort gas, wie het heeft ingezet en evt het aantal slachtoffers en grote van gebied waarin het ingezet werd? Dit zou ik graag plaatsen in de Wiki.


Dank u! Smile
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 23 Jan 2009 13:49    Onderwerp: Reageer met quote

Gas werd voortdurend gebruikt tijdens de oorlog :/
Er werd waarschijnlijk dagelijks met gas projectielen geschoten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Schoeters DirckGeregistreerd op: 10-3-2008
Berichten: 273
Woonplaats: Sterrebeek

BerichtGeplaatst: 23 Jan 2009 22:15    Onderwerp: Reageer met quote

@Richard: Inderdaad, je hebt gelijk als u alleen water gebruikt.Dan verspij jij de toxish olie. Je moet een sterke medisch zeep ook gebruiken met heel veel steriel water (een drinkfles is niet genoeg). Die gas behandelt zoals olie, als u motor olie aan u hand hebt, moet u ook een zeep gebruiken. Maar U moet oppassen dat u de verbranden pleek (die zolas kloken zijn) niet besmet zijn, want dan kan u slachtofer dood gaan door septisch schock of wel door lichaam verdroging (verlies van water).
@ Richard,
Welke gas, in combinatie met welke andere gas.
Voorbeeld: 12/07/1917 gebruiken de duitses moster gas, den dag daarna gebruiken ze Clark 1 en 2.
In 1918, ongeveer 40% van de obus , gas obus waren. De sodaat hadden hun gas bescherming mask ALTIJD bij hun (zelf als krijgevangenen).
Die gas oorlog had een zo groot intensiteit, dat het is ommogelijk te volgen welke gas werd die dag gebruiken.
Wat ik hab wel in mijn document, is de datum van het eerste aanval van verschilende gas tijds die oorlog.
_________________
Sturmgrenadier
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 23 Jan 2009 22:40    Onderwerp: Reageer met quote

vetje @ 23 Jan 2009 13:49 schreef:
Gas werd voortdurend gebruikt tijdens de oorlog :/
Er werd waarschijnlijk dagelijks met gas projectielen geschoten.


Maar je bent niet echt overtuigend.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7610
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 23 Jan 2009 22:50    Onderwerp: Reageer met quote

Gas werd denk ik vooral gebruikt als er een aanval of een raid uitgevoerd werd; het maakte het de verdedigers lastiger omdat ze hun gasmaskers moesten opzetten...maar aangezien er dagelijks wel 1 of andere raid uitgevoerd werd, zal er wel dikwijls met gas geschoten zijn...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 7:40    Onderwerp: Reageer met quote

sniper snoop @ 23 Jan 2009 22:40 schreef:
vetje @ 23 Jan 2009 13:49 schreef:
Gas werd voortdurend gebruikt tijdens de oorlog :/
Er werd waarschijnlijk dagelijks met gas projectielen geschoten.


Maar je bent niet echt overtuigend.


Het is niet dat gas zo speciaal was, het werd een wapens als een ander, en zoals dewisj zegt, het bemoeilijkte alles voor mens en dier.
Ben op zoek naar men RFA dagboekje waarin zo'n dag beschreven staat.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RomaGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 5083

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 17:56    Onderwerp: Reageer met quote

Richard @ 22 Jan 2009 22:59 schreef:
Ik heb ooit eens begrepen dat er juist geen water ter desinfectie moet worden gebruikt, omdat dan de besmette plek alleen maar groter wordt en de ellende erger. Maar het technische aspect van gas is niet helemaal mijn ding.


Volgens mij heb je meer dan gelijk Richard.
Ik weet echt niet welke voorschriften er tijdens WOI golden als ontsmetting. Wel weet ik dat wassen, zelfs met "medische" zeep het probleem maar erger maakte omdat door de viscositeit van dit "gas" de te behandelen oppervlakte enkel groter werd.
Tegenwoordig worden er "poederhandschoenen" gebruikt om te ontsmetten. Spijtig genoeg ben ik reeds een beetje te lang uit de running om de juiste benaming van het poeder te herinneren ( Confused ) maar ik doe mijn best om het op te zoeken. Surprised
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 18:01    Onderwerp: Reageer met quote

Ha die Bob! Zilversulfadiazinecrème dat onder de merknaam flammazine verkocht wordt?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RobertGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 380
Woonplaats: Sint-Juliaan (Langemark - België)

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 18:04    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Ik ben het spuugzat dat ze zeggen dat in Ieper voor het eerst gas werd ingezet


Laat ons de situatie iets anders omschrijven en één en ander accentueren: De eerste grootschalige, gelukte chemische aanval dateert van 22 april 1915 en vond plaats op het grondgebied van de huidige gemeente Langemark-Poelkapelle.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 18:19    Onderwerp: Reageer met quote

Robert @ 24 Jan 2009 18:04 schreef:
Quote:
Ik ben het spuugzat dat ze zeggen dat in Ieper voor het eerst gas werd ingezet


Laat ons de situatie iets anders omschrijven en één en ander accentueren: De eerste grootschalige, gelukte chemische aanval dateert van 22 april 1915 en vond plaats op het grondgebied van de huidige gemeente Langemark-Poelkapelle.


Maar het is niet de eerste gasaanval. Toch?
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
RomaGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 5083

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 18:22    Onderwerp: Reageer met quote

Richard @ 24 Jan 2009 18:01 schreef:
Ha die Bob! Zilversulfadiazinecrème dat onder de merknaam flammazine verkocht wordt?

Bedankt Richard voor je inzet, maar dat is niet de naam waar ik naar zoek.
Altzheimer heeft blijkbaar reeds toegeslagen in mijn brein... Sad ik weet (of denk?) dat het poeder was op basis van chloor.
Spijtig genoeg kan ik mijn cursus "NBC verdediging" (ik was daar destijds specialist in Rolling Eyes )niet zo dadelijk terugvinden....
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RomaGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 5083

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 18:28    Onderwerp: Reageer met quote

Dit vond ik zopas op het net... even om mijn bewering i.v.m. ontsmetting met water te bevestigen

Quote:
Behandelingsprincipes
Preventieve maatregelen tegen besmetting met blaartrekkende strijdmiddelen is niet mogelijk. Ontsmetting vindt plaats met huidontsmettingspoeder. Huidontsmetting moet geschieden voordat roodheid of blaarvorming optreedt, omdat ontsmetting daarna zinloos en bovendien pijnlijk is. Met mosterdgas besmette huid mag NOOIT met water worden ontsmet omdat het mosterdgas dan over een groter oppervlak wordt verspreid waardoor de ernst van de vergiftiging zal toenemen.

Bron: http://cargosecurity.nl/Nl/pmtsecurity/fmosterd.htm
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 18:41    Onderwerp: Reageer met quote

sniper snoop @ 23 Jan 2009 12:26 schreef:


Kan er iemand alle gasaanvallen tot 1918 opnoemen in volgorde (tijd)? Met plaats, tijd, soort gas, wie het heeft ingezet en evt het aantal slachtoffers en grote van gebied waarin het ingezet werd? Dit zou ik graag plaatsen in de Wiki.

Dank u! Smile


IK ben er ook wel benieuwd naar, waar en wannneer werdt er voorhet eerst gas gebruikt in de eerste wereldoorlog (kleinschaalig) en tijdens welke groote en belangrijke slagen werdt het gas grootschaalig gebruikt.

Een chronologisch overzicht van het gebruik van strijdgassen
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 19:55    Onderwerp: Reageer met quote

Nog even wat gegoogled en vond dit op Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Use_of_poison_gas_in_World_War_IHier staat ook nog een uitgebreide lijst met datum's van wanneer welk gas is gebruikt :
http://www.cbwinfo.com/History/WWI.html
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5807
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 20:04    Onderwerp: Reageer met quote

Voor de cijfers hier een begin

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=107537#107537

en uit een topic van 2005
Zijn het de fransen alhoewel heel kleinschalig
Die daar het eerst mee begonnen.
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=25182#25182

zie ook extra links
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Schoeters DirckGeregistreerd op: 10-3-2008
Berichten: 273
Woonplaats: Sterrebeek

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 21:20    Onderwerp: Reageer met quote

@Roma;
De poeder die werd gebruikt is (in frans) "terre a foulon" (met een handschoen)
_________________
Sturmgrenadier
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
KraftfahrerBob1944Geregistreerd op: 22-1-2009
Berichten: 29
Woonplaats: Den Helder Nederland .

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 22:22    Onderwerp: Reageer met quote

De eerste keer dat de Duitsers Chloorgas gebruikten deden ze dat door in hun voorste loopgraven stalen cilinders met chloorgas rechtop te plaatsen met de kraanopening naar de tegenstanders gericht . Die stalen cilinders zijn van hetzelfde formaat als hede ten dage nog steeds in gebruik voor o.a. acetyleengas en zuurstof voor autogeen laswerk en snijbranders . Toen er een matige wind ging waaien in de richting van de vijand draaiden de Duitsers de gaskranen eenvoudig open en groene rookslierten dreven naar de Engelse (Franse) stellingen . De soldaten daar stonden te kijken naar die groene rook die naar ze toe kwam zonder te weten wat het was ! Toen het ze berijkte was vluchten helaas te laat ! Mad Alleen de soldaten in verdere loopgraven die de uitwerking zagen konden hem nog smeren voor het gas hen bereikte . Er zijn fotos van die gasaanval zijdelings uit Duitse stellingen genomen waarbij je die rookslierten uit de gaskranen ziet stromen . Mad
_________________
Home is where you dig it .
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 22:29    Onderwerp: Reageer met quote

Duitsland vuurde op 3 januari 1915 ruim 18.000 artillerie granaten met vloeibare xylylbromide traangas op de Russisch stellingen die gelegen lagen bij de rivier Rawka, ten westen van Warschau tijdens de Slag om Bolimov. Maar het effect was zeer klein. Dit zou de eerste Duitse gasaanval zijn.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 24 Jan 2009 22:50    Onderwerp: Reageer met quote

Oeps, het was 31 januari.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Mark IIGeregistreerd op: 3-9-2006
Berichten: 268

BerichtGeplaatst: 25 Jan 2009 1:26    Onderwerp: Reageer met quote

Een speurtocht op internet heeft geleid tot een eerder genoemde datum van een aanval met een traangas (ethyl bromoacetate) namelijk door de Fransen in augustus 1914.
Dezelfde bron geeft aan dat de Duitsers op 27 oktober 1914 voor het eerst chemische oorlogsvoering hebben toegepast.

Bron onder andere: http://www.noblis.org/AShortHistoryOfChemicalWarfareDuringWorldWarI.htm
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RobertGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 380
Woonplaats: Sint-Juliaan (Langemark - België)

BerichtGeplaatst: 25 Jan 2009 20:16    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Maar het is niet de eerste gasaanval. Toch?


De onderstreepte woorden zijn heel belangrijk in mijn tekstje, Snipe. Vooral de eerste twee, de derde onderstreping is t.a.v. de Ieperlingen Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 12 Feb 2009 17:09    Onderwerp: Reageer met quote

KraftfahrerBob1944 @ 24 Jan 2009 22:22 schreef:
Er zijn fotos van die gasaanval zijdelings uit Duitse stellingen genomen waarbij je die rookslierten uit de gaskranen ziet stromen . Mad


Die wil ik dan weleens zien.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 12 Feb 2009 17:49    Onderwerp: Reageer met quote

Ik kwam er juist achter dat de Duitsers ook in 1915 aan het Vogezenfront gasgranaten hebben gebruikt. In september 1915, bij de gevechten om de Lingekopf. Deze gasaanvallen, gecombimeerd met vlammenwerpers, kostten 1000 Chasseurs het leven.
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
KraftfahrerBob1944Geregistreerd op: 22-1-2009
Berichten: 29
Woonplaats: Den Helder Nederland .

BerichtGeplaatst: 12 Feb 2009 19:37    Onderwerp: Reageer met quote

Richard @ 12 Feb 2009 17:09 schreef:
KraftfahrerBob1944 @ 24 Jan 2009 22:22 schreef:
Er zijn fotos van die gasaanval zijdelings uit Duitse stellingen genomen waarbij je die rookslierten uit de gaskranen ziet stromen . Mad


Die wil ik dan weleens zien.
......Als doorgewinterd forumlid en groot eerste wereldoorlogkenner zouden deze foto's (of maar 1 ?) u toch wel bekend moeten zijn ? Ik heb ze/hem in ieder geval WEL gezien ! Uiteraard niet in kleur maar zwartwit . Ik zal eens kijken of ik hem in een van mijn boeken terug kan vinden ,d.w.z. als dit u serieus interesseerd en het niet gezien uw late reactie de bedoeling is om alles wat ik schrijf in twijfel te trekken ! Johanna .
_________________
Home is where you dig it .
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 12 Feb 2009 19:43    Onderwerp: Reageer met quote

Ik wacht nieuwsgierig af.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
KraftfahrerBob1944Geregistreerd op: 22-1-2009
Berichten: 29
Woonplaats: Den Helder Nederland .

BerichtGeplaatst: 12 Feb 2009 19:56    Onderwerp: Reageer met quote

Richard @ 12 Feb 2009 19:43 schreef:
Ik wacht nieuwsgierig af.
....Goed Richard , ik vind het alleen vreemd dat geen ander lid van het forum kan bevestigen dat zij zulk een foto al eens gezien hebben ? Maar ik kan best begrijpen dat niet iedereen bij zulk een afgrijselijk wapen daar meer van wil weten . Het is net als met de vlammenwerper , een zeer effectief maar afgrijselijk wapen voor iedereen die de uitwerking heeft gezien of begrijpt.
_________________
Home is where you dig it .
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 0:06    Onderwerp: Reageer met quote

In augustus 1914 waren de Fransen eerst, in oktober 1914 waren de Duitsers de tweede. Maar op welke dag? Weet er iemand de correcte datum van beide aanvallen. En waar vond de aanval op augustus 1914 plaats? Confused
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 0:23    Onderwerp: Reageer met quote

27 oktober 1914. Dus nog eentje. De Augustus 1914.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
WalterGeregistreerd op: 19-1-2006
Berichten: 179
Woonplaats: West-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2009 17:10    Onderwerp: Reageer met quote

Op 23 augustus 1914 gebruikte het Franse leger nabij de stad Mulhouse in de Elzas tegen de Duitsers 26 mm-granaten gevuld met giftige gassen in de aard van traangas, o.m. ethylbroomacetaat en turpiniet.

Op 27 oktober 1914 schoten de Duitsers in Neuve-Chapelle, gelegen tussen Rijsel en Béthune, tegen de Engelsen granaten af gevuld met een irritant poeder (dianisidinechloorhydraat).

Op 31 januari 1915 gebruikten de Duitsers op het oostfront bij Bolimov (omgeving van Warschau in Polen) granaten gevuld met xylylbromide, een vloeistof met de eigenschappen van traangas.

Op 14 februari 1915 kreeg de Vlaamse hulpdokter Joseph De Cuyper zes soldaten te onderzoeken die in de omgeving van Ramskapelle bedwelmd werden door een verstikkend gas, dat door de Duitsers met granaten was afgeschoten. In maart van hetzelfde jaar gebruikten de Duitse troepen bij Nieuwpoort nogmaals gasgranaten tegen Britse troepen. Bij de ontploffing kwam uit de granaten telkens xylylbromide vrij.

Al deze traangasachtige stoffen, waarvan er in de loop van 1915 en ook in de latere oorlogsjaren verschillende soorten aangewend werden, irriteerden vooral neus en ogen. Ze verblindden de vijand zodat die geneutraliseerd werd en makkelijk gevangen kon genomen worden. Zelden hebben ze dodelijke slachtoffers gemaakt.

De Duitsers waren we de eersten die op een heel grote schaal een werkelijk dodelijk oorlogsgas gebruikt hebben, namelijk chloorgas. Dit gas is veel giftiger dan om het even welke soort traangas. Dit chloorgas werd vanaf 22 april 1915 tot 24 mei 1915 zeer intensief aangewend: de "Tweede Slag om Ieper", ook genoemd de "Grote Gasslag van 1915" of de "Grote Gasaanval van 1915".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ad medicor proeliatorGeregistreerd op: 23-3-2009
Berichten: 8
Woonplaats: Balen

BerichtGeplaatst: 06 Mei 2009 11:21    Onderwerp: Reageer met quote

Roma : het poeder dat ge bedoelde is vollers aarde ( fullers earth )
Het is een klei dat de chemische agentia opslorpt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Aurel SercuGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1682
Woonplaats: Boezinge - Ieper, België

BerichtGeplaatst: 06 Mei 2009 14:15    Onderwerp: Reageer met quote

Sorry, Topic pas nu ontdekt.
En niet dat ik me in het foto-dispuutje wil mengen van enige tijd geleden, tussen Richard en Kraftfahrerbob, maar aangezien die gastoestand zich ook in mijn dorp afspeelde, ben ik wel benieuwd.

Even dit : de foto waarnaar verwezen wordt, kan het deze zijn ?
Alleen, ik denk dat er serieuze twijfel is of het wel 22 april 1915 is. Anderen spreken van de Somme 1916, en ook het Oostfront.

Ik meen me vaag te herinneren dat deze foto al ter sprake gekomen is in een andere Topic, waarin ook Robert Missine betrokken was, waarin de vraag gesteld werd : indien 22 april 1915, waar dan precies ? (En dat op basis van de rechte witte weg (lijn) onderaan, en de weg met de bomenrij.) Helaas weet ik het antwoord niet meer. En ik wou dat ik het weer wist.

Mocht iemand nog weten waar dat besproken werd ... (Maar het kan misschien ook op het Britse Forum geweest zijn ?)

Aurel

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 06 Mei 2009 15:57    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb al eens gelezen dat de lange weg de Pilkemseweg is. Confused
Ik zou eventjes moeten zoeken vanwaar ik dit heb gehaald.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Aurel SercuGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1682
Woonplaats: Boezinge - Ieper, België

BerichtGeplaatst: 06 Mei 2009 18:48    Onderwerp: Reageer met quote

Pilkemseweg ? Tja ..

Waarbij de vraag dan is wat die weg (?) met die lange rij bomen dan is, in het midden van de foto.

Trouwens, als het de Pilkemseweg is (dus de weg van Pilkem naar Ieper, van noord naar zuid) dan is er ook de moeilijkheid van de locatie van de lijn vanwaar (op de foto) de gassen blijken gelost te worden. Op 22 april 1915 werd daar zeker geen chloorgas gelost. Dat gebeurde op 2,5 (en meer) km ten noorden, noordwesten en noordoosten van Pilkem.
Als ik me goed herinner kwam de wind niet uit het noorden die dag (wat de foto - indien Pilkemseweg - zou suggereren, want de gasslierten zijn parallel met de weg), maar het noordoosten.

Ikzelf heb even gedacht aan de weg de weg Langemark - Pilkem - Boezinge, de huidige Boezingestraat en Langemarkseweg. Die loopt inderdaad van noordoost naar zuidwest loopt. Dan zou die bomenrij de spoorlijn kunnen zijn, die ongeveer 200 à 300 m rechts van de Boezingestraat - Langemarkseweg loopt.

Alleen ... Aan spoorlijnen staan geen bomen. Denk ik.

Ergens speelt in m'n hoofd ook de Klerkenstraat mee (de weg Langemark - Madonna). Werd het gas niet (o.a.) gelost vanaf waar nu die lijn van de drie bunkers is op de Duitse begraafplaats in Langemark ? Maar waar is dan de Broenbeek ?

Als Robert ons nu maar te hulp zou komen .... Rolling Eyes

Aurel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
RobertGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 380
Woonplaats: Sint-Juliaan (Langemark - België)

BerichtGeplaatst: 07 Mei 2009 17:55    Onderwerp: Reageer met quote

Hoe graag ik ook zou hebben om met zekerheid vast te stellen dat die weg met de bomen de Klerkenstraat zou zijn, het is me tot nu toe niet gelukt.
Er zijn een aantal zaken die zouden kunnen wijzen op de Klerkenstraat:
-de bomen stonden er
-de gasfrontlijn liep er min of meer haaks over
-rechts van de gasfrontlijn op de foto zien we een waterloop die de Broenbeek zou kunnen zijn
-op de achterzijde van die foto in het documentatiecentrum van het IFF-museum staat met de hand geschreven dat het de gasaanval van 22 april 1915 is
-alles klopt met de windrichting
maar...
-wat stelt die witte streep dan voor? Ik dacht vroeger: misschien de spoorweg maar de hoek t.o.v. de Klerkenstraat klopt niet.
Misschien is het gewoon een kras of een plooi in het negatief?

Ik heb al met diverse programma's geprobeerd om de foto over een wo1-stafkaart te leggen, maar hoe ik ook mijn best doe om de foto te 'distorten', ik krijg de gasfrontlijn op de foto niet op de gasfrontlijn van de stafkaart.

De zoektocht naar de situering is dus nog open!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Aurel SercuGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1682
Woonplaats: Boezinge - Ieper, België

BerichtGeplaatst: 07 Mei 2009 19:05    Onderwerp: Reageer met quote

Robert,

Bedankt voor je reactie.
Ik volg je helemaal in de redenering, maar ik raak er dus ook niet uit.

De achterkant van de foto in IFF
M Doc. Centrum is me bekend, maar ook dié kan fout zijn, ook al omdat we niet weten van wanneer dat schrijfsel dateert.

Het blijft een raadsel. Ik heb er ook al aan gedacht dat de foto misschien spiegelverkeerd kan afgedrukt zijn, maar ook dat helpt niet.

Het cijfer (?) in de rechterbenedenhoek helpt ook al niet ...

Aurel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
marnikGeregistreerd op: 21-5-2006
Berichten: 286
Woonplaats: Passendale

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 11:47    Onderwerp: Reageer met quote

Robert, Aurel,

Ik heb een ander geprobeerd, misschien helemaal verkeerd maar toch de moeite waard om te tonen.

Vergelijk de punten A,B,C &D

Vooral de bocht Ieperstraat/pilkemstraat/peperstraat vertoont véél gelijkenis, alsook punt A bovenaan.

Maar als de aanval startte aan de drie bunkers in Langemark, dan is er een probleem aangezien ze véél oostelijker liggen.

Marnik
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Aurel SercuGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1682
Woonplaats: Boezinge - Ieper, België

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 13:44    Onderwerp: Reageer met quote

Marnik,

Bedankt ! Alleen al voor de technische kant van de zaak (de twee foto's naast mekaar, en de richtpunten). Knap.

Ik ben de eerste om te zeggen dat er op het eerste gezicht inderdaad erg goeie overeenkomsten zijn. (Al zijn er ook verschilpunten).
Maar het voornaamste tegenargument is inderdaad de loop van de gasfrontlijn. Als je vergelijking juist is, dan zou die dus de weg Langemark - Pilkem - Boezinge gedwarst hebben ergens juist ten westen van de wijk Hagebos, je punt D. Dus tussen Hagebos en Pilkem. Terwijl we met zekerheid weten dat dit op 22 april 1914 zeker "Frans" grondgebied was. Dat het gas gelost werd net ten noorden van, de Langemarkse dorpskom, op een lijn waar nu de 3 bunkers van de Langemarkse begraafplaats op liggen.

En ook : ik denk dat ik mezelf er moet van afzetten dat die rechte lijn met bomen de spoorlijn zou zijn. Hoe verleidelijk het ook is om daar een spoorlijn te zien. De voornaamste reden om die niét als de spoorlijn te zien : de bomen. Voor zover ik weet stonden er zelden of nooit bomen langs een spoorlijn.

Op stafkaarten van net voor de oorlog (ca. 1911) zie ik geen bomen ... Hoewel, er staan op mijn kaartfragmenten wel tekentjes (minieme cirkeltjes), maar ik denk niet dat die voor bomen staan. (Ik heb slechts fotokopiefragmenten, en de betekenis ervan in een legende heb ik niet. (Ik denk eerder aan paaltjes of omheiningen).

En ik zou ook eens moeten achterhalen vanwaar tijdens die (voor)avond of namiddag van 22 april 1915, omstreeks 17 - 18 u., de wind precies kwam. Als je vergelijking juist is, dan zou dat precies in de richting van de weg Langemark - Boezinge moeten zijn, vanuit het oostnoordoosten. Was dat zo ? Ik denk dat het noordenwind was ?

Aurel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
schiptjeGeregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 1745
Woonplaats: westouter

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 17:10    Onderwerp: Reageer met quote

Blijkbaar was het wachten op een noordoosten wind. Op die dag stond er noord-noordoostenwind. Snelheid van het briesje 2 km/u.
Had dit ooit eens opgeschreven. Weet niet meer welke bron. Kan dit kloppen?
Robert Missine stelde eens een tentoonstelling op over de gasaanval op 25 april 15. Misschien weet die meer, Aurel?
In elk geval is tot nu niet echt duidelijk waar deze foto werd genomen. En ik vind ook niet terug op welk forum dit reeds eens uitgebreid werd onderzocht.
Ik dacht in elk geval te herinneren dat de originele foto een onderschrift had...
En dat het eigenlijk blijkbaar een Franse gasaanval is op de Duitsers...
_________________
Mijn grootvader Sergeant-Majoor Ryckeboer Richard (1895-1981).
3de Linie, 2de Linie en het 22ste Linie Regiment (27 mei 1913 - 11 november 1919)
http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Aurel SercuGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1682
Woonplaats: Boezinge - Ieper, België

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 19:17    Onderwerp: Reageer met quote

Joris,

Ondertussen had ik al eens gekeken in hét boek bij uitstek over de gasaanval : J. Steen & R. Baccarne, Boezinge 14-18, gasaanval - tweede slag om Ieper.
Maar hoewel daar veel aandacht besteed wordt aan het herhaalde uitstel, i.v.m. de wind, vind ik niet meteen terug uit welke richting de wind onbetwistbaar kwam op het moment van het openen van de gascilinders. Toch wel vaagweg : "de noordelijke wind".

In "Gas over Langemark" bij de Tentoonstelling in Langemark (1995), waar trouwens de bewust luchtfoto op de voorkaft staat (!), lees ik :
p. 3 : In plaats van de gewone zuidwestenwind was het nu bijna windstil, en als er al eens een briesje was, waaide het uit het noorden, dus precies uit de verkeerde richting."
Noorden is dus de "verkeerde" richting ? Waarom ?

p. 5 : De gaswolk dreef vooruit met een snelheid van 0,5 m/sec. (Dat is inderdaad je bijna 2km/u.)
Maar weer geen vermelding van de windrichting.

De bewuste foto komt niét voor in Jan Steen zijn "Boezinge 14-18". Ik heb hem wel gebruikt in mijn "Van de oorlog hoor ik niets", maar er dan wel bij gezet : "Volgens de ene bron is het Langemark, volgens een andere gaat het om een gasoffensief aan de Somme in 1916, of zelfs aan het oostfront." Waar ik die info vandaan had ? Ik herinner me min of meer : op gezag van de in het Documentatiecentrum toen aanwezige experts...

Maar als het inderdaad een noord-noordoostenwind was, dan waaide het gas niet parallel met de weg Langemark - Boezinge. Wel met een verschil van 45°.

Aurel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
RobertGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 380
Woonplaats: Sint-Juliaan (Langemark - België)

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 19:29    Onderwerp: Reageer met quote

Onderstaande afbeeldingen heb ik ooit op het Britse forum geplaatst. Daar ging het over het al dan niet origineel zijn van de drie betonnen schuilplaatsen op de Duitse militaire begraafplaats.

De rode lijn op de stafkaart komt overeen met de gasfrontlijn van 22 april 1915. Daaronder dezelfde lijn op een giswest-foto en daaronder een uitvergroting. Daar zie je dat de gasfrontlijn van de stafkaart ongeveer overeenkomt met de blokkenlijn op de DMB.

Alhoewel de foto van Marnik gelijkenissen met de gasfoto vertoont, klopt de situering niet, dit gebied was immers in geallieerde handen tot na de gasaanval. Ook de windrichting (richting waarnaar het gas waaide) zou in dat geval niet kloppen.

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
RobertGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 380
Woonplaats: Sint-Juliaan (Langemark - België)

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 19:46    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
p. 3 : In plaats van de gewone zuidwestenwind was het nu bijna windstil, en als er al eens een briesje was, waaide het uit het noorden, dus precies uit de verkeerde richting."
Noorden is dus de "verkeerde" richting ? Waarom ?


Oorspronkelijk hadden de Duitse gaspioniere hun gasaanval in het zuidelijk deel van de Ieperboog gepland (overeenkomstig met de normaal overheersende zuidwestenwind). De quote slaat op die oorspronkelijke situering van de gasflessen.
De weersomstandigheden waren toen echter niet normaal: het was een lange periode van prachtig, bijna windstil weer. En als er wind was, kwam die uit het noorden en niet uit het gebruikelijke zuidwesten, dus vanuit de verkeerde windrichting (vanuit Duits standpunt bekeken).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
schiptjeGeregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 1745
Woonplaats: westouter

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 22:00    Onderwerp: Reageer met quote

wil de mod eventueel even de foto's veranderen?
Ik vind het alvast moeilijk te lezen qua telkens te moeten gebruik maken van de scroll bar onder.
_________________
Mijn grootvader Sergeant-Majoor Ryckeboer Richard (1895-1981).
3de Linie, 2de Linie en het 22ste Linie Regiment (27 mei 1913 - 11 november 1919)
http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
marnikGeregistreerd op: 21-5-2006
Berichten: 286
Woonplaats: Passendale

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2009 22:24    Onderwerp: Reageer met quote

Laten we veronderstellen dat de weg met de bomerij de Klerkenstraat is en de lijn die evenwijdig loopt, de spoorweg is.
Dan staan de drie bunkers juist boven de plaats waar de bomen in de nevel verdwijnen.
De waterloop die van onder naar boven loopt, zou kunnen de broenbeek zijn.
Het enige dat niet klopt ,is de Klerkenstraat die " te recht "is.
Als je kijkt op het kaartje van Robert dan zie je een bocht ter hoogte van de beekstraat.
Die bocht zie je niet op deze foto.

Het blijft een moeilijk geval.

Marnik
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
schiptjeGeregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 1745
Woonplaats: westouter

BerichtGeplaatst: 19 Jul 2009 9:24    Onderwerp: Reageer met quote

Terug gevonden!
Volgens deze link is het een gasaanval aan de Somme...
En ik geloof het. Want ik denk niet dat het Canadese Warmuseum zich zulke fouten kan/mag veroorloven...

http://www.warmuseum.ca/cwm/exhibitions/guerre/photo-e.aspx?PageId=2.B.1.e&photo=3.E.2.d&f=%2Fcwm%2Fexhibitions%2Fguerre%2Fthe-somme-e.aspx
En laat ons het eens anders bekijken. Wat zouden deze aangeduide dingen kunnen zijn? Ik heb ze niet allemaal aangeduid, maar jullie zullen wel snappen wat ik bedoel. Het lijkt me uitgegraven. Maar wat?
Hoge resolutie foto's om te vergroten, zijn te vinden via google afbeeldingen.

Robert, mijn "frank" was nog niet gevallen dat jij het was!! Wink
_________________
Mijn grootvader Sergeant-Majoor Ryckeboer Richard (1895-1981).
3de Linie, 2de Linie en het 22ste Linie Regiment (27 mei 1913 - 11 november 1919)
http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group