Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Monument voor de gesneuvelden beschermd

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45662

BerichtGeplaatst: 03 Okt 2010 1:01    Onderwerp: Monument voor de gesneuvelden beschermd Reageer met quote

Monument voor de gesneuvelden beschermd

WAARSCHOOT - Op voorstel van minster Bourgois wordt het oorlogsmonument voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers de Wereldoorlogen beschermd als monument. Het oorlogsmonument is een ontwerp van Jules Vits uit 1928 en staat nu op het kerkhof aan Hovingen. Vijf jaar geleden werd het verplaatst en toen werden merkwaardige flessen met een boodschap ontdekt

MONUMENT
Het monument voor de gesneuvelden kent een lange geschiedenis. Op 27 september 1919 werd in de gemeenteraad van Waarschoot beslist om een gedenkplaat ter nagedachtenis voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog op te richten. Twee gedenkstenen met daarop 32 namen werden in 1920 naast de kerkdeur aangebracht. Op 16 maart 1921 werd de toelating verleend voor het aanleggen van een gemeenschappelijke grafkelder. Pas zeven jaar later, op 1 februari 1928, werd beslist om op die grafkelder een heus monument op te richten. De gemeente betaalde ongeveer een derde van de kosten. De rest werd betaald door de inwoners van Waarschoot en de drie grote textielfabrieken. Op 12 augustus 1928 werd van de hand van beeldhouwer Vits een monument ingehuldigd, versierd met twee bronzen beelden: Het Heilig Hart en een stervende soldaat. Een jaar later wou de oudstrijdersbond het beeld en de gesneuvelden die eronder begraven lagen opnieuw alle eer toebrengen, maar de gemeente ligt wat dwars. De oud-strijdersbond vroeg aan de gemeente om het feest van 11 november te helpen financieren met 2000 fr. Omwille van het feit dat de oudstrijdersbond een vuurwerk plande en de gemeenteraad oordeelde dat: “een vuurwerk meestal van korte duur is, geen nut oplevert en grote kosten vergt!” wil de gemeenteraad maar 1500 fr. geven. Het typeert dat de samenwerking tussen de gemeente en de oudstrijdersbond niet altijd even vlot verliep. Voor het herdenken van de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1952 vooraleer de gemeente een geldelijke toelage van 10.000 fr. verleende voor het oprichten van een monument voor de gesneuvelden van 1940-1945. Met deze som werden twee bijkomende data (1940-1945) en twee plakaten met daarop de nieuw-gestorvenen voor het vaderland aangebracht op het oude monument.

JULES VITS
Ontwerper van het beeld is beeldhouwer Julius ofte Jules Vits. Hij werd geboren in Melle op 27 augustus 1868. Zijn beide ouders stierven in 1879, toen Jules nauwelijks 11 jaar was. Hij werd verder opgevoed door zijn tante langs vaderszijde. Als koewachter doodde hij de tijd met het snijden van figuurtjes uit wilgentakken. Bewust van zijn talent schreef hij zich in aan de ‘Koninklijke academie voor Teken-, Beeldhouw-, en Bouwkunde’ in Gent. In 1890 studeerde hij af en ontving hij de eerste prijs van de academie voor beeldhouwkunst. “Hij was vooral geroemd om zijn prachtige gebeeldhouwde portretten.” Vertelt Jan Olsen, werkzaam in het gemeentelijk museum te Melle. “Maar na de Eerste Wereldoorlog ontwierp hij bijna 30 monumenten ter nagedachtenis van de Wereldoorlog.” gaat Olsen verder. In onder meer Geraardsbergen en Zottegem staat een oorlogsmonument van zijn hand. Hij stierf op 21 augustus 1935 op 67-jarige leeftijd.

GLAZEN FLESSEN
Tijdens de ontmanteling van de beeldengroep in 2005, werden onder het beeld van het Heilig Hart drie glazen flessen gevonden: een groene wijnfles, een klein flesje van een frisdrank en een soort steriliseerbokaal. In elk van de flessen staken papieren. Slechts weinigen wisten nog van het bestaan van deze flessen af. De flessen werden er gelegd door Odilon Bouchier, de toenmalige schrijver der oud-strijders. 80 jaar later werden ze door toenmalig burgemeester Lippens geopend. In de eerste fles bevond zich een grote kleurrijke affiche voor de onthulling van het beeld van de gesneuvelden op 12 augustus 1928. Maar niet alleen de afmetingen van de affiche vielen op, ook de staat van bewaring. Na bijna 80 jaar verborgen te hebben gezeten onder de voeten van het Heilig Hart, bevond de affiche zich toch in een uitzonderlijk goede staat en waren de kleuren nauwelijks of niet verbleekt. De tekening van het tricolore Belgische lint waarmee de affiche was afgeboord, de wapenschilden, de groene lauwerkransen, … het was net alsof de affiche gisteren was gedrukt. In de andere flessen bevonden zich nog meer documenten omtrent de oorlog en het monument. Eén pakje papier, opgesteld door de toenmalige schrijver der Oud-strijders Odilon Bouchier, behelsde de namen van alle Waarschootse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Op een echt stuk perkament had het gemeentebestuur alle raadsleden, schepenen en de burgemeester genoteerd onder wie in 1928 het beeld was tot stand gekomen.

(c) http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLOSC_20100930_001
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
SNORKELGeregistreerd op: 14-3-2006
Berichten: 156
Woonplaats: denderleeuw

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2010 19:37    Onderwerp: Reageer met quote

Wordt het geen tijd dat men dergelijke monumenten in zijn ere hersteld. De meesten die ik weet, staan er maar een beetje belabbert bij omgeven door mossen en dergelijke. Een degelijke opkuis tegen 2014 zou een eresaluut kunnen zijn aan alle gevallen soldaten en burgers uit beide Wereldoorlogen.
Men zou naar elk stad- of gemeentebesturen een schrijven moeten richten
te zorgen voor het monument dat in hun stad of gemeente nog staat.
_________________
het verleden mag men niet vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2010 19:52    Onderwerp: Reageer met quote

In Aalst is het eigenlijk slecht...vroeger was er een monumentale toegangspoort in het stadhuis met langs de muren marmeren tabletten met de gesneuvelde aalstenaars...nu hebben ze in die toegangspoort prefabkantoren gemaakt, en zijn de tabletten niet echt meer toegankelijk...aan de ene zijde staan er zelfs grote kasten voor met de boeken van de burgerlijke stand...er is wel een modern nieuw monument voor de gesneuvelden op het vredeplein, maar dat vind ik niet echt mooi, en er staan ook geen namen op of zo...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
SNORKELGeregistreerd op: 14-3-2006
Berichten: 156
Woonplaats: denderleeuw

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2010 20:02    Onderwerp: Reageer met quote

een goed voorbeeld derwisj van hoe het niet moet. Eens een schrijven richten naar het stadsbestuur? Een leuk idee om te zien hoe zij willen reageren. Ga dat zeker eens doen!
_________________
het verleden mag men niet vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2010 20:14    Onderwerp: Reageer met quote

Zou inderdaad iets zijn voor de honderdste verjaardag om dat in ere te herstellen, maar ja, waar moeten ze dan met die kantoren naartoe...de financiemle toestand van de stad is nu ook niet echt prima te noemen...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6983
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 27 Jan 2012 12:14    Onderwerp: Reageer met quote

Dit bericht wordt vandaag blijkbaar nog eens herhaald in Het Nieuwsblad...

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=J73LE10A
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
SNORKELGeregistreerd op: 14-3-2006
Berichten: 156
Woonplaats: denderleeuw

BerichtGeplaatst: 27 Jan 2012 14:23    Onderwerp: Reageer met quote

twee jaar later... toch eindelijk een gunstig resultaat.
Heb in de gemeente eveneens reeds een schrijven gericht naar de bevoegde instanties omdat op het kerkhof van de gemeente een oudstrijders 14-18 moet ontgraven worden: de reden volgens mij omdat zijn echtgenote bij hem ligt begraven! Hoe kan dat tegengehouden worden? Moeten wij ons ook richten tot de minister omdat men op de gemeente oordoof is voor dergelijke zaak?
_________________
het verleden mag men niet vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3992
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 27 Jan 2012 21:06    Onderwerp: Reageer met quote

In Beerse bij Turnhout hebben ze voor twee jaar een oorlogsmonument gewoon afgebroken, zonder de heemkundige kring te contacteren.
Ze hebben zelfs de moeite niet gedaan om een andere plaats te zoeken, gewoon kapot gekapt de kl..tz..en. Mad Mad Mad
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
SNORKELGeregistreerd op: 14-3-2006
Berichten: 156
Woonplaats: denderleeuw

BerichtGeplaatst: 28 Jan 2012 17:01    Onderwerp: Reageer met quote

zo zie je maar hoe de gemeentelijke overheid nog respect heeft voor dergelijke zaken.
In Lede bij Aalst staat het monument er ook triestig bij vorige winter is het wat stukgevroren maar staat er nu klaar voor om ook in elkaar te vallen en te verdwijnen. Hopelijk is hun heemkundige kring er sneller bij!!
_________________
het verleden mag men niet vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 28 Jan 2012 19:39    Onderwerp: Reageer met quote

Het eerste, originele monument voor de slachtoffers van de eerste wereldoorlog in Aalst staat in de inkomhal van het stadhuis...alle namen van aalsterse slachtoffers staan er gebeiteld in marmeren platen...maar...nu hebben ze van die inkomhal jaren geleden kantoren gemaakt; sommige platen zijn nog zichtbaar, maar in de kantoren van de burgerlijke stand zijn de platen verdwenen achter rijen boeken...
Misschien eens vragen dat monument in ere te stellen voor de 100ste verjaardag...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
SNORKELGeregistreerd op: 14-3-2006
Berichten: 156
Woonplaats: denderleeuw

BerichtGeplaatst: 29 Jan 2012 16:01    Onderwerp: Reageer met quote

heb ik al enkele maanden terug gedaan, maar kreeg als antwoord dat het voorlopig onmogelijk is omdat men in het stadhuis te weinig plaats heeft aan kantoorruimte(?)
Of de oplossing zal komen voor 2014 is mij nog een vraagteken. De beste methode om druk op de ketel te zetten is dat ALLe Aalstenaars zouden reageren. Er zijn in Aalst verscheidene verenigingen die daar eveneens werk kunnen van maken maar die hebben er blijkbaar geen oor naar!
Zal eens proberen via de pers, zal dat eens doen!
_________________
het verleden mag men niet vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group