Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

'Herdenking Eerste Wereldoorlog is te Vlaams'

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5841
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 28 Jan 2013 11:37    Onderwerp: 'Herdenking Eerste Wereldoorlog is te Vlaams' Reageer met quote

'Herdenking Eerste Wereldoorlog is te Vlaams'
De Morgen - 26-01-2013


De herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog moet twee miljoen toeristen naar Vlaanderen lokken. Maar de waarheid heeft ook haar rechten, zegt wereld-autoriteit Sophie De Schaepdrijver. 'Geert Bourgeois doet alsof België niet eens bestond.'
De herdenking van de 'Groote Oorlog' zal in 2014 niet onopgemerkt voorbijgaan. Nieuwe gebouwen, interessante expo's, onthullende boeken: in de Westhoek wemelt het van de activiteiten. Ze zijn het resultaat van de ambitieuze plannen van coördinerend Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA). Bourgeois grijpt de herdenking aan om Vlaanderen internationaal te profileren als topbestemming voor het 'oorlogstoerisme'. De grootse aanpak staat in schril contrast met de bescheiden plannen van de regering-Di Rupo. Die zette in december pas het licht op groen voor drie nationale herdenkingsplechtigheden tussen 2014 en 2018. Ter illustratie: Vlaanderen begon haar plannen al in 2006. Alleen al voor de promotie in binnen- en buitenland trekt Toerisme Vlaanderen 800.000 euro uit, en de Vlaamse Gemeenschap voorziet ook 15 miljoen aan investeringssubsidies. Maar volgens een aantal Vlaamse historici, wiens mening tot nog toe niet werd gevraagd, trekt Vlaanderen de oorlog naar zich toe. Historica Sophie De Schaepdrijver, professor aan de Pennsylvania State University, kreeg deze week een Gouden Erepenning voor haar baanbrekende werk rond de Eerste Wereldoorlog. Zij verwachtte een mailtje, maar tevergeefs.
Radicaal
"Op zich is er niets mis met het feit dat Vlaanderen oorlogstoerisme promoot. Maar de geschiedenis wordt vertekend weergegeven. Alsof de Eerste Wereldoorlog enkel een Vlaamse strijd was. Het is goed dat die Vlaamse ontvoogding aan bod komt, maar dat is slechts een deel van het verhaal. In de oorlog stierven de meeste Vlaamse soldaten voor hun Belgisch vaderland." Een tweede punt van kritiek noemt De Schaepdrijver het "radiaal pacifistische discours" dat Vlaanderen aan de herdenkingsplechtigheid koppelt. "De mantra van 'Nooit meer oorlog' is dat de Eerste Wereldoorlog absurd en zinloos was. Maar de oorlog was niét zinloos: België wilde de Duitse indringer terugdringen. Plichtsbesef en vaderland betekenden toen echt iets. Als je daar geen aandacht voor hebt, lijken de mensen van toen allemaal dom of van slechte wil." Dat ze voorlopig niet geconsulteerd werd voor de herdenkingsplechtigheid, is volgens De Schaepdrijver overigens onbegrijpelijk. "Niet voor mezelf, maar voor alle Vlaamse historici. Ik begrijp niet dat we amper worden geconsulteerd. Het getuigt van achteloosheid en een minachting tegenover geschiedkundigen." Pas in maart zal De Schaepdrijver voor het eerst contact hebben met de projectleiders. Inmiddels richtte Kris Peeters (CD&V) ook een wetenschappelijk comité op (zie kader).
Ontvoogding
Dezelfde kritiek is te horen bij Nico Wouters, hoofd van de academische activiteiten van het federale Studiecentrum Oorlog en Heden-daagse Maatschappij (SOMA). "Ik heb het gevoel dat de Vlaamse regering historici systematisch weert uit de herdenking van WO I. Blijkbaar heeft men moeite met kritische stemmen over het Vlaamse verhaal. Ironisch, want het thema van de herdenking staat in het teken van interculturele dialoog en vrede. Achter de schermen is dat wel wat anders." Bourgeois ziet vooralsnog geen graten in '100 jaar Groote Oorlog'. "De klemtoon van het project ligt nu eenmaal op erfgoed en toerisme, niet op geschiedschrijving. Maar ik kan u verzekeren dat er binnen en buiten de Vlaamse administratie voldoende kennis en expertise aanwezig is. Wij beseffen maar al te goed dat de loopgravenoorlog in de Westhoek maar een onderdeel was van een veel grotere oorlog en dat er meer gesneuvelden waren dan de 600.000 van de Westhoek. Het is echter ook een historisch feit dat zich binnen de loopgravenoorlog in de Westhoek een belangrijke fase van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd heeft afgespeeld."


Uit de Morgen van zaterdag jl op krantenpagina rechts klikken
Foto van sofie in artikel zie

http://vlaanderen.mediargus.be/Frames/Article.aspx?ArticleId=76732b77516d6147486e4c6e774c7a716450585436773d3d&BasketId=594b7636676b49485574593d&IsReview=True
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Blastmaster1972Geregistreerd op: 27-6-2009
Berichten: 1525
Woonplaats: Thuis

BerichtGeplaatst: 28 Jan 2013 13:06    Onderwerp: Reageer met quote

Ja ik heb het ook gelezen.

Mevr. De Schaepdrijver (familie van de deserteur?) heeft ergens wel gelijk, er worden circusartisten geraadpleegd, en geen historici.

Maar langs de andere kant is het wel weer arrogant om in de gazet verontwaardigd te gaan doen dat je niet mag meespelen...

Mvg,

Jos

PS. en voor de slechte verstaander: met "circusartiesten" bedoel in natuurlijk Jan "kattensmijter" Fabre.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
SpilingGeregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 998
Woonplaats: Coast

BerichtGeplaatst: 28 Jan 2013 13:14    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Historica Sophie De Schaepdrijver, professor aan de Pennsylvania State University, kreeg deze week een Gouden Erepenning voor haar baanbrekende werk rond de Eerste Wereldoorlog. Zij verwachtte een mailtje, maar tevergeefs.


hmmm ... ik krijg zo het gevoel van .... ik kwam niet in the picture met mijn gouden penning, en kreeg geen lintje van de Vlaamse regering, dus zet ik ze meer even voor kijken in de krant.

Dit had ik echt niet verwacht van mevr. De Schaepdrijver. Ze zakt in mijn achting, en stelt mij teleur. Ik zou bijna denken dat ook zij een politieke agenda heeft, wat de geloofwaardigheid ernstig aantast.
_________________
"Less is More" (Mies van der Rohe)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
CnockGeregistreerd op: 3-8-2005
Berichten: 1771
Woonplaats: Knokke

BerichtGeplaatst: 28 Jan 2013 15:48    Onderwerp: Reageer met quote

Sophie kan toch niet overal tegelijk bij zijn, ze speelt ondermeer reeds eerste viool op de herdenkingen te Brugge

Cnock
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Mieke DebeufGeregistreerd op: 16-2-2011
Berichten: 34
Woonplaats: Leuven

BerichtGeplaatst: 03 Feb 2013 22:59    Onderwerp: Sophie De Schaepdrijver: WO I zinvol?? Reageer met quote

OPINIE: een andere mening over de "zin" van de eerste wereldoorlog

Naar aanleiding van de uitreiking van een lintje door het Vlaams parlement, trekt Sofie De Schaepdrijver van leer tegen de herdenking van de eerste wereldoorlog in en door Vlaanderen (De Morgen, 26-1-2013, p.7). De toon is scherp, de sfeer zuur.

Een punt van kritiek, vindt de Schaepdrijver, is het radicaal pacifistische discours dat Vlaanderen aan de herdenkingsplechtigheid koppelt. “De oorlog was niet zinloos”, beweert deze prof aan de Pennsylvania State University. “België wilde de Duitse indringer terugdringen”, is het argument. Maar deze argumentatie rammelt, want ze beoordeelt de hele oorlog op één onderdeel, met name de Duitse inval in België. Om door te dringen tot de betekenis van dit conflict, moet je het volledige plaatje zien. Wat waren de drijfveren voor deze oorlog? En waartoe hebben die uiteindelijk geleid?

Om te beginnen was de eerste wereldoorlog een internationaal conflict dat wereldwijd werd uitgevochten. Rond Ieper traden Franse, Britse en hun koloniale troepen aan. Jongens die in alle naïviteit meegesleept door patriottisme, sociale druk, valse heroïek en oorlogsretoriek, een oorlog gingen uitvechten die niet eens de hunne was. De realiteit was vier jaar loopgravenoorlog, een massaslachting met industriële allure. In de laatste fase van de derde slag om Ieper (juli-november 1917) gooiden Britse generaals massaal troepen in de strijd voor de verovering van een lapje grond rond Passendale, op een moment dat het geallieerde offensief al lang geen uitzicht meer op een doorbraak in de patstelling bood. Is dit dan de zin van de eerste wereldoorlog volgens prof. De Schaepdrijver?

Aan de basis van dit wereldwijde conflict lag de machtshonger van nieuw ontstane natiestaten, waaronder een pas eengemaakt Duitsland dat zijn economisch overwicht ook politiek en territoriaal wou verzilveren. Er werd gewikt en gewogen. En toenadering gezocht. Dat leidde tot internationale blokvorming en verdeeldheid binnen Europa: Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Italië versus Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië. Alle Europese landen lieten zich meeslepen in de voorbereiding op een dreigend militair conflict, dat opeens onvermijdelijk leek. Oorlogsdreiging als self fulfilling prophecy. Eerdere conflicten die nog nasmeulden, zoals de Frans-Duitse oorlog of het onafhankelijkheidsstreven in de Balkan (Servië-Oostenrijk), hadden niet veel nodig om de lont opnieuw aan het kruitvat te steken.

Hoe kan een oorlog überhaupt zinvol of gerechtvaardigd zijn? In hedendaagse conflicten worden de mensenrechten alsmaar vaker als afwegingskader gebruikt. De zware schending van mensenrechten kan theoretisch een grond voor een militair conflict of internationaal ingrijpen zijn. Maar machtshonger, territoriumdrift en nationalisme - oorzaken van het uitbreken van de eerste wereldoorlog- zijn dat zeker niet. De eerste wereldoorlog was een niet-gerechtvaardigd, overbodig en wellicht te vermijden gewelddadig treffen. Het loste de delicate internationale verhoudingen niet op. Integendeel, het droeg in zich de kiemen voor een volgend, zo mogelijk nog wreder conflict.

Dat de honderdjarige herdenking kiest voor het uitdragen van de vredesgedachte, is terecht! Geschiedenis is niet alleen van historici. Ook mensen van vandaag kunnen en moeten betekenis geven aan gebeurtenissen uit het verleden. Als die bijdragen tot een beter inzicht in de mechanismen die aan oorlogen ten grondslag liggen, dan zijn we als internationale gemeenschap beter gewapend in de omgang met moeilijke situaties.

Natuurlijk moet dit met een grondige kennis van het verleden. Maar het debat over zin en onzin van de oorlog mogen we niet uit de weg gaan. De herdenking van conflict waarin de Westhoek één van de strijdtonelen was, heeft daar zeker een plaats in. Vier jaar loopgravenoorlog zit diep in ons collectieve geheugen ingeprent. Het tekent onze kritische houding tegenover oorlog. Dit afdoen als dwaas pacifisme is unfair.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> 2014-2018 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group