Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

ANZAC Day 2006

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Gallipoli Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Merlijn



Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2006 13:44    Onderwerp: ANZAC Day 2006 Reageer met quote

Op 1 januari 1901 sloten de zeven staten van Australië zich aaneen tot één federatie (Commonwealth of Australië) met éénzelfde grondwet. Ze bleven een onderdeel van het Britse Rijk, maar ze genoten een vrij grote zelfstandigheid.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, voelden de Australiërs zich nog meer Brits dan Australisch ("Als het Britse Rijk in oorlog is, dan is Australië in oorlog !") Toch zou het deze oorlog zijn die de Australiërs hun nationale trots en hun nationaal gevoel zou geven.

* Voor het eerst traden alle deelstaten sàmen aan in een buitenlands conflict.
* Het Australische leger was gedurende héél de oorlog een vrijwilligersleger en wetten die de dienstplicht wilden opleggen, werden telkens weggestemd.
* Hun troepen genoten een reputatie van onverschrokken moed. Ze veroverden steeds hun doel, ook onder de moeilijkste omstandigheden.
* In de slotmaanden van de oorlog behaalden ze hun grootste successen onder een eigen Australisch bevel.

Samen met de Nieuw-Zeelanders vormden de Australiërs het Australian and New Zealand Army Corps, kortweg ANZAC. In de loop van de oorlog werd dit letterwoord een begrip dat staat voor moed, vriendschap en offervaardigheid.
De manschappen werden ANZACs genoemd en de Australiërs waren te herkennen aan hun typische breedgerande hoed ('slouch hat') waarvan ze één kant konden opslaan - volgens de soldaten "om de meisjes te kunnen kussen zonder je hoed af te nemen !"



Aan de opgeslagen zijde zat de 'rising sun'-badge van de Australian Imperial Force.
Omwille van de reputatie van de ANZACs, zijn de hoed én de badge nog steeds in gebruik in het Australische leger.



Waar komt de naam ANZAC vandaan:

Voor de landingen op Galipolli hadden ze een codewoord nodig voor het Australisch en Nieuw-Zeelandse legercorps
Het Australisch leger heette al de AIF (Australian Imperial Force) maar men ging landen samen met de Nieuw-Zeelanders.
In het begin van 1915 was de code naam A & NZ Army corps.
Maar men vond deze naam niet handig in gebruik.
Majoor Wagstaff die bij de staf van Generaal Bridwood werkte vroeg om een beter pakkende codenaam.
Men vermoed dat de Britse luitenant A.T. White, die was toegevoegd aan de administratieve staf, met de suggestie kwam om alles af te korten naar ANZAC.


- 1 november : de 1st Division van de Australian Imperial Force vertrekt van Albany (Western Australia) naar Egypte.

Tijdens de volgende maanden vertrekken steeds meer troepenschepen uit Australië richting Egypte waar de opleiding van de manschappen wordt voltooid en waar ze eindeloos wachten tot ze ingezet zullen worden in de strijd.
(De trainingskampen in Engeland zitten overvol en daarom worden de Australiërs en Nieuw-Zeelanders in Egypte ondergebracht.)

1915

- 25 april : Het lange wachten in Egypte is voorbij en de manschappen komen voor het eerst in actie.
Australische troepen landen bij het ochtendgloren op de stranden van Gallipoli, een schiereiland van Turkije. De landing verloopt uiterst moeilijk en kost de eerste dag al het leven aan 2.000 Australiërs.


Australisch soldaten zijn in gescheept op weg naar Gallipoli


De landing plaatsen van de ANZAC troepen.

Op 25 April 1915 om 04:30 AM lande de eerste Australisch soldaten op het schiereiland Galipolli.
De bedoeling was om ten noorden van Gaba Tepe te landen.
Het doel van de ANZACS was de heuvels van Mal Tepe en de heuvel rug van Sari Bari en de geschut opstelling bij Gaba Tepe in te nemen.


De plaast van de landingen gezien vanaf Gaba Tepe.


ANZAC Cove.
Gezien van af Hellspit kijkent richting Ari Burnu

De Landingen gingen eigenlijk van af het eerste moment niet goed
De eerste Anzac Divisie lande door een navigatie fout van de marine 2 kilometer van het beoogde strand en lande op het strand tussen Ari Burnu en Hell spit wat tegenwoordig ANZAC cove heet.
Het nadeel van dit gedeelte van de kust was dat het erg stijl en ruig was waardoor de Australiërs veel moeite hadden om van het strand af te komen en het binnen land in te treken waardoor geen een van de doelen van de 25 april gehaald werden.


Het ruige landschap van ANZAC cove

Bron: http://www.westhoek.be/williamleggett/info/welkom.htm
http://www.anzacday.org.au/education/tff/anzac.html
http://www.anzacsite.gov.au/index.html
http://user.glo.be/~snelders/
http://user.online.be/%7Esnelders/thennow/thennow1.htm
Official History of Australia in the war of 1914 – 18 Vol. 1 – C.E.W. Bean


Ataturk tijdens de 1e wereldoorlog
1914-1920)
1915 behaalt Ataturk grote successen in de Slag bij Gallipoli (Turks schiereiland bij de zeestraat Dardanellen) tegen de Entente (Engeland, Frankrijk, Rusland).
De Engelsen probeerden tevergeefs, samen met Indische, Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten (Anzacs) aan land te gaan om van daaruit de Osmaanse hoofdstad Istanbul te veroveren.
De Slag bij Gallipoli (op Turks Canakkale, Engels Dardanel-operation) was een van de bloedigste en brutaalste fronten tijdens de 1e wereldoorlog.
Voor Australië en Nieuw-Zeeland, die voor het eerst aan een grote oorlog deelnamen, was de nederlaag een schok.
Het betekende tevens het einde van de carrière van de Engelse generaals Hamilton en Stopford.
Slachtoffers Slag bij Gallipoli, Canakkale savasi:
Land Doden Gewonden Totaal
Australië 8.709 19.441 28.150
Nieuw-Zeeland 2.701 4.852 7.553
Nieuw Foundland 49 93 142
Indië 1.358 3.421 4.779
Groot-Britannië 21.255 52.230 73.485
Frankrijk 10.000 17.000 27.000
Totaal gealliërden 44.072 97.037 141.109
Osmaanse rijk (Turkije) 86.692 164.617 251.309

Bron: http://www.tapu.nl/ataturk.html

25 april is Anzac Day, de dag waarop de Australische en Nieuw-Zeelandse deelname aan de Eerste Wereldoorlog traditioneel wordt herdacht. Bijna 12% van de bevolking van deze twee landen nam actief deel aan de Eerste Wereldoorlog. Velen onder hen liggen begraven op de militaire begraafplaatsen in de Westhoek of staan vermeld op één van de Missing Memorials.
http://www.wo1.be/ned/evenementen/erbij/2003/ieper2504/body1.htm

Anzac Day verleden jaar
Australische roots liggen in Turkije

Anzac Day trekt duizenden pelgrims naar Gelibolu om de nederlaag te herdenken

Vandaag is het Anzac Day. Op het Turkse schiereiland Gelibolu komen duizenden Australiërs en Nieuw-Zeelanders bijeen om te herdenken dat hun landgenoten er 90 jaar geleden in de pan werden gehakt.

Telkens als een veerboot uit Cannakale komt aanvaren, ontstaat opwinding op de kade van Eceabat. De souvenirverkopers schrapen hun keel, in de eetstalletjes worden de kebabmessen gescherpt en de worstjes in het vet gegooid. ,,De Anzacs komen eraan!'', klinkt het.

Ook deze boot staat vol met touringcars. Elke bus is goed voor een vijftigtal Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Zo gaat het hier al twee dagen vrijwel onafgebroken. In totaal strijken hier 25.000 mensen van Down Under neer om er Anzac Day te vieren. Vandaag precies 90 jaar geleden landde enkele kilometers van de kade in Eceabat een contingent soldaten van Nieuw-Zeelandse en Australische afkomst. Ze gingen de geschiedenis in als het Australian and New Zealand Army Corps, afgekort Anzac.

De Anzacs werden de stranden van het schiereiland Gelibolu (Gallipoli) op gestuurd om die te veroveren op de Turken. Verovering van de landtong die de toegang tot de Zee van Marmara, en daarmee ook de Bosporus en de Zwarte Zee bewaakt, zou de geallieerde troepen in de Eerste Wereldoorlog groot strategisch voordeel bieden.

Door een reeks strategische blunders van de Britse legerleiding verliep de strijd anders. Het offensief liep uit op een roemloze aftocht, terwijl duizenden Anzacs op de Turkse stranden achterbleven. Bijna allemaal waren het vrijwilligers. Het waren de eerste troepen die vochten onder de kleuren van de huidige Australische vlag. De data op de zerken op de soldatenkerkhoven in de streek verraden hun vaak erg jonge leeftijd. Van sommige jongens bleek achteraf dat ze gelogen hadden over hun leeftijd om mee te mogen, op zoek naar avontuur.

,,Noemen de Turken ons echt Anzacs? Dat vind ik iets teveel eer voor me.'' Rob, een Australiër van een jaar of 50 is met zijn dochter Sally helemaal uit Perth komen reizen om de 90ste verjaardag van het bloedbad mee te maken.

,,Voor ons is het een bedevaart'', zegt Shaun, die aan zijn tweede Anzac Day begint. Zijn vriendin en hij hebben een mal Australisch hoedje op, maar laten geen misverstand over de ernst van hun bedoelingen bestaan. ,,Anzac Day is de belangrijkste dag op onze kalender. Belangrijker dan Onafhankelijksheidsdag, belangrijker dan Kerstmis.''

Nergens voelt hij zich meer Australiër dan in Gelibolu. ,,Wij zijn een jong land, een groot land ook, waarin weinig mensen wonen. Het is voor ons Australiërs zoeken naar dingen die ons binden'', verklaart Rob. ,,De figuur van de Anzac-soldaat is zo'n bindmiddel.'' En misschien wel meer dan dat. De verhalen uit de loopgraven op de Turkse kusten zijn medebepalend voor het beeld dat een Aussie anno 2005 graag van zichzelf heeft. ,,Een Aussie heeft lak aan hiërarchie. Hij is de beste vriend die je je kan inbeelden. Het is iemand die tegenslagen overwint, er de moed in houdt. Een Aussie beschikt over een enorm zelfvertrouwen.''

De Turkse jeugd in Eceabat kijkt in elk geval de ogen uit als de invasie van trendy jongens en meisjes de kade overspoelt. De Aussies zitten er niet mee om bij het passen van T-shirts meer vlees te tonen dan er in een gemiddelde Turkse slagerij te verkrijgen is. Souvenirs met daarop verwijzingen naar de historische veldslag vinden vlot aftrek, en elk jaar verhuizen ettelijke kilo's zand en keien aan boord van rugzakken vanuit Turkije naar de onderkant van de aarde. Het lijkt wel alsof de Australiërs in de voetsporen van de Anzacs de geschiedenis komen zoeken die ze thuis niet vinden. Alleen laten ze er in 2005 geen mannen achter, maar vooral veel dollars.

Bron: AD
http://www.lokum.nl/cgi-bin/nieuws/archives.cgi?category=1&view=4-05
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Merlijn



Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2006 13:45    Onderwerp: Reageer met quote

ANZAC day ceremonies that year will be on the 29th in the Somme + Bullecourt.

For more informations and programs, see regularly those links :


http://www.france.embassy.gov.au/pari/events1.html

http://www.villers-bretonneux.com/ephem.htm#semaine

http://www.dva.gov.au/commem/anzac/ceremon...2006.htm#france

http://hamelfriends.free.fr/update.htm
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Merlijn



Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2006 13:46    Onderwerp: Reageer met quote

Voor wie in London is:

Gallipoli Day, Tuesday, 25th April 2006

LONDON

Hyde Park Corner – 0500 for 0515 hrs at the Australian War Memorial for the Dawn Service and wreath laying

St. Paul’s Cathedral – 0915 for 0930 hrs at the Gallipoli Memorial in the Crypt of St. Paul’s Cathedral, for a short service and wreath laying to be attended by representatives of the UK, Australia, New Zealand and France

The Cenotaph – At 1100 hrs a two minutes silence will be observed, together with a short service and parade

Westminster Abbey – 1140 for 1200 hrs when the annual Anzac Day service will be held

NB: security in Whitehall/Westminster will be strict and only those with tickets + ID will be allowed within the area close to the Cenotaph or into the Abbey

CHEPSTOW – 1100 hrs at the memorial to Seaman Williams VC, beside the War Memorial in Beaufort Square, for the Annual Remembrance Service arranged by the RNA in memory this hero of the River Clyde. Includes an address, wreath laying, Last Post and silence, then Reveille

CHILWORTH – 1600 hrs at St. Martha’s on the Hill. The Freyberg family invites others to join them at the church which stands alone on the North Downs above Chilworth, just east of Guildford. Further details from Guildford RBL

DUBLIN – a Dawn Service will take place at the Grangegorman Military Cemetery, Blackhorse Avenue and in the evening an Ecumenical Commemorative Service will take place in St Ann’s Church, Dawson Street.
Further details from the RDFA website: www.greatwar.ie

DALLACHY STRIKE WING – 1000 hrs at the Dallachy Strike Wing Memorial, Bogmoor, Morayshire [beside the B9104 running from Spey Bay to Fochabers] for a wreath laying ceremony

EDINBURGH – 1200 hrs for a ceremony at the Scottish National War Memorial, Edinburgh Castle. Further details from the RBL Scotland

HAREFIELD – 1500 hrs at St. Mary the Virgin for the annual Anzac Service, followed by a wreath laying at the ANZAC Cemetery then refreshments in the Church Hall

OXFORD – 1815 hrs a service at New College Chapel, New College on Holywell Street

PETERBOROUGH – 1430 hrs in Broadway Cemetery, at the grave of Sergeant Hunter ‘the lonely Anzac,’ a service to be attended by the Lord Lieutenant of Cambridgeshire, the Mayor and others

SHAFTESBURY -1500 hrs at the War Memorial Park Walk, Shaftesbury, a memorial service and wreath laying

SUTTON VENY – 1345 hrs at the Church of St John the Evangelist, a service followed by local school children laying flowers on the graves of 143 Australian servicemen and nurses buried there.

The above list is taken from an eight page directory of Gallipoli Day events produced by The Gallipoli Association and distributed by them to their membership with the Spring edition of their journal ‘The Gallipolian.’ It is reproduced here in line with the objectives of The Gallipoli Association which include
‘To keep alive the memory of the Gallipoli campaign of 1915/16
And
To ensure that the men who fought and died in the campaign are not forgotten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Merlijn



Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2006 14:09    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.anzac-day.net/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Merlijn



Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 17 Apr 2006 14:11    Onderwerp: Reageer met quote

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Apr 2006 11:15    Onderwerp: Reageer met quote

Australian, New Zealand Communities to Commemorate Anzac Day

/41/
Amman, April 19 (Petra)-- The Australian Embassy in Amman, will commemorate the Anzac Day in cooperation with the Honorary Consulate of New Zealand at the Amman Citadel on Tuesday.

Anzac was the name given to the Australian and New Zealand Army Corps soldiers who landed on the Gallipoli Peninsula in Turkey early on the morning of April 25, 1915 during World War I (1914-1918).

As a result, one day in the year has involved the whole of Australia in solemn ceremonies of remembrance, gratitude and national pride for all men and women whop have fought and died in al wars.

Members of diplomatic corps and communities of Australian and New Zealand in Amman as well as officials are expected to attend next week's ceremony.
The Australian ambassador in Amman Trevor Peacock called on members of the two communities to take part in this ceremony. "Anzac Day was important for the emergence of Australia and New Zealand as two independent states," he said.
The Australian Embassy in Amman commemorates the Anzac Day at the Amman Citadel, where soldiers of Australia and New Zealand battled Turkish troops in 1918.

http://www.petra.gov.jo/nepras/2006/Apr/19/41.htm
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 25 Apr 2006 8:03    Onderwerp: Reageer met quote

The Anzac spirt

Young Australians will carry on the April 25 tradition

PLAYING of the Last Post at dawn services in cities and country towns around the nation to mark Anzac Day will have special poignancy this morning. Just one Australian World War I veteran survives. John Campbell Ross, 107, a Victorian, enlisted in the army in February 1918 but did not serve overseas. Mr Ross was 18 when he joined up, and is now the last link with a war that saw nearly 62,000 killed and 137,000 wounded. But while the 421,802 Diggers who fought at Gallipoli, on the Western Front and in the Middle East have now all died, the place names where they saw bloody battle and fell in their tens of thousands remain very much alive for younger generations. Anzac Cove, Lone Pine, the Nek, the Somme, Bullecourt, Villers-Bretonneux, Pozieres, Ypres, Amiens and many more battlefields are ingrained in the national consciousness. The fact that Australian Diggers are on duty in Iraq, Afghanistan and the Solomons adds a sombre note to the marking of this year's Anzac Day. As Australians reflect today on the commitment and sacrifice involved in serving one's country, they will be thinking of the families of the nine Australian service people who died serving humanity in the Sea King helicopter crash in Indonesia in March last year, of Australian Protective Services officer Adam Dunning, 26, who was shot on patrol in Honiara in December 2004 and of Private Jake Kovco, 25, who died of a gunshot wound in Baghdad on Friday, the first Digger to fall in the Iraq conflict.

Concerns expressed recently about the tradition of observing Anzac Day fading with the passing of Australia's World War II veterans, who are now approaching their nineties, are unfounded. It is true that in the aftermath of the anti-war demonstrations over Australian involvement in the Vietnam War, interest in Anzac Day, mainly among among baby boomers, reached its nadir. On April 26, 1975, The Australian covered the marking of Anzac Day in a single story; in 1985, reports of anti-war protests were included in its coverage. Two decades later, however, disdain for Anzac Day among the young is a thing of the past. Thousands of young Australians flock to Anzac Cove on April 25 every year, while enthusiasm is increasing for revisiting other legendary battlefields such as France, Tobruk and the Kokoda Track, and for paying homage at sites such as Sandakan in North Borneo, where hundreds of Australian prisoners of war perished in death marches forced by the Japanese.

Record crowds line the streets for Anzac parades and increasing numbers of children are joining the thinning ranks of veterans, donning their grandfathers' service medals with pride. It is understandable that some Diggers are unsettled by the involvement of children, fearing their participation injects a carnival element into what is traditionally a solemn occasion for remembering fallen mates. These concerns must be taken seriously and handled sensitively. At the same time, Anzac Day has broadened in recent years into an occasion honouring not only the contribution of Australian servicemen and women overseas and on the home front in the world wars, but in a range of conflicts going back to the Sudan war of 1885. Few today would be aware that more than 16,000 Australians fought in the Boer War from 1899-1902, nearly as many as served in Korea in 1950-53. Even fewer would be aware of Australia's role in the 1962-66 confrontation, or Konfrontasi, between Malaysia and Indonesia over the future of Borneo. Australians have also served in conflicts in Korea, Malaya, Vietnam, Afghanistan and in both Gulf wars, and in peacekeeping missions such as the present assignment in Solomon Islands and the recently completed one to East Timor.

The tally of more than 100,000 Australians killed in the 1914-18 and 1939-45 wars dwarfs the 1,500 killed in action in less epic battles. But if the younger generation sees embodied in the 8,000 Diggers who fell at Gallipoli the core Australian ideals of equality, mateship, a fair go and refusing to be bound mindlessly by hierarchy and tradition, these characteristics equally flourished among Australians on other battlefields. Maintaining the Anzac Day tradition will require participation by veterans' descendants. It is up to the Returned Services League to negotiate their involvement in a way that does not turn the occasion into a lighthearted family outing.

The enthusiasm of Australia's young for commemorating the sacrifices of previous generations of Diggers has not translated into long queues at army recruitment offices. Last year, the defence force missed its recruitment goal by 1000. If current trends continue, the defence force will fall to 48,500 personnel by 2010. This presents a real challenge to planners looking to bulk up the already-stretched Australian military to 55,000 personnel. To stem the tide, military planners have discussed loosening entry standards, including fitness requirements and the barring of potential recruits who admit to having tried illegal drugs in the past. The ADF also appears poised to take greater advantage of the Australian Defence Force Cadets program after internal studies found the Cadets to be an under-utilised resource. The Howard Government is also poised to return to the old days of the Ready Reserve, which it scrapped 10 years ago. In a tacit admission that ditching the elite force was a mistake, next month's federal budget is expected to include funds for a 3000-member "High Readiness Reserve". Reservists in this group will receive higher pay and better training and will, in return, be expected to be able to deploy to trouble spots within 30 days.

April 25 is not just about commemorating a disastrously managed landing by raw Australian recruits on the coast of Turkey. And it is not about glorifying war. It is, rather, about reflecting on the spirit of Anzac that lives on and inspires Australians. Diggers and Turkish soldiers sharing rations between trenches in 1915 exemplified this humanity, which has engendered a close relationship between Australians and Turkish people. More than 86,000 Turks died at Gallipoli, yet Kemal Ataturk, the Turkish commander and founder of modern Turkey, pledged that the Australians who died at Anzac Cove would lie there in honour. It remains, quite simply, the one day of the year.

http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,20867,18916129-7583,00.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 25 Jun 2006 18:36    Onderwerp: Reageer met quote

Nog een mooie site gevonden:

The dawn of the legend.

http://www.awm.gov.au/dawn/index.asp
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 16 Jul 2006 6:38    Onderwerp: Reageer met quote

The description which follows is taken from the book GALLIPOLI written by John Masefield and first published in September 1916.

"Those who wish to imagine the scene must think of twenty miles of any rough and steep sea coast known to them, picturing it as roadless, waterless, much broken with gullies, covered with scrub, sandy, loose, and difficult to walk on, and without more than two miles of accessible landing throughout its length. Let them picture this familiar twenty miles as dominated at intervals by three hills bigger than the hills about them, the north hill a peak, the centre a ridge or plateau, and the south a lump.

Then let them imagine the hills entrenched, the landing mined, the beaches tangled with barbed wire, ranged by howitzers and swept by machine guns, and themselves three thousand miles from home, going out before dawn with rifles, packs, and water-bottles, to pass the mines under shell fire, cut through the wire under machine-gun fire, clamber up the hills under the fire of all arms by the glare of shell-bursts, in the withering and crashing tumult of modern war, and then to dig themselves in, on a waterless and burning hill while a more numerous enemy charge them with the bayonet.

And let them imagine themselves enduring this night after night, day after day, without rest or solace, nor respite from the peril of death, seeing their friends killed, and their position imperilled, getting their food, their munitions, even their drink, from the jaws of death, and their breath from the taint of death, and their brief sleep upon the dust of death.

Let them imagine themselves driven mad by heat and toil and thirst by day, shaken by frost at midnight, weakened by disease and broken by pestilence, yet rising on the word with a shout and going forward to die in exultation in a cause foredoomed and almost hopeless.

Only then will they begin, even dimly, to understand what our seizing and holding of the landings meant."

http://www.rsl.org.au/
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2007 18:43    Onderwerp: Reageer met quote

Documentaire:
Battlefield Detectives - The Gallipoli Catastrophe 1 of 5
Battlefield Detectives - The Gallipoli Catastrophe 2 of 5
Battlefield Detectives - The Gallipoli Catastrophe 3 of 5
Battlefield Detectives - The Gallipoli Catastrophe 4 of 5
Battlefield Detectives - The Gallipoli Catastrophe 5 of 5
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2007 18:50    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.canakkale.gen.tr/eng/engindex.html
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Gallipoli Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group