Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Ailke Westerhof, verpleegster uit Leens (Groningen)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 18 Jan 2010 10:03    Onderwerp: Ailke Westerhof, verpleegster uit Leens (Groningen) Reageer met quote


Zij is geboren te Leens (Gr.) op 27 april 1876. Verpleegster, werkzaam in de Balkanoorlog (1912-1913), werkzaam in de eerste wereldoorlog in Hongarije en Servië (1914-1918), onderhopman (kapitein) der Vrijwillige Burgerwacht (sinds 1922), hoofdverpleegster der geneeskundige afdeling der idem, docente bij de afdeling Amsterdam van het Nederlandse Rode Kruis.
Bekende onderscheidingen:
ON.5,KVB, Florence Nightingale Medal, OKH,ZMDS,RKMS,KBS
Zilveren Medaille voor Dapperheid; Servië, 1917
Medaille van het Rode Kruis
Kruis van Barmhartigheid
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 18 Jan 2010 19:26    Onderwerp: Reageer met quote

Prinses Juliana op Schiphol, waar voor autoriteiten van het Rode Kruis een demonstratie wordt gehouden van een vliegtuig voor ziekentransport. Dezelfde middag zal zij daar de Florence Nightingale medaille uitreiken aan zuster Westerhof
20 juni 1935
http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/KONB05:619
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 18 Jan 2010 19:59    Onderwerp: Reageer met quote


Uit het vaderland van 20 juni 1935
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 18 Jan 2010 20:09    Onderwerp: Reageer met quote

Het Vaderland van 6 september 1924:
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 18 Jan 2010 20:33    Onderwerp: Reageer met quote

Nog verder terug in de tijd, 15 maart 1915, het Centrum bericht:
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45662

BerichtGeplaatst: 19 Jan 2010 22:04    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vind dit wel zo'n mooi topic eagle!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 20 Jan 2010 14:12    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Van Tienhoven was geen onbekende in Servië, toen hij er bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog aankwam: in twee Balkan-oorlogen had de Nederlandse arts zich er verdienstelijk gemaakt als oorlogschirurg - het oplappen van gewonden en het amputeren van genfecteerde lichaamsdelen. Met een groep Nederlandse verpleegkundigen van beiderlei kunne had hij zich in 1914 weer vrijwillig op weg begeven. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk had het kleine Servië de oorlog verklaard. Zoals de meesten zijner Westeuropese tijdgenoten sympathiseerde Van Tienhoven eenduidig met de nieuwe Europese staat Servië. Nog maar net had het Servische volk zich met veel opstanden, oorlogen en doden ontworsteld aan de puinhopen van het Turkse rijk op de Balkan. En nu al probeerden Oostenrijk-Hongarije en Duitsland de Serviërs weer klein te krijgen.
Quote:
In zijn verslagen van de oorlog, verschijnend in de Nieuwe Rotterdamse Courant en het Algemeen Handelsblad, wijdde hij op zakelijke toon vooral uit over de medische aspecten van zijn verblijf in Servië. ""Patiënten met borst- en met buikschoten die driemaal vierentwintig uur na de verwonding nog goed levend in een modern hospitaal neergelegd worden, komen er altijd door. Maar de meesten sterven op het slagveld. Doch daarom is het als dokter zoo'n voorrecht om eerste étappe te wezen, en zoo dicht mogelijk met je ambulance te staan bij het gevecht.''
Quote:
Het ziekenhuis van Valjevo, waarin Van Tienhoven in 1914 chirurgische praktijk hield, huisvest thans het gemeentearchief. Ook al een progressief gebouw voor zijn tijd: alles gelijkvloers en granieten vloeren die de luizen geen kans gaven. Of men in het gemeentearchief wel eens van Van Tienhoven gehoord heeft? Wat een vraag. De Nederlandse arts is een van de helden uit de geschiedenis van de stad, vertelt de archivaris, ""een groot man van het Servische volk''. Niet alleen maar wegens zijn bijdrage aan de kennis van amputeren, vaccineren en ontsmetten in een land waar de moderne geneeskunde nog in wording was en de algemeen-hygiënische toestand precair. Ook omdat zijn aanwezigheid in Valjevo in 1914, samen met die van tientallen andere artsen uit Rusland, Zwitserland, Amerika en tal van andere landen, een teken was dat de jonge staat Servië overal vrienden had in de wereld.
Quote:
In 1914 wisten de Servische troepen de eerste aanval van het Oostenrijkse leger af te slaan, maar het leger kwam terug en bezette de stad. Nog voor het einde van het jaar waren het Servische leger en de buitenlandse artsen weer terug in het heroverde Valjevo. Het teruggeslagen Oostenrijkse leger had er een enorme chaos achtergelaten: overal rottende lijken en bovenal een ernstige vlektyfus-epidemie. Servische militairen, Oostenrijkse krijgsgevangenen, burgers en buitenlandse hulpverleners vielen eraan ten prooi. Onder het gloedvol epos van het "Valjevo-hospitaal' wordt heden ten dage vooral de geschiedenis van deze epidemie verstaan, die volgens sommige berichten in de streek wel 30.000 doden zou hebben geëist.
Quote:
Van Tienhoven en zijn collega's - vooral de Schotse verpleegsters onder leiding van mrs. Hutchinson met hun tentenkamp in het centrum van de stad waren befaamd - zijn de epidemie te lijf gegaan met hun toenmalige inzichten inzake ontsmetting en hygiëne, terecht aannemend dat de door het Oostenrijkse leger aangevoerde luizenplaag de grootscheepse besmetting had veroorzaakt. In alle openbare gebouwen lagen aanvankelijk tyfus-lijders of oorlogsgewonden bijeen, want ook het gewone amputeerwerk moest zo goed en zo kwaad als het kon doorgaan. Toch slaagde men erin om nog voor het einde van het jaar epidemie en luizenplaag te bedwingen. Valjevo was weer tyfus-vrij. Van Tienhoven kreeg zelf ook koorts, maar overleefde. Toen begin 1915 de strijd tijdelijk luwde en er voor een chirurg niet zo veel meer te doen viel, keerde hij terug naar Nederland.

uit een NRC artikel van Raymond van den Boogaard , 12 juni 1993
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 20 Jan 2010 18:24    Onderwerp: Reageer met quote

De gruwelen van den oorlog in Servie. Het dagboek van den oorlogs-chirurg Dr. A. van Tienhoven naverteld door M.J. Brusse. Met 70 foto’s door den geneesheer zelf opgenomen en een kaartje.
EEN WOORD VOORAF.
"Mijn interview met den heer M. J. Brusse, in de Nieuwe Rotterdamsche Courant verschenen "Onder de Menschen". is met zoo veel belangstelling gelezen en van zoovele zijden werden mij naar aanleiding daarvan vragen gedaan. dat ik met genoegen deze vraaggesprekken nader heb aangevuld en voorzien van de door mij zelf genomen fotografieën. om ze zoo aan den heer Brusse te geven ter publicatie in boekvorm. Nu deze herinneringen dus niet meer bestemd zijn voor een neutraal blad, heb ik mij op verschillende punten scherper uitgesproken over de wreedaardigheden. gepleegd door de Oostenrijksche troepen. Niet door een enkeling. maar ook door de regeering. die zijn soldaten met de wreedste ontplofbare kogels uitrustte. Ik hoop, dat dit werkje tevens moge bijdragen om een beter licht te werpen op het Servische volk.
Hetgeen ik er zag en waarnam heb ik getracht steeds op de meest objectieve wijze mee te deelen." Den Haag. Augustus 1915. A. van Tienhoven.

In dit boekje staat Ailke Westerhof op foto, in het midden:
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45662

BerichtGeplaatst: 22 Jan 2013 14:37    Onderwerp: Reageer met quote

Er is nu ook een wiki-pagina:
Stukje daaruit:
Quote:
Eerste Wereldoorlog

Van Tienhoven opereerde wederom in Servië na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914, al werd er ditmaal geen Nederlandse ambulance gevormd: de deelnemers handelden op eigen initiatief.[29] Hij werd er chirurgisch hoofd van het Militair Ziekenhuis in Valjevo. De arts nam eerst deel aan een commissie namens de militaire commandant van de Drina divisie wegens onderzoek naar oorlogsmisdaden bij Zavlaka en Brziak. De overige leden waren: Yanitchie Krassoyevitch, dr. Svetislav Nicolayevitch en Jules Schmidt (een ingenieur uit Genève). Op 21 en 22 augustus bezochten zij de regio en constateerden een systematische vernietigingscampagne van de Oostenrijks-Hongaarse troepen. Lichamen werden gemutileerd,[30] mensen geëxecuteerd, huisraad vernield en alle dieren gedood.[31]

Vanaf het najaar heerste er ingewand- of buiktyfus, vlektyfus (volgens de arts door de Oostenrijkers bewust als middel ingezet, want anders vrij zeldzaam als ziekte) en dysenterie. Door de eerste twee ziekten waren vele duizenden slachtoffers gevallen na de gevechten bij Valjevo, mede omdat de lijken van mensen (en dieren) niet konden worden begraven. Die rottende lijken lagen wekenlang in de openlucht. De hygiënische toestand in de meeste kampen en hospitalen voor Servische gewonden was verschrikkelijk: het percentage sterfgevallen was zeer hoog; zeventig à tachtig procent. Van Tienhoven zou later overigens tevens worden geroemd vanwege zijn hulp voor de Oostenrijkse krijgsgevangenen.[32]

Ook Van Tienhoven zelf kreeg half februari vlektyfus, waardoor hij halverwege maart 1915 met zijn afdeling naar Nederland moest terugkeren.[33] Hij zou gedurende twaalf dagen met hevige koortsen (meer dan 40 graden Celsius) bewusteloos hebben gelegen en keerde sterk vermagerd terug.[34]

Volgens Duitse kranten was zijn terugkeer ten onrechte te danken aan onaangenaamheden van Servische zijde.[35] De ware reden zou zijn gezondheidstoestand zijn geweest ten behoeve van een volledig herstel; tevens zou hij zich overwerkt hebben.[36] Bij zijn terugkeer op 16 maart 1915 te Amsterdam weersprak hij op verzoek van de Servische consul-generaal nogmaals de geruchten over enige onderlinge onenigheid. Enkele dagen later spraken beide bij de begrafenis te Den Haag van de bekende verpleger, broeder A.F. Henken.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Arius_van_Tienhoven
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 25 Jan 2013 14:42    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.fni.nl/arrangementen/info/zr.westerhofarrangement.htmlQuote:
Zuster Westerhof arrangement (middag)
Organiseert u een personeelsuitje of zo maar een middagje uit? Het Zuster Westerhof arrangement voorziet in uw wensen.

•Ontvangst met koffie of thee met een heerlijke huisgemaakte petit four
•Vertoning van onze films ‘Van pleegzuster tot professional’ en ‘Zoevende zusters’
•Entree tot het museum
•Na afloop een drankje met een hartig hapje
Verblijfsduur: ongeveer 3 uur
Prijs: € 13,50 (incl. BTW)


Er is dus inmiddels nog meer te vinden. Overigens ben ik ongeveer een jaar geleden benaderd door iemand die een biografie wilde schrijven over zuster Westerhof, geen idee hoever dit gevorderd is. Want het blijft een fascinerende geschiedenis, een meisje uit een Gronings dorp komt in de eerste wereldoorlog terecht aan het front...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group