Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Abri de Combat FT3 (PC118)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verdun Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Tommy v. D.Geregistreerd op: 26-7-2006
Berichten: 724
Woonplaats: Noord-Brabant

BerichtGeplaatst: 26 Dec 2007 11:09    Onderwerp: Abri de Combat FT3 (PC118) Reageer met quote

Abri de Combat FT3

Deze Abri de Combat is beter bekend als PC118, en ligt rechtstreeks achter de Ouvrage de Thiaumont (welke weer direct naast het Ossuaire ligt). FT3 staat overigens voor Froideterre-Thiaumont 3.
FT3 is zwaar gehavend uit de slag in 1916 gekomen.
Het heeft overigens ook nog als filmdecor gediend voor Verdun - Visions d'Histoire, gefilmd in 1927.Laatst aangepast door Tommy v. D. op 26 Jul 2010 11:38, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Tommy v. D.Geregistreerd op: 26-7-2006
Berichten: 724
Woonplaats: Noord-Brabant

BerichtGeplaatst: 26 Dec 2007 11:10    Onderwerp: Reageer met quote
FT3 in de film Verdun - Visions d'Histoire uit 1927.Groeten
T.


Laatst aangepast door Tommy v. D. op 26 Jul 2010 11:39, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TomGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 2310
Woonplaats: Heemskerk

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 14:07    Onderwerp: Reageer met quote

Hieronder een artikeltje wat ik enige tijd geleden heb geschreven. Het gaat over de voorbereiding van de aanval van 23 juni en beschrijft het eerste uur van de aanval waarbij het tussenwerk Thiaumont en ondermeer het werk PC 118 oftwel F.T. 3 in Duitse hand valt:

Het Beierse Infanterie Regiment 10 en het eerste deel van de aanval op 23 juni; THIAUMONT

Quote:
‘Am abend als nach heißer Schlacht
Zum Sammeln ward geblasen,
Da meldet Gottes Totenwacht,
Die Namen vieler Braven.’


Voor de aanval op 23 juni versterkte het Beierse Infanterie Regiment 10 (I.R. 10) van de Beierse 6e divisie de aanval van de twee tot de 1e divisie behorende regimenten I.R. 2 en I.R. 24 die sinds eind mei voor Verdun lagen. Als opstelling werd ervoor gekozen dat I.R. 10 versterkt met delen van het 2e regiment Zwischenwerk Thiaumont zouden aanvallen en daarna door zouden stoten naar Froideterre wat bij de Duitsers bekend stond als Kalte Erde.
Pas op 19 juni had men I.R. 10 richting het Verdunfront getransporteerd waar het al snel duidelijk werd dat ze gingen deelnemen aan de aanval van 23 juni waarbij men zich terdege bewust was van de zware taak die op hun schouders rustte:
Quote:
“Mit ernsten Mienen und der großen Verantwortung voll bewußt, reichen sich die Offiziere die Hand – für viele war es ein letzter Abschied!
Auch unsere Mannschaft erkannte den Ernst der Lage – die Feldgeistlichen hielten kurzen Gottesdienst und General-Absolution ab – die Feldwebel nahmen die letztwilligen Bestimmungen und Briefschaften ihrer Kameraden entgegen – jeder Mann erhielt außer der eisernen Portion noch eine vierte Tagesverpflegung und eine zweite Feldflasche. Alles machte sich marschbereit.”


Op 22 juni besprak de regimentsleider van het 10e regiment, Oberst Mieg met de leiders van de bataljons de aanval die de bevelen voor de aanval doorgaven aan de compagnieën in de voorste linie. De leider van de 10e compagnie was de 29-jarige Oberleutnant Ernst Röhm. Door het vuur van de Franse artillerie gelukte het de ordonnansen nauwelijks om de compagnieleiders te bereiken. Daar komt bij dat men zich aan het front nauwelijks kon oriënteren.
Het derde bataljon waartoe de compagnie van Röhm behoorde, had de opdracht langs Zwischenwerk Thiaumont te stoten en de weg vrij te maken naar Froideterre.
Het tweede bataljon had de opdracht het werk Thiaumont zelf te nemen en daarna door te stoten richting Froideterre.
De voorwaarde voor het verder doorvoeren van de aanval richting Froideterre was de inname van Thiaumont. Nadat het werk was ingenomen had men de opdracht witte lichtkogels af te schieten zodat het voor het achterland maar ook voor voor naburige regimenten duidelijk werd dat het werk in Duitse hand was en zodoende men de aanval verder kon doorvoeren richting Froideterre.
De 4e compagnie van het eerste bataljon zou dan het werk zelf aanvallen. Hiertoe werd de compagnie versterkt met twee pelotons pionieren. Deze speciale groep onder Oberleutnant Ludwig had de opdracht 200 meter achter de aanvallende troepen mee aan te vallen en zich links van Thiaumont op te stellen totdat de bovengenoemde lichtsignalen waren gegeven wat voor hen het begin van de aanval op het werk betekende.

De regimenten hadden het bevel gekregen om richting het zuidwesten aan te vallen en deze richting aan te blijven houden zodat er geen gat zou ontstaan tussen de aanvallende regimenten.

Om 5 uur ging de beschieting over in een trommelvuur. Een ooggetuige van het 10e regiment:
Quote:
‘in den frühen Morgenstunden erreichte das gegenseitige Artilleriefeuer seinen Höhepunkt – heulend sausten unablässig die Geschosse alle Kaliber über die Köpfe der in Gräben und Erdlöchern kauernden Sturmtruppen und bohrten sich krachend in die feindlichen werke ein – schauerlich widerhallten die Einschläge der feindlichen Granaten in den hinter liegenden Schluchten und Talgründern.’
Een normaal prachtige zomerdag was begonnen. Voor vele Beierse soldaten kwam het uur van de aanval naderbij:
‘Noch einmal eilen die Gedanken zurück in die ferne Heimat, zu Vater und Mutter, zu Weib und Kind – da schreckts den Träumenden auf – ein Flüstern geht durch die Linien – von Mund zu Mund – “Fertigmachen!”
Und vergessen sind die schweren Gedanken – das Seitengewehr wird aufgeplanzt – die Faust packt die Handgranate – die Augen sind starr auf den Führer gerichtet.
Die Nervenanspannung ist auf das höchste gestiegen – noch sind einige Minuten bis zur achten Morgenstunde – da brechen einig Gruppen, die sich nicht mehr halten lassen, aus ihren Erdlöchern vor – ihnen nach alles, was vorne liegt – in unaufhaltsamem Drange folgen ihnen Welle auf Welle – dichtauf die Unterstützungen – ein herrliches Bild mannhaften Vorwärtsdringens – Offizier und Mann mit Sturmgewehr und Handgranate – die Königsgrenadiere, das alte Leibregiment des blauen Königs – alle von Gedanken beseelt, das auf das alte Regiment gesetzte Vertrauen zu rechtfertigen.’


De aanval
Om 08:00 uur gingen de Beierse infanteristen in de aanval. Het eerste obstakel naar Zwischenwerk Thiaumont vormde het onderkomen T.D. 1 wat vandaag de dag onder het knekelhuis ligt. De beide 7e compagnieën van de regimenten vielen het werk aan. De Franse machinegeweren vuurden en dwongen de soldaten van het 10e regiment al snel dekking te zoeken. Luitenant Betz zag duidelijk op 30 à 40 meter afstand de donkere baretten en staalhelmen van de volgens hem Franse alpenjagers. Al snel bleek de Duitse aanval op het werk van verschillende kanten te massaal voor de Fransen om dit lange tijd uit te houden. Het werk viel dan ook na een gevecht met handgranaten.
Zoals eerder aangegeven in dit artikel hadden de regimenten opdracht gekregen om richting het zuidwesten aan te vallen en deze richting aan te blijven houden. In de praktijk bleek dit bevel moeilijk uitvoerbaar. Dit doordat het zeer moeilijk was zich in het maanlandschap goed te oriënteren. Daarnaast bestond de stelling aan dit deel van het front uit trechters waardoor contact onderling werd bemoeilijkt. Gevolg was dan ook dat de aanval werd uitgevoerd door een grote hoeveelheid zelfstandig opererende groepen en groepjes soldaten die vaak aangetrokken door vijandelijke verzetshaarden en met de moeilijkheid van de oriëntatie van richting veranderden. Door het bovengenoemde probleem raakten vooral in het centrum van de aanval bij de aanvallen op Thiaumont en met name Fleury de soldaten van alle regimenten dwars door elkaar heen.

G. Werth noemt in zijn boek ‘Verdun, Die Schlacht under der Mythos’ een treffend voorbeeld van een luitenant van Reserve Infanterie Regiment 92 (R.I.R. 92) die eerst aan een aanval mee deed op één van de infanterieonderkomens bij Thiaumont, daarna participeerde in de aanval op Fleury om vervolgens mee te vechten bij de aanval op Froideterre. Een ander voorbeeld is die van de al eerder genoemde luitenant Betz die nadat hij zwaargewond raakte aan zijn hoofd en het bloed hem over zijn ogen stroomde verder aan viel en bij een muur aangekomen in de veronderstelling was dat hij Thiaumont bereikt had. In werkelijkheid had hij net als zovele soldaten de weg verloren en was de muur die hij zag van één van de huizen van Fleury.
Vlak na het begin van de aanval bereiken soldaten van het tweede bataljon van het 10e regiment het tussenwerk Thiaumont. De officier, Hauptmann Sonntag van de 7e compagnie, die de aanval op het werk zou leiden is dan reeds gesneuveld. Desondanks ging de aanval verder. De weg naar het werk was het zwaarst geweest. Van trechter naar trechter vechtend was men uiteindelijk voor de ingang gekomen waar de bezetting van ongeveer 45 man zich over gaf. Van het grootste belang voor de verdere aanval was nu het naar achter communiceren van de inname van het werk. Omdat er geen lichtkogels voorhanden waren, probeerde men met spiegelsignalen naar achter te seinen hetgeen mislukte doordat de spiegel kapot werd geschoten wat een zwaargewonde veroorzaakte. Men richtte het tussenwerk, die de maanden erna nog het toneel van zware en bittere gevechten zou worden, in op de verdediging door de ingangen met zandzakken te barricaderen en de 5 buitgemaakte machinegeweren in stelling te brengen. Niet veel later viel het onderkomen F.T. 3 de tweede aanvalsgolf bestaande uit de achtste compagnie in handen. De leider van deze compagnie sneuvelde door een bajonetsteek in zijn nek.

Ruim een uur na het begin van de aanval bevond tussenwerk Thiaumont zich in Duitse hand. Het gelukte uiteindelijk om 10 uur de inname van het werk door middel van de afgesproken lichtkogelsignalen door te geven.

Bronnen:
Bayerisches Kriegsarchiv, Das K.B. 10. Infanterie Regiment König
Reichsarchiv, Die Tragödie von Verdun 1916, 3. und 4. Teil
Werth, German, Verdun, Die Schlacht und der Mythos

Interessante links met betrekking tot PC 118 en ‘abri des combats’ algemeen:
http://www.geocities.com/welver2000/Festungsbauten_Verdun.htm
http://www.geocities.com/welver2000/Festungsbauten_Verdun_Abri_de_combat_FT_3.htm
http://www.douaumont.net/iraeume.htm
http://www.pays-de-born.com/verdun/thiaumont1.htm
_________________
Wat we doen in 't leven, klinkt door tot in de eeuwigheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2007 16:14    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi stuk Tom Bedankt!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Tommy v. D.Geregistreerd op: 26-7-2006
Berichten: 724
Woonplaats: Noord-Brabant

BerichtGeplaatst: 31 Jan 2008 21:16    Onderwerp: Reageer met quoteAbri de Combat FT3, gedurende of kort na WOI.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Tommy v. D.Geregistreerd op: 26-7-2006
Berichten: 724
Woonplaats: Noord-Brabant

BerichtGeplaatst: 27 Dec 2010 19:18    Onderwerp: Reageer met quote

Weer even wat "champs de bataille de Verdun" onder de aandacht.
Over de verschillende gevechten rondom FT3 in 1916

Tijdens de aanval van 23 juni 1916 (zie de interessante post van Tom hierboven) lukte het het Beierse infanterie regiment 10 om Ouvrage de Thiaumont, de nabijgelegen geschutsbatterij A en Abri de Combat FT3 in te nemen. Met de steun van artillerievuur probeerden de Fransen tevergeefs om het werk terug te veroveren.

Op 15 juli 1916 lukte het de Fransen om Batterie A en het Dépôt intermédiaire 'e' de Thiaumont aan te vallen. De aanvallen van Infanterie-regiment nr. 14 en nr. 149 op 17 en 18 juli 1916 mislukten.

De Duitsers van Infanterie-regiment 149, die in Abri de Combat FT3 zaten, wachtten op versterkingen om Batterie A en Dépôt intermédiaire 'e' de Thiaumont aan te vallen: Jammer genoeg konden we niet in de kelders, die veilig waren voor de bombardementen, want deze waren gevuld met doden en de stank was ondragelijk. Dus zaten we in de ruimtes, die beschermd werden door een muur aan de kant van de vijand. We waren bezig met de ruimtes in te delen voor gewonden... en toen, de herinnering is nog steeds verschrikkelijk, sloeg een granaat in en explodeerde in het midden van het werk... De explosie zorgde voor 15 doden en zwaargewonden! Voor ook maar iemand bij ze kon komen om ze te helpen, sloeg nog een granaat in, met hetzelfde, verschrikkelijke resultaat...

Op 24 juli 1916 namen de Fransen Batterie A en Abri de Combat FT3 weer in.

Op 1 augustus lukte het de soldaten van Infanterie-regiment 140 om Abri de Combat FT3 weer in te nemen. Het duurde echter maar een half uur. Er was niets meer over van het werk dan een betonnen ruïne.

Op 8 augustus 1916 namen de Fransen het werk definitief in.

Oorspronkelijk was de abri bedoeld als onderkomen voor de artilleristen die daar gestationeerd waren, maar in de oorlog werd het voornamelijk gebruikt als onderkomen en commandopost. De Abri lag volledig in de frontlinie.

Lees meer: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Abri_de_Combat_FT3

Hieronder enkele foto's uit 2009.


Het dak van FT3, in de verte de toren van het Ossuaire.


Op het dak staan twee monumenten; een voor Raymond de Fontaines, verdwenen op 2 juni 1916, en een voor Paul Merlant die hier sneuvelde op 1 juni 1916.


Vergelijk deze foto met de volgende interessante postkaart, die op dezelfde plek werd genomen, vermoedelijk aan het einde, of kort na de oorlog:


Merk op dat de locatie wordt vermeld als zijnde Ouvrage de Thiaumont, wat niet klopt (deze fout staat wel vaker op postkaarten uit die tijd; de Ouvrage de Thiaumont ligt slechts enkele tientallen meters verderop).

Tommy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 27 Dec 2010 19:33    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi stuk Tommy! Smile
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verdun Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group