Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Britse Brodie

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
MerlijnGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2006 12:10    Onderwerp: De Britse Brodie Reageer met quote

De Britse Brodie helm.

Vrij snel nadat de Fransen de Casque Adrian in gebruiknamen was ook het Britse leger ervan overtuigd dat het een stalen hoofdbescherming nodig had.
De Engelse Brodie helmet werd door de soldaten ook wel de tin hat, de trench hat of de battle bowler genoemd.
Ik zal in dit artikel de ontwikkeling van deze stalen helm bespreken en ook duidelijkheid scheppen in het verschil tussen de Britse helm en de Amerikaanse helm.


Britse variant van de Casque Adrian.
Bron: Helmets of te First World war ©

In de eerste jaren van de oorlog droegen de soldaten van alle strijdende partijen nog de veldmuts of de leren pickelhaube maar doordat er vele soldaten ernstig hoofdwonden opliepen door rondvliegend shrapnel en puin begonnen de Fransen met de ontwikkeling van een stalen helm om daarmee deze soort verwondingen te reduceren.
In juni 1915 zond het Britse opperbevel een onderzoeksteam naar Frankrijk om dienaangaande nieuwe, praktische ideeën op te doen.
In die periode was het Franse leger net bezig met de ontwikkeling van hun Casque Adrian na al ervaringen te hebben opgedaan met de ‘calotte’ of ‘cervelière’.
Het onderzoeksteam was ervan overtuigd dat ook de Britten een dergelijke helm nodig hadden en bestelde bij de Fransen plusminus 500 helmen welke, om ze te testen, bij een aantal regimenten werden uitgedeeld.
Al gauw bleek dat door de helmen het aantal hoofdwonden inderdaad verminderde.

Vrijwel gelijktijdig kwam ook het War Office tot de conclusie dat er een helm moest worden ontwikkeld die het hoofd en de schouders van de drager moest beschermen.
Het War Office kwam tot de slotsom dat de Franse Adrian helm deze bescherming niet bood en ging op zoek naar een ander model.
Churchill bleef tot laat in de oorlog zijn Adrian dragen, met insigne van zijn regiment erop gesoldeerd.
Uitvinder John Leopold Brodie ontwikkelde een model dat gebaseerd was op de helmen die de soldaten in de vijftiende eeuw droegen. Een helm die vrij gemakkelijk en goedkoop te maken was en wel de verlangde bescherming bood tegen vallend puin en shrapnel.
Het model waarmee hij kwam was een halve bolvorm met een korte rand.

Het War Office ging akkoord en er kwamen twee prototype's: het eerste model, Type A en het tweede model, Type B.
Deze prototypen zijn gelijktijdig ingebruik genomen en voor test naar het front gestuurd.
Type A was vrijwel hetzelfde als Brodie’s origineel. Het had een bolle vorm die aan de bovenkant iets was afgeplat en het had een rand van 50 mm aan de zij-, en achterkanten en 40 mm aan de voorkant.
Dit model was gemaakt van niet-magnesiumhoudend mangaanstaal dat sterker is dan het magnesium vloeistaal.


Type A
Bron: Helmets of te First World war ©


Type A het binnenwerk.
Bron: Helmets of te First World war ©

Type B had een iets grotere bolvorm en de randen waren iets smaller, 25 mm aan de voor- en achterkant en 35 mm aan de zijkanten.
Dit model werd gemaakt van mangaan vloeistaal.
Beide modellen hadden de zogenoemde rimless rand wat inhoudt dat er om het uiteinde van de rand niet de stalen zoom geperst was die om het latere model Mk1 wel zat.


Type B voor aanzicht.
Bron: Helmets of te First World war ©


Type B Zij aanzicht.
Bron: Helmets of te First World war ©


Type B het binnewerk.
Bron: Helmets of te First World war ©

Op elf augustus bestelde het War Office bij het ministerie van munitie Type B helmen om deze te gaan testen. Deze waren 0,9 mm dik en waren appelgroen van kleur.
Begin september werden ze naar Frankrijk verstuurd om daar te worden ingezet. Al snel evenwel ging men over op het Type A aangezien het staal van deze helm sterker was.
Eind september waren ook deze helmen geproduceerd en werden er 100 stuks naar Frankrijk gestuurd waar ze begin oktober 1915 aan de troepen werden uitgereikt.
Eind oktober werden er meer dan 800 exemplaren per dag gemaakt van de helm die nu bekendstaat als de Brodie’s steel helmet war office pattern.
Het verschil tussen de twee prototypen en Type War Office patten is dat er nu een ander binnen werk in is gekomen die ook wel `hybride`worden genoemd.
In maart 1916 waren er al meer dan 270.000 stuks geproduceerd en de hoofdwonden namen af met 75%
Sir Douglas Haig vroeg het War Office om, met het oog op de grote aanval aan de Somme, nog eens snel 660.000 helmen naar Frankrijk te sturen. In de eerste weken van juli 1916 waren er bijna éénmiljoen helmen van het Type War Office naar Frankrijk verscheept.

In 1916 bleken er met het Type War Office model wel wat zaken nog niet in orde te zijn. Met name veroorzaakte de scherpe rand nogal eens verwondingen indien de soldaten in het donker in de volgepakte loopgraven tegen elkaar opbotsten. Men klemde een stalen zoom om de rand en zo werd het Type War Office patten de model Mk1 helm.
De Mk1 kreeg ook een andere kleur en een verf met zandkorrels erin zodat hij in de zon niet meer zou opvallen dit, in tegenstelling met de eerdere twee modellen met de appelgroene verf die vaak de zon reflecteerden.
Ook deze helm was niet magnetisch.


MK1 Rimless.
Bron: Helmets of te First World war ©


MK1 Met rim (stale rand)

Het binnenwerk.
De eerste binnenwerken waren vrij onhandig en zaten niet lekker.
Deze bestonden uit zes tongen die vastzaten aan de bovenkant van de helm met aan de zijkant twaalf rubberen ringen die als een buffer fungeerden zodat de helm niet schommelde op het hoofd.
De kinriem was aan de zijkanten bevestigd door middel van een haak die weer met splitpennen vastzat aan de zijkant van de helm zelf.
Dit eerste model binnenwerk was slecht en ging snel kapot en de soldaten vonden het niet lekker zitten.
In dit binnenwerk stond:
Brodie’s steel helmet
War office pattern
patent applied for

Het tweede model had een binnenwerk bestaande uit een aantal lagen van linnen, canvas en vilt hetwelk nu vastzat aan de kinriem die op zijn beurt weer met een koperen klinknagel aan de bovenkant van de helm was bevestigd.
Dit model werd het officiële War Office model en bleef verder de gehele oorlog in gebruik.
Dit binnenwerk kreeg een stempel aan de binnenkant ervan met daarop vermeld:
Brodie’s steel helmet
Registered No. 651.999
War office pattern
Patent no. 11803/15De soldaten waren ook over dit binnenwerk niet echt te spreken want het zat los waardoor de helm tijdens hardlopen en marsen nog weleens op het hoofd van de mannen heen en weer schudde.
Om dit te voorkomen werd er, halverwege 1917, onder het vilt in de top van de helm een rubberen ring geplaatst maar deze voorziening verlengde wel de productietijd van de helm reden waarom men hiervan al snel weer afstapte.
Er waren maar drie maten maar het binnenwerk kon door middel van een veter groter of kleiner worden gemaakt. De maat van de helm stond meestal in de kinriem.

De manschappen die wat geld hadden – en dat waren meestal niet de gewone soldaten– kochten als ze in Engeland op verlof waren een binnenwerk dat wel lekker zat vaak werd dus een helm gekocht en werd voorzien van een prive aangeschaft binnewerk
Dus komt men soms nog weleens helmen tegen die niet het officiële War Office binnenwerk hebben.


Een Prive aangekocht binnewerk.
Bron: Helmets of te First World war ©


Nog een voor beeld van een prive aangekocht binnenwerk.
Bron: Helmets of te First World war ©

De manschappen die wat geld hadden – en dat waren meestal niet de gewone soldaten – kochten als ze in Engeland op verlof waren een binnenwerk dat wel lekker zat.
Dus komt men soms nog weleens helmen tegen die niet het officiële War Office binnenwerk hebben.

In de rand van de helm was een aantal cijfers en letters gestanst. Deze cijfers en letters waren van de makers ervan en de leveranciers van het staal.


Voorbeeld van de cijfers die in de rand gestanst zijn.

Hieronder staat de lijst van de leveranciers en de makers:

Leveranciers

FS Thomas Firth and Sons, sept. 1915 – 1919
HS Hadfields Ltd. jan. 1916 – 1919
BS W Beardmore & Co. Ltd. jan. 1916 – 1919
MS Miris Steel Co. Ltd mrt 1916 – 1917
A Edgar Allen and Co. Ltd 1916 – 1918
F Thomas Firth and Sons 1916 – 1918
O Samuel Osborne & Co Ltd. 1916 – 1918
V Vickers Ltd 1916 – 1917
B Bury's & Co. 1916 – 1918

Makers

D James Dixon & Sons dec. 1915
H W Hutton & Sons dec. 1915
HH Harrison Bros. & Howson Ltd. dec. 1915
M J&J Maxfield & sons dec. 1915
R John Round & Sons 1916
V W&E Viener dec. 1915


Een Britse brodie helm gemaakt voor tank bemaning.
Bron: Helmets of te First World war ©


Britse brodie gecamofleerd met jutte.
Bron: Helmets of te First World war ©

In 1917 hadden de Verenigde Staten nog geen helm en dus probeerden ook zij de Casque Adrian uit maar gingen al gauw op het Engelse model over.
In dat jaar werden er 400.000 Britse helmen aan Amerika geleverd die echter in zeer beperkte mate ook daadwerkelijk aan het front gedragen is.
De VS namen dit model over en produceerden hun eigen helm die de Doughboy werd genoemd.
Deze helm kwam in het voorjaar 1918 in Frankrijk in gebruik.
Maar wat is nu het echte verschil tussen de Britse en de Amerikaanse helmen?


de Britse splitpen.


De overlapende staler rand (rim) van een Britse helm.


Een Amerikaanse Dougboy.

De duidelijkste verschillen zijn:
De Amerikaanse helm heeft aan zijkant, waar de kinriem vastzit hiervoor een klinknagel en de Engelse helm heeft hiervoor een splitpen.
De stalen rand van het model Mk1 zit er bij de Amerikaanse helmen al vanaf het begin op, dus alle rimless helmen zijn Engels. Ook in de bevestiging van deze stalen rand zit een verschil. De einden van de Britse rim overlappen elkaar en de Amerikaanse rim-einden sluiten tegenelkaar aan, vastgemaakt met een puntlas.
Helmen met de rubberen ring erin zijn ook alle Engels.


Britse Brodie helm met een rubbere ring.


Dit zijn wel de duidelijkste verschillen
Verder zijn er nog wat minder duidelijke verschillen:

* De Amerikaanse rand is breder dan de Britse
* De legering van de Britse helm is 12% mangaanstaal en die
van de Amerikaanse 13 % waardoor deze iets sterker is
* De kinriem van de Amerikaanse helm is wat dikker

Na de oorlog heeft men de Brodie helm doorontwikkeld tot het uiteindelijke MkIII model, de Turtle, die door de Canadezen tijdens D-day gedragen werd.
Het Brodie model is tot na de Tweede Wereldoorlog nog bij een aantal NATO landen, waaronder Nederland en België, in gebruik gebleven.

Merlijn van Eijk 2006

Bron:
Helmets of te First World war Michael J Haselgrove & Branslav Radovic
ISBN 0-7643-1020-8 (Waar ook een aantal van de foto's uit komen)
British steel helmets 1915 – 1918 en British steel helmets 1915 – 1918 en Steel helmets Mk1 part 2 Marcus Cotton gepubliceerd in een Engels militaria blad
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TomGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 2310
Woonplaats: Heemskerk

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2006 12:15    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer mooie uitvoerige bijdrage Merlijn. Bedankt.
_________________
Wat we doen in 't leven, klinkt door tot in de eeuwigheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
ironmarcGeregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 537
Woonplaats: IJsselstein

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2006 13:44    Onderwerp: Reageer met quote

Erg duidelijk verhaal Merlijn! Super
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
kasperGeregistreerd op: 29-6-2006
Berichten: 75

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2006 15:49    Onderwerp: Reageer met quote

heel mooi! Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TomitchoeGeregistreerd op: 15-2-2006
Berichten: 27
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2006 20:25    Onderwerp: Reageer met quote

Fantastische bijdrage... een mooi artikel.

Thanks voor de moeite
Tom
_________________
If life is a waste of time and time a waste of life. Then lets all get wasted together and have the time of our lives.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MerlijnGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 29 Jan 2008 21:36    Onderwerp: Reageer met quote

Even een bijvoeging.

Hier zijn de Brodie's op een rijtjeBrodie Type B gemaakt rond October 1915WO of War Office patten en in dit geval een Hybride versie.
Dit houd in dat dit een model is waar een nieuwere versie binnewerk in zit in plaats van het binnnewerk zoals bij het type B hier boven.
Dit model is te dateren van rond einde 1916.Brodie MK1 deze is dus met een rim om de rand en dit is een Brodie met rubbere ring (niet zichbaar) dus dit is een model die te dateren is rond 1917.Brodie MK1 zonder rubber ring.
Datering is wat lastiger maar na einde 1916.

Dit zijn 4 brodie's uit eigen collectie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MerlijnGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 29 Jan 2008 21:40    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ben bezig met het herschrijven van het stuk want ik heb wat meer info gekregen zodat ik het stuk iets moet aanpassen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
arnekenGeregistreerd op: 28-6-2007
Berichten: 2606
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 30 Jan 2008 10:19    Onderwerp: Reageer met quote

desalniettemin mooie bijdrage, Merlijn.
_________________
Greater love hath no man than this that a man lay down his life for his friends.
Epitaph Lance CPL L.A.C Webb (Lancastershire fusiliers) @kezelberg Millitary Cemetery
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
MerlijnGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 03 Feb 2008 21:46    Onderwerp: Reageer met quote

Zo met dank aan Adriaan van Kammen is het stuk hier en daar wat aan gepast en is nu iets kompleter.

Ik moet user eparges hartelijk bedanken voor zijn inbreng in deze nieuwe info.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Techniek, wapens en uitrusting Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group