Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Interneringskampen- De zoektocht.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 28 Dec 2005 9:56    Onderwerp: Interneringskampen- De zoektocht. Reageer met quote

Een topic met veel vragen, gesteld door de archivaris van de Heemkring van Kapellen,Marc Brans, waar ik mailcontact mee heb.
Hopelijk kunnen wij wat aan de zoektocht meehelpen.

Quote:
Een aantal dorpsgenoten van Kapellen zijn in 1914, na de val van Antwerpen zonder twijfel, naar Nederland gevlucht en onder andere in het kamp van Harderwijk terecht gekomen (zie foto)

Op het forum heb ik een lijst gevonden van alle kampen, maar die wijkt sterk af van de lijst die ik al heb gevonden.
De lijst die ik tot nu toe heb is de volgende:- Amersfoort, met Elisabethdorp en het Belgisch Interneringsdepot

- Alkmaar, een kamp voor Belgen en Duitsers

- Asse

- Delfzijl

- Deventer

- Eygelshoven

- Gaasterland

- Gaindtsveen

- Harderwijk met een Belgisch Interneringskamp en Leopoldsdorp

- Leerdam

- Oldebroek met een Belgisch Interneringskamp

- Rijs met een Belgisch Interneringsdepot

- Rotterdam

- Rumpen

- Schaesberg

- Scheveningen

- Spekholzerheide

- Vugt

- Zeist met een Belgisch Interneringskamp en het vrouwenkamp Albertsdorp

- Zwolle; 820 Belgische militairen in de Broerenkazerne, het klooster van de Zusters van Liefde aan het Gasthuisplein en bij particulieren, tot eind januari 1915, daarna zijn ze verhuisd naar Harderwijk.


Is deze lijst compleet of zijn er nog meer kampen geweest?
Dus niet alleen waar Belgen gezeten hebben, maar de complete lijst.


In welke van deze kampen hebben Belgen gezeten?


De mannen van Kapellen in Harderwijk.
Bron:
Marc Brans
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 31 Dec 2005 7:39    Onderwerp: Reageer met quote

nleiding
Het is 2 augustus 1914. Duitsland is bezig om heel Europa te overwinnen. Ze sturen veel soldaten naar Frankrijk en willen daarbij België als vrije doorgang gebruiken. De Belgische overheid wijst dit voorstel af; daarom vallen de Duitsers, die met veel meer en veel beter bewapend waren, twee dagen later België binnen. Al snel worden vestingen overgenomen, en de Duitse overrompeling is overdonderend. Op 20 augustus meldt koning Albert de terugtrekking van het Belgische veldleger naar de oninneembare vesting Antwerpen. Ook dit gaat helemaal verkeerd; de Duitsers worden onderschat en Antwerpen met zijn dubbele verdedigingsringen overschat. Hierover schreef een soldaat:

“Ik heb dat meegemaakt toen wij in het fort van Kathelijne-Waver weerstand trachtten te bieden met onze batterijen. De houwitsers van de Duitsers droegen vijf kilometer verder dan onze artillerie. Toen het fort gebombardeerd werd, beseften onze jongens dat zijn nutteloos hun kruit verschoten omdat hun geschut slechts vijftien kilometer ver droeg, terwijl de Duitsers ons vanop twintig kilometer afstand bombardeerden.”

Op 28 september begint deze aanval op Antwerpen met grof geschut. De buitenste verdedigingsringen vallen één voor één in Duitse handen. De Belgische soldaten zijn oververmoeid en geven steeds meer grond weg aan de Duitsers. Deze namen langzamerhand de hele stad over. Veel mensen vluchtten hiervoor naar het neutrale Nederland, de enige vluchtroute omdat de andere routes ofwel waren afgesneden ofwel in Duits gebied lagen. Op 10 oktober bood de Antwerpse burgemeester de capitulatie van de stad aan. Vanaf dat moment kwamen er steeds meer Belgische burgers de grens over; bij elkaar zouden dit er zo’n 1.000.000 worden. De Nederlandse regering bemoeide zich niet al te veel met deze stroom, maar probeerde wel zoveel mogelijk Belgen naar huis te laten keren. Het totaal aantal gevluchte vestingsoldaten betrof zo’n 40.000 man (dit was ongeveer éénderde van het totale Belgische leger). Ongeveer 7.000 andere Belgische militairen lukte het om in burgerkleding te ontsnappen naar Engeland.

Hoe verlieten de Belgische soldaten hun posities en vluchtten naar Nederland?
Over deze vraag bestaat onenigheid, er gaan verschillende versies rond. Één ervan is dat de Belgische legerleiding en regering het moeilijk heeft gehad met het verlies van éénderde van zijn troepen. Van de 40.000 soldaten die na de capitulatie van Antwerpen naar Nederland vluchtten, zijn er ongeveer 7.000 alsnog teruggegaan om België te dienen. De overige 33.000 werden door de regering beschouwd als laffe zakken die het niet moesten wagen ooit nog een stap in België te zetten.
Een ander verhaal is dat een deel van de officieren tot de laatste snik door wilden vechten. Een tweede groep officieren gaf aan hun troepen opdracht om naar Nederland te vluchten, terwijl een derde groep zelf vluchtte en zijn onderliggende soldaten in de steek liet. De soldaten hadden de keuze: krijgsgevangen in Duitsland of internering in Nederland. Die laatste keuze was voor veel mensen een stuk aanlokkelijker, vandaar de grote stroom Belgen. De familie van de soldaten werd opgevangen in gastgezinnen door heel Nederland. Rond november 1915 werd begonnen met de bouw van het eerste permanente interneringskamp in Nunspeet.

Een overzicht van de voorlopige en permanente interneringskampen en vluchtoorden.
Voorlopige kampen waren ingericht in:
- Amsterdam (de loodsen van het IJ)
- Baarle Nassau (stationsgebouwen)
- Bergen op zoom (twee tentenkampen)
- Hontenisse (tenten- en barakkenkamp dat plaats bood aan ongeveer 4.000 mensen, werd in mei 1915 opgeheven en de bewoners werden overgeplaatst naar permanent kamp Uden)
- Oldebroek (kamp in barakken van een schietschool in Oldebroek, werd in december 1914 opgeheven om plaats te maken voor het interneringskamp. De bewoners werden overgeplaatst naar één van de officiële kampen)
- Roosendaal (suikerfabriek die onderdak bood aan zo’n 1600 mensen)
- Scheveningen (in het circus)
- Tilburg (tentenkamp dat later een barakkenkamp werd; dit werd opgeheven in mei 1915 en de bewoners werden overgeplaatst naar één van de officiële vluchtoorden)
- Veenhuizen (kamp voor ongeveer 1500 burgers. Werd in juni 1915 opgeheven en de bewoners werden overgeplaatst naar Nunspeet)

Vanaf half november 1914 begon het onderbrengen van de vluchtelingen in de officiële vluchtoorden. Hierbij werden ze ingedeeld in een onderkomen dat ‘paste bij de sociale status van de vluchteling’. Ze werden ingedeeld in drie groepen: de ‘Vermogende Belgen’, de ‘stille armen’ en de ‘arme’ vluchtelingen.
De arme vluchtelingen werden weer onderverdeeld in drie subgroepen:
A De gevaarlijke of ongewenste elementen
B De minder gevaarlijke elementen
C De fatsoenlijke behoeftigen

De grootste interneringskampen met hun opzet:
- Vluchtoord Nunspeet was bedoeld voor 13.000 personen van categorie A en B.
- Vluchtoord Ede was bedoeld als voorbeeldkamp en bood onderdak aan 10.000 personen van categorie C. In het voorjaar van 1917 werd het opgeheven.
- Vluchtoord Uden was bedoeld voor 10.000 personen van categorie B en C.
- Verder nog Vluchtoord Gouda, wat in december 1914 officieel werd erkend als vluchtoord en plaats bood aan 2.000 mensen.

In totaal waren er 21 interneringskampen verspreid door Nederland. De grootste drie, Nunspeet, Ede en Uden, hadden behalve barakken met woon- en slaapvertrekken voorzieningen die je in een gewoon dorp ook tegen zou komen: een kerk, winkels, een postkantoor, een ziekenafdeling, een kantine, een bibliotheek, schoollokalen, magazijnen, badinrichtingen, werkplaatsen.

In de praktijk werden deze kampen helemaal niet volledig benut zoals ze bedoeld waren. In de eerste plaats was het onderscheid tussen arm / niet fatsoenlijk en rijk / wel fatsoenlijk niet secuur en werd er vaak mee gerommeld, en ten tweede werd de maximale opnamecapaciteit van de kampen nooit benut. Hoewel de cijfers mooi klinken, bleek uit een verslag van de Centrale Commissie heel wat anders (dit zijn vooral vrouwen, kinderen en bejaarde vluchtelingen):
- Nunspeet kon maximaal 7.050 personen opnemen
- Ede maximaal 5.400 personen
- Uden kon er maximaal 7.020 hebben.

De reden voor deze onprecieze werkwijze is niet om de kampen groot, modern en ontwikkeld te laten lijken, maar door de maatregelen hoopten ze dat veel Belgen liever naar België terug wilden keren.

Wat waren de leefomstandigheden in de interneringskampen?
De leefomstandigheden in de interneringskampen verschilden erg van elkaar; de kampen hadden te kampen met verschillende problemen.
Hieronder volgt een serie algemene redenen waarom het geen pretje was om in zo’n oord opgesloten te zitten:

- Ten eerste kregen de Belgische militairen geen verlof om terug te keren naar hun vaderland, en ze konden hun gezin voor een langere tijd niet zien. De woningnood werd steeds hoger en daarom besloot de Nederlandse regering om de overkomst van Belgische gezinnen te beperken tot een te controleren aantal. Het kon dus voorkomen dat een gezin van een gevluchte soldaat nog in België zat, zonder enige vorm van contact. Het kon ook voorkomen dat een vrouw helemaal geen zin had om zich bij haar man te voegen, omdat ze bijvoorbeeld een relatie had gekregen met een Duitse militair. Een derde mogelijkheid was dat de vrouw om haar gezin in leven te houden in een bordeel in een grote Belgische stad ging werken. Nu was ze beter af dan wanneer ze naar Nederland was gekomen. Vaak werden geïnterneerden via anonieme brieven op de hoogte gesteld, wat het leven voor hen alleen maar zwaarder maakte.

- De interneringskampen zaten vaak overvol. Dit was bijvoorbeeld het geval in een interneringsdepot in Amersfoort. Dit was een oude infanteriekazerne die was berekend op zo’n 4.000 man; de Nederlandse overheid had de kazerne volgestopt met 17.000 Belgische soldaten. Het was er een bende: de keukens konden niet genoeg maaltijden voor iedereen bereiden, elk hoekje was wel ingenomen als slaapplaats en op de binnenplaats werden tenten opgezet. Ontsnappen was onmogelijk door prikkeldraad.

- Brieven sturen naar het vaderland was vrijwel onmogelijk voor de Belgen, omdat Duitsland verbindingen via Nederland met een vijandelijk front vreesde. Daarom eisten ze in België censuur en een verbod op het sturen van brieven naar oorlogsgebieden, wat soms heel België betrof. Andere vormen van correspondentie waren sowieso taboe.

- Omdat er zo weinig te doen was en de Belgen zoveel individuele problemen hadden, vonden veel de rust in drank of raakten verslaafd aan gokken, sommigen pleegden zelfs zelfmoord. Hierdoor ontstonden vaak harde gevechten. Er waren niet genoeg strafdepots om al deze mensen een passende straf te geven. Daarom besloot de regering om gevangenissen in Utrecht, Harderwijk en Heerenveen gedeeltelijk vrij te houden om daar Belgische geïnterneerden in te kunnen stoppen. Maar dit bleek ook geen oplossing, aangezien de meesten een warme cel beter vonden dan een koude barak in een interneringsdepot.

- De slaapbarakken waren slecht geïsoleerd, waren niet verwarmd en het regende binnen. Veel voorkomende ziektes waren dan ook longontsteking, tuberculose, reuma en bronchitis.

- Aan de hygiëne ontbrak het ook nogal eens. Er kon slechts één keer per tien dagen gedoucht worden, als je naar het toilet wilde moest je het maar in een ton dumpen, en het afval werd in grote putten gesmeten en op hopen gegooid. Er waren kuilen en grachten gegraven die dienst deden als open riolering, maar er moest regelmatig zand overheen gestrooid worden om de stank enigszins te controleren. De geïnterneerden werden vaak geteisterd door ratten- en luizenplagen.

- Om niet in de vieze barakken te hoeven zitten brachten veel geïnterneerden hun tijd in de kantine door. De prijzen waren hier echter zo hoog dat met een dagsalaris slechts één glas bier gekocht kon worden. Dit leidde tot een opstand op 2 en 3 december 1914. Hierbij werden 8 mensen gedood en 18 raakten er gewond.

- Het voedsel was weer een ander probleem. In het begin was er niets aan de hand, de ‘bevolking’ kreeg ruimschoots genoeg om de dag door te komen. Tijdens de oorlog was de invoer van levensmiddelen echter zo gedaald dat het leidinggevend personeel de kampbewoners op rantsoen moest zetten. Zelfs het personeel kreeg niet meer genoeg binnen, en daarom werd er in kamp Zeist besloten om de rondomliggende grond als landbouwgrond te gebruiken. De opbrengsten hiervan waren echter zo matig, dat vele gevangenen zelf gevangen ratten begonnen te eten.
Er werd ook geklaagd over de kwaliteit en samenstelling van de maaltijden, en daarom eisten de geïnterneerden in kamp Zeist dat het Nederlandse personeel werd vervangen door Belgische koks die maaltijden binnen een bepaald budget en samenstelling mochten serveren.

- Veel geïnterneerden werden neerslachtig. Ze zagen het nut er niet meer van in, en raakten verslaafd, of pleegden zelfmoord. Een groot aantal gevangenen werd verbitterd en moedeloos, en er was geen tijdverdrijf om dit te verbeteren. Er was wel een organisatie voor dit soort problemen, de CAC (Centrale Administratieve Commissie). Zie het volgende hoofdstuk.

Onderwijs, ontspanning en andere bezigheden in de interneringskampen
Natuurlijk waren er ook leuke en vooral handige dingen in het kamp; dit werd dus door de CAC georganiseerd. De CAC deed meer dan alleen ontspanning bieden; de organisatie had de lof van koning Albert en een aantal hoogstaande Belgische politici, en het voerde een onderwijssysteem in. De intellectuelen in het kamp konden analfabetische kampbewoners leren lezen en schrijven. De gevorderden konden algemeen vormend of beroepsonderwijs volgen.
- Het vakonderwijs vond plaats in 12 zogenaamde ‘werkscholen’, met verschillende disciplines, van metaalbewerking tot landbouw en visserij.
- Omdat er een tekort was in wapenfabrieken en andere oorlogsindustrieën werden geïnterneerden als werkkrachten ingezet. Dit ging echter niet zomaar; de kampbewoners hebben er lang voor moeten strijden voor ze gelijk werden gesteld aan Nederlandse werkkrachten.
- Qua ontspanning ontstonden er in de kampen sportverenigingen en boden een aantal groepen verstrooiing aan in de vorm van toneel- en filmvoorstellingen, muziekuitvoeringen, kranten en bibliotheken.
- Een groot aantal geïnterneerden was betrokken bij politieke partijen die zich in de kampen hadden gevormd. De overheid was erg geïnteresseerd in de opvattingen die vele gevangenen er op na hielden. Maar in plaats van te kijken welke geïnterneerden het met hem eens waren en hen zo voor zich te winnen, keken ze meer naar mensen die het niet met hen eens waren en die een hogere straf te geven.

De BBAN
In september 1916 werd door Camille Huysmans (iemand die zeer begaan was met het lot van de Belgische geïnterneerden sinds de opstand van 2 en 3 december) een bond van kampgevangenen opgericht, de zogenaamde BBAN (Bond van Belgische Arbeiders in Nederland). Dit was een organisatie van socialistische militanten. De Bond moest de Belgische militairen in staat stellen om voor zichzelf op te komen. Huysmans beschouwde de BBAN ook als een middel tegen de propaganda die onder de geïnterneerden werd verspreid door het ‘Office Belge’. Dit was een semi-officiële instantie die in Nederland inlichtingen verzamelde ten behoeve van het Belgische leger en de regering, en ze verschaften hoofdzakelijk hulp aan de geïnterneerden.
De Bond was een tweetalige organisatie. Ze hadden een weekblad, ‘De Belgische Socialist’, en ze bestonden uit verschillende afdelingen die in de interneringskampen en in verschillende Nederlandse dorpen en steden actief waren. Het was vooral een politieke organisatie die de banden tussen de in Nederland verblijvende Belgische soldaten wilde verbeteren en hen wilde voorbereiden op de naoorlogse periode.

http://www.scholieren.com/werkstukken/20376
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 02 Jan 2006 10:57    Onderwerp: Reageer met quote

Op deze site staan dossiers en audiofragmenten:
http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/3299530/afleveringen/1887579/items/9417568/
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 03 Jan 2006 8:44    Onderwerp: Reageer met quote

Via Hans Andriessen kwam de tip het boek van Evelyn de Roodt Oorlogsgasten te lezen.
En via Menno Wielinga de tip, ook Oorlogsgasten te lezen, en de stukken op zijn site even te bekijken:
http://www.wereldoorlog1418.nl/vluchtelingen/index.htm
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
KeesGeregistreerd op: 22-11-2005
Berichten: 96
Woonplaats: Groningen

BerichtGeplaatst: 04 Jan 2006 22:30    Onderwerp: Reageer met quote

In Groningen aan de Hereweg was een kamp (ik geloof kazernes) waar Britse officieren zaten die na de val van Antwerpen naar Zeeuws-Vlaanderen waren gevlucht. Verder weet ik het zo niet.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5802
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 05 Jan 2006 14:59    Onderwerp: Reageer met quoteBron : Nos Heros 1914-18
@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
EmielGeregistreerd op: 22-7-2005
Berichten: 6269

BerichtGeplaatst: 05 Jan 2006 15:42    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=2475&highlight=belgen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 02 Jun 2007 6:57    Onderwerp: Reageer met quote

Informatie gevonden over Uden:
Eerste Wereldoorlog maakte Uden groot

Brabants Dagblad, woensdag 23 november 2005 - door Willie Roks
Uden was tegen de komst van vluchtende Belgen in de Eerste Wereldoorlog. Maar ze kwamen wel. Nu is er een terugblik.

Ooit had Uden meer vluchtelingen dan inwoners binnen de dorpsgrens. Tussen 1915 en 1919 verbleven in totaal 14.000 Belgen in het Vluchtoord. Uden telde op dat moment zelf 5500 inwoners. "Uden is groot geworden door de Eerste Wereldoorlog", stelt Pierre van Diepenbeek die lid is van de heemkundekring en zich al jarenlang met dit onderwerp bezig houdt. Hij geeft zaterdag en zondag een aantal lezingen in theater Naat Piek over dit onderwerp.

Initiatiefnemer is kunstenaar Antoon Versteegde die zijn atelier boven het theater heeft. Deze ontdekte dat de voorzitter van Naat Piek, Leo Hermans, er geen weet van had dat op een steenworp afstand nog een wielerbaantje ligt dat aan die periode herinnert. "Er komen hier zoveel mensen die niet weten dat er zoiets is", zegt Versteegde. "Het historische besef ontbreekt omdat Uden alles sloopt. De jonge mensen wonen in een virtuele wereld in nieuwbouwwijkjes. Ze hebben geen idee dat de geschiedenis zich steeds herhaalt, zoals nu met de asielzoekers." Met een beetje subsidie van de Nederlandse Heidemaatschappij wil hij daar de komende jaren verandering in brengen.

In 1914 verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk. Nederland en België besloten neutraal te blijven, maar dat pakte anders uit. De Duitsers wilden met een boog om de verdedigingslinie bij Metz en ze eisten vrije doorgang op Belgisch grondgebied. Veel Luikenaren vluchtten toen al naar Antwerpen. België raakte steeds meer betrokken in de gevechtshandelingen en Antwerpen en de Kempen bleken een jaar later ook niet meer veilig te zijn. Honderdduizenden Belgen staken de Nederlandse grens over en streken neer in Brabant, Zeeland en Limburg.

Kloosters
Ze sliepen in eerste instantie in boerenschuren, kloosters, zelfs in portieken van huizen. Men dacht dat het maar voor een paar maanden zou zijn.
De gemeente Uden kreeg vanuit Den Haag het verzoek om een vluchtoord te bouwen voor zeven- tot achtduizend Belgen. Maar ook toen al had men koudwatervrees als het om de komst van grote aantallen vreemdelingen ging. De Udense raad stemde tegen. Daarop kwam politicus Jonkheer Meester Ruys de Beerenbrouck hoogstpersoonlijk naar Uden voor een geheime vergadering. De raad was om. Pas enkele jaren later werd duidelijk dat de hoge pief uit Den Haag toezeggingen had gedaan ten aanzien van toezicht en ordehandhaving.

Vluchtoord-UdenEr werd een compleet dorp gebouwd in het toen nog woeste heidegebied tussen Uden en Zeeland. Ze bouwden hun eigen scholen, kerk, ziekenhuis, textielindustrie, smidse en winkels. En niet te vergeten een wielerbaan, want daar waren ze dol op. Met al deze faciliteiten konden de Belgen zich geheel zelf bedruipen. Van Diepenbeek: "Ze waren veel vakbekwamer dan de eigen bevolking, ze hadden ook al eerder elektriciteit."

In die periode, om precies te zijn in 1918, werd het PNEM-gebouwtje, dat nu als theater dienst doet, gezet. Er moesten zelfs nog een paar witte huisjes voor verplaatst worden in het 'villapark'. Een grote naam voor de simpele houten woninkjes. Er zijn nog veel foto's uit die tijd. Ze tonen een gezellige campingsfeer. Pierre van Diepenbeek kent tal van anekdotes uit die periode, die hij zeker in zijn lezingen aan bod laat komen, evenals authentiek filmmateriaal.

Versteegde gaat samen met de kunstenaars van Ateliers Uden Buiten het wielerbaantje met bamboestokken en markeringslint weer visueel maken. Hij heeft voor de toekomst snode plannen met het Vluchtoord. "Ik denk aan het nabouwen van zo'n wit huisje en het inrichten zoals toen, als een soort van tijdelijk museum. Maar ook aan optredens van Belgische artiesten. Een soort Belgisch festival."

Slechts enkelen bleven
Op 14 oktober 1918 kwam via een telegram van de voorloper van het Brabants Dagblad het bericht binnen dat de Duitsers zich terugtrokken uit bezet gebied. De Belgen vierden feest, maar het duurde nog een half jaar voordat ze terug naar huis waren. Slechts enkelen vestigden zich voorgoed in Uden.

En nog veel meer op deze pagina:


http://www.vluchtoord-uden.nl/
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
mathiasaertsGeregistreerd op: 12-2-2012
Berichten: 5
Woonplaats: vlaams-brabant

BerichtGeplaatst: 01 Mrt 2012 16:40    Onderwerp: Reageer met quote

bestaat er ergens een lijst met de belgen die in harderwijk gezeten hebben.
ik heb namelijk een foto van iemand die daar gezeten heeft.
maar ik weet niet wie het is er staat een naam maar onleesbaar en de datum 27 spetember 1916 en natuurlijk harderwijk
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Erik de BruinGeregistreerd op: 6-6-2006
Berichten: 180
Woonplaats: Veluwe

BerichtGeplaatst: 24 Jun 2012 10:00    Onderwerp: Reageer met quote

mathiasaerts @ 01 Mrt 2012 16:40 schreef:
bestaat er ergens een lijst met de belgen die in harderwijk gezeten hebben.

Dat is mij niet bekend, maar wel dat Harderwijk nog steeds bestaat! En dat heeft een museum in de Donkerstraat (Veluws museum) waar aandacht wordt besteedt aan het Belgenkamp. Daar misschien?

Daarnaast worden in de bestaande archieven op dit moment veel documenten die gedigitaliseerd worden. Over kamp Nunspeet is zo via het internet al heel veel bekend! Harderwijk heb ik nog niet gevonden maar dat zal zo lang niet duren.

Daarnaast is een boekje verschenen over het Harderwijksche Belgenkamp, vergeef me de exacte naam maar het klinkt als "gehalveerde mensen" o.i.d. Volgens mij door een Harderwijker geschreven, dus benaderbaar!

Vele paden die kunt betreden!
_________________
Er bestaat een infanteriewaarheid: "Blijf laag".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2665
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 24 Jun 2012 11:46    Onderwerp: Reageer met quote

In het boek "Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog" van Sam van Clemen, staat op pagina 140 dat de Belgische vluchtelingen eerst naar leegstaande kazernes gingen in
-Zwolle
-Assen
-Amersfoort
-Herderwijk (zal wel drukfout zijn en Harderwijk moeten wezen)
-Kampen (is mijn woonplaats, maar ik heb nooit wat gehoord over vluchtelingen in één van de kazernes. Wanneer ik tijd heb, zal ik dat eens navragen in lokaal museum/archief).
Er staat ook op die pagina wat meer over wanneer er door de Nederlandse regering opdracht werd gegeven om inteneringsdepots te bouwen voor militairen uit Belgisch leger.

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
frezqueGeregistreerd op: 4-12-2013
Berichten: 15
Woonplaats: Schelle

BerichtGeplaatst: 21 Dec 2013 17:58    Onderwerp: Reageer met quote

Uiteindelijk werden in totaal 407 officieren en 33.064 soldaten en onderofficieren in
Nederland geïnterneerd. 2313 ontsnapten. Ook mijn grootvader.

Mijn grootvader, oorlogsvrijwilliger en vestingsartillerist te Borsbeek, vluchtte met een groot aantal Belgische soldaten naar Nederland op 10/10/1914. Hij werd geïnterneerd. Eerst in Assen, dan in Oldebroek.

Hij wist te ontsnappen op 26/01/1916 uit Oldebroek en
kwam aan in het Centre d'instruction d'Artillerie in Eu te Frankrijk op 10/02/1916.

Op 16/02/1916 werd hij doorgezonden en kreeg hij een opleiding loopgraafgeschut in Grand Fort Philippe bij Calais.
Op 24 juni 1916 zat hij aan het front aan de Ijzer.

Wat ik me afvraag : HOE is hij in CALAIS geraakt na te zijn ontsnapt uit OLDEBROEK? Iemand een idee van vluchtroute?
Kan iemand me hier op antwoorden?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
VULCANUSGeregistreerd op: 23-8-2006
Berichten: 69

BerichtGeplaatst: 22 Dec 2013 9:50    Onderwerp: GINTERNEERDEN Reageer met quote

*De vluchtweg was hoogst waarschijnlijk via Engeland en dan naar Frankrijk.

*Onlangs, op 04 december 2013 werd door Patrick Degroote (senator) opnieuw een resolutie ingediend in de senaat om eerherstel te verkrijgen voor deze soldaten.

http://www.senate.be/www/?MIval=/dossier&LEG=5&NR=2380&LANG=nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MagneetGeregistreerd op: 16-2-2005
Berichten: 1098
Woonplaats: Budel

BerichtGeplaatst: 31 Dec 2013 21:47    Onderwerp: Reageer met quote

Ik kwam iets tegen op een site over de zinkfabriek hier een dorp verderop(Budel Dorplein)
Quote:
Door het oude interneeringskamp verstaat men dan nog het kampgebouw waar gedurende de groote wereldoorlog Belgische geïnterneerden waren ingekwartierd op kosten der fabriek. De oorspronkelijke met houten schutting en sloot omringde afdelingen, twee in getal, dienen nu de eene voor een tien tal arbeiders woningen, de andere als pakzolder der granen en als bergplaats der landbouw machienen met al hun gereedschappen.


http://www.historiekzm.nl/page2/page2.html
Onder bezienswaardigheden en dan onder Waar de hooge schouwen staan op de vlakke hei vrij onderaan

En zo zullen er dus waarschijnlijk nog veel meer fabrieken zijn geweest met kleine interneringskampjes. Dit zullen waarschijnlijk Belgen zijn geweest die toch al op de fabriek werkzaam waren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2014 16:40    Onderwerp: Reageer met quote

Via Kim Gudde op twitter:


Leerdam
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
MagneetGeregistreerd op: 16-2-2005
Berichten: 1098
Woonplaats: Budel

BerichtGeplaatst: 05 Feb 2015 11:53    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ga kijken of ik ze digitaal kan krijgen maar er zijn nieuwe foto's opgedoken van het kampje in Budel Dorplein. Maandag tijdens de jaarvergadering van de lokale heemkundekring heb ik er een aantal gezien Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
MagneetGeregistreerd op: 16-2-2005
Berichten: 1098
Woonplaats: Budel

BerichtGeplaatst: 06 Feb 2015 13:15    Onderwerp: Reageer met quote

Artikel uit 1 van onze lokale weekblaadjes:


de hierin genoemde site:
http://historiekzm.nl/

Met de PDF van de relevante AA kroniek (4-jaarlijkse uitgave van onze Heemkundekring:
http://historiekzm.nl/resources/AA-Kroniek-Het-interneringskamp-in-Budel-Dorplein-1988.pdf

nieuwe foto's zijn onderaan de pdf file toegevoegd incl recente van dit jaar

We hebben het hier over een kamp dat hemelsbreed op minder dan een kilometer van de grens met België!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
SjoerdGeregistreerd op: 27-5-2005
Berichten: 963
Woonplaats: Bijna in Fort Vechten (Nieuwe Hollandse Waterlinie)

BerichtGeplaatst: 06 Feb 2015 16:31    Onderwerp: Reageer met quote

Wellicht kunnen we dit ook nog checken via:
www.delpher.nl
_________________
"if nothing else works, a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through"- General Sir Anthony Hogmanay Melchett
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 13 Feb 2015 12:46    Onderwerp: Reageer met quote

Foto's Belgische vluchtelingen online

Precies honderd jaar geleden was de Grote Oorlog - die we later Eerste Wereldoorlog gingen noemen - al meer dan een half jaar aan de gang. Het front was vastgelopen in de Franse modder en de waterige Westhoek van België. In de maanden daarvoor was Nederland overspoeld met Belgische en in mindere mate Noord-Franse vluchtelingen.

Johannes L. Simon (1875-1961) was een militair die in Nederlands-Indië had gediend. Tijdens de periode 1914-1918 was hij regeringscommissaris van het vluchtelingenoord Nunspeet en adjunct-regeringscommissaris van het vluchtoord Ede. Hier vingen de Nederlanders Belgische vluchtelingen op, die het oorlogsgeweld ontvlucht waren.

In het archief van Simon bevindt zich een fotoalbum met talrijke foto's van vluchtelingen en het vluchtelingenwerk op verschillende plaatsen in Nederland, zoals Bergen op Zoom, Veenhuizen, Harderwijk, Nunspeet en Ede
Hier staan de foto's

http://www.geldersarchief.nl/weblog/2015/foto-s-belgische-vluchtelingen-online
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nederland tijdens WO1 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group