Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Interview met stijn

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> FEW user interview Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Adriaan van KammenGeregistreerd op: 25-3-2006
Berichten: 2774
Woonplaats: Meppel

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 14:08    Onderwerp: Interview met stijn Reageer met quotePersonalia:


User naam.
Stijn

Echte naam.
Butaye Stijn

Leeftijd.
19j, 16feb.=> 20j

Woonplaats.
Langemark-Sint-Juliaan

Beroep.
Kableerder van Design Verlichting

Hobby’s.
Postkaarten verzamelen, Westhoek verbeeldt, Fortuinhoek websiteWO1 algemeen:


Wat is je interesse voor wereldoorlog 1 en waarom?
Alles van wereldoorlog 1 over Sint-Juliaan, het dorpje waar ik ben opgegroeid. De meeste interesse heb ik nog altijd in de Fortuinhoek en De Pondfarm natuurlijk.

Hoelang ben je al geïnteresseerd in wo1?
Is een eitje,… 3 jaar geleden wanneer het forum voor het eerst online kwam!

Hoe ben je aan WO1 gekomen?
Ik moest een werkje maken voor het vak geschiedenis in het v.t.i in Ieper en toen viel mijn oude Belgische Frank dat ik wel eens moest beginnen aan een website over De Pondfarm, de boerderij waar ik woon! Dat werkje was voor mij een makkie, ik moest niet ver meer gaan zoeken… .

Wat vind je het meest fascinerende aan WO1?
De verschillende vondsten van uit de oorlog die steeds uit de grond komen opduiken! Ieder jaar vinden we wel iets anders om van bij te leren! En euhm ja hoor, door hulp van het forum!

Verzamel je ook rond WO1 (militaria, boeken etc.), speel je games, modelbouw?
Ik verzamel alles wat ik vind van Sint-Juliaan!!! Zowel postkaarten, oude foto’s, vondsten… .

Welke gebeurtenis uit WO1 spreekt jou het meeste aan en waarom?
Misschien minder bekend maar het mooiste verhaal of gebeurtenis vind ik dat van Ivor B. Gurney, Pte. 2/5 Gloucestershire Regiment. Bij het uitbreken van de oorlog wilde hij dienst nemen, maar werd afgekeurd wegens slechte ogen. Een jaar later werd hij herkeurd en goedgekeurd. In 1916 ging hij naar Frankrijk, nam deel aan de 'Somme', en een jaar later aan 'Passchendaele', waarna hij het slachtoffer werd van een gasaanval. Hij herstelde langzaam en zijn geestesgesteldheid, toch al nooit zo sterk, was zodanig dat hij moest worden opgenomen. Hij bleef echter componeren en, in mindere mate, dichten. Terwijl Ivor B. Gurney op Hill 35 stond keek hij richting Pondfarm waar er zware gevechten bezig waren, hij voelde zich zo schuldig omdat hij niet kon meedoen aan het zware gevecht.Al dit staat op mijn fortuinhoek website die op 16feb. zal af zijn, zoals jullie al kunnen denken gaat het over de fortuinhoek hé! Je zal er de verschillende farms online zien en verhalen over de tanks in de Fortuinhoek (met veel dank aan JVB)! Er staan ook al een paar mooie verhalen op de website die leerlingen gemaakt hebben op school! Wie het mooiste verhaal had, kon een reis winnen en dat door het in Flanders Fields in Ieper! Ik zou zeggen veel lees plezier en hopelijks vinden jullie niet teveel fouten.


Heb je een mooi verhaal/anekdote o.i.d. die je zelf hebt meegemaakt m.b.t. WO1?
1) Op een mooie zonnige klaarlichte dag besloot mijn vader eens het strooi te gaan halen op het land dat hij in balen liet maken. Ik reed met de traktor en de wagens, en mijn vader reed met de traktor om het strooi op de wagens te laden. We kwamen thuis en mijn vader begon al het strooi binnen in de hangar te stapelen! Hij nam een bal strooi op met de traktor en plots viel er een granaat uit op de grond! Van verschot sprong hij van de traktor af met zijn handen op zijn hoofd. Met mijn vader alles ok maar van de granaat lagen enkele stukjes in het rond!
2) In het jaar 1974 besloten mijn ouders het grasland bij Somme Farm om te ploegen. Deze weide was identiek gebleven van tijdens de oorlog. Mijn vader begon met het ploegen en haalde 35 obussen uit(met transportkop). Het was avond en hij had bijna gedaan tot plots… een veiligheid van de ploeg brak! Er zat een obus vast tussen de lamellen! Hij moest en zou voort doen en heeft de obus met een houten hamer er uit geklopt. Toen het nog grasland was, was er een plekje dat twee keer is in gevallen door dat er een dugout onder zat. Die dugout zou richting Martha House lopen. Dat enorme gat is nu terug dicht en we hebben nog altijd de schrik om er door te zakken met al die zware machines die er jaarlijks over rijden!!!
3) In 1996 was mijn vader ‘weeral’ aan het ploegen. Hij reed er met de ploeg een obus uit van ongeveer 1m20 groot. Maar deze kerel was zodanig groot dat we hem niet konden verplaatsen want wij moesten natuurlijk kunnen voortdoen! We belden naar DOVO maar het ging op zijn minst 2 weken kunnen duren! Mijn vader heeft die obus met de traktor opgetild en verplaatst tot bij de weg. Een week later was de obus opeens verdwenen… .
4) Mijn moeder was eens aan het rotor eggen! (fijn leggen van de aarde) Opeens zat er een obus tussen de tanden van de rotoreg! Alles begon te schudden en moeder deed de rotoreg omhoog maar ze zag niets… Ze reed verder maar vergat de rotoreg neer te zetten door het verschot en reed verder op het land met een opgehesen rotoreg!! Ze vond het al raar dat er zoveel autos langs de weg traag reden en keken naar haar! Ze reed aan 10 per uur met de machine omhoog.
5) Mijn vader schepte een bult aarde weg met de traktor, tot plots er een heleboel rook uit de grond kwam… Een stuk gereden rookbom.
6) Toen ik nog een jonge ‘dude’ was ging ik eens gaan onkruiden (loodjes rapen natuurlijk) met broer in de suikerbieten! Toen we klaar waren kwamen we binnen in de woonkamer met een Britse Mills handgranaat.
7) Een heel eindje geleden hadden we een maissilo laten duiken met aarde. Een ronde schijf met lepels dat zeer snel ronddraaid schept de aarde op en gooit het op de silo. Plots zagen we veel rook, het was een in twee gedraaide Britse Mills. (Je kon mooi de kamertjes binnen in zien)
8) In de begin jaren 80 besloot mijn grootvader iets zeer moedigs te doen! Mijn grootvader woonde op Rat house in Langemark en had een heleboel grote zakken buskruit liggen dat werd gebruikt in de oorlog! Omdat deze zakken buskruit niet in de verkeerde handen zou vallen nam hij de beslissing om al deze zakken in het midden van de boerderij in brand te steken. De vlammen kwamen hoger dan gebouwen. En nee hoor, er vielen geen gewonden.


Over welke WO1 onderwerp wil je (het komende jaar) meer te weten komen?
De ligging van ALLE bunkers (ook de vernielde die er niet meer zijn) van Sint-Juliaan te weten komen! (In de fortuinhoek alleen al waren er al 38)

Bezoek je wel eens het front en zo ja waar dan en wat is je favoriete deel van het voormalig front?
Ik woon in het front, dus ja!Over FEW:


Hoe ben je op FEW terecht gekomen?
Via een Sint-Juliaanaar Robert Missinne!

Wat is je favoriete stukje van FEW?
Ieper en de Westhoek

Hoe bevallen de crewleden je?
Zeer aangename positieve en leerzame mensen! Tof om iedereen dan eens in echte levende lijve tegen te komen.

Hoe zie je het forum?
Een pracht staaltje aan wo1 kennis.

Wat vind je van de forum-meetings?
Gewoon prachtig!!! Er is niets leukers dan een verse pint te gaan drinken met de forumleden!!! Zaaalig gewoon! Ik heb er geen woorden voor!!

Zijn er dingen/activiteiten die FEW volgens jou zou moeten doen maar nog niet doet? En wat doen FEW wel wat niet moet?
Geen flauw idee!

Welke inhoud mis je?
Is er iets tekort dan?

Welke inhoud kan je gestolen worden?
Monografieën en kunst volg ik niet echt op het forum.

Zijn er dingen die verbeterd kunnen worden?
Is er geen makkelijker manier om foto’s op het forum te plaatsen? Ik heb er geen moeite mee hoor, maar toen in der tijd als beginnend jong lid wel. Misschien bij het 5-jarig of 10- jarig bestaan eens een ander look van het forum? Maar ja….. voor mij is het eigenlijk al perfect hoor! Een duim voor Yvonne!

Hoe zie je eigen rol bij het forum en zijn er nog dingen die je Bijv. op het gebied van Wiki, voor het forum betekenen?
Ik denk dat ik een lerend lid ben van anderen hier op het forum. Tegen dat ik de kennis heb bv. zoals van Aurel of anderen ben ik de oudste hier op het forum. Soms kan ik anderen al helpen met info en dat is leuk!!!!

Wat is het beste topic dat je zelf hebt geopend?
Dat is en blijft het topic van De Pondfarm. Dit was mijn allereerste topic en hierdoor heb ik vele interessante mensen leren kennen die mij konden helpen om wat informatie op te zoeken voor mijn website!

Wat is jouw favoriete topic in het algemeen?
Ik zou zeggen weer de pondfarm MAAR ik zie ook enorm graag het topic van de Diggers! Al hun speciale bodemvondsten waar ik altijd jaloers op wordt.

Met welke FEW-er zou je een dag op pad willen?
Oooooh,….. met bunker specialist Regulus maar…de fotograaf Barthas mag er dan ook niet aan ontbreken!

Hoe moet volgens jou het forum er over vijf jaar uit zien?
Een forum met 5000 actieve leden.Buiten FEW:


Wat is de laatste cd/DVD of boek die je hebt gekocht?
Het laatste boek dat ik heb gekocht was ‘Die Schlacht in Flandern’!! Ik vond dat ik het toch maar eens moeste gaan kopen want Kazerne Haeseler staat er in! Pondfarm in het Duits. Een boek dat ik ook nog moest hebben was dat van St. Julien Ieper – 1914-1918 van Tony Spagnoly. Heb er ook een dvd bij van Ieper voor, tijdens en na de oorlog! Beelden die nog niet zolang zijn vrijgegeven door het iwg.

Wat was je allertofste vakantie?
Dat was de grote vakantie in het jaar 2006 toen er een file van auto’s onze oprit kwam oprijden. De forummeet @ Pondfarm!!! Ik mocht er mijn ding doen en was echt blij iedereen toen al mijn kleine collectie te mogen voorstellen! De week later ging ik op reis naar Bordeaux om er een lichte vorm van astronaut training te mogen volgen. Dit doormiddel van een speciaal vliegtuig “De Zero G” dat zich op een bepaalde hoogte liet vallen waardoor ik en mijn team gewichteloos waren. (Zie Foto) Dit is een vakantie die heel mijn leven zal bij blijven.Wat doe jij aan een beter milieu?
Wel ik haal al de oorlogsresten uit de grond dat ik vind! En ik heb een eco auto gekocht. En ik rook niet.

Wat is je grootste ondeugd?
Mensen die verongelukken door de oorlogsmunitie op het front. Het is zeer snel gebeurd, zo zie je maar met al onze gebeurtenissen op onze boerdrij… .

Wat is de beste plek om te wonen?
Geen twijfel mogelijk: ‘De Fortuinhoek’ Veel open space waar je zoveel lawaai mag maken als je maar wilt! Leuk niet? Als je in je tuintje werkt, en je bent bv. wortels aan het uitdoen dan kan het zijn dat je iets leuks vind.

Tenslotte: wat wil je de wereld nog vertellen? Dit is je kans.
Als je iets wilt bijleren over de wereldoorlog dat je je lid moet maken op dit forum. Zo leer je er een heleboel mensen bij kennen van het binnen en- buitenland! Af en toe zijn er eens meningsverschillen op het forum maar dat kom je over al ter wereld tegen. De ene lopen slechter af dan de andere maar dat zijn dingen om volwassen op te lossen. Het leven positief bekijken, je leeft maar 1 keer. (denk ik)
_________________
Have a sigar
(___{}____]]] ~ ~ ~ ~

Old soldiers never die


Laatst aangepast door Adriaan van Kammen op 02 Feb 2008 14:51, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 14:21    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een leuk interview Stijn!
Ik heb het met veel belangstelling gelezen, wat een smakelijke verhalen weer over jullie werk op de boerderij Smile

En die dag dat we met z'n allen op je boerderij kwamen zal ik nooit vergeten, wat een stoet auto's Smile
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 15:26    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk interview Stijn! En inderdaad heel leuk die verhalen van bij jullie op de boerderij!!! Laughing

Greetz, Margreet Cool
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 15:32    Onderwerp: Reageer met quote

Toffe intervieuw. Beetje reclame maken voor onze school Evil
Zeer prachtig beide heren. Wink
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
RobertGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 380
Woonplaats: Sint-Juliaan (Langemark - België)

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 15:38    Onderwerp: Reageer met quote

Tof interview Stijn!

Robert
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Arcen

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 16:02    Onderwerp: Reageer met quote

Gaaf interview hoor, vooral die verhalen! Cool
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
stijnGeregistreerd op: 2-10-2005
Berichten: 1089
Woonplaats: Langemark

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 16:41    Onderwerp: Reageer met quote

Dank je dank je!!! Zeer graag gedaan!

Idd leuke verhalen! Sommige zou ik toch niet opnieuw willen meemaken hoor. Smile puh

grtz,

stijn
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
genie79libanonGeregistreerd op: 1-11-2007
Berichten: 546
Woonplaats: alphen aan de rijn

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 17:26    Onderwerp: Reageer met quote

prachtige verhalen
nooit afgevraagt of er ook chemische wapens liggen??
mogelijk ook doormiddel dit forum de verplaatsingen door toenmalige troepen??
jammer dat je ver weg zit anders kwam ik gaarne buurten
want er zal geheid meer leuks tevertellen zijn puh
_________________
Non nobis, Domine,
non nobis, Domine, non nobis,
sed nomine tuo da gloriam.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 18:35    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtverhaal. Geen wonder van je belangstelling, want je rijdt bovenop WO1! Blijf ons op de hoogte houden hè, wat je nog meet opgraaft Wink Wink
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stijnGeregistreerd op: 2-10-2005
Berichten: 1089
Woonplaats: Langemark

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 18:45    Onderwerp: Reageer met quote

Dat zijn verhaaltjes dat ik vond ze toch maar eens te moeten vertellen! Het is zooo snel gebeurd!

Ieder jaar als we de aardappelen oogsten en we staan op de machine, dan rapen we niet alleen aarde uit... puh T'is maar dat je het weet! Smile

Vroeger stak ik die bouten ( onstekers dus) in mijn broekzak als ik die vond! Nu leg ik ze direct aan de kant!

Dat zijn zo van die interssante niet onbelangerijke dingen dat ik hier heb geleerd op het forum!

Groetjes,

Stijn
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
iuvenis feroxGeregistreerd op: 8-10-2007
Berichten: 841
Woonplaats: drumhok

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 20:33    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk interview en leuke verhaaltjes, lijkt me natuurlijk hartstikke schrikken maar achteraf kijk je met een grote glimlach daar naar terug. puh
_________________
Leo van Bergen: "Oorlog en geneeskunde, vernietiging en herstel, barbarij en vooruitgang, bleken twee handen op een buik"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
stijnGeregistreerd op: 2-10-2005
Berichten: 1089
Woonplaats: Langemark

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2008 22:56    Onderwerp: Reageer met quote

Idd klopt.
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
LudoGeregistreerd op: 5-6-2006
Berichten: 323
Woonplaats: Wingene

BerichtGeplaatst: 03 Feb 2008 6:06    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtig verhaal Stijn, moet wel leuk zijn om op een plaats te wonen waar de geschiedenis nog zo tastbaar aanwezig is. Ook al denk ik dat de landbouwers, toch iedere keer als ze de grond bewerken, wel eens nadenken over wat er daar gebeurd is en blij zijn als ze 's avonds in hun zetel kunnen uitblazen zonder dat er ongelukken gebeurd zijn.

Doe zo voort Stijn maar niet te roekeloos worden he.

Groetjes Ludo.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stijnGeregistreerd op: 2-10-2005
Berichten: 1089
Woonplaats: Langemark

BerichtGeplaatst: 03 Feb 2008 9:46    Onderwerp: Reageer met quote

Tuurlijk niet Smile
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
barthasGeregistreerd op: 9-12-2005
Berichten: 560
Woonplaats: geldrop

BerichtGeplaatst: 09 Feb 2008 9:27    Onderwerp: Reageer met quote

eigenlijk is het een klein wonder dat de familie butaye nog in 1 stuk rondloopt, dit lezende.
_________________
"Oh vaderland! Hoeveel misdaden zijn er in uw naam niet gepleegd!". uit: 'De Oorlogsdagboeken van Louis Barthas, tonnenmaker'.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
stijnGeregistreerd op: 2-10-2005
Berichten: 1089
Woonplaats: Langemark

BerichtGeplaatst: 10 Feb 2008 12:52    Onderwerp: Reageer met quote

Tjah, ik denk niet dat we de enige zijn.

grtz,

stijn
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
DesiréGeregistreerd op: 14-12-2007
Berichten: 398

BerichtGeplaatst: 10 Feb 2008 13:02    Onderwerp: Reageer met quote

Geweldige anekdotes....
Leuk interview...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vetjeGeregistreerd op: 30-5-2006
Berichten: 2310

BerichtGeplaatst: 10 Feb 2008 13:56    Onderwerp: Reageer met quote

stijn @ 10 Feb 2008 12:52 schreef:
Tjah, ik denk niet dat we de enige zijn.

grtz,

stijn


Ook ooit eens gaan lopen en in de gracht gedoken toen er rook uit de grond kwam :d Neutral
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
hermieGeregistreerd op: 12-8-2006
Berichten: 648
Woonplaats: Breda

BerichtGeplaatst: 11 Feb 2008 0:02    Onderwerp: Reageer met quote

Heel interessant Stijn! Te gek dat je er letterlijk en figuurlijk bovenop de WOI zit.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> FEW user interview Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group