Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

"Dig, Dig, Dig, until you are safe" - frontbezoek

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 13 Okt 2007 11:28    Onderwerp: "Dig, Dig, Dig, until you are safe" - frontbezoek Reageer met quote

"You have got through the difficult bussiness, now you have only to dig, dig, dig, until you are safe" (Generaal Ian Hamilton)

Volgens sommige bronnen is uit deze zinssnede de bijnaam 'diggers' voor de Australiërs afkomstig.

Eind september en begin oktober organiseerde de WFA-nederland een reis naar Gallipoli. Aangezien dit slagveld hoog op mijn lijstje van nog te bezoeken slagvelden stond, hoefde ik niet lang na te denken om aan te monsteren.
Hieronder volgt een kort reisverslag in een aantal delen. De foto's zijn van Hauptman.Het maritieme deel.
Met de Gallipoli campagne zochten de geallieerden een manier om de oorlog alsnog snel te einde te brengen. De oplossing lag niet Frankrijk, want daar zat het front muurvast, dus ging men verder kijken. Onder druk van Winston Churchill werd er uiteindelijk gekozen om de Turken uit de oorlog te slaan. Door een aantal slagschepen via de Dardannellen op te laten stomen en zo Instanboel (Constantinopel) te bedreigen, zou het voldoende moeten zijn om het Ottomaanse rijk op de knieën te dwingen. Voor de zekerheid werden er troepen achter de hand gehouden voor het geval de vlootoperatie zou mislukken.
Een bijkomend voordeel van de operatie: Een belangrijke (ijsvrije) waterweg naar Rusland kwam beschikbaar en de landen die nog twijfelden om partij te kiezen, zouden overgehaald worden om toe te treden tot het geallieerde kamp.

Op 18 maart 1915 begon de grote vlootaanval. De Turken waren echter gewaarschuwd door een aantal kleine acties die eerder in dit gebied plaats vonden en hadden hun verdediging van de Dardanellen op orde gebracht. De forten met geschut werden verdedigigd door tien mijnenvelden en waren daardoor moeilijk uit te schakelen door de grote oorlogsschepen.


Binnenkant van het middeleeuws fort bij Kilid Bahir.


Bovendien hadden de Turken ook mobiel geschut op de oevers staan en deze waren zeer moeilijk te achterhalen. Zeker omdat de kanons op de schepen vlakbaanvuur gaven en er eigenlijk krombaanvuur nodig was om dit Turks geschut te bereiken.
Er waren ook netten gespannen om te verhinderen dat onderzeeboten de Dardanellen zouden passeren.


Bevestigspunt voor een onderzeebootnet.

De Britse mijnenvegers die de mijnenvelden moesten opruimen waren nauwlijks bewapend en hadden geen bepanstering. Zij waren dus niet in staat om de mijnen op te ruimen.
Nadat een Frans schip, de Gaulois, door granaten is getroffen, werden de Franse schepen terug geroepen. De schepen maakten daarop rechtsomkeert, maar voeren op een nog niet ontdekt mijnenveld af.

Dit mijnenveld was enkele dagen eerder door een kleine Turkse mijnenlegger, de Nusrat, gelegd.


De replica van de Nusrat op het terrein van het militair museum in Çanakkale

Het Franse schip Bouvet zonk als eerste en er zouden nog enkele andere slagschepen zinken of zwaar beschadigd raken. De operatie is op een ramp uitgelopen. Besloten wordt om een landoperatie uit te voeren.

Enkele forten zijn nog te bezichtigen en zijn zeker de moeite waard om te bekijken. En dat is niet alleen uit WO1 oogpunt.
Het militair museum in Çanakkale is ook de moeite waard. De nadruk ligt op WO1, maar er is ook materiaal van een later tijdstip te zien.
Op het museumterrein bevindt zich ook het Çimenlik fort. Hierin bevindt zich een expositie over de gebeurtenissen op Gallipoli, dus niet alleen het maritieme deel van de campagne.
In de meters dikke stenen muur van dit fort is ook de granaatinslag te zien van een projectiel dat van een van de schepen werd afgevuurd. Dit projectiel is niet ontploft, maar heeft wel heel duidelijk zijn sporen achter gelaten. Helaas is hier geen foto van.


binnenkort: de landing op Cape Helles, de zuidpunt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
pattenGeregistreerd op: 3-10-2006
Berichten: 1587
Woonplaats: roeselare

BerichtGeplaatst: 13 Okt 2007 18:54    Onderwerp: Reageer met quote

schitterende foto's en bijhorende tekst van een ander front mario
_________________
patrick vancoillie
laat ons de belgische gesneuvelde soldaten nooit vergeten wat er ook moge gebeuren...... diksmuide...merkem....nieuwpoort ..... de ijzer !!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Arcen

BerichtGeplaatst: 13 Okt 2007 19:45    Onderwerp: Reageer met quote

Een woord van waardering mag toch wel? Een heel mooi begin van het verslag, de rest zien wij tegemoet!! Cool
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
iuvenis feroxGeregistreerd op: 8-10-2007
Berichten: 841
Woonplaats: drumhok

BerichtGeplaatst: 13 Okt 2007 19:58    Onderwerp: Reageer met quote

mooie foto's en een mooi verslag, hopelijk komt de rest snel Laughing .
_________________
Leo van Bergen: "Oorlog en geneeskunde, vernietiging en herstel, barbarij en vooruitgang, bleken twee handen op een buik"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 13 Okt 2007 20:21    Onderwerp: Reageer met quote

Cape Helles

Na het mislukte aanval met de vloot werd op 25 april 1915 de aanval via het land ingezet. De marine zorgde voor de ondersteuning.
De aanval werd op twee plaatsen ingezet. Er werden Britse en Franse troepen naar de zuidpunt van Gallipoli gebracht en een twintigtal kilometer noordelijker werden de ANZACS gedropt (maar hierover later meer).
Bij Kum Kale voerden de Fransen een schijnaanval uit om verwarring te stichten bij de Turken. Kum Kale hebben we overigens niet bezocht, omdat dit militair terrein is.We hebben alle landingstranden op de zuidpunt bekeken. Voor wie de oude foto's kent is het heel erg herkenbaar. Op enkele huizen na lijkt er niet veel veranderd te zijn. Wat opvalt is dat het strijdtoneel erg klein is.

Op V-Beach, waar de landing ondersteunt werd door de River Clyde op het strand neer te zetten, zijn de pieren nog zichtbaar. Maar ook het fort Sedd-el Bahr valt op.
Foto vanaf een voormalige mitrailleurstelling genomen.

De Britse troepen in de landingsboten en de Royal Dublin Fusiliers die uit de River Clyde kwamen werden door machinegeweren vanuit het fort onder vuur genomen. En vanaf de andere kant was het al niet veel beter. Vanaf de heuvel, waar de foto werden genomen hadden de turken vrij spel. Na een heftige strijd en vele slachtoffers lukte het toch om het strand, het dorp en het omliggende terrein in te nemen.


de River Clyde


Turks monument bij V-Beach.

De Turkse monumenten zijn veelal uit een soort "poly-piepschuim' gemaakt. Makkelijk in het schoonhouden was de eerste gedachte. De ondergrond speelt echter ook een rol in deze keuze. Deze is namelijk erg hard en verzakkingen zorgen ervoor dat er vaak beschadiging optreed. Een lichter beeld heeft raakt dus minder snel beschadigd.


Sedd-el Bahr


Sedd-el Bahr nogmaals


V-Beach Cemetry.

Op de Britse begraafplaatsen vallen twee dingen op. Er staan geen stenen overeind, zoals we dat in Vlaanderen en Frankrijk kennen en het Cross of Sacrifice is in/tegen een muur verwerkt.
De grafstenen waren oorspronkelijk wel gelijk zoals in Vlaanderen en Frankrijk, maar door de bodem bleek dat er te veel onderhoud nodig was om alles overeind te houden.
Het Cross of Sacrifice is op deze manier verwerkt omdat er bezwaar was tegen een kruis dat zich hoog tegen de horzizon afstak. In een overwegend Moslim land ging dat toch te ver.


W-beach


Een Turks ereveld.

De meeste Turkse begraafplaasten zijn "Ceremonial" . Na de slag had men niet zoveel oog voor de slachtoffers en men liet ze liggen waar ze lagen. Er zijn slechts enkele authentieke begraafplaatsen. Vaak op plaasten waar in die tijd een hospitaal lag.
De authentieke begraafplaatsen zijn vaak veldjes met wat losse, verweerde grafstenen. Soms kost het je moeite om er een begraafplaats in te zien. Een duidelijker exemplaar als hierboven heb ik niet kunnen ontdekken.


De Fransen landen op S-Beach: Morto Bay. Hier staan heel veel monumenten. Atatürk is hier behoorlijk aanwezig. Toen wij er waren werd er een ceremony voorbereid en hoorden wij ook een toespraak van hem door een geluidsinstallatie, tot ons komen. Een hoog stemmetje had die man.
Het Franse ereveld op S-beach.


Y-beach... "Y-Beach? Why Beach? It's a goddamn cliff"


Gully Ravine toen


Gully Ravine nu


Lugubere vondst bij Y-beach

Het kleine museum in Alçitepe.

Alçitepe heette in 1915 nog Krithia. Krithia lag aan de voet van de heuvel Achi Baba. Het doel van de landing op Cape Helles was om Achi Baba in te nemen. De legerleiding dacht dat men vanaf deze heuvel een mooi overzicht op de Dardanellen zou hebben, inclusief de forten en het achterland. Het uitschakelen van de forten en het mobiele geschut zou dan ook veel makkelijker gaan.
De heuvel heeft men echter nooit kunnen innemen. En als dat was gelukt, dan hadden d eBritten er toch niet veel aan gehad. Want achter Achi Baba liggen wederom heuvels. We hebben de heuvel beklommen en wat opvalt is dat het zicht "aan de achterkant" inderdaad nihil is. De forten zijn in ieder geval niet waar te nemen als je op de heuveltop staat.


Uitzicht vanaf Achi Baba op Cape Helles.

Voor de Turken was de heuvel ook belangrijk. Het bood een uitstekend zicht op de landingsplaatsen.
Na drie bloedige 'slagen bij Krithia' zijn de pogingen om de heuvel in te nemen gestopt. Krithia is tijdens die aanvallen nooit in Britse of Franse handen gevallen.

De Britse legerleiding had kunnen weten dat het innemen van de heuvel niet tot het gewenste resultaat zou leiden. Er waren, in tegenstelling tot veel andere gebieden, zoals de landingszones, wel kaarten beschikbaar, maar deze zijn nooit geraadpleegd, bleek tijdens onderzoek naar de mislukte campagne.


Het Britse monument op Cape Helles ter nagedachtenis aan de Gallipoli landing.

Het volgende deel gaat over de ANZAC landing.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2007 16:28    Onderwerp: Reageer met quote

ANZAC

De Australische en Nieuw Zeelandse troepen (ANZAC) landen op wat ANZAC Cove zou gaan heten. Hier ging het op 25 april al fout voordat het eerste schot was gelost. Om tot nu toe onduidelijke reden voeren de landingsboten te veel noordelijk, met als gevolg dat de soldaten op een onmogelijk stuk terrein aan land gingen. Zelfs de Turken waren verbaasd. Een verdediging was op dit gebied nauwelijks ingericht, omdat zij het onmogelijk achtten dat hier een landing plaats zou vinden.

Het doel van de ANZAC landing was om hier landinwaarts te stoten en zo de Turkse troepen bij Helles af te sluiten. Verder lagen hier ook weer enige hoge heuvels in de buurt, die mogelijk zicht zouden geven op de Dardanellen en zijn forten.


Het landingsterrein met uitzicht op de Sfinx.


En even leentjebuur gespeeld uit het topic van Tandorini.

Bij de landing raken de eenheden elkaar kwijt. Sommigen nemen eigen initiatief en beklimmen de stijle bergwanden door hun bajonetten te gebruiken als klimijzer. Andere zoeken een doortocht in de smalle dalen. Het is echter een doolhof en ze vinden geen doorgang.

De "scrub" maakt het ook lastig. Distels, die soms tot aan je oksels groeien, vormen een levend prikkeldraad. En dan is er ook nog van dat lange stekelgras. Een vreemde ervaring trouwens , dat gras. Het ziet er helemaal niet scherp uit en lijkt erg soepel. Loop je "met de stroom mee", dan heb je er ook helemaal geen last van, maar loop je tegen het gras in, dat gaat het dwars door je kleding heen en steekt het behoorlijk. De volgende keer dat ik ga, gaat er een Khukri mee. Smile

Godley, de bevelhebber van de Anzacs wilde de onderneming staken, maar dat mocht niet van Hamilton:"You have got through the difficult bussiness, now you have only to dig, dig, dig, until you are safe"

Door de trage opmars weten de Turken op tijd versterkingen aan te rukken en vanaf dat moment is hier geen beweging meer mogelijk. Of zoals een Turk verwoordde in een briefje, die hij met een steen in de loopgraven van de Anzac's gooide: "Jullie krijgen ons niet weg, wij krijgen jullie niet weg. Wat nu?"


Anzac beach cemetery

Het veroverde terrein is hier heel erg klein. Langs de kust ongeveer twee kilometer breed en landinwaarts niet verder dan 900 meter, De tot de verbeelding sprekende namen als Lone Pine, Quin's Post, Walker's Ridge, Monash Valley, the Nek, liggen nauw aaneengesloten bijelkaar. Maar door de gullies is het niet altijd mogelijk om snel van de ene naar de andere plek te komen.Russel's Top.


voor Plugge's Plateau.

Water was ook een groot probleem. In het door de Anzacs veroverde gebied waren er geen waterputten. Voor vers water was men afhankelijk van water dat vanuit Egypte werd aangevoerd. En in juli en augustus is het op Gallipoli erg heet en droog.
Op de hierboven getoonde foto loopt over de bergkam, van rechts naar links een smal pat naar Plugge's plateau. Het pad is erg stijl. Via dat pad zijn er met mankracht watertanks naar boven getrokkken voor de benodigde watervoorraden. Deze werde uiteindelijk gevuld via een buizensysteem welke het 'Egyptische" water uit de schepen omhoog pompte. Op Plugge's Plateau kan je hiervan nog sporen zien.


Lone Pine cemetery

Lone Pine is misschien wel de bekendste plek op Anzac. Hier vinden jaarlijks, op 25 april, de grote herdenkingen plaats op ANZAC DAY. Nu is het er erg rustig.


In de loopgraven bij Line Pine.

Het gevecht bij Lone Pine is de maatstaf geworden voor alle andere gevechten die de Anzacs hebben gevoerd. Ieder veldslag hierna werd vergeleken met Lone Pine en was "minder als Lone Pine", of "net zo erg als Lone Pine."

Het gevecht bij Lone Pine begon als onderdeel van een afleidingsaanval. Op 6 augustus zou er een nieuwe landing plaats vinden op Gallipoli: Suvla Bay (maar hierover in het volgende deel meer). Om Turkse troepen uit Suvla weg te lokken (of ze er vandaan te houden) werden er op ANZAC, maar ook op Cape Helles diverse schijnaanvallen uitgevoerd.
Het terrein bij Lone Pine was ongeveer 200 meter breed en het niemandsland was ongeveer 100 meter. De Anzacs hadden tunnels gegegraven om het niemandsland over te kunnen steken. Zodra de aanval begon ging de helft van de aanvallers vie de tunnels, de anderen staken het niemandsland over.
Het werden verschrikkelijke gevechten. De Turken hadden hun loopgraven bedekt met boomstammen om zich tegen handgranaten te beschermen. Ze zaten nu al ratten in de val. Handgranaten werden soms drie maal heen en weer gegooid. Gedode soldaten gebruikte men om dekking achter te zoeken. Gevechten werden met de bajonet uitgevoerd.


Veroverde Turkse loopgraaf.

Binnen enkele uren hadden de Anzacs de Turkse loopgraven in hun bezit, maar de gevechten zouden nog zes dagen duren.
Wederom hier dezelfde ervaring als op andere pleken; wat is het hier klein.
In de eerste uren van de aanval vielen hier 5000 Turkse en ANZAC slachtoffers. De verhouding wordt evenredig geschat.


De loopgraven bij Lone PIne tegenwoordig.


Steele's Post, niet ver van Lone Pine.


Boghali. Hier verbleef Mustafa Kemal enkele weken tijdens de Anzac campagne.


Bill
Bij Fisherman's Hut, het noordelijke deel van Anzac, is een bijzonder graf te vinden dat door het CWGC wordt onderhouden. Het is van een paad.
Voor het vervoer van goederen maakten de Anzacs veel gebruik van ezels, muildieren en paarden. Bij de evacuatie in december 1915 werden niet alle dieren meegenomen of afgemaakt. Zo bleef ook bill achter op Gallipoli. Daar heeft hij de oorlog doorgebracht en na de wapenstilstand werd het dier gevonden door de mensen die namens de CWGC de graven gingen onderhouden. Het dier heeft meegeholpen bij het verslepen van de grafstenen en ander materiaal. Toen het dier in 1924 stierf kreeg het een graf als dank voor zijn bewezen diensten.

Het volgende en laatste item gaat over Suvla Bay.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2007 20:42    Onderwerp: Reageer met quote

Suvla Bay

Nadat de strijd bij Helles en op Anzac in een impasse was geraakt werd er een manier bedacht om hier weer uit te geraken. De oplossing was simpel: er moest een derde landing komen.Er werd gekozen om de landing op Suvla Bay uit te voeren, iets ten noorden van Anzac. Het landschap leende zich daar uitstekend voor. Er was een breed strand. Links en rechts van de baai had je wel wat kleine heuveltjes met vreemde namen, zoals Lala Baba, maar het aanwezige zoutmeer en het relatief vlakke land daarachter zou deze derde poging tot een makkelijke exercitie maken. Pas enkele kilometers na deze vlakte was er een heuvelrug die de baai omsloot.


Het zoutmeer met uitzicht op Lala Baba.

Het landschap was zo ideaal dat het eigenlijk vreemd is dat men niet in eerste instantie juist voor deze landingsplaats had gekozen in plaats van Helles of Anzac.


Troepen worden aan land gebracht.

In de nacht van zes op zeven augustus werden de plannen uitgevoerd. Op Anzac en Helles werden schijnaanvallen uitgevoerd en dat leidde de aandacht van de Turken af.

Zonder problemen werden de troepen aan land gezet. En toen... wist men niet meer wat men moest doen.Fredric Stopford, de verantwoordelijke Engelse generaal voor de Suvla actie, lag tijdens de landing nog te slapen aan boord van zijn schip. Daarbij had Hamilton de plannen voor de operatie zo geheim gehouden, dat niemand aan wal maar ook wist wat er na de landing van hem werd verwacht. Binnen enkele uren was de chaos compleet. De regimenten raakten verward. Kleine groepjes gingen op verkenning uit. Anderen groeven zich in.

Verontrust door het uitblijven van berichten over de landing besloten Hamilton en zijn staf om te gaan kijken wat er aan de hand was op Suvla. Op het strand kwamen ze de inmiddels wakker geworden Stopford tegen, die een kopje thee aan het drinken was. Zijn mannen hadden een buitengewone prestatie geleverd en er waren geen slachtoffers gevallen !

Het was echter de bedoeling dat de vlakte veilig zou worden gesteld door de omringende heuvels te bezetten. Volgens Stopford waren de mannen daar te moe voor en zou het gebrek aan voldoende artillerie steun de poging in gevaar brengen.

Wat Stopford niet wist was, hoewel langzamerhand de eerste berichten van de verkenners binnen kwamen, dat de de heuvels nagenoeg onverdedigd waren. Slechts een handjevol Turkse gendarmes waren in het gebied actief, en dat tegenover 20.000 Britten.

Na een kleine week kon de passieve Stopford het veld ruimen en hij werd terug naar Engeland gestuurd. Er werd een poging ondernomen om de omringende heuvels in te nemen. Helaas was het net te laat. De Britse troepen stoten op de gendarmes en die kregen net op tijd hulp van vers aangevoerde Turkse troepen. Kemal had namelijk niet stil gezeten, toen duidelijk werd dat de landing op Suvla een nieuwe serieuze poging was om het schiereiland in te nemen.


De (originele) begraafplaats van de Turkse gendarmes.

Toch is het dit keer niet het optreden van Kemal die de hier de kansen keerden. Het was de besluitenloosheid van Stopford en het slappe reageren van Hamilton hierop dat de Turken in de kaart speelde en daarom de landing op Suvla deed mislukken.


Turks kanon op Suvla, uiteraard van de firma Krupp.


Asmak Dere

Het einde van de Gallipoli campagne

Nu bleek dat de omringende heuvels niet meer ingenomen konden worden zat het ook op Suvla muurvast. De derde landing was een mislukking geworden en nu werd ook Hamilton uit zijn functie geheven.
Nadat zelfs Kitchener was komen kijken was iedereen het er over eens dat
de situatie op Gallipoli geen houdbare kaart was. Er werd besloten om te gaan evacueren. Dat bleek het grootste succes op Gallipoli te worden. Bij deze compleze operatie vielen er geen slachtoffers en "zonder dat de Turken het wisten" verlieten de Britten Gallipoli.
Deze stelling is overigens te betwisten, want de Turken bezatten alle sleutel posities en hadden een goed beeld over wat er zich aan de kust afspeelde. Mogelijk wilde men niet meer Turks bloed vergieten, toen ze zagen dat ze hun doel hadden bereikt: de vijand uit Gallipoli verdrijven.

De reis heeft veel indruk op mij gemaakt. Hierboven is dit verslag slechts een hele korte samenvatting van wat ik daar gezien heb. Er zijn zeker nog een aantal zaken die ik wil zien, maar waarvoor door tijdgebrek geen ruimte meer was. Ik weet zeker dat ik nog een keer terug ga.

---
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2007 20:49    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi Mario dat je ons hier zo van laat meegenieten. Klasseverslag!
Naar boven
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2007 20:57    Onderwerp: Reageer met quote

Dank julie wel! Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RomaGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 5083

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2007 21:03    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi relaas Mario en ook dank aan Hauptmann voor de prachtige foto's.
Je hebt me verleid, nu moet daar ook eens dringend heen... als ik mag van mijn "baas". Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
1stLF/SRD
Rumkruik


Geregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 3010

BerichtGeplaatst: 15 Okt 2007 22:13    Onderwerp: Reageer met quote

over die Turkse kanonnen...

"uiteraard van krupp" dat is niet zo evident. De zwaarste kanonnen waren gekocht van of geschonken door de Britten!!! Van tijdens de Krimmoorlog om de Russen te 'pesten'. Rolling Eyes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5827
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2007 5:58    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt Mario voor dit puike goed
uit de doeken geschreven reisverslag . Kwijl ....
Was het rondrijden daar een beetje te doen ? kwestie wegen ?
zijn de bezochte plaatsen goed toegankelijk ?
En waren de wandelingen niet te zwaar , waar sliep je ?
Had je een uitvalbasis ?
Quote:
Ik weet zeker dat ik nog een keer terug ga.

Dan gaan we mee Smile
@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2007 6:34    Onderwerp: Reageer met quote

De meeste wegen zijn goed te doen. Af en toe iets minder, maar dat is echt op de afgelegen plaatsen. Maar nergens had ik het gevoel dat het echt spannend was.

De bezochte plaasten zijn over het algemeen goed toegankelijk met de auto. Alleen op Anzac is het soms wat pittig, vanwege het terrein. Door de diepe gullies is het soms een flinke klim. Plaatsen zoals Lone Pine of the Nek zijn echter goed te bereiken en omdat het slagveld niet zo groot is, kan je vanaf daar te voet verder. Het zijn geen lange afstanden die je te voet moet afleggen. Het is gewoon erg stijl.
Op de meer afgelegen plaasten heb je ook te maken met de Scrub: de grote distels en andere prikkende planten.

We overnachten in hotel Kum, wat lekker centraal lag. Hotel Kum ligt tussen Anzac en Helles. Het hotel ligt echter mijlenver van de bewoonde wereld, dus een hotel in Çanakkale is interessanter als je 's avonds ook wat vertier zoekt (al lig je na een goede dag in het veld toch liever vroeg in je bed). Op Gallipoli is de keus in hotels zowiezo toch niet te groot omdat een flink deel een natuurpark is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Kleine VuurkruiserGeregistreerd op: 3-12-2006
Berichten: 2173

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2007 6:40    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer mooi verslag, een mens begint ervan te watertanden!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2007 10:38    Onderwerp: Reageer met quote

Heel mooi verslag Mario! Mooie foto's! Leuk om het af te wisselen met oude foto's. Geeft een goed beeld van hoe de situatie was en is.


Greetz, Margreet Cool
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
KajGeregistreerd op: 14-5-2007
Berichten: 148
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2007 15:30    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer indrukwekkend!!!!! Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
EelkeGeregistreerd op: 16-5-2007
Berichten: 170

BerichtGeplaatst: 24 Nov 2007 10:01    Onderwerp: Reageer met quote

Een boeiend en informatief verslag, bedankt Mario !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
KastarGeregistreerd op: 29-10-2007
Berichten: 11
Woonplaats: Bij Breda

BerichtGeplaatst: 24 Nov 2007 11:12    Onderwerp: Reageer met quote

Heel erg mooi en leerzaam, voor mij bijna alles nieuw. Dank u wel Mario.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 25 Nov 2007 22:06    Onderwerp: Reageer met quote

Het einde van dat weggetje was min of meer weggeslagen en moeilijk toegankelijk. Maar op deze foto zie je dat niet.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
koos24Geregistreerd op: 3-4-2006
Berichten: 175

BerichtGeplaatst: 13 Dec 2007 10:46    Onderwerp: Reageer met quote

Indrukwekkend verslag Very Happy

Vraagje, worden er vanuit Nederland excursies georganiseerd Confused
Isonzo / Slovenië ging prima met eigen vervoer en een tent maar
dat zal bij een trip Gallipoli wel niet mogelijk zijn.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wagnerGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 443
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: 02 Jan 2008 19:52    Onderwerp: Reageer met quote

Het is weliswaar inmiddels 3 maanden geleden dat ik op/in Gallipoli was, maar nu dan eindelijk het (reeds eerder) beloofde fotoverslag.
Mario heeft reeds een zeer goed verslag gemaakt, dus ik beperk me tot een aantal impressies per dag. De excursie duurde weliswaar 8 dagen, maar de eerste en de achtste dag waren we vooral bezig met reizen. Het fotoverslag begint dus eigenlijk pas op dag 2, maar in het kader van de overzichtelijkheid noem ik dit toch dag 1.

Dag 1
Vandaag met de veerboot van Kilitbahir naar Canakkale. We steken niet alleen de Dardanellen over, maar gaan ook naar een ander werelddeel: Azië. O.a. bezoek aan het militaire museum van Canakkale. Weer terug in Europa bezoeken we het fort van Kilitbahir.

Wagner_________________
Frieden macht Reichtum, Reichtum macht Übermut, Übermut macht Krieg. Krieg macht Armut, Armut macht Demut, Demut macht Frieden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wagnerGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 443
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: 02 Jan 2008 20:07    Onderwerp: Reageer met quote

Dag 2
Deze dag bezochten we o.a. het Helles Memorial, het graf van Lt.-Col. Doughty-Wylie V.C. en Lancashire Landing.

Wagner_________________
Frieden macht Reichtum, Reichtum macht Übermut, Übermut macht Krieg. Krieg macht Armut, Armut macht Demut, Demut macht Frieden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wagnerGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 443
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: 02 Jan 2008 20:28    Onderwerp: Reageer met quote

Dag 3
Vandaag bezochten we o.a. het Turkse monument boven Morto Bay, het Franse ereveld, Gully Ravine, het museumpje van Alcitepe en Achi Baba.
(wordt morgen vervolgd)

Wagner


_________________
Frieden macht Reichtum, Reichtum macht Übermut, Übermut macht Krieg. Krieg macht Armut, Armut macht Demut, Demut macht Frieden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wagnerGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 443
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: 03 Jan 2008 14:52    Onderwerp: Reageer met quote

Dag 4
Deze dag stond in het teken van het A.N.Z.A.C. met o.a. bezoeken aan de verschillende stranden, begraafplaatsen en monumenten, zoals bijv. Lone Pine.

Wagner


_________________
Frieden macht Reichtum, Reichtum macht Übermut, Übermut macht Krieg. Krieg macht Armut, Armut macht Demut, Demut macht Frieden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wagnerGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 443
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: 03 Jan 2008 15:00    Onderwerp: Reageer met quote

Dag 5
Gedurende de ochtend bezochten we o.a. het nieuwe bezoekerscentrum, het graf van een Duitse verpleegster en het dorpje Bigali, waar Atatürk een tijdje verbleef. Toen terug naar het hotel, om vervolgens aan het eind van de middag een boottocht te maken langs de ANZAC-stranden.

Wagner


_________________
Frieden macht Reichtum, Reichtum macht Übermut, Übermut macht Krieg. Krieg macht Armut, Armut macht Demut, Demut macht Frieden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wagnerGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 443
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: 03 Jan 2008 15:12    Onderwerp: Reageer met quote

Dag 6
De laatste dag stond in het teken van Suvla Bay. We bezochten verscheidene begraafplaatsen en monumenten, waaronder ook die van de Turkse Gendarmerie.

Wagner


_________________
Frieden macht Reichtum, Reichtum macht Übermut, Übermut macht Krieg. Krieg macht Armut, Armut macht Demut, Demut macht Frieden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group