Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Historiek 2-de Regiment VeldArtillerie

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7063

BerichtGeplaatst: 23 Jun 2019 9:19    Onderwerp: Historiek 2-de Regiment VeldArtillerie Reageer met quote

Woord Vooraf


De geschiedenis van een legereenheid is steeds nauw verbonden met de geschiedenis van haar land en volk. Deze geschiedenis zijn dikwijls bladzijden vol opoffering en bloedige gevechten om de vrijheid, die ons volk in 1830 verwierf, te behouden of te heroveren. Het lot van het Belgisch leger is steeds mede bepaald geworden door het lot van de Natie. De geschiedenis van het TWEEDE REGIMENT VELDARTILLERIE is daarop geen uitzondering.

Het getuigt van een goede korpsgeest wanneer een eenheid zijn verleden niet vergeet en zijn tradities niet teloor laat gaan. Behoudens een beknopte uitgave, opgesteld in 1960, bestond er geen gedrukte versie met de geschiedenis van 2A. Daarom hebben wij het gewaagd dit immense werk aan te vatten. Onze eerste zorg bestond erin alle elementen te verzamelen om een zo volledig mogelijk overzicht van de geschiedenis van het Regiment op te stellen, dat daarenboven ook historisch zo nauwkeurig mogelijk verantwoord is. Daarbij hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van de gegevens, die door mijn illustere voorgangers werden verzameld.

Speciaal wens ik hier het werk van wijlen Luitenant-Generaal baron Jacques TERLINDEN te vermelden, die ook na zijn pensionering, begaan bleef met de geschiedenis van het ďmooie Regiment dat ik de eer had te bevelen tijdens de meidagen van 1940Ē. Ook Luitenant-Kolonel Theo GEEROMS, die vijf jaren in 2A verbleef, en Luitenant-Kolonel Stefaan VANDENBERGHE hebben heel wat stappen ondernomen om het verleden van 2A te bewaren.

Danken wil ik ook de heer conservator en het personeel van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis; de commandant van de Historische Dienst van de Krijgsmacht en de chef en het personeel van de Centrale Bibliotheek van Landsverdediging voor hun gewaardeerde medewerking en het geduld dat zij hebben betoond bij de talloze opzoekingen, die wij bij hen mochten verrichten.

Meerdere militairen en oud-strijders hebben fotoís en documenten ter beschikking gesteld of hebben de toelating verleend ze te reproduceren. Wij denken hen daarvoor.

De heer Arthur LENS, stadsarchivaris van de LIER, heeft voor ons zijn archieven uitgepluisd en ere-burgemeester Dr Frans BREUGELMANS was een goede informatiebron voor alles wat met het verblijf van 2A in LIER en met het peterschap verband houdt.

De heer Jan BRUFFAERTS heeft de teksten doorgenomen om ze in degelijk Nederlands te verbeteren. Tenslotte danken wij ook soldaat-milicien Bruno VREYS, die de vele teksten heeft getypt en de lay-out ervan verzorgd heeft.

Wij zullen de lezers van dit boek dankbaar zijn als zij ons hun opmerkingen zouden overmaken of ons zouden wijzen op fouten of tekortkomingen die, ondanks alle voorzorgen, in de historische gegevens zouden geslopen zijn.

Moge dit werk bijdragen tot een betere kennis van het rijke verleden van 2A en onze huidige generatie aansporen om het werk en de offers van hun voorgangers steeds indachtig en waardig te zijn.

Te L‹DENSCHEID, in juni 1982


Verder lezen:
http://2rva.be/node/10
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3972
Woonplaats: Turnhout (BelgiŽ)

BerichtGeplaatst: 24 Jun 2019 6:54    Onderwerp: Reageer met quote

Ahaa, mijn oude regiment.
Ik ben er nog bij geweest in LŁdenscheid, onze zoon is er in 1980 geboren.
"Tweede in naam, eerste in faam' was onze leuze.
De tijd van toen...
We hebben er een intense maar toffe tijd gehad. Smile
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group