Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Bayerische Militär Max - Joseph - Orden

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Duitsland en Oostenrijk-Hongarije Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2008 22:10    Onderwerp: Bayerische Militär Max - Joseph - Orden Reageer met quote

Geschiedenis en vragen hieronder aub
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2008 22:48    Onderwerp: Reageer met quote

De Militaire Max Jozef-Orde (Duits: "Max-Joseph-Militärorden") werd op 8 juni 1797 door de Beierse Keurvorst Karel Theodoor gesticht als een onderscheiding voor officieren. Op 1 januari 1806 werd de Orde door Koning Maximiliaan I Jozef van Beieren vernieuwd en van nieuwe statuten voorzien. De Orde werd tot aan de val van de Beierse monarchie in 1918 verleend en is een van de historische Orden van Beieren.


Het motto van de Orde was "virtuti pro patria" (Latijn: "verdienste voor het vaderland").

De Orde is een aangepaste vorm van het oudere "Keurpfalzische Militaire Ereteken" (Duits: "churpfalz-bayerische Militärehrenzeichen") dat van 1794 tot 1806 werd toegekend. De onderscheidingen lijken sterk op elkaar.

De Orde diende als beloning van in oorlog verrichtte daden die met "inzicht, tegenwoordigheid van geest en moed op eigen initiatief en onder levensgevaar tot voordeel en roem van het Koninkrijk hadden bijgedragen".

De opname in de Orde betekende dat men ook in de Beierse adel werd opgenomen. Was een voorvader ook al in de Orde opgenomen dan was deze adeldom erfelijk.

De koning was Grootmeester van de Orde die uit Grootkruisen, Commandeurs en Ridders bestond. De laatste Ridder, Ritter von Schramm overleed in 1984.

Tussen 1806 en 1918 werden 59 grootkruisen, 93 commandeurs en 779 ridders benoemd. Beieren was tijdens de Napoleontische oorlogen een bondgenoot van Napoleon I en daarom werden de Franse maarschalken Berthier, Davoust en Oudinotin de Orde opgenomen. Later werden ook de geallieerde bevelhebbers Wellington, lord Somerset, Schwarzenberg, Radetzky, Geneisenau en Moltke met een grootkruis bedacht. In 1870 werd de zegevierende Pruissische kroonprins en latere Keizer Frederik de Derde met het grootkruis onderscheiden. In Beieren zelf vallen vorst Wrede, en de Prinsen Leopold en Frans op. Op 17 augustus 1818 stelde koning Max Jozef vast dat ieder jaar op 13 oktober in München een feestelijke mis moest worden gecelebreerd ten aandenken aan de Ridders van de Orde. Ook nu nog legt de Duitse Bundeswehr ieder jaar op deze dag een krans op het monument van de Orde in München. In 2006 werd het 200-jarig bestaan van de Orde groots gevierd en werd er een militaire parade gehouden.

Grootkruisen in WO I verleend

Frans Jozef I keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije op 12 april 1915
Veldmaarschalk aartshertog Frederik van Oostenrijk op 12 april 1915
Generaal der Infanterie Franz Freiherr Conrad von Hötzendorf, de Oostenrijks-Hongaarse chef-staf van het leger, op 21 Juli 1915
Generaal der Infanterie aartshertog Eugenius van Oostenrijk op 12 november 1915
Generaal der Cavallerie Aartshertog Karel Frans Jozef van Oostenrijk op 26 oktober 1916
Onder de "azen", de gevierde gevechtspiloten, werden

Hans Ritter von Adam
Eduard Ritter von Dostler,
Heinrich Ritter von Gontermann
Robert Ritter von Greim
Georg Ritter von Hengl
Max Ritter von Müller
Friedrich Ritter von Mulzer
Friedrich Ritter von Röth
Eduard Ritter von Schleich
en

Adolf Ritter von Tutschek
met de Militaire Max Jozef-Orde ondescheiden. Zij werden dus allen, voorzover zij niet al van adel waren, in het vervolg "Ritter von..." genoemd en behielden deze naam, ook al kent Duitsland kent sinds 1918 geen adel en geen titels meer, ook na 1918. Zowel de fanatieke nazi Robert Ritter von Greim, Görings opvolger als bevelhebber van de Luchtmacht en Hitlers weifelachtige "Stadhouder" in Beieren Franz Ritter von Epp als Beierens laatste democratische premier, de in Dachau vermoorde Gustav Ritter von Kahr waren Ridders in deze Orde.

De belangrijkste Orden van Verdienste die het Koninkrijk Beieren aan leger en luchtmacht verleende waren de de Militaire Max-Joseph-Orde, de Orde van Militaire Verdienste en de zeldzame Orde voor de Militaire Gezondheidszorg.
Onderofficieren en manschappen kregen deze Orden niet; voor hen was er de gouden of zilveren medaille voor Militaire Verdienste of het gouden of zilveren kruis van de Orde van Militaire Verdienste. Pruisen verleende in deze tijd het IJzeren Kruis aan dappere en verdienstelijke militairen zonder daarbij veel acht te slaan op de rang. Het Keizerrijk Duitsland kende geen Orden en beschikte over slechts enkele medailles. Het decoratiebeleid was een zaak voor de 21 staten die het Keizerrijk vormden.

Grootkruisen
De Grootkruisen droegen hun kleinood aan een gouden keten met schakels in de vorm van de in vlammen gehulde helblauwe initialen "VPP",groene lauwerkransen en gouden kronen. Daarnaast werd het kleinood aan een breed lint over de rechterschouder op de linkerheup gedragen. De Grootkruisen droegen ook een zilveren ster met daarop het kruis van de Orde zonder de kroon. Het kleinood week iets af van dat van de Ridder, het had gouden stralen tussen de armen.

Commandeurs
Zij droegen een kruis van de Orde aan een lint om de hals.

Ridders
Zij droegen een kruis van de Orde aan een lint op de linkerborst.

Het lint van de Orde was zwart met een helblauwe en een witte bies. De kruisen van de drie klassen waren vrijwel gelijk en verschilden vooral in grote. Het grootkruis onderscheidde zich door gouden stralen tussen de armen van het kruis. Het kleinood was een gouden wit geëmaileerd maltezer kruis met kleine gouden ballen op de acht punten en een medaillon in het midden. Op het blauwe medaillon was aan de voorzijde het monogram van de stichter en op de keerzijde het motto van de Orde in gouden letters te lezen. Boven het kruis was een gouden beugelkroon aangebracht.De officieren (functionarissen) van de Orde droegen een eigen insigne.

De Ridders hadden recht op een "eresoldij". De Grootkruisen ontvingen ieder jaar 1500 gulden. Acht van de Commandeurs kregen 500 gulden en vijftig van de Ridders ontvingen 500 gulden per jaar.

De val van de Beierse monarchie in november 1918 heeft merkwaardig genoeg geen einde aan het bestaan van deze Orde gemaakt. De republiek schafte de Orden af maar in de ogen van het Huis Wittelsbach is de Militaire Max Jozef-Orde aan de Beierse kroon verbonden zodat de Beierse republiek geen zeggenschap over de Orde had of heeft. Ook nu nog noemt Z.K.H. Franz Bonaventura Adalbert Maria Hertog van Beieren, hoofd van het huis Wittelsbach, zich in de Almanach de Gotha Grootmeester van de orde.

Bron : wiki
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2008 22:59    Onderwerp: Reageer met quote


_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Duitsland en Oostenrijk-Hongarije Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group