Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Zwartkruit nitrokruit

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
djenGeregistreerd op: 7-9-2006
Berichten: 74

BerichtGeplaatst: 07 Sep 2006 9:02    Onderwerp: Zwartkruit nitrokruit Reageer met quote

Allereerst Hallo en een geweldig forum. Je kunt hier enorm veel interesante dingen lezen, super.

Ik ben een (beginnend) verzamelaar van zwartkruit wapens, dus eigenlijk niet persee ww1, maar toch intreseerd het me uitermate. De beste uitvindingen vonden toch wel in die tijd plaats.

Nu mijn vraag: Weet iemand waneer men ongeveer overstapte van zwartkruit op het veiliger nitrokruit, vooral voor de patronen in pistolen en geweren?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ZEN.45Geregistreerd op: 11-3-2006
Berichten: 280
Woonplaats: Belgie

BerichtGeplaatst: 07 Sep 2006 9:28    Onderwerp: Reageer met quote

Welkom op dit inderdaad geweldig forum. Ik ben zelf vrij nieuw hier, en heb hier al veel bijgeleerd.

Vergeet niet ons mee te laten genieten van je verzameling en dus foto’s te tonen.


Wat je vraag betreft:
Er waren reeds allerlei ‘probeersels’ (vooral in artillerie)met nitrokruit sinds ca. 1850. De eerste succesvolle toepassing in een geweer was de combinatie van het Franse ‘poudre B’ en het Lebel 1886 geweer.

mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 09 Sep 2006 14:44    Onderwerp: Zwartkruit. Reageer met quote

Beste Djen.
hierbij een artikel welke door mij is opgesteld over het vuurwapen.
hierin wordt beschreven (zeer kort) wanneer het zwartkruit werd
vervangen door de andere soorten.
Paul.

ONTWIKKELING VUURWAPENS.

Wanneer en hoe dat het vuurwapen is uitgevonden, en de eigenlijke ontwikkeling, is niet bekend. Wel is bekend dat de Chinezen al in de elfde eeuw de samenstelling van buskruit of zwartkruit kenden. Hoe men de kennis van de samenstelling in Europa heeft gekregen, is ook nog steeds de vraag. De een vermoed via de handelswegen van de Arabische landen, en de ander denkt dat Marco Polo, een ontdekkingsreiziger, de kennis heeft meegenomen.
Wel wordt er rond 1260 in de geschiedschrijving, gewag gemaakt, dat ene
Roger Bacon in zijn boeken over de natuur schreef over een samenstelling
van explosief kruit. Meer zekerheid is dat in 1301 een Duitse monnik en
alchemist, Berthold Schwarz uit Freiburg, proeven nam en daarbij bijna
verongelukte. Hij heeft de meeste bekendheid gekregen, en daarom wordt
het ook schwarzpulver (zwartkruit) genoemd.
De samenstelling zwartkruit is: Salpeter 75%, Zwavel 10%,
Houtskool 15%.
Hoe en wanneer de bovengenoemde samenstelling is uitgevonden, zal wel
altijd een raadsel blijven. Ook het moment dat iemand op het idee kwam om met dit kruit een projectiel uit een aan een kant dichtgemaakte buis kon wegschieten, zal wel een groot vraagteken blijven. Toch was er wel de kiem gelegd voor het vuurwapen.
Het grondprincipe is nog steeds hetzelfde. Het eerste geschut was een primitief kanon. Men maakte aan een kant een buis dicht, aan de gesloten kant boorde men een gaatje, waardoor men de kruitlading kon aansteken. Dat werd het zundgat genoemd. Het buskruit werd aan de voorkant in de buis gedaan, dan het projectiel, eerst een steen, later
van ijzer en toen van lood, werd in het kruit gedrukt, en dan was het wapen schietklaar. Men moest om het af te schieten, wel een vuurbron hebben, om via het zundgat het kruit aan te steken. Eerst werden er gloeiende sintels en houtspaanders gebruikt, welke later werden vervangen door lang gloeiende lonten van katoen die in Kaliumnitraat waren gedrenkt. Het zundgat was meestal met een zeer fijn gemalen gevuld. Na de ontbranding vloog het projectiel uit de buis (loop) naar het doel, in de hoop dat het geraakt werd.
De ontwikkeling ging steeds verder, en in 1530 werd het radslot uitgevonden. Dit is een combinatie van een metalen schijf met een spiraalveer, welke met een sleutel opgewonden kan worden, en daarna wordt vastgezet. Door middel van een trekker wordt de blokkering opgeheven en met grote snelheid draait de schijf terug over een stuk Pyriet, welke vuurgensters (vonken) afgaf, en zo het buskruit ontstak. Er waren nogal wat nadelen, zoals het breken van de veer, en het verliezen van de sleutel.
Daarom kwam er eind 1500 het vuurslot, welke werd verbeterd en vereenvoudigd tot een betrouwbaar Silex vuursteenslot. De vuursteen werd hierbij in een bek van een soort hamer geklemd, welke aan de zijkant van het wapen was aangebracht. De hamer werd tegen veerdruk in naar achteren gehaald (gespannen), en dan vastgezet. Deze hamer werd haan genoemd. Bij het overhalen van de haan schoot deze naar voren, en de vuursteen sloeg tegen een ijzeren plaatje wat zich vlak bij het zundgat bevond. De vonken deden het kruit via het zundgat ontbranden. Met een goede Silexsteen kon men 40 a 50 goede
vonken produceren. Het vuursteenslot heeft het enige honderden jaren, met enige variaties stand gehouden, tot er een ware revolutie op gang kwam, toen de Schotse Alexander Forsyth de grondslag van het percussie-slaghoed uitvond. Tussen 1800 en 1815 experimenteerde hij, en in 1820 kon men in een klein kapseltje een hoog explosieve samenstelling onderbrengen. Door een klap op het kapseltje te geven kwam dit tot ontploffing. Het wapen moest nog steeds van voren geladen worden, maar men kon nu naast of achterop het wapen een hamertje (haan) met een opzetstukje op het zundgat plaatsen. Dit noemde men
Piston of Schoorsteentje. De haan werd naar achteren getrokken, en geblokkeerd. Na het overhalen van de trekker sloeg met flinke kracht de hamer (haan) op het slaghoedje, welke een vlam produceerde welke het kruit ontstak.
Dit systeem heeft op geweren en revolvers goed voldaan.
De volgende stap van de ontwikkeling was het uitvinden van de patroon.
Eerst was die van papier en later van karton. Midden 1800 werd de patroon gemaakt van messing met alle componenten: projectiel, kruit, slaghoedje en huls. De ontwikkeling ging nu snel. Men moest nu de patroon aan de achterkant van de buis (loop) aanvoeren. Dit moest gebeuren zonder verlies van de gassen die de kogel gebruikt om zijn snelheid te krijgen.
In 1855 wist de Franse uitvinder Clement Pottet zijn eerste geweer met de
mogelijkheid om de patroon van achteren erin te brengen aan de mensen te tonen. Het systeem werkte nog niet helemaal perfect, tot dat in 1866 Kolonel Edward Boxer een patroon uitvond, die als hij in de kamer van het geweer zat, bijna geen gasontsnapping mogelijk maakte. In het zelfde jaar vond Alfred Nobel het dynamiet uit, en, in 1875 de springgalantine.
Een van de belangrijkste ontdekkingen was het chemisch samengestelde
Nitro-kruit. In 1866 werd het ""Enkel-Basis Nitro-Cellulose kruit geprodu-
ceerd, en drie jaar later in 1889, ontdekte men het " Dubbel- Basis-Nitro-
Glycerine(Cordiet). Het waren belangrijke ontdekkingen, omdat het Nitro-
kruit een veel hogere gasproductie gaf dan het ouderwetse zwartkruit.
Het gevolg was dat die gasdruk kon worden gebruikt om de grendel (afsluiter), te laten openen, zodat de gebruiker van het wapen die niet meer hoefde te gebruiken. De ontdekking van het Nitro-kruit was de eigenlijke oorzaak van de enorme ontwikkeling van het schietwapen en de wapenindustrie.
De gekste systemen werden ontwikkeld om een automatisch wapen te maken. De ene na de andere uitvinding volgde. Het basisprincipe was gebleven: kamer, kruit, huls, kogel, ontsteking, en de loop.
De ontwikkelingen gaan nog steeds door, vooral op het gebied van de munitie. B.v. hulsloze patronen en elektronische ontstekingen.
Vroeger had men veel tijd nodig om een vuurwapen schietklaar te maken, en nu is men zover dat een wapen 600 schoten per minuut onder allerlei omstandigheden trefzeker en betrouwbaar afvuurt.

Reeds eerder gepubliceerd.
Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
djenGeregistreerd op: 7-9-2006
Berichten: 74

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 12:02    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de reacties
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 17:34    Onderwerp: Reageer met quote

Een collega van mij (een fanatiek zwartkruit schieter, maar heeft niet zo veel met WW1) las het stukje en reageerde:


Quote:
Logisch dat ww1 mensen in zwartkruit zijn geďnteresseerd!

Zwartkruit klinkt als kaboem!!, tesamen met steekvlam en rook.

Zwartkruit is niets anders dan buskruit en is verkrijgbaar in een aantal soorten afhankelijk van gebruikt wapen en soort kogel.
Vandaag in 2006 is zwartkruit slecht te krijgen voor de schutters van historische wapens. Dat komt o.a. door de oorlog in Irak. Zwartkruit wordt nog steeds gebruikt voor kanonnen.

Zwartkruit werd gebruikt voor alle voorladers lontslot (donderbussen) vuursteengeweren/pistolen, percussiegeweren/pistolen en revolvers en eind 1880-1900 ook in kogels zelf.
Er waren percussiegeweren die zowel als voorlader en achterlader gebruikt konden worden.

Nitrokruit zag het licht rond 1900.
Nitro klinkt als pets! Weinig of geen rook.
Of het per definitie veiliger is kan ik niet zeggen. Voor alle kruit gelden regels hoe je ermee om dien te gaan. Kruit is van zichzelf niet onstabiel.
Met de komst van Nitrokruit is ook een probleem ontstaan.
Nitro verbrandt niet helemaal en veel van die kruitresten vallen op de baan.
Er is wel eens een schietbaan afgebrand omdat er bij het zwartkruitschieten brandende kruitresten/patches, viltproppen enz. op de baan vielen, waarbij de nitrokruitresten vlam vatten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ZEN.45Geregistreerd op: 11-3-2006
Berichten: 280
Woonplaats: Belgie

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 18:58    Onderwerp: Reageer met quote

En wie zijn die WW1 mensen die zo in zwartkruit geďnteresseerd zijn ?

Bovendien dacht ik dat de artillerie van vandaag 'triple base propellant' gebruikte ?

Confused
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Arisaka70Geregistreerd op: 18-8-2008
Berichten: 136
Woonplaats: Zeeland

BerichtGeplaatst: 26 Mei 2009 17:40    Onderwerp: Reageer met quote

Mario @ 12 Sep 2006 18:34 schreef:
Vandaag in 2006 is zwartkruit slecht te krijgen voor de schutters van historische wapens.
Confused

ZWARTKRUIT RULES!!! Cool

Iedereen met een verlof (Wet wapens en munitie - Wwm)
Mag zwartkruit kopen.
_________________
Get correct views of life, and learn to see the world in its true light. It will enable you to live pleasantly, to do good, and, when summoned away, to leave without regret. Robert E. Lee
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
djenGeregistreerd op: 7-9-2006
Berichten: 74

BerichtGeplaatst: 01 Jun 2009 16:14    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk dat Mario doelde op de strengere regelgeving in Nederland na de vuurwerkramp in Enschede.
Ik ben zelf een fanatiek zwartkruit verslaafde en ken zeer goed de problemen waar je tegenaanloopt. De meeste handelaren verkopen geen zwartkruit meer omdat je aan zeer strenge regels moet voldoen voor de opslag.

Quote:
Iedereen met een verlof (Wet wapens en munitie - Wwm)
Mag zwartkruit kopen.


Nee, iedereen mag 1,5 kilo zwartkruit of 3 kilo rookloos (nitro) kruit voor handen hebben. Kruit is nl. niet verlof plichtig, de beperking valt alleen onder de milieu wet. Er is alleen geen handelaar in Nederland die wat voor kruit dan ook aan iemand zonder verlof verkoopt, wat moet je anders met kruit als je niet zelf herlaad.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group