Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Harskamprellen 1918

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boek online Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16289
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 28 Okt 2019 12:34    Onderwerp: Harskamprellen 1918 Reageer met quote

Het leger in opstand?
Hoe internationale en nationale spanning aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, de Harskamprellen belangrijk maakte


Masterthesis Jeanette Pors - Universiteit van Amsterdam

Inleiding
Legerkamp De Harskamp, gelegen op de Veluwe nabij Ede, stond op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober 1918 in het teken van uit de hand gelopen onlusten. Al op zondag 27 oktober berichtten zowel plaatselijke als landelijke kranten over ernstige muiterij in het legerkamp. Generaal C.J. Snijders stelde direct een commissie aan om de gebeurtenis te onderzoeken en op 2 november kon deze al rapport uitbrengen. Ook de regering bemoeide zich met de zaak en stelde eveneens een onderzoek in en stuurde na hevige debatten in de Tweede Kamer generaal Snijders op 9 november 1918 naar huis.
Deze verwarrende en verontrustende situatie maakte onderdeel uit van de laatste maand van de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die zich afspeelde op meerdere fronten binnen en buiten Europa. De oorlog aan het Westfront veranderde binnen enkele maanden van een bewegingsoorlog in een loopgraafoorlog. Grootschalige offensieven hadden weinig ander resultaat dan een groot aantal doden en gewonden en enkele meters terreinwinst. En hoewel aan het Oostfront de oorlog nog in beweging was, kon ook hier geen overwinning worden geboekt.
Het oorlogsgeweld ging aan Nederland voorbij, het land wist de neutraliteit te behouden. Of dat gelukt is door de opstelling van het Nederlandse leger aan de eigen landsgrenzen, door handig diplomatiek spel of door de goodwill van de strijdende partijen, daar verschillende meningen over. De neutrale positie betekende niet dat de oorlog aan Nederland voorbij ging. Om een aantal zaken te noemen: de scheepvaart ondervond hinder van de Britse en Duitse agressie op zee, vluchtelingen kwamen in grote getale de Nederlandse grens over en het Nederlandse leger was vier jaar lang in alle staat van paraatheid.
Nederlandse jongens en mannen lagen vier jaar lang onder de wapenen, zij moesten voorkomen dat de neutraliteit door de strijdende partijen werd geschonden. Gedurende de gehele oorlog hebben de soldaten paraat gestaan zonder een schot te lossen. De kranten schreven in 1918 over mobilisatiemoeheid, de soldaten verveelden zich. De economische situatie in Nederland leidde in de laatste oorlogsjaren tot voedseltekorten die ook het leger niet oversloegen. Verveling en weinig eten zijn twee belangrijke factoren bij de onrust in het Nederlandse leger in de laatste maanden van de oorlog.
Eind oktober sloeg op legerplaats de Harskamp de vlam in de pan. Oorzaak was het intrekken van de verloven. Na veel gemopper en grote woorden vlogen op de avond van 26 oktober de stenen door de lucht, gingen barakken in vlammen op en ontstond er een chaotische en beangstigende situatie. Toch was de opstand de volgende dag onder controle, maar niet alleen in de Harskamp was het onrustig, ook in andere plaatsten waar gemobiliseerde troepen gelegerd waren, zoals in Amersfoort en Zwolle, vonden rellen plaats.
Het zijn de reacties op de rellen die de Harskamp-opstand interessant maakt. In de kranten verschenen na het weekend verslagen over wat er gebeurde en waarom de soldaten aan het muiten geslagen waren. Grote woorden als muiterij en opstand werden te pas en te onpas gebruikt. Dit laat zien hoe ernstig de situatie werd ingeschat.

Lees verder op http://www.scriptiesonline.uba.uva.nl/document/521746
_________________

ďI hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boek online Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group