Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Rummikub

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verdun Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TomGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 2310
Woonplaats: Heemskerk

BerichtGeplaatst: 25 Jan 2008 8:05    Onderwerp: Rummikub Reageer met quote

Aldus Wikipedia:
ĎRummikub is een gezelschapsspel dat in de jaren '30 werd ontwikkeld. In Nederland wordt het op de markt gebracht door Goliath. Het wordt gespeeld met 2, 3 of 4 spelers. Doel van het spel is om het eerst alle blokjes op tafel te leggen, door het vormen van rijen of sets.í

In zekere zin kan men dit forum zien als een soort Rummikub al wordt het spel wel met een stuk meer spelers gespeeld en is de vraag of iemand ooit al zijn blokjes krijtraakt...een goede vraag denk ik;)

In de set blokjes die reeds rond de aanval rond 23 juni op tafel liggen, leg ik vandaag het volgende blokje neer. Het betreft een Feldpostkarte met de een stempel van het Beierse Infanterie Regiment 24.

Achterop de kaart, die geschreven is op 4 augustus 1915, staat de volgende tekst:
ĎDie besten GrŁŖe sendet euch euer Sohn Joseph.
Auf Wiedersehen.í
Uiteraard staat aan de voorkant, helaas voor de verzamelaar;), niet aangegeven wie Joseph is. Maar maakt dat wat uit. We kijken hier in de ogen van een zestal jonge soldaten die onderdeel vormden van een regiment dat later bij Verdun op 23 juni verschrikkelijk zou lijden.

Dit blokje vormt er ťťn tussen de volgende drie blokjes. Aan de rechterhand van B.I.R. 24 viel namelijk het 10e Beierse Infanterie Regiment aan met in zijn gelederen Ernst RŲhm. De links naar al deze blokjes is te vinden onder de volgende link:
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=12798

B.I.R. 24 was een regiment van de 1e Beierse divisie die op 23 juni de doelen hadden het werk Thiaumont in te nemen en door te stoten naar de Kalte Erde oftewel Froideterre. Voor de aanval van 23 juni versterkte het Beierse Infanterie Regiment 10 (I.R. 10) van de Beierse 6e divisie de aanval van de twee tot de 1e divisie behorende regimenten die sinds eind mei voor Verdun lagen. Als opstelling werd ervoor gekozen dat I.R. 10 versterkt met delen van het 2e regiment Zwischenwerk Thiaumont zouden aanvallen in de eerste fase en daarna in de tweede fase van de aanval door zouden stoten naar Froideterre.
Het Alpenkorps had tot taak het dorp Fleury in de eerste fase in te nemen en dan in de twee fase door te stoten naar de heuvelrug waar de forten van St. Michel en Fort Belleville op lagen.
B.I.R. 24 vulde het gat tussen enerzijds het 10e regiment en het Alpenkorps. De regimenten hadden opdracht gekregen om richting het zuidwesten aan te vallen en deze richting aan te blijven houden. In de praktijk is dit bevel onuitvoerbaar gebleken. Dit doordat het zeer moeilijk was zich in het maanlandschap goed te oriŽnteren. Daarnaast bestond de stelling aan dit deel van het front uit trechters waardoor contact onderling werd bemoeilijkt. Gevolg was dan ook dat de aanval werd uitgevoerd door een grote hoeveelheid zelfstandig opererende groepen en groepjes soldaten die vaak aangetrokken door vijandelijke verzetshaarden en met de moeilijkheid van de oriŽntatie van richting veranderden. Door het bovengenoemde probleem raakten vooral in het centrum van de aanval de soldaten van alle regimenten dwars door elkaar heen. G. Werth noemt in zijn boek ĎVerdun, Die Schlacht under der Mythosí een treffend voorbeeld van een luitenant die eerst aan een aanval mee deed op ťťn van de infanterieonderkomens bij Thiaumont, daarna participeerde in de aanval op Fleury om vervolgens mee te vechten bij de aanval op Froideterre.

Het 24e regiment raakte door de al eerder genoemde chaos en desoriŽntatie gemixt met de buurtroepen aan beide kanten. Samen met deze buurtroepen nam het regiment batterij a en een batterij ten westen van het Franse werk Abri 320 of in het Duits M-Raum 372. Dit werk kenmerkte zich door zich op het dak bevindende schoorstenen. Het werk lag op een helling en bestond uit een lange gang te bereiken door twee zich lang uitstrekkende ingangen. Het werk is op de 23e juni bijzonder zwaar verdedigd. 4 machinegeweren vuurden op de aanvallende soldaten wat voor enige tijd voor oponthoud zorgde. Echter gelukte het de overmacht snel het werk te bereiken. De omsingelde Franse soldaten kregen van boven door de schoorstenen handgranten toegeworpen hetgeen hen tot de overgave dwong. Na de inname gelukte het 24e regiment door te stoten in de ruimte ten westen van het dorp Fleury tot de hoogte van Froideterre waar men binnen een uur na het begin van de aanval aan kwam. Helaas bestaat er over de verdere verrichtingen van het 24e regiment in de literatuur weinig informatie. Duidelijk is wel dat de twee aanvallende bataljons die dag zwaar leden. De buit die dag bedroeg 20 machinegweren en 5 ŗ 600 man aan gevangenen. In totaal worden 354 man buiten gevecht gesteld waarvan 1 officier en 30 man werden gedood, 98 waren vermist en 225 gewond waren geraakt. Tot de gesneuvelden die dag behoort tot slot die dag de 21-jarige Franz KŲrber van de 11e compagnie. Een bidprentje namens de familie gedenkt zijn dood.

Duidelijk prijken op het bidprentje het Ijzeren Kruis van de staat en de teksten en afbeeldingen van het geloof. De twee krachten die de legers in de Eerste Wereldoorlog tot grote offers brachten. De tekst op het prentje liegt er niet om. Het komt er op neer dat de gevallene net als Jezus voor de nabestaande geofferd is en dat zijn ziel door de oorlog gezuiverd is en zich verenigd bij de andere martelaren voor een eeuwig hemels leven. De nabestaanden hebben de dood van hun geliefde te zien als een tijdelijk maar behaaglijk offer.

Tot zover het steentje van het Beierse Infanterie Regiment 24...Wink
_________________
Wat we doen in 't leven, klinkt door tot in de eeuwigheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Verdun Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group