Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

[Begraafplaats] België - Duits/Frans - Maissin-National

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Monumenten en begraafplaatsen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
FedorGeregistreerd op: 17-3-2006
Berichten: 594

BerichtGeplaatst: 29 Dec 2007 9:18    Onderwerp: [Begraafplaats] België - Duits/Frans - Maissin-National Reageer met quote

De oorlogbegraafplaats van Maissin-National is bekend vanwege de (Bretonse) Calvaire die hier aanwezig is. Maissin ligt in de buurt van Afslag 24 van de A4 in de Belgische Ardennen.

Hier liggen 513 Duitse en 283 Franse soldaten.
_________________
War does not determine who is right... only who is left. (Bertrand Russell)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5778
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 13 Mei 2009 9:15    Onderwerp: Reageer met quote

Maissin

Clip over de Bretoenen uit Brest en Quimpert die er sneuveleden .
Velen vielen in de straat (zie clip)
onder de maxim geweerkogels
door te vroeg uit het bos te komen en niet op de ondersteunende
artillerie gewacht te hebben.
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7621
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 28 Aug 2011 22:30    Onderwerp: Reageer met quote

Beschrijving

De dodenakker van Maissin ligt in België, in de provincie Luxemburg op 45 km ten noordoosten van Sedan, in de huidige entiteit van Paliseul. Ze heeft een oppervlakte van 5.042 m². Men vindt er een Bretons kruisbeeld uit de XVI de eeuw, een gedenksteen voor het IIde Legerkorps ( C.A.) en een grenspaal opgedragen aan Pierre Massé. Deze gedenkplaats is de laatste rustplaats van 4.782 soldaten gestorven in augustus 1914.

Dit militair kerkhof biedt plaats aan 282 Fransen en 513 Duitsers in individuele graven. 3.001 andere Franse soldaten zijn verdeeld over twee ossuaria; 643 Fransen en 343 Duitsers liggen in een gemengd ossuarium.


De oorsprong van het kerkhof
Vanaf 24 augustus 1914, na het terugtrekken van het IIde Franse Legerkorps., ging het Duitse keizerlijk leger over tot het begraven van honderden doden op het slagveld.
Het begraven van Franse en Duitse doden duurde 10 dagen. Meer dan 500 Belgische burgers werden opgeëist in de naburige dorpen om deel te nemen aan het weghalen en het begraven van de lichamen.

Op de weg van Transinne naar « Courtil » groef men graven voor 30 mannen. Op deze plaats werden meer dan 2.000 doden begraven alsook op “ Baulet” in de nabijheid van de weg van de Lesse. Tijdens de oorlog richtten de Duitse bezettingsoverheden( Algemene Keizerlijke Regering van België van generaal von Bissing) al deze dodenakkers van de veldslagen van augustus 1914 in.


De dodenakker van Maissin
Inhuldigingsceremonies hadden er plaats in aanwezigheid van hoge militaire persoonlijkheden.
Maissin verzamelt Franse en Duitse lichamen in drie grote necropolen
- het kerkhof nr. 1 op de weg van Transinne
- het kerkhof nr. 2 en nr. 3 op de weg van de Lesse, waar strijders van de omliggende graven en in individuele graven en in ossuaria werden herbegraven.

Het Bretons kruisbeeld uit de XVIde eeuw, meegebracht van Trëhou, Finistère, stond binnen de het kerkhof nr. 2 om het offer van de Bretoenen van het IIde korps te herdenken. Het werd ingehuldigd in augustus 1932 ter gelegenheid van de 18de verjaardag van de slag. Ter gelegenheid van hestelwerken aan dit kerkhof, werden stoffelijke resten van de meest dichtbij zijnde, kleine, verlaten necropolen opgegraven : 382 Duitse soldaten en 46 Fransen afkomstig van de kerkhoven van Maissin, Ochamps en Orgéo werden er opnieuw begraven.

De slag van Maissin – Augustus 1914.
Op 20 augustus 1914 ’s avonds kwam het bevel tot aanvallen van G.Q.G. de Joffre in deze woorden : “ de vijand zal overal aangevallen worden waar men hem tegenkomt…”

.Situatie in augustus 1914
Op de 21ste overschreed het Franse leger van generaal Langle de Cary de Belgische grens.
Vanaf de morgen van 22 augustus stootten gevechtseenheden van het Franse leger op het IVde keizerlijke Duitse leger, onder het bevel van hertog Albert van Wurtemberg en een reeks gelijktijdige en hevige veldslagen waren er het gevolg van.

Het IVde Franse leger omvatte het IXde legerkorps van Tours, het IIde van Liantes, het XVIIde van Toulouse, het XIIde van Limoges, het IIde van Amiens, het koloniale legerkorps ( de “marsouins » ex – infanterie van de marine), de IVde en IX de Cavalerieafdelingen. Het terrein, waar het ging strijden, waren de Belgische Ardennen , van Givet tot Virton; dit is een opeenvolging van beboste plateaus met zeer dichte wouden, ingesneden door waterlopen die het landschap hebben versnipperd door diepe ravijnen te graven. De dorpen liggen genesteld in enge dalen of op open plekken in het woud.

Het IIde legerkorps van Generaal Eydoux stootte in Maissin op het XVIIIde legerkorps van generaal Von Schenck. Het IIde Legerkorps bestond uit tien infanterieregimenten ( 28.000 infanteristen), drie artillerieregimenten ( 120 stuks van 75 mm), een cavalerieregiment en geniecompagnies. Deze contigenten werden gerekruteerd in Bretagne en in de Vendéé.

Langs de Duitse kan was het XVIIIde legerkorps Pruisisch en Hessens. Het omvatte acht infanterieregimenten ( 24.000 mannen), vier artillerie regimenten en een bataljon zware houwitsers ( 160 stuks van 77, 105 en 150 mm), twee cavalerieregimenten, drie geniecompagnies en een escadrille vliegtuigen.


De slag
Om 7u bereikten de verkenners, de cavaleristen van het IIde jagers Maissin,
De infanterie kwam rond de middag aan. Onmiddellijk volgde een brutale botsing met de Duitse infanterie van de 25 ste afdeling. Het dorp en de omringende bossen werden de inzet van hardnekkige gevechten. Aanvallen en tegenaanvallen volgden elkaar op onder het vuur van de mitrailleurs en de obussen van de twee artilleries.

Om 15u vocht de 19de I.R. in het dorp, de vijandige aanvallen tegenhoudend. De compagnies van de 93ste , 116de, 118de en 137ste die ter versterking gekomen waren, vochten voet voor voet om Maissin vrij te krijgen.

Om 19 u door een bajonetaanval begeleid door trompetten, gooiden de Franse infanteristen de Duitsers uit het dorp. Gedurende die tijd hadden de 62ste, 64steen 65ste I.R. gevochten om elke heuvel en elk bos, tegen de Hessen, die hen met gelijke hardnekkigheid weerstand boden. De algemene beweging van het leger volgend, dat zich terugtrok naar de Franse grens, trok het IIde Legerkorps zich op 23 augustus terug en liet het slagveld met de doden en de niet – transporteerbare gewonden achter voor de vijand. Honderden gewonden ontvingen de eerste zorgen in de dorpen Transinne, Redu en Our, waar ze gevangen genomen werden door het Duitse leger. Men kan deze slag, met Rossignol en Ethe als een van bloedigste treffens van zaterdag 22 augustus 1914 in de Belgische provincie Luxemburg beschouwen.

De verliezen

Aan de Franse kant : 4500 mannen werden verwond of gedood. De 44ste brigade, de meest beproefde, verloor alleen al 2.000 infanteristen.
Aan de Duitse kant : de verliezen waren equivalent en in het bijzonder zwaar voor de 25ste afdeling ( 3.676 mannen). Het regiment van de Wacht van het groothertogdom Hessen , het 115de grenadiers, verloor 27 officieren en 760 infanteristen.

Bron : SGA/DMPA (www.cheminsdememoire.gouv.fr)

Van de uitstekende website voor het tourisme in de provincie Luxemburg:
http://www.ftlb.be/nl/attractions/musee/fiche.php?avi_id=1018

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Monumenten en begraafplaatsen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group