Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Herdenking Slag van Berlare

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
GeertBerlareGeregistreerd op: 14-4-2013
Berichten: 28
Woonplaats: Berlare

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2013 12:08    Onderwerp: Herdenking Slag van Berlare Reageer met quote

Herdenking Slag van Berlare
De Slag van Berlare werd gevochten van 4 tot 8 oktober 1914.
Er is een gemeentelijk herdenkingscomité opgericht op maandag 15 april 2013 onder voorzitterschap van Kris Malfliet, Schepen van Cultuur. Sinds 2011 zijn al veel voorbereidende initiatieven genomen door de Heem-en Oudheidkundige Kring van Berlare en de Berlaarse Oudstrijdersbond.

Vrijdag 26 September = opening van Berlare kermis
De jaarlijkse kermistentoonstelling in het Gemeentehuis zal volledig gewijd worden aan de Herdenking van 100 jaar Slag om Berlare en de Eerste Wereldoorlog. Deze tentoonstelling zal van 26 september tot 5 oktober 2014 te bezichtigen zijn.

Vrijdag 3 oktober 2014: Herdenkingsconcert

Zaterdag 4 oktober 2014: De eigenlijke herdenking van de gesneuvelden (68) met plechtigheden aan de lantaarnpaal van de oude brug (door het Belgische Leger opgeblazen om de Duitsers te beletten de Schelde over te steken). Het originele arduinen voetstuk van deze lantaarnpaal werd bij baggerwerken in de Schelde naar boven gehaald, gerestaureerd en in 2004 tijdens de herdenking van 90 jaar Slag om Berlare teruggeplaatst. Dit vormt op zich een klein herdenkingsmonumentje. Na de plechtigheid aan de brug (met Schoonaarde) vormt zich een stoet die richting Berlare centrum gaat. De herdenking aan het Oorlogsmonument op het dorp aan de kerk zal onze Helden eren die sneuvelden voor onze vrijheid en hier gevallen zijn in de Slag om Berlare. Het monument wordt volledig gerestaureerd en er komen 5 namen van gesneuvelden bij die 'vergeten' waren toen het monument in 1930 werd opgericht. (de 5 zijn sinds kort geindentificeerd).

Zondag 5 oktober 2014: Fietstocht langs de belangrijkste plaatsen voor de Slag van Berlare. Er zullen op meer dan 17 plaatsen borden komen met uitleg en duiding over bepaalde gebeurtenissen in de Slag van Berlare. Met deze fietsroute willen we de bevolking terug doen nadenken en eens doen stilstaan bij de gevechten om Berlare in oktober 1914.

We mogen onze gesneuvelden nooit vergeten, we will remember them !


BERLARE - Het oorlogsmonument van Berlare is erkend als beschermd monument. Een mooie opstap naar de herdenking van '100 jaar Slag om Berlare' in 2014.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft de definitieve bescherming van het oorlogsmonument van WO I en WO II van Berlare ondertekend. Ook 36 andere oorlogsgedenktekens worden beschermd.

In dit beschermingsdossier is gekozen om de gedenktekens op te nemen die opgericht zijn ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de locale gemeenschap. Het gaat hier niet om de louter militaire heldenmonumenten, maar eerder om de gedenktekens opgericht door de gemeente of parochie. Deze monumenten staan vaak op een beeldbepalende en centrale plaats in de gemeente, in de nabijheid van het gemeentehuis of een parochiekerk zoals in Berlare.

'Het geselecteerde Berlaarse oorlogsmonument aan de Sint-Martinuskerk is van de hand van Jules Vits uit Melle. Hij maakte het in 1930 in opdracht van de gemeente', legt Theo Roels uit. Hij is bestuurslid van de nationale Oudstrijdersbond (KNSB) en de Heem- en Oudheidkundige Kring.

'Dit als aandenken aan 63 Belgische soldaten die gesneuveld zijn in Berlare tijdens de Veldslag van 4 tot 8 oktober 1914. Het monument heeft bovendien een bijzonder artistieke waarde en is van historisch en sociaal-cultureel belang. Oorlogsmonumenten herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen, maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werden getroffen.'

De erkenning van het monument is een mooie opstap naar de herdenking van '100 jaar Slag om Berlare' die in 2014 in Berlare plechtig herdacht zal worden. Hiervoor zijn de KNBS en de Heem- en Oudheidkundige Kring volop aan de voorbereidingen bezig.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
GeertBerlareGeregistreerd op: 14-4-2013
Berichten: 28
Woonplaats: Berlare

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2013 12:30    Onderwerp: Reageer met quote

Hierbij nog een foto van de gerestaureerde voet van de lantaarnpaal die als eerbetoon is opgesteld op de plaats waar de oude brug Berlare-Schoonaarde lag (niet ver van het oud brughuis).--> http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=387668#387668
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
GeertBerlareGeregistreerd op: 14-4-2013
Berichten: 28
Woonplaats: Berlare

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2013 18:16    Onderwerp: Reageer met quote

Met het oog op de tentoonstelling en publicatie van de Heem-en Oudheidkundige kring van Berlare is ieder informatie over de Slag en over personen met betrekking op Berlare meer dan welkom !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
GeertBerlareGeregistreerd op: 14-4-2013
Berichten: 28
Woonplaats: Berlare

BerichtGeplaatst: 07 Mei 2013 18:51    Onderwerp: Reageer met quote

Hierbij opnieuw de verdwenen foto'sNaar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group