Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Nederland Mobilisatiekruis 1914 - 1918

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Andere landen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
petainGeregistreerd op: 27-3-2005
Berichten: 1816

BerichtGeplaatst: 23 Jun 2008 9:51    Onderwerp: Nederland Mobilisatiekruis 1914 - 1918 Reageer met quoteHet "Nationaal Comitť Herdenking Mobilisatie 1914" werd opgericht op 2 februari 1924. Het had als doel een herdenking te organiseren wegens de tiende verjaardag van de mobilisatie op 1 augustus 1924. Deze herdenking werd gehouden als blijk van waardering ten aanzien van de oud-gemobiliseerden. Tevens moest het volk nog eens met de neus op het feit gedrukt worden dat vrede altijd kwam nŠ oorlog; vrede is dus niet vanzelfsprekend. Het comitť, bracht twee onderscheidingen uit: het Mobilisatiekruis 1914-1918 en het Witte Mobilisatiekruis 1914-1918. Voor het beheer van deze onderscheidingen en het uitreiken van de kruizen en de oorkonden werd op 19 september 1925 de Nationale Bond "Het Mobilisatiekruis" in het leven geroepen. De statuten hiervan werden bij Koninklijk besluit no. 34 van 7 oktober 1925 goedgekeurd.

Mobilisatiekruis 1914-1918
Ingesteld op 1 augustus 1924 door het "Nationaal Comitť Herdenking Mobilisatie 1914" en goedgekeurd om op het uniform te dragen bij Legerorder no. 396 van 1924. Aanvullingen werden nog gedaan bij Legerorder no. 55 van 1925. Het kruis werd uitgereikt aan:

- hen, die in de periode augustus 1914 - november 1918 een door de regering erkend Nederlands uniform hebben gedragen; als ook aan alle beroeps- en verlofmilitairen (van alle categorieŽn), die in deze periode in Nederland of in de overzeesche gebiedsdelen dan wel bij de vloot gedurende kortere of langere tijd onder de wapenen zijn geweest;

- alle niet-militairen, die of ter vervanging dan wel ter aanvulling van militair personeel diensten verrichtten en daartoe bij troepen of staven (onder militair bevel) zijn ingedeeld geweest; Úf behoorden tot organisaties, welke werk verrichtten ter wille van de krijgsmacht of van de landsverdediging, die niet door de overheid zijn ingesteld, maar wel erkend.
Het is een bronzen, vierarmig kruis met aan de uiteinden geronde armen. De voorzijde vertoont, tussen de armen, samengehouden pijlenbundels. Deze staan symbool voor "kracht door eenheid". Op de armen aande voorzijde staan de data "AUGUSTUS 1914 - NOVEMBER 1918. In het centrum van het kruis aan de achterzijde staat: Mobilisatie, vrede, eer.
Het kruis werd niet van rijkswege verstrekt. De rechthebbenden dienden het zelf aan te schaffen. Een kruis met lint kostte f 0,46, een kruis met lint in een kartonnen doosje kostte f 0,52 en een kruis met lint in een luxe doosje kostte f 0,56.


Witte Mobilisatiekruis 1914-1918
Ingesteld door het "Nationaal Comitť Herdenking Mobilisatie 1914" bij Algemene Vergadering van 10 september 1927. Het werd uitgereikt aan, hen die zich in de mobilisatie van 1914-1918 vrijwillig en belangeloos bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt jegens de gemobiliseerden. In aanmerking kwamen:

- burgers, die zich in de jaren 1914-1918 bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt jegens de gemobiliseerden;

- zij, die behorende tot de gemobiliseerde weermacht, zich buiten de dienstjaren of tijdens langdurig verlof, ten behoeve der gemobiliseerden bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt; alzo onder omstandigheden, waardoor duidelijk blijkt, dat hetgeen door hen, ten behoeve van de gemobiliseerden, werd verricht, niet is te beschouwen als ,,dienstĒ of daarmede na verwant;

- vereenigingen, besturen, commissies, e.d., welke in het belang der gemobiliseerden werkzaam waren.

In gevallen, waar reeds een beloning in enige vorm is toegekend, kan slechts bij uitzondering alsnog het witte mobilisatiekruis worden verleend.
In tegenstelling tot het Mobilisatiekruis 1914-1918 werd hier bij het toekennen een beperking ingebouwd. De nadruk lag namelijk op "bijzonder".
De eerste Witte Mobilisatiekruizen werden op 23 november 1929 uitgereikt in Utrecht. Net als bij het Mobilisatiekruis werd ook het Witte Mobilisatiekruis niet van rijkswege verstrekt. De rechthebbende diende er f 4,00 voor te betalen.

Bron: http://www.onderscheidingen.nl/nl/index.html
_________________
I shall not fail that rendezvous
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Andere landen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group