Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Friedrichsfelde Berlijn, Duitse revolutie werd hier begraven

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7053

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2011 19:33    Onderwerp: Friedrichsfelde Berlijn, Duitse revolutie werd hier begraven Reageer met quoteOp 13 juni 1919 lopen honderduizenden mensen naar het Zentralfriedhof Friedrichsfelde. Ze nemen afscheid van een van de leiders van de communistische partij, Rosa Luxemburg.

Met gebogen hoofd slaat de voorhoede van de enorme begrafenisstoet af naar de grote begraafplaats van Berlijn, Zentralfriedhof Friedrichsfelde. Men rouwt, maar is ook woedend. Duizenden mensen zijn gekomen om hun leider Rosa Luxemburg de laatste eer te bewijzen.
Rosa Luxemburg is 47 en een markante politieke persoonlijkheid als zij in 1919 wordt vermoord. Ze stond voor een geweldloze machtsovername. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is ze een van de leiders binnen een groep sociaaldemocraten die met hun partij breken uit onvrede over de steun aan de oorlog. Later vormt deze groep de KPD, de Kommunistische Partei Deutschlands.
Rosa Luxemburg brengt de oorlog vooral in de gevangenis door. Ze speelt daarna een rol in de novemberrevolutie, die het einde van het Duitse keizerrijk inluidt en leidt tot de stichting van de Weimerrepubliek. De sociaaldemocraten grijpen tijdens de overgangsregering de macht en overal ontstaan onlusten en straatgevechten, tegen de wil van Luxemburg.
Op 15 januari 1919 wordt Rosa Luxemburg verhoord door het Freikorps, uiterst rechts georiŽnteerde veteranen van de Eerste Wereldoorlog, dat geallieerd was met de overgangsregering. Haar politieke tegenstanders besluiten dat zij het verhoor niet zal overleven.
Buiten de verhoorkamer slaat soldaat Otto Runge haar twee keer met zijn geweerkolf op haar hoofd. De bewusteloze vrouw wordt weggevoerd en gedood door een schot door haar hoofd. Ook de tweede man van de KPD, Karl Liebknecht, wordt op dezelfde dag vermoord.
Vier maanden later vindt men het haast vergane lijk van een vrouw in het Landwehrkanal. Men vermoedt dat het Rosa Luxemburg is, en haar partijgenoten kunnen hun leider nu begraven.
De mensen stromen nog steeds toe als haar kist ter aarde wordt besteld. Communistische en socialistische leiders betreden afwisselend het geÔmproviseerde spreekgestoelte en loven haar om haar vermogen om het Duitse communisme op ťťn lijn te brengen en te leiden. Ze prijzen de aanwezigen omdat de begrafenis zich in de geest van Rosa Luxemburg voltrekt: vreedzaam, maar met de duidelijke boodschap aan de machthebbers dat zij de eisen van de arbeiders niet kunnen negeren.

Socialistenbegraafplaats.
Zentralfriedhof Friedrichsfelde, waar de begrafenis van Rosa Luxemburg plaatsvond, bestond sinds 1881.
De bevolking van Berlijn was in 30 jaar met 600.000 mensen gegroeid en het aantal inwoners was meer dan een miljoen. De stad had begraafplaatsen nodig, en het stadsbestuur kocht een stuk grond van 25 hectare buiten het stadscentrum.
Hermann Mšchtig, hoofd plantsoendienst en verantwoordelijk voor de heraanleg van het Pariser Platz voor de Brandenburger Tor, kreeg opdracht de nieuwe begraafplaats vorm te geven.
Hij legde met honderden arbeiders een modern kerkhof aan, dat ook als groene long in de dichtbebouwde hoofdstad moest dienen. Bomen en struiken werden op pramen en karren naar het kerkhof gebracht om er een oase van rust van te maken.
Friedrichsfelde was eerst een gewone begraafplaats. Maar toen de grondlegger van de Duitse sociaaldemocraten, Wilhelm Liebknecht, er in augustus 1900 in het bijzijn van 50.000 rouwenden werd begraven, werd het de laatste rustplaats bij uitstek voor de leiders van de Duitse socialisten.
Nadat de communisten na de mislukte coup in januari 1919 Rosa Luxemburg en 32 andere gevallen kameraden op het Zentralfriedhof hadden begraven, werd het kerkhof officieus tot Gedenkstštte der Sozialisten omgedoopt.
Vijf jaar later werd er voor de gevallenen en de revolutie een monument opgericht. Na Hitler machtsovername werd het door de nazi's vernield en werden graven en lichamen van socialistische prominenten verwoest.
Na de oorlog kwam de begraafplaats in Oost-Duitsland te liggen en werden het monument en de communistische graven herbouwd.

Laatste woorden:
Op de vooravond van haar dood, terwijl de Spartacusopstand reeds zeer bloedig werd neergeslagen, schreef Rosa Luxemburg haar laatste bekende woorden. Ze zijn een uitdrukking van de wreedheid van de repressie en van de hoop dat haar idealen het ooit zullen halen.

Orde heerst in Berlijn. Gij stompzinnige beulsknechten! Uw orde is op zand gebouwd. De revolutie zal zich morgen reeds met luide galm verheffen en tot uw schrik onder bazuingeschal verkondigen: ik was, ik ben en ik zal zijn.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Luxemburg
http://www.marxists.org/archive/luxemburg/index.htm
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7053

BerichtGeplaatst: 08 Okt 2013 20:53    Onderwerp: Reageer met quoteBegrafenis van Rosa Luxemburg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group