Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Duits historicus trekt oorlogsmisdaden tegen België..

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7604
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 03 Jun 2018 10:45    Onderwerp: Duits historicus trekt oorlogsmisdaden tegen België.. Reageer met quote

Quote:
Duits historicus trekt oorlogsmisdaden tegen België in twijfel en krijgt ruim vijftig boze collega's tegen zich

Meer dan vijftig Belgische en Duitse historici klagen in een open brief aan dat Duitse collega’s weer geloof hechten aan een controversiële theorie over WO I. Die stelt dat duizenden Belgische burgerslachtoffers in feite geen burgers waren maar soldaten van een geheim leger.


Lees verder op https://www.demorgen.be/binnenland/duits-historicus-trekt-oorlogsmisdaden-tegen-belgie-in-twijfel-en-krijgt-ruim-vijftig-boze-collega-s-tegen-zich-b144a17b/

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7014

BerichtGeplaatst: 03 Jun 2018 18:16    Onderwerp: Reageer met quote

Voor wie het niet helemaal kan lezen:

Duits historicus trekt oorlogsmisdaden tegen België in twijfel en krijgt ruim vijftig boze collega's tegen zich

Belgisch WO I-leed relativeer je niet


Meer dan vijftig Belgische en Duitse historici klagen in een open brief aan dat Duitse collega’s weer geloof hechten aan een controversiële theorie over WO I. Die stelt dat duizenden Belgische burgerslachtoffers in feite geen burgers waren maar soldaten van een geheim leger.

Het is een opmerkelijke demarche. Op initiatief van UCL-historicus Laurence van Ypersele steunen 54 historici een scherpe open brief tegen de Duitse kunsthistoricus Ulrich Keller. In diens nieuwe boek, Schuldfragen. Belgischer Untergrundkrieg und deutsche Vergeltung im August 1914, beweert Keller dat de Belgische regering bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een geheime burgermilitie had opgericht om het Duitse leger tegen te houden. Deze ondergrondse militairen in burgerkleding – zogenaamde vrijschutters of francs-ti­reurs – moesten de Duitse militairen in hinderlagen lokken en zo de opmars vertragen.De belangrijke slotconclusie van Keller is dat het merendeel van de duizenden Belgische doden die bij aanvang van de oorlog vielen helemaal geen burgers waren, en dat het Duitse leger dan ook niet beschuldigd kan worden van oorlogsmisdaden.

Deze versie staat haaks op de mening van het merendeel van de historici. De meesten stellen dat er nooit sprake is geweest van Belgische vrijschutters en dat het Duitse geweld wel degelijk moet gezien worden als gruwelijke moordpartijen op weerloze burgers.
Breuk met traditie

Meer dan honderd jaar na de feiten gaat het nog steeds om een zeer delicate materie, zo blijkt uit de scherpe toon van de brief tegen Keller. “Nee, prof. Keller!”, luidt de aanhef van de brief van UCL-professor Van Ypersele, die ook werd ondertekend door bekende Nederlandstalige historici als Sophie De Schaepdrijver, Bruno De Wever en Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen.

“Ik ben verontwaardigd. Prof. Keller, kunsthistoricus op rust, lapt in zijn boek alle deontologische regels van de beroepshistoricus aan zijn laars.”Van Ypersele maakt zich zorgen over het feit dat een historicus als Keller weerklank vindt en breekt met een traditie binnen de Duitse geschiedschrijving die hard en kritisch oordeelt over de twee wereldoorlogen. “Wat mij niet alleen verontwaardigt maar ook treurig maakt, is de constatering dat Kellers boek een bepaald publiek heeft gevonden in Duitsland. Duitsland is het land dat in de wereld het verst is gegaan in zijn verwerking van het verleden. Het is een buitengewoon voorbeeld dat ik bewonder en een land dat mee de Europese Unie heeft opgebouwd. Dit soort boeken staat haaks op die manier van omgaan met de geschiedenis.”

Ook de Gentse professor Antoon Vrints ondertekende de open brief. Hij wijst erop dat de discussie over de zogenaamde Belgische vrijschutters allang beslecht is onder historici. "In 2001 verscheen German Atrocities, 1914, a history of denial van auteurs John Horne en Alan Kramer. Hun conclusie was dat er geen Belgische vrijschutters waren, maar dat de Duitse troepen binnenvielen met de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 in hun hoofd waar vrijschutters ook een belangrijke kwestie was geweest. Dat zou de reden zijn waarom ze zo brutaal tegen de burgerbevolking tekeergingen."

Vrints: "Deze theorie werd enkele jaren later door de Amerikaanse historicus Jeff Lipkes bijgesteld. In Rehearsels schreef Lipkes dat Duitsland gefrustreerd was dat België als neutraal land heftig weerstand bood tegen de Duitse opmars. Dat zou verklaren waarom Duitse militairen van hogerhand het bevel kregen om een terreurcampagne tegen de Belgische bevolking te beginnen."
Duitse herpositionering

Waarom Ulrich Keller een algemeen aanvaarde theorie in vraag stelt, is op zijn minst merkwaardig te noemen, zegt Vrints. “Dat deze wetenschappelijke nonsens enige weerklank vindt bij gerenommeerde Duitse historici als Gerd Krumeich is merkwaardig. Misschien heeft Keller met dit boek willen provoceren. Misschien ergert hij zich eraan dat het niet meer toegestaan is om de theorie van de Belgische vrijschutters op te werpen. Misschien is het wel een aanklacht tegen het vastroesten van de geschiedenis. We hebben er het raden naar.”

Ook historicus Bruno De Wever (Universiteit Gent) vindt het erg vreemd dat Keller terugkomt op een historische theorie die al vele malen onderzocht is. “Dat Kellers boek enige weerklank krijgt bij Duitse militaire historici maakt dit interessant en intrigerend. Moeten we dit zien als een heel voorzichtige herpositionering van de Duitse mentale toestand, waarin Duitse historici afstand beginnen te nemen van hun verleden van daders? Ontwikkelt er zich een revisionistische stroming die niet aan de zeer gevoelige WO II durft te komen, maar wel de geschiedschrijving over WO I in vraag stelt? Het is een opvallende beweging die je in ieder geval kritisch in de gaten moet houden.”
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 03 Jun 2018 18:44    Onderwerp: Reageer met quote

hoi,
les exquses sont la pour sent sevir... et les idiots pour le croire Smile
grtz MMM poppy
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
UnterhundGeregistreerd op: 16-12-2014
Berichten: 209
Woonplaats: Eijsden

BerichtGeplaatst: 03 Jun 2018 19:37    Onderwerp: Reageer met quote

Zo lang Keller met een theorie aankomt zetten en geen harde bewijzen heeft, kan hij @#$% wat hij wil ... ik geloof hem niet!

Zou de bezettingsmacht dan nergens een papiertje hebben kunnen vinden met instructies? Er is geen 'shred of evidence' ..... discussie gesloten 'until further notice'.

Waar bemoeit een KUNSThistoricus zich eigenlijk mee? Is dit wel zijn vakgebied? Of is zijn mening, vanwege zijn status (uitgerangeerde historicus), zo belangrijk dat hij nog een laatste oprisping mag geven?

Wellicht "zittern die morschen Knochen noch immer vor dem roten Krieg".....
_________________
Ik heb liever paard in m'n gehaktbal, dan een ezel in mijn regering.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group