Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Belgische Loopgraafartillerie

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 13:52    Onderwerp: De Belgische Loopgraafartillerie Reageer met quote

DE LOOPGRAAFARTILLERIE – een wapen apart

De Loopgraafartillerie is één van die nieuwe wapens die ontstaan zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog nadat het front kwam vast te zitten. De Duitsers waren de eerste om mortieren – Minenwerfer – te gebruiken. Dit verraste hun tegenstanders. De ervaring van de Russisch-Japanse oorlog spoorde het Duitse leger aan om mortieren en hun gebruik ervan te bestuderen. Reeds in 1908 had het 19de Bataljon Pioniers (Straatsburg) een mortier van 90 mm verwezenlijkt. Daarna werden verschillende mortieren met verschillend kaliber gemaakt. De afwezigheid van dit soort wapen in het Belgische en Franse leger was een grote fout. De infanteristen, ingesloten in de loopgraven door dit nieuwe wapen, ondergingen zware verliezen. Het was de commandant Duchène, korpscommandant van de Genie van de 70ste Franse Infanteriedivisie die zijn bevindingen over het gebruik van de Loopgraafartillerie voorstelde. De samenwerking van commandant Duchène en de Artilleriewerkplaats uit Bourges resulteerde in een kanon van 58 mm die een bom met vleugeltjes verschoot.

Vanaf het begin van 1915 begonnen de Duitsers met het bombarderen van de Belgische stellingen met hun mortieren. De gevolgen van deze beschietingen gaven te denken. De Belgische troepen hadden geen bescherming noch evenwaardige wapens. De 5de Legerdivisie was een eenheid die in de sector Diksmuide streed, daar waar het Belgisch front het meest contact had met de vijand. Haar commandant gaf zijn Genie de opdracht een antwoord te zoeken op de vijandelijke Minenwerfer. De Franse stukken van 58 mm werden weldra geleverd. Men speelde met het idee om de stukken van 37 mm van een Franse kanonneerboot die gezonken was in het kanaal van Veurne te recupereren. Het voortstuwingssysteem was een patroon zonder projectiel. Het nieuwe projectiel bestond uit een vierkante houten doos van 10 bij 15 cm waarin knalpoeder en schroot zat. Een houten cilinder van 37 mm diameter, bedoeld om in de kanonsloop te passen, was vastgemaakt op één van de kanten van het kistje. Hoewel dit systeem lang niet perfect was, haalde de eerste stukken in de Belgische loopgraven toch verschillende successen en waren het een volwaardig antwoord op de Duitse mortieren. Én ze krikten het moreel van de troepen op.

De Loopgraafartillerie werd vanaf maart 1915 bediend door de Genie van de 5de Legerdivisie (Gn/5LD). Maar wanneer in augustus 1915 deze grote eenheid de sector Diksmuide verlaat, maakt de vervangende divisie er geen gebruik van. De eerste Franse kanonnen van 58 (1bis) kwamen aan in mei 1915 maar het duurde een tijd eer de Loopgraafartilleristen georganiseerd en opgeleid waren. Om hun wapens te bedienen. In elk van de legerdivisies werd een peloton van 6 kanonnen van 58 opgericht, verbonden aan een Infanterieregiment. Een batterij van 13 kanonnen van 58 (nr 2) werd gevormd en aangeduid voor de sector Diksmuide om er de Duitse mortieren in het bijzonder te bestrijden.
De nieuwe mortieren “Van Deuren” (VD), een Belgisch concept van de Generaal-majoor Van Deuren, verschijnt in 1916. De batterijen VD werden opgericht en komen vanaf april 1916 geleidelijk aan aan het front. Elke legerdivisie krijgt vervolgens één, later twee batterijen van 12 mortieren Van Deuren alsook een 3e batterij van 12 mortieren van 75 mm Schneider. Deze groep die werd opgericht hing af van het regiment Artillerie van de legerdivisie.
In 1916 kwamen de granaatlanceerders “Delattre” er aan die een nieuwe batterij van de Groep Loopgraafartillerie vormden.

Bij de oprichting van de Artilleriebrigades in elke legerdivisie (december 1916) waren de Mortieren VD, Mortieren 75 Schneider en de “Lance-Grenades” Delattre deel uit van de Ivde Groep van het 7de, 8ste, 10de, 11de en 12de Artillerie. Ze namen de volgende nummering aan:

7 A 1ste en 7de Batterij
8 A 2de en 8ste Batterij
10 A 4de en 10de Batterij
11 A 5de en 11de Batterij
12 A 6de en 12de Batterij

De 3de en 9de Batterij hoorden bij het 9de Artillerie (IV/9A) van de 3de Artilleriebrigade die iets ervoor werd opgericht.
In januari 1918 was er een nieuwe belangrijke reorganisatie. De legerdivisies bestonden vanaf dan uit 2 infanteriedivisies. Elke ID kreeg een regiment Artillerie uit de oude Brigades terwijl er een regiment Artillerie aangehecht werd aan elke LD. De Groepen Loopgraafartillerie gingen over naar de regimenten Artillerie van de Legerdivisie. In juli 1918 werd de groep Loopgraafartillerie verdeeld omdat ze opnieuw bij de infanteriedivisies werd afgedeeld. De groepen van de oude LD werden op hun beurt in 2 groepen verdeeld met elk 1 batterij van 12 mortieren VD en 1 batterij met 6 mortieren 75 Schneider en 8 lance-grenades Delattre.

Op het einde van de oorlog telde de Loopgraafartillerie zowat 350 stukken. De loopgraafmortieren, ‘Crapouilots’ waren overal op het front terug te vinden: afzonderlijke acties, dagelijkse duels met de Minenwerfer, massaoperaties en dat tot de voorbereiding van het bevrijdingsoffensief. De lijst van gesneuvelden van de “lance-bombes” is lang, een prijs voor hun onophoudelijke moed. Ze werden meermaals vermeld op de Legerdagorder. Maar omdat ze geen vaandel hadden zoals de andere regimenten konden ze hun vermeldingen er niet op borduren.

Bij het naderen van de eindoverwinning begon opnieuw de bewegingsoorlog. Daarom kreeg de Loopgraafartillerie een nieuwe opdracht. In 1919 gingen e Batterijen Mortieren Van Deuren over naar het 3de regiment Zware Artillerie. De begeleidende batterijen werden op hun beurt verdeeld over enkele infanterieregimenten:

1ste Batterij 22ste Linie 7de Batterij 4de Linie
2de Batterij 6de Linie 8ste Batterij 1ste Linie
3de Batterij 12de Linie 9de Batterij 1ste Jagers
4de Batterij 18de Linie 10de Batterij 2de Jagers
5de Batterij 19de Linie 11de Batterij 3de Jagers
6de Batterij 3de Carabiniers 12de Batterij 4de Carabiniers

De Mortieren Van Deuren werden nog gebruikt tijdens de Veldtocht van mei 1940. Het 3de Zware Artillerie (Legerartillerie), opgericht bij de mobilisatie van 1939, beschikte over mortieren VD in Groep IV. Door Fase A van de mobilisatie werden nog 3 onafhankelijke batterijen Loopgraafartillerie opgericht en ter beschikking gesteld van de 8ste Infanteriedivisie: 1ste Batterij (commandant Houbeaux), 2de Batterij (commandant Van de Kerkhove) en 3de Batterij (commandant Malherbe). Terzelfdertijd werd uit het Fortenregiment van Luik een groep geboren met 4 batterijen Loopgraafartillerie, onder het bevel van commandant Delvaux. Deze groep maakte deel uit van het Fortenregiment van Namen vanaf het begin van 1940 en bezette de abri’s in de intervallen van de forten. Het 1ste Regiment Speciale Forteneenheden gebruikte mortieren Van Deuren in het kader van de opdracht die hen in Antwerpen ten deel vielen.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 13:54    Onderwerp: Reageer met quote

Begrippen der Loopgraafartillerie

Het matriaal der loopgraafartillerie heeft zijn ontstaan en zijn vervoordiging te danken aan het gedacht het krombaanvuur der gewone projectielen te benutten om, op kleinen afstand, bijzondere projectielen, meestal met hoge ontploffingslading te vuren.
Daar dit materiaal slechts een kleine lading met weinig terugwerking gebruikt kan worden vervaardigd in voorwaarden van gewicht en eenvoudigheid welke zich voor het gewoon artilleriemateriaal niet voordoen.
Uit hoofde der afmetingen zijner voornaamste bestanddelen, veroorzaakt dit materieel niet veel hinder en kan bijgevolg in de gewone loopgraven aangewend worden.
De voorwaarden die het tactische gebruik er van beheersen vloeïen uit boven vermelde beschouwingen voort.
De gewone projectielen van klein kaliber dienen om de vijandelijke loopgraven te kuisen, in welke de tegenstrever om zo te zeggen volkomen tegen het strijkvuur der veldkanonnen beschut is. Bijzondere projectielen werden ingslijks voor hetzelfde doel gecontrueerd.
De loopgraafartillerie kan ook de zware artillerie vzervangen door haar vernielingsvuur op dekkingen. Te meer, het kleine gewicht van zeker loopgraafmatrieel doet de mogelijkheid voorzien het door handenkracht door alle terrein te vervoeren en er aldus eene wezenlijke begleidingsartillerie voor de infanterie van te maken

Tacktiek der Loopgraafartillerie (begeleidingsbatterijen)

Door hare handigheid, hare dracht (1.400 m. voor het M.75 Schneider, 1.000 m voor het M.Deslandres), hare juistheid, hare vuursnelheid en de doeltreffendheid hare projectielen, is de ter beschikking van de bevelhebbers der D.I. gstelde begleidingsartillerie tenzeerste geschikt om in de granaatkuilen en dekkingen om te woelen, de vijandelijke machinegeweren te vernietigen of te neutraliseren en een wel onderhouden afsluitingsvuur uit te voeren.
Bij het defensief optreden, kunnen de begeleidingmortieren een krachtige steun geven aan de door de infanterie uitgevoerde afsluitingsvuren. Voor den aanval kunnen zij voortgaan met bressen in de hindernissen te voleinden.
Bij het offensief optreden, geven de mortieren een steun aan de infanterie bij den aanvang van den aanval.
Om den voeg aan de aanval te banen, worden zij opgesteld om doeltreffende vuren te kunnen uitvoeren op de vijandelijke loopgraven van 2de & 3de linie, op de toegangswegen, op de vijandelijke minewerfers en machinegeweren. Nadat de aanval voet heeft gekregen, gaan zij vooruit ter hoogte van of achter de compagnie van 2de linie en begeven zich op de aangeduide stellingen, bereid om de vernieling te volenden en den plaatselijke weerstand onder hun vuur te nemen. Zij moeten krachtdadig kunnen medewerking verlenen in het versterken van het veroverd terrein door hunne afsluitingsvuur en door dadelijk en snel het vuur te openen op vijandelijke tegenaanvallen.
Het moeilijkste punt is de aanvulling van munitie, ieder stuk, om vooruit te gaan, met 200 kg. projectielen vraagd 12 à 13 man.

Begrippen van het materieel

a. Sammenstelling der batterijen.
Elke divisie infanterie begrijpt eene begeleidingsbatterij bestaande uit 6 stukken M. 75 Schneider, 8 stukken M. granaatwerpers en 8 kanonnen Deslandres.
De mortieren Van Deuren maken de zware loopgraafartillerie uit.

b. Beknopte beschrijving van het materieel.
a) Mortier 75 Schneider
Het kanon is getrokken, van kaliber 75 mm. En met achterlading. De ontsteking geschiedt bij middel van een hamer die zich op het achtervlak van het kanon beweegt.
De linkerzijde van het kanon is voorzien van een in graden verdeelden aanwijzer voor het hoogterichten ; een op de platform bevestigde cirkelboog in milimeters verdeeld, dient tot het zijdelingse richten.
Het vuurt eene springgranaat, bevattende 800 gr. Springstof en wegende 5.300 gr. De grrotste dracht is 1.400 meter. De vuursnelheid is 5 tot 6 schoten per minuut.
b) Mortier-graantwerper Delattre 142 mm.
De mortier bestaat uit eene werpbuis, een raam en een voetstuk door spieën aan den grond bevestigd. De ontsteking geschied door een electische vonk. De graadoordeling voor het hoogterichten bevindt zich op een segment gedragen door een aan het uiteinde van de gewrichten der buis opgehangen slinger. Een aan de buis van de mortier bevestigde stift draagt een aanwijzer om de graadverdeling te lezen. De zool van het raam draagt, voor het hoogterichten, om eene aan het voetstuk bevestigde verticale as.
De mortier vuurt eene plaat van 7 granaten door staaldraad aan elkaar verbonden af. Elke granaat bevat 110 gram springstof. De grootste dracht is 250 meter en de vuursnelheid bedraagt 10 schoten per minuut.
De mortier Delattre kan ingslijks eene bom van 4 kg. vuren. Deze bevat 1.100 gram springstof en zijn grootste dracht is 280 meter.
c) Mortier Van Deuren
Men onderscheidt den middelbaren Van Deuren en den Zware Van Deuren.

Middelbaren Mortier Van Deuren
De mortier is uit staal kaliber 58 mm. Hij bedraagt : eene platform, eene borst met graadverdeling voor het zijdelingsrichten, eene huls met graadverdeling voor het hoogterichten, den loop, den borgring waarop de ribben der bom steun vatten.
De borst heeft een gestadigen schotshoek van 45°, in de veranderde stukken wordt deze hoek bekomen door aan de borst eene helling, in omgekeerden zin, van 15° te geven.
Het verschil in dracht wordt bekomen door kruitladingen die verschillen.
De Mortier Van Deuren vuurt hoogstens 4 schoten per minuut
- De gewone bom van 18 kg. bevat eene springlading van 6 kg., dracht 800 meter.
- De zware bom van 35 kg. bevat eene springlading van 17 kg., dracht 400 meter.

Zware Mortier Van Deuren
Het kaliber is 90 mm., de loop is vergroot.
Hij vuurt bommen van 80 kg. die 25 kg. springstof inhouden, dracht 2.000 meter
En bommen van 120 kg. bevattende 50 kg. springstof, dracht 1.500 meter.

Dit hoofdstuk bevat ook volgende paragraaf :
« Kanon Deslandres, Zijne beschrijving zal later verschijnen »
Tot mijn spijt heb ik dit « later » niet ;-)


Bron : Handboek van den onderofficier der infanterie ten velde, Imp. A. Lainé, Rouen, France. Blz.379-385, Zonder datum, maar door zijn tweetaligheid waarschijnlijk einde 1917 begin 1918.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
etappe gentGeregistreerd op: 30-5-2007
Berichten: 1003
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 16:59    Onderwerp: Reageer met quote

mouwinsigne loopgraafartillerie .
onlangs gevonden samen met een heleboel andere stofinsignes 14/18.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 17:01    Onderwerp: Reageer met quote

etappe gent @ 14 Jan 2008 16:59 schreef:

onlangs gevonden samen met een heleboel andere stofinsignes 14/18.


Some guys have all the luck Cool
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
etappe gentGeregistreerd op: 30-5-2007
Berichten: 1003
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 18:20    Onderwerp: Reageer met quote

Hierna volgen enkele foto's uit een grote hoop afkomstig van de opleidingsschool voor loopgraafmortieren.
Er zijn nog een heleboel blauwdrukken waarop bv het effect getoond wordt op prikkeldraad, de diepte van de krater, vergelijking met duitse mortieren etc....

arminsigneBouwdoos:Le corps des officiers.

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 18:28    Onderwerp: Reageer met quote

etappe gent @ 14 Jan 2008 18:20 schreef:

Er zijn nog een heleboel blauwdrukken waarop bv het effect getoond wordt op prikkeldraad, de diepte van de krater, vergelijking met duitse mortieren etc....
Dat zou altijd een mooie aanvulling zijn, zo wordt dit topic iets "compleet"
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
etappe gentGeregistreerd op: 30-5-2007
Berichten: 1003
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 18:41    Onderwerp: Reageer met quote

Dat was ik van plan, scannen, scannen,scannen.......... puke

Hier volgen er nog:

Gepakt en gezakt, met speciale stootkar voor mortieren terug naar het front....Klaar om te vuren. ( projectiel is een omgebouwde franse 75mm granaat. )Hoeveel gaan we der vandaag in de les verschieten?
Hij schiet nog niet zo goed als dat wij willen. even wat aanpassingen doen


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
etappe gentGeregistreerd op: 30-5-2007
Berichten: 1003
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 19:31    Onderwerp: Reageer met quote

Het materiaal:

vuurmechanisme?Gepantserde richtapparatuur? ( lijkt sterk op het vierkante model pantserplaat gebruikt door de belgen)
De stukken:


Een duitse ter vergelijking ernaast.Het resultaat :Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
etappe gentGeregistreerd op: 30-5-2007
Berichten: 1003
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 19:51    Onderwerp: Reageer met quote

Blijkbaar in de laatste serie geschut 2 maal dezelfde :

de 2e moest eigenlijk deze zijn:

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
radyGeregistreerd op: 25-5-2007
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 20:35    Onderwerp: Reageer met quote

Zéér mooi !
Stukjes bij beetjes wordt hier een mooie database van het Belgisch leger aangelegd.
Doe zo verder wat mij betreft
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2008 21:07    Onderwerp: Reageer met quote

etappe gent @ 14 Jan 2008 16:59 schreef:
mouwinsigne loopgraafartillerie .


Vanaf 19 mei 1915 werd door de "Obussiers" een "O" gedragen op de politiemuts & de gekruiste kanonnen op de schouderstukken.

vanaf 23 maart 1916 werd onderstaand insigne gedragen door de "mannen van de loopgraafartillerie". Het kenteken werd gedragen op de kraag, schouderstukken en politiemuts.
(JMO 1916 I/24)


Op 29 mei 1917 vervangen door het insigne bovenaan, gedragen op de linkermouw onder de frontstrepen.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
etappe gentGeregistreerd op: 30-5-2007
Berichten: 1003
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 15 Jan 2008 18:25    Onderwerp: Reageer met quote

Mortier Delattre met lading.

Let op de markering van de gieterij/wapenmakerij Saint Chamond .
Mooie foto van stelling. Let op de manier van opbergen van ladingen/projectielen.
Achteraan staat geschreven Mortier Delattre 1917 Lance grenades . Boyau de la mort .

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Nicurb.Geregistreerd op: 28-8-2008
Berichten: 452

BerichtGeplaatst: 06 Sep 2008 16:15    Onderwerp: Re: De Belgische Loopgraafartillerie Reageer met quote

Paddy @ 14 Jan 2008 14:52 schreef:
DE LOOPGRAAFARTILLERIE – een wapen apart

De Loopgraafartillerie is één van die nieuwe wapens die ontstaan zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog nadat het front kwam vast te zitten. De Duitsers waren de eerste om mortieren – Minenwerfer – te gebruiken. Dit verraste hun tegenstanders. De ervaring van de Russisch-Japanse oorlog spoorde het Duitse leger aan om mortieren en hun gebruik ervan te bestuderen. Reeds in 1908 had het 19de Bataljon Pioniers (Straatsburg) een mortier van 90 mm verwezenlijkt. Daarna werden verschillende mortieren met verschillend kaliber gemaakt. De afwezigheid van dit soort wapen in het Belgische en Franse leger was een grote fout. De infanteristen, ingesloten in de loopgraven door dit nieuwe wapen, ondergingen zware verliezen. Het was de commandant Duchène, korpscommandant van de Genie van de 70ste Franse Infanteriedivisie die zijn bevindingen over het gebruik van de Loopgraafartillerie voorstelde. De samenwerking van commandant Duchène en de Artilleriewerkplaats uit Bourges resulteerde in een kanon van 58 mm die een bom met vleugeltjes verschoot.

Vanaf het begin van 1915 begonnen de Duitsers met het bombarderen van de Belgische stellingen met hun mortieren. De gevolgen van deze beschietingen gaven te denken. De Belgische troepen hadden geen bescherming noch evenwaardige wapens. De 5de Legerdivisie was een eenheid die in de sector Diksmuide streed, daar waar het Belgisch front het meest contact had met de vijand. Haar commandant gaf zijn Genie de opdracht een antwoord te zoeken op de vijandelijke Minenwerfer. De Franse stukken van 58 mm werden weldra geleverd. Men speelde met het idee om de stukken van 37 mm van een Franse kanonneerboot die gezonken was in het kanaal van Veurne te recupereren. Het voortstuwingssysteem was een patroon zonder projectiel. Het nieuwe projectiel bestond uit een vierkante houten doos van 10 bij 15 cm waarin knalpoeder en schroot zat. Een houten cilinder van 37 mm diameter, bedoeld om in de kanonsloop te passen, was vastgemaakt op één van de kanten van het kistje. Hoewel dit systeem lang niet perfect was, haalde de eerste stukken in de Belgische loopgraven toch verschillende successen en waren het een volwaardig antwoord op de Duitse mortieren. Én ze krikten het moreel van de troepen op.

De Loopgraafartillerie werd vanaf maart 1915 bediend door de Genie van de 5de Legerdivisie (Gn/5LD). Maar wanneer in augustus 1915 deze grote eenheid de sector Diksmuide verlaat, maakt de vervangende divisie er geen gebruik van. De eerste Franse kanonnen van 58 (1bis) kwamen aan in mei 1915 maar het duurde een tijd eer de Loopgraafartilleristen georganiseerd en opgeleid waren. Om hun wapens te bedienen. In elk van de legerdivisies werd een peloton van 6 kanonnen van 58 opgericht, verbonden aan een Infanterieregiment. Een batterij van 13 kanonnen van 58 (nr 2) werd gevormd en aangeduid voor de sector Diksmuide om er de Duitse mortieren in het bijzonder te bestrijden.
De nieuwe mortieren “Van Deuren” (VD), een Belgisch concept van de Generaal-majoor Van Deuren, verschijnt in 1916. De batterijen VD werden opgericht en komen vanaf april 1916 geleidelijk aan aan het front. Elke legerdivisie krijgt vervolgens één, later twee batterijen van 12 mortieren Van Deuren alsook een 3e batterij van 12 mortieren van 75 mm Schneider. Deze groep die werd opgericht hing af van het regiment Artillerie van de legerdivisie.
In 1916 kwamen de granaatlanceerders “Delattre” er aan die een nieuwe batterij van de Groep Loopgraafartillerie vormden.

Bij de oprichting van de Artilleriebrigades in elke legerdivisie (december 1916) waren de Mortieren VD, Mortieren 75 Schneider en de “Lance-Grenades” Delattre deel uit van de Ivde Groep van het 7de, 8ste, 10de, 11de en 12de Artillerie. Ze namen de volgende nummering aan:

7 A 1ste en 7de Batterij
8 A 2de en 8ste Batterij
10 A 4de en 10de Batterij
11 A 5de en 11de Batterij
12 A 6de en 12de Batterij

De 3de en 9de Batterij hoorden bij het 9de Artillerie (IV/9A) van de 3de Artilleriebrigade die iets ervoor werd opgericht.
In januari 1918 was er een nieuwe belangrijke reorganisatie. De legerdivisies bestonden vanaf dan uit 2 infanteriedivisies. Elke ID kreeg een regiment Artillerie uit de oude Brigades terwijl er een regiment Artillerie aangehecht werd aan elke LD. De Groepen Loopgraafartillerie gingen over naar de regimenten Artillerie van de Legerdivisie. In juli 1918 werd de groep Loopgraafartillerie verdeeld omdat ze opnieuw bij de infanteriedivisies werd afgedeeld. De groepen van de oude LD werden op hun beurt in 2 groepen verdeeld met elk 1 batterij van 12 mortieren VD en 1 batterij met 6 mortieren 75 Schneider en 8 lance-grenades Delattre.

Op het einde van de oorlog telde de Loopgraafartillerie zowat 350 stukken. De loopgraafmortieren, ‘Crapouilots’ waren overal op het front terug te vinden: afzonderlijke acties, dagelijkse duels met de Minenwerfer, massaoperaties en dat tot de voorbereiding van het bevrijdingsoffensief. De lijst van gesneuvelden van de “lance-bombes” is lang, een prijs voor hun onophoudelijke moed. Ze werden meermaals vermeld op de Legerdagorder. Maar omdat ze geen vaandel hadden zoals de andere regimenten konden ze hun vermeldingen er niet op borduren.

Bij het naderen van de eindoverwinning begon opnieuw de bewegingsoorlog. Daarom kreeg de Loopgraafartillerie een nieuwe opdracht. In 1919 gingen e Batterijen Mortieren Van Deuren over naar het 3de regiment Zware Artillerie. De begeleidende batterijen werden op hun beurt verdeeld over enkele infanterieregimenten:

1ste Batterij 22ste Linie 7de Batterij 4de Linie
2de Batterij 6de Linie 8ste Batterij 1ste Linie
3de Batterij 12de Linie 9de Batterij 1ste Jagers
4de Batterij 18de Linie 10de Batterij 2de Jagers
5de Batterij 19de Linie 11de Batterij 3de Jagers
6de Batterij 3de Carabiniers 12de Batterij 4de Carabiniers

De Mortieren Van Deuren werden nog gebruikt tijdens de Veldtocht van mei 1940. Het 3de Zware Artillerie (Legerartillerie), opgericht bij de mobilisatie van 1939, beschikte over mortieren VD in Groep IV. Door Fase A van de mobilisatie werden nog 3 onafhankelijke batterijen Loopgraafartillerie opgericht en ter beschikking gesteld van de 8ste Infanteriedivisie: 1ste Batterij (commandant Houbeaux), 2de Batterij (commandant Van de Kerkhove) en 3de Batterij (commandant Malherbe). Terzelfdertijd werd uit het Fortenregiment van Luik een groep geboren met 4 batterijen Loopgraafartillerie, onder het bevel van commandant Delvaux. Deze groep maakte deel uit van het Fortenregiment van Namen vanaf het begin van 1940 en bezette de abri’s in de intervallen van de forten. Het 1ste Regiment Speciale Forteneenheden gebruikte mortieren Van Deuren in het kader van de opdracht die hen in Antwerpen ten deel vielen.


Proficiat Paddy,

Zeer interesant en leerrijk, doe zo verder hoor.
Urbain
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 14:44    Onderwerp: Reageer met quote

Rechts een sergeant-foerier van het 3é Linie met het brevet van loopgraafartilleur.

Zie ook:
Kentekens Belgisch Leger, Tenue 1915-1918
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=192520#192520
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
arnekenGeregistreerd op: 28-6-2007
Berichten: 2606
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 20:18    Onderwerp: Reageer met quote

Schitterend topic heren
_________________
Greater love hath no man than this that a man lay down his life for his friends.
Epitaph Lance CPL L.A.C Webb (Lancastershire fusiliers) @kezelberg Millitary Cemetery
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
patrick vcGeregistreerd op: 18-2-2008
Berichten: 443
Woonplaats: roeselare

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 20:35    Onderwerp: Reageer met quote

de beruchte van deuren mortier

_________________
herinner de belgische soldaten
oeren 11 11 2008 om nooit te vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Yahoo Messenger MSN Messenger
patrick vcGeregistreerd op: 18-2-2008
Berichten: 443
Woonplaats: roeselare

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 20:38    Onderwerp: Reageer met quote

142 mm mortier zoals hij in de belgische loopgraven werd gebruikt

_________________
herinner de belgische soldaten
oeren 11 11 2008 om nooit te vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Yahoo Messenger MSN Messenger
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2008 19:06    Onderwerp: Reageer met quote

Weet er iemand voor mij de volgende vragen omtrent de 142 mm Delattre Mortier...

- Wie was de uitvinder en fabrikant van de mortier?
- Hoeveel mortieren werden er uiteindelijk gefabriceerd.
- Waarom kreeg de mortier ook wel eens de benaming 142 mm St-Chamond Delattre Mortier?
- In 1917 werd het vervangen. Door welk model?

Mvg, Snaaip Smile
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Nicurb.Geregistreerd op: 28-8-2008
Berichten: 452

BerichtGeplaatst: 03 Okt 2008 15:01    Onderwerp: Reageer met quote

Paddy @ 18 Sep 2008 15:44 schreef:
Rechts een sergeant-foerier van het 3é Linie met het brevet van loopgraafartilleur.

Zie ook:
Kentekens Belgisch Leger, Tenue 1915-1918
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=192520#192520


Hallo Patrick,

Mag ik U nog eens lastig vallen, heb je die foto's soms te koop? Deze zou ik graag in mijn verzameling willen.
Indien niet; mag ik die eventueel kopiëren ?
Graag als het kan een mail op mijn mailadres.

U dankend bij voorbaat met vriendelijke groeten.

Urbain
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 08 Feb 2009 11:11    Onderwerp: Reageer met quote

De mortier "Schneider"Een 142 mm Delattre Mortier geladen met zijn zeven granaten._________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Nicurb.Geregistreerd op: 28-8-2008
Berichten: 452

BerichtGeplaatst: 08 Feb 2009 11:38    Onderwerp: Re: De Belgische Loopgraafartillerie Reageer met quote

Paddy @ 14 Jan 2008 13:52 schreef:
DE LOOPGRAAFARTILLERIE – een wapen apart
Paddy, gewoon schitterend met deze bijdrage, ik geniet ervan dit te mogen lezen.
Als bijdrage graag deze afbeelding in uitvoering 1917.
Mvg Urbain


Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group