Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

[Begraafplaats] BelgiŽ - Duits - Hooglede

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Monumenten en begraafplaatsen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
FedorGeregistreerd op: 17-3-2006
Berichten: 594

BerichtGeplaatst: 30 Dec 2007 23:14    Onderwerp: [Begraafplaats] BelgiŽ - Duits - Hooglede Reageer met quote

Op de oorlogsbegraafplaats Hooglede rusten 8247 Duitse gevallenen.
_________________
War does not determine who is right... only who is left. (Bertrand Russell)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage
AOK4Geregistreerd op: 10-11-2006
Berichten: 2442
Woonplaats: Wevelgem

BerichtGeplaatst: 13 Feb 2008 10:00    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb vandaag de planning van de werkzaamheden van de Volksbund deutsche KriegsgršberfŁrsorge (en het overzicht van het voorbije jaar)gekregen en daaruit blijkt dat ze dit jaar de groenbegroeiing op Hooglede willen aanpakken en vernieuwen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 24 Feb 2008 12:08    Onderwerp: Reageer met quote

Duits militair kerkhof beschermd als monument
Binnenkort wordt de gemeente Hooglede wellicht een monument rijker. Bij Ministerieel Besluit van 24.12.2007 werd de Duitse militaire begraafplaats van Hooglede op de ontwerplijst van voor bescherming vatbare monumenten, stads- en dorpsgezichten geplaatst.

Motivatie
Uit het beschermingsdossier vermelden wij het gemotiveerd advies:
De Duitse militaire begraafplaats van Hooglede wordt beschermd als monument omwille van de:
Historische waarde, meer bepaald de historische context en de militair-historische waarde:

De Duitse militaire begraafplaats van Hooglede is ťťn van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen, naast die van Menen, Langemark en Vladslo.

Hooglede maakte tijdens de oorlog deel uit van het Duitse 'etappegebied'. De begraafplaats is ontstaan in 1917, toen het aantal medische voorzieningen in Hooglede verhoogd werd tijdens de Derde Slag bij Ieper. Het kerkhof van Hooglede volstond niet meer voor het toegenomen aantal doden, die in de gemeente moesten begraven worden. Er dienden nieuwe begraafplaatsen aangelegd te worden, waaronder 'Ehrenfriedhof Hooglede Ost' langs de Beverenstraat. Door na-oorlogse concentraties van begraafplaatsen uit de omgeving zou 'Hooglede-Ost' in de jaren '30 met meer dan 8240 doden de tweede grootste Duitse militaire begraafplaats worden. Tijdens de nieuwe concentratiegolf van de jaren '50, toen het aantal louter Duitse begraafplaatsen in Vlaanderen uit de Eerste Wereldoorlog gereduceerd werd tot 4 verzamelbegraafplaatsen, kwamen er in Hooglede geen graven meer bij.


Artistieke waarde en historische waarde, meer bepaald architectuurhistorische waarde:
De aanleg van de begraafplaats gebeurde in de jaren '30 door de 'Amtlicher Deutscher Gršberdienst'. De graftekens bestonden uit houten kruisjes met spitshoekig dak, die heel dicht opeen geplaatst waren. Achteraan op de begraafplaats werd de 'Ehrenhalle' gebouwd met stenen, afkomstig van het Duitse paviljoen dat op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1928 had gestaan. In de jaren '50 werden er onder leiding van Robert Tischler, de hoofdarchitect van de 'Volksbund Deutsche KriegsgršberfŁrsorge', enkele wijzigingen doorgevoerd, waaronder het reduceren van het aantal rondbogen van de 'Ehrenhalle', waardoor er in het gebouw 2 ruimtes gecreŽerd werden. Ingrijpender voor het uitzicht was het vervangen van de houten kruisjes door metalen plaatjes, die op hun beurt in de jaren '70 vervangen werden door liggende granieten graftekens.


De begraafplaats is tegen een licht stijgend terrein aangelegd, dat bovenaan aan de noordkant uitmondt bij de 'Ehrenhalle'. De graftekens zelf bestaan uit liggende granieten grafstenen, waarop de namen gegrift zijn. Groepjes van 5 basalten kruisen duiken op regelmatige afstand uit dit grafveld op. De begraafplaats was aanvankelijk geconcipieerd als 'Rasenfriedhof ('Rasen'=gazon), maar bij de inrichtingswerken van de jaren '50 ging men over tot het concept van 'blŁhender Gršberfeld': tussen de rijen graven werd dopheide aangeplant, later langs de randen aangevuld met klimop. Grote bomen zorgen voor een ingetogen sfeer.
Blikvanger op de begraafplaats is ongetwijfeld de 'Ehrenhalle' op het hoogste punt, met rondbogen die aan de kant van de begraafplaats open zijn. Van hieruit is een panoramische kijk op de omgeving mogelijk. In de hal is een kleurrijke, christelijk geÔnspireerde mozaÔek aangebracht. In de westelijke ruimte zitten de registers in een bronzen schrijn die geplaatst is op een praalgraf uit diabaas.


Sociaalculturele waarde:

Op de Duitse militaire begraafplaats van Hooglede zijn elementen aanwezig, die verwijzen naar de 'Kult um den gefallenen Soldaten', een cultus ontstaan tijdens het interbellum waarbij de offerdood van de soldaten wordt voorgesteld als het lijden van Christus. De mozaÔek in de 'Ehrenhalle' verwijst expliciet naar het christelijk geloof Christus wordt als wereldrechter voorgesteld, die de stenen tafels met Alpha en Omega vasthoudt, met links van hem 2 soldaten, rechts van hem 2 vrouwen. Deze afbeelding verwijst naar de soldaten als rechtvaardige mannen, die in de hemel worden opgenomen.


Openbaar onderzoek
Van 4.2.2008 tot en met 5.3.2008 wordt een openbaar onderzoek georganiseerd. Tijdens het openbaar onderzoek kunnen het ontwerp van lijst en het dossier ingekeken worden in het gemeentehuis.


http://www.hooglede.be/index.php?option=com_content&task=view&id=537&Itemid=387
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Monumenten en begraafplaatsen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group